Winkelfront Toronto Airport © copyright Dutchmarco


  TWAALFDE REIS DOOR NOORD-AMERIKA vlag 15 september - 15 oktober 2016  

Kaart Canada
Van het grote Canada bezochten wij maar een heel klein stukje in het zuidoosten.

Op 15 september 2016 vlogen wij van Amsterdam Airport Schiphol in één vlucht naar het Toronto-Pearson International Airport in Canada. Van daaruit maakten wij met een auto een 30-daagse rondreis door delen van Zuidoost-Canada en Noordoost-United States of America. De verdeling Canada - USA was ongeveer fifty-fifty. Op 14 oktober vlogen wij vanuit Toronto weer terug naar huis, waar wij een dag later aankwamen. Wij kunnen weer terugkijken op een fantastische vakantie.

Onderstaand treft u een beknopte versie aan van een aantal van onze reiservaringen en een paar tips. Het betreft alleen het Canadagedeelte. Misschien doet u hier, als toekomstige Canadareiziger, nog wat ideeën uit op.
     

Kaart Canada
De rood omkaderde steden hebben wij bezocht.
      

LogoReistoestemming om naar Canada te mogen vliegen.

Als u van plan bent om op reis te gaan, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Wilt u Canada met het vliegtuig bezoeken, of reist u met het vliegtuig via Canada, dan heeft iedere passagier een reistoestemming nodig. Dit is een ETA, hetgeen staat voor Electronic Travel Authorization.

Deze toestemming heeft u nodig voordat u op reis gaat naar Canada. Zonder mag u niet vliegen. Beter nog is het, om deze vroegtijdig aan te vragen, ruim voordat u vliegtickets aanschaft, want mocht u geen toestemming krijgen, dan moet u nog de tijd hebben, om aan een visum te komen, hetgeen vaak een aantal maanden in beslag kan nemen. Reizigers met een geldig Canadavisum, of die in het bezit zijn van een Amerikaans paspoort, hebben vrijstelling hierop.

Deze ETA kan u online via het internet aanvragen. Hiervoor heeft u nodig: een geldig paspoort, een geldige creditcard, een e-mailadres en toegang tot het internet.
De kosten voor deze aanvraag zijn per persoon CAN$ 7,00 en deze dienen bij de aanvraag met de creditcard betaald te worden. Doorgaans wordt de toestemming binnen enkele minuten gegeven.
Als u de reistoestemming heeft, dan is deze 5 jaar geldig, of tot het moment waarop uw paspoort verloopt. U kunt deze ETA dus bij meerdere reizen naar Canada gebruiken, mits het paspoort dat aan die ETA (electronisch) gekoppelde is, ook nog geldig is. Heeft u een nieuw paspoort, dan is het nodig om een nieuwe ETA aan te vragen.

Voor meer informatie en de aanvraag: klik hier voor de officiële website van de Canadese regering betreffende de aanvraag van een ETA.

Een YouTube-video met uitleg: klik hier.

Zodra u er zeker van bent dat u naar Canada gaat, is het raadzaam om deze ETA zo spoedig mogelijk aan te vragen, of als u via een reisbureau boekt, daar te vragen of zij dit voor u doen (en vraag dan tegen welke kosten!).
Voorkom problemen en regel dit zodra u daar de mogelijkheid voor heeft.

(prijsniveau 2016)

Vlaggenlijn

KLM Boeing 777-200 © copyright Dutchmarco
Met de KLM Boeing 777-200 "Epidaurus" vlogen wij van Amsterdam naar Toronto.

Gegevens over onze vluchten en de huurauto.

Vliegen.
De vluchten hadden wij geboekt via de website van de KLM op 12 februari 2016.
Wij hadden stoelen in de economyklasse en de vluchten waren:
- Amsterdam-Schiphol (AMS) – Toronto, CA (YYZ): op 15 september 2016
- Toronto, CA – Amsterdam-Schiphol: op 14 oktober, met aankomst 15 oktober 2016.
Prijs inclusief alle vliegtoeslagen, boekingskosten, creditcardtoeslag, per persoon EUR 542,=.

Kaart vliegroute
Van Amsterdam naar Toronto is het circa 6.000 kilometer vliegen.
In Toronto is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Huurauto.
De auto hadden wij op 12 februari 2016 gereserveerd via de website www.drive-canada.de/de/, het zusje van www.usareisen.de/, bij autoverhuurbedrijf Alamo op het vliegveld van Toronto.
Inclusief alle verzekeringen, meerdere bestuurders en de auto aan het einde van de huurperiode terugleveren met een lege benzinetank. Dit is versie “Super-Inklusiv-Plus”, bij Alamo heet dit “Alamo Gold”.
Type “midsize SUV”, soms ook genoemd “intermediate SUV”, code IFAR / Toyota RAV4 (4 deurs) of daarop gelijkend.
Autohuur 15 september tot en met 14 oktober = 30 dagen, totaalprijs EUR 1.197,=, dat is per dag EUR 39,90.

Dodge Journey © copyright Dutchmarco
De Dodge Journey die wij tot onze beschikking hadden.

Na aankomst in Toronto hebben wij in het Alamokantoortje, in de grote parkeergarage tegenover de aankomsthal van het vliegveld, de formaliteiten afgehandeld. Met het huurcontract zijn wij naar de auto's gelopen, waar een Alamobeambte na het inzien van het huurcontract ons verwees naar een rij auto's, waar wij uit mochten kiezen.
Er stond een nieuwe Jeep Cherokee. Een prachtige auto, met rolhoes over het achtercompartiment. Echter toen ik onze bagage (koffer, grote reistas, 2 handkoffertjes) had ingeladen, was de bagage te hoog en kon de rolhoes er niet overheen. Waren wij blij eens een rolhoes te hebben om de bagage uit het zicht te hebben, konden wij hem niet gebruiken.
Er stond ook een Dodge Journey in de rij. Deze behoort bij Alamo tot het type standaard SUV, code SFAR. Een klasse hoger, dan wij gereserveerd hadden, maar wij konden hem zonder meerkosten meenemen. Zo'n auto hadden wij al eens eerder gehuurd in de VS en die was ons goed bevallen. Deze auto heeft het gemak van “verborgen” opbergvakken en dat is wel heel erg prettig, en wel om de volgende reden.

Wij hebben namelijk in San Francisco, CA eens een ingeslagen achterzijruit gehad en toen is mijn rugzak met inhoud van de achterbank gestolen. Onze reisongevallen en bagageverzekering heeft ons toen te kennen gegeven niets uit te keren, omdat mijn rugzak niet aan het zicht was onttrokken. Ook al waren de deuren op slot en de achterruiten getint, ze betaalden niet uit. Daarvan hebben wij geleerd.
Wij reizen met onze bagage in de achterbak van de auto, maar wij laten nu nooit meer iets in het zicht liggen op de achterbank. Tijdens een volgende reis door de VS hebben wij een zwart beddenlaken gekocht bij een Walmart en dat leggen wij tegenwoordig altijd over onze bagage in de achterbak heen. De zon, of straatverlichting, moet er wel heel fel opschijnen, wil je zien dat er iets in de auto ligt. Dat laken zal geen garantie geven dat wij bij een eventuele volgende diefstal wel iets uitgekeerd zullen krijgen, maar het geeft ons een iets beter gevoel.
Sinds de diefstal hebben wij nu tijdens twee volgende reizen het geluk gehad dat wij een Dodge Journey mee konden nemen bij de Alamovestigingen. Deze auto is heerlijk ruim, heeft achterin donkere ruiten en heeft meerdere verdekte vakken, waar wij onze laptop/tablet/snoeren/navigatie in konden “verstoppen” en dat deden wij dan ook steevast altijd als wij de auto verlieten. Ook als wij bijvoorbeeld boodschappen gingen doen. Onze belangrijke zaken, zoals paspoorten, rijbewijzen, creditcards, e.d. droegen wij altijd bij ons in buideltasjes/heuptasjes. Had ik mijn laptop toevallig nog in de rugzak zitten, dan ging de rugzak mee de winkel in.
Deze auto heeft namelijk in de stoel naast de bestuurder, onder de zitting (deze kan je opklappen) een ruim opbergvak (voor onze TomTom). Tussen de voorstoelen en de eerste achterbank zitten twee vakken in de vloer (voor onze snoeren/opladers en iPad), en helemaal achterin zit een ruim opbergvak met klep (voor mijn laptop), waarop de verdere bagage ligt en waaronder het boordgereedschap ligt.

Vlaggenlijn

KLM Boeing 777-200 © copyright Dutchmarco
In de KLM Boeing 777-200.

Vliegen naar Toronto en een bezoek aan downtown op 16 september 2016.

Op 15 september 2016 vertrok om 9.45 uur onze vlucht KL691 van Amsterdam Airport Schiphol naar Toronto-Pearson International Airport in Canada. De vluchtduur bedroeg circa 8 uur.

Wij hadden bij autoverhuurbedrijf Alamo op het vliegveld van Toronto een auto gereserveerd, zie hierboven.
Inclusief alle verzekeringen, meerdere bestuurders en de auto aan het einde van de huurperiode terugleveren met een lege benzinetank. Dit is versie “Super-Inklusiv-Plus”, bij Alamo heet dit “Alamo Gold”.

Na aankomst op het vliegveld moesten wij door de immigratie en douane, daarna liepen wij de aankomsthal uit en volgden de borden (car rentals) naar het kantoor van Alamo aan de overkant, in een grote parkeergarage, waar meerdere autoverhuurders hun kantoren hebben.

Omdat wij de kamerprijzen in de hotels in de binnenstad van Toronto te prijzig vonden, hadden wij een aantal maanden van te voren in Richmond Hill, een voorstad van Toronto, het hotel Holiday Inn Express & Suites Toronto-Markham (10 East Pearce Street) geboekt. Dit ligt op 38 kilometer van het vliegveld.
Dat bleek een goede keuze; het was een net hotel met ruime kamers, inclusief eigen badkamer, die van alle gemakken waren voorzien, bovendien inclusief een prima verzorgt ontbijtbuffet. Gratis parkeren op het hotelterrein. In de buurt zijn winkels, restaurants en tankstations.

Tip: hoe dichter je op de verblijfsdatum een kamer wil reserveren, hoe duurder. Dus vroeg boeken loont, maar dat is bij veel hotels zo.

Toronto skyline © copyright Dutchmarco
Toronto skyline.

De volgende dag wilden wij iets van Toronto's binnenstad zien.
Richmond Hill ligt aan de noordkant van Toronto. De meeste toeristische bezienswaardigheden van Toronto liggen aan de zuidkant van de stad, in downtown, aan de kant van het Ontariomeer.
Toronto is een erg grote en bijzonder drukke stad met veel brede snelwegen, veel op- en afritten, en in de binnenstad veel stoplichten. De stad beschikt over een ondergrondse trein (TTC-subway).

Om naar downtown te gaan hebben wij het als volgt gedaan:
met de auto naar een heel groot parkeerterrein bij het ondergrondse treinstation “Finch” (begin/eindstation) gereden en de auto daar voor C$ 5,= (betaald met creditcard) voor de gehele dag neergezet.

Automaat voor Tokens voor de TTC-subway © copyright Dutchmarco
Automaat voor Tokens voor de TTC-subway.
In Toronto © copyright Dutchmarco
In Toronto.

Via een trappenstelsel kwamen wij onder de grond, waar wij in een automaat “Tokens” (muntjes) kochten. Deze hadden wij nodig voor de entreepoortjes op de perrons.
Wij wilden naar het Union Station in downtown en daarvoor heeft men per rit, per persoon 1 Token nodig. In ons geval hadden wij voor heen en terug dus 4 Tokens totaal nodig. Voor C$ 10,= kregen wij 3 Tokens en voor de 4de betaalden wij C$ 1,30.
De trein reed voor het grootste deel ondergronds en deed veel stations aan. In circa 35 minuten waren wij bij het Union Station, waar wij uitstapten en bovengronds kwamen.

Het was heerlijk zonnig weer en na wat rondgelopen te hebben en diverse bezienswaardigheden bezocht/gezien te hebben (zie hieronder), maakten wij aan het einde van de middag de rit in omgekeerde richting terug.

Zo bezochten/bekeken wij onder andere:

- de eilanden, die voor Toronto in het Ontariomeer liggen. Met de veerboot gingen wij naar het Toronto Island Park. De veerbootterminal (Jack Layton Ferry Terminal) ligt tussen de Bay Street en de Yonge Street aan de Queens Quay. Kaartjes (retour) kostten per persoon C$ 7,50 (volwassenen) (kinderen en ouderen goedkoper). In circa een kwartier waren wij op Centre Island (er zijn drie aanlegplaatsen op het eiland). Vanaf de boot en het eiland is er een prachtig uitzicht op de skyline van Toronto. Wij hebben er door de parkachtige omgeving gewandeld, met mooi onderhouden plantsoenen, bloeiende planten en strakke gazonnen, en aan de zuidkant het strand met de pier bezocht aan het meer. In het Carousel Cafe hebben wij op het terras heerlijk iets gegeten.

Landkaartje Toronto Island Park

Op het eiland kan men naar een andere aanlegplaats lopen, of naar het strand gaan. In Toronto kan men eventueel een fiets huren, deze op de veerboot meenemen en op het eiland gaan fietsen. Er zijn restaurants en een amusementspark, maar deze laatste was door de week gesloten toen wij er in september waren. In de weekenden zou het wel open zijn.

De veerboot komt aan op Centre Island © copyright Dutchmarco
De veerboot komt aan op Centre Island.
De parken zijn keurig onderhouden © copyright Dutchmarco
De parken zijn keurig onderhouden.

Op de pier in het Ontariomeer © copyright Dutchmarco
Op de pier in het Ontariomeer.
Vanaf de pier zicht op het strand © copyright Dutchmarco
Vanaf de pier zicht op het strand.

- terug aan vaste wal zijn wij langs het Ontariomeer westwaarts gelopen, langs wat men noemt het "Toronto Harbourfront".

Toronto © copyright Dutchmarco

- het Roundhouse Park behoorde vroeger tot het spoortreinemplacement van Toronto. Het Roundhouse, de werkplaats waar onder andere stoomlocomotieven onderhouden werden en die in cirkelvorm is gebouwd, met de draaischijf er voor, staat er nog. In een deel er van huist de Steam Whistle Brewing, een bierbrouwerij. Wij zijn er even binnengelopen, het was er gezellig druk. Men kan er een rondtour maken en er is een bar, waar men van een biertje kan genieten. Daarnaast is het Toronto Railway Museum, waarvan wij alleen de in de buitenlucht staande locomotieven en treinwagons hebben bekeken.

Steam Whistle Brewing © copyright Dutchmarco
Steam Whistle Brewing.
Toronto Railway Museum © copyright Dutchmarco
Toronto Railway Museum.

- vlak daarbij staat de 553 meter hoge CN Tower, die door veel toeristen wordt bezocht. Wij deden dat niet. Naast de toren is het Ripley's Aquarium of Canada. Ook dat bezochten wij niet. Wij hebben wel vaker hoge torens en aquaria bezocht tijdens onze reizen.

- later, tijdens de laatste dag van onze vakantie, bezochten wij het in het midden van Toronto gelegen kasteel Casa Loma. Tussen 1911 en 1914 gebouwd als residentie van Sir Henry Pellatt. Als men van een stukje geschiedenis en architektuur houdt, is het zeer de moeite waard om het te bezoeken. Men mag er in alle vertrekken komen, waar nog het oorspronkelijke meubilair staat. Prijzen: de parkeergarage op het terrein C$ 10,= en de entree tot het kasteel per persoon C$ 25,= (kinderen en ouderen goedkoper).

Wij hadden geen behoefte om een winkelgebied te bezoeken. De stad zal best nog meer te bieden hebben, daarover is er op het internet genoeg te vinden.

Via de website van Take a Trip kan men een (gratis) stadsgidsje van Toronto uitprinten: klik hier.

In Toronto © copyright Dutchmarco
In Toronto.
In de ondergrondse © copyright Dutchmarco
In de ondergrondse.

Wij waren heel blij met onze TomTom, die wij een paar jaar geleden in San Francisco (Californië) gekocht hebben. Dat maakte het rijden in het drukke Toronto met zijn voorsteden, en later ook in de andere steden, iets eenvoudiger.

Casa Loma in Toronto © copyright Dutchmarco
Casa Loma in Toronto.

Vlaggenlijn

Niagara Falls © copyright Dutchmarco
Niagara Falls: de Horseshoe Falls, ook bekend als de Canadian Falls,
breedte 792 meter, hoogte 51 meter, per seconde valt er 2.271.250 liter water,
op de voorgrond de USA-boot "Maid of the Mist" (gezien vanaf de Canadese kant).

Ons bezoek aan de stad Niagara Falls, ON, Canada op 17 september 2016.

Vanuit Richmond Hill (Toronto) reden wij naar Niagara Falls, de Canadese stad, want wij wilden de grote watervallen wel eens zien. Lang reden wij door een uitgestrekt stedelijk gebied met heel veel drukke, brede wegen. Afstand circa 160 kilometer, en met een keer koffie halen deden wij daar 2 uur over.
Het oude centrum van Niagara Falls zag er wat armoedig uit en heeft her en der achterstallig onderhoud. Wij reden door het stadje in de richting van de watervallen. Hoe dichter wij bij de watervallen kwamen, hoe drukker het op de weg werd, ook waren er veel wandelaars op de been.
Langs de weg, die uitzicht gaf op de watervallen, was een smalle parkeerplaats. Hier mocht men maximaal 30 minuten staan voor C$ 5,=. Wij reden door naar een groot parkeerterrein aan de zuidkant van de watervallen. Hier betaalden wij C$ 20,= voor de gehele dag. Omdat het druk was, stonden wij meer naar het zuiden toe en was het best nog wel een eindje teruglopen naar het uitzicht op de watervallen.

De Niagarawatervallen.

De Niagarawatervallen (Engels: Niagara Falls, Frans: Chutes Niagara) behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara, beneden de watervallen. (Bron: Wikipedia.)

Niagara Falls © copyright Dutchmarco
Niagara Falls: de American Falls en de Bridal Veil Falls,
breedte 323 meter, hoogte 53 meter, per seconde valt er 567.800 liter water,
op de voorgrond de Canadese-boot van "Hornblower" (gezien vanaf de Canadese kant).

Aan de Canadese kant heeft men een beter uitzicht op de watervallen, dan aan de USA-kant (die kant bezochten wij later deze vakantie, zie hieronder).
Dit uitzicht was erg indrukwekkend, er was wel veel nevel. De bootjes van “Maid of the Mist” (USA) en “Hornblower” (Canada) voeren af en aan met mensen in hun gekleurde poncho's, die dicht bij het vallende water wilden komen. Zo'n boottochtje stond bij ons ook op het programma, maar toen wij bij de ticketkiosk kwamen, werd ons de lust ontnomen. Er stond een gigantische rij wachtenden voor een kaartje en ook beneden aan de kade stonden de wachtenden opgesteld in lange rijen. Voor ons dus geen boottocht.

Wij liepen langs de rivier en sloegen af de Clifton Hill-straat in, waar wij in een wijk met allemaal restaurants en vertier kwamen. Verder lopend kwamen wij bij de Skylon Tower. Men kan de toren op voor een mooi uitzicht en/of naar een ronddraaiend restaurant. Beneden de toren zagen wij meerdere parkeerterreinen, waar het goedkoper was om te parkeren, dan dat wij hadden gedaan (circa C$ 10,=).

Clifton Hill © copyright Dutchmarco
Clifton Hill met restaurants ....
Clifton Hill © copyright Dutchmarco
... en vertier.

Vlaggenlijn

Niagara Falls © copyright Dutchmarco
De Niagara Falls aan de USA-kant. 's Avonds worden ze verlicht.
De gebouwen staan in Niagara Falls, Canada.

Ons bezoek aan de stad Niagara Falls, NY, USA, op 2/3 oktober 2016.

Na het vervolg van onze reis door de USA, hebben wij de watervallen later ook aan de USA-kant bekeken. Daar is het uitzicht op de watervallen minder fraai, maar hier sta je vlak naast het vallende water, hetgeen ook erg imposant is. Aan deze zijde heeft men ook een uitkijktoren gebouwd, de Niagara Falls Observation Tower. Na betaling van een kaartje voor de boottocht, kan men via deze toren met de lift naar beneden en inschepen bij de “Maid of the Mist”. Ook kan men een kaartje kopen voor een bezoek aan het uitkijkplatform van de toren, wij deden dat voor US$ 1,25 per persoon. Wij hadden vanaf de toren een fraai uitzicht op de watervallen en de rivier. Bovendien konden wij met de lift naar beneden, naar de oever van de rivier en daar via een trappenstelsel omhoog klimmen tot vlak bij het vallende water. Ook erg indrukwekkend.

Wij sliepen in hotel Comfort Inn The Pointe (1 Prospect Street), dat vlakbij de watervallen staat en dat ik kan aanbevelen. Nette kamers met (een niet al te grote) badkamer, die van alle gemakken zijn voorzien en met een bij de kamerprijs inbegrepen ontbijtbuffet.

Wij wilden voor het avondeten bij het Hard Rock Café, dat op een paar minuten lopen ten noorden van het hotel ligt, gaan eten, maar toen wij daar kwamen stond er een fikse rij wachtenden. Het restaurant bleek tevens vrij klein te zijn. Wij zijn toen een kwartiertje naar ten zuiden van het hotel gelopen, naar restaurant Tony Roma's. Wereldberoemd om zijn spare ribs, maar ook het andere eten was erg smaakvol.

Niagara Falls © copyright Dutchmarco
De Niagara Falls aan de USA-kant gezien vanaf de Observation Tower.

Vlaggenlijn

Herfstkleuren in het Algonquin Provincial Park © copyright Dutchmarco
Herfstkleuren in het Algonquin Provincial Park.

Over ons bezoek aan het Algonquin Provincial Park op 4 en 5 oktober 2016.

Website van het Algonquin Provincial Park: www.algonquinpark.on.ca.
Er is een website, waarop men de stand van de verkleuring van de bladeren aangeeft in het najaar (de fall foliage): klik hier.

Wij bezochten het Algonquin Provincial Park toen de bladverkleuring op zijn hoogtepunt was en wij hebben er van genoten. Er zijn in het park meerdere wandelroutes uitgezet. Kano's zijn te huur bij de Portage Store, midden in het park.

Het park kwamen wij binnen bij de westingang aan Highway-60. Bij het bezoekerscentrum aldaar kan men dagkaartjes kopen voor het bezoek aan het park. Met de creditcard kan je deze ook uit een automaat halen, binnen in het gebouw.
Een dagkaart voor een auto met inzittenden kost C$ 17,00.
Bij 65 jaar en ouder geldt er een “senior rate” van C$ 13,50 per auto met inzittenden (prijzen 2016).

Een elandstier in het Algonquin Provincial Park © copyright Dutchmarco
Een elandstier in het Algonquin Provincial Park.

Het Algonquin Provincial Park bezochten wij vanuit de plaats Huntsville, ON. Voor de overnachtingen verbleven wij in de EconoLodge (117 Main St. West) en dat is ons goed bevallen.
Een keurig hotel, vriendelijke ontvangst, (gratis) parkeerplaats voor het hotel, nette kamers met eigen badkamer/toilet, koelkastje, magnetron, Tv, WiFi, ontbijt in kleine ontbijtruimte inbegrepen. Wij hadden echter geen koffiezetapparaat op de kamer.
Het hotel ligt dichtbij het centrum van het stadje, waar o.a. een tankstation en een Walmart zijn, en voor een heerlijke koffie kan u bij Tim Hortons terecht.
Goed eten deden wij bij de restaurants "The Mill on Main" en "On the Docks", beide gelegen aan Main Street.

In het Algonquin Provincial Park © copyright Dutchmarco
In het Algonquin Provincial Park.

Vlaggenlijn

Ottawa skyline © copyright Dutchmarco
Ottawa skyline.

Over ons bezoek aan Ottawa, ON, de hoofdstad van Canada,
op 6 en 7 oktober 2016.

In de stad Ottawa verbleven wij in hotel Hampton Inn by Hilton Ottawa (100 Coventry Road), dat in de stad ligt.
Een keurig hotel met ruime, nette kamers, die van alle gemakken zijn voorzien. Parkeren kan gratis in de parkeergarage van het hotel, WiFi op de kamer, een prima verzorgd ontbijt inbegrepen bij de kamerprijs.

Canadian Museum of History © copyright Dutchmarco
Canadian Museum of History.

Ottawa ligt aan de zuidoever van de Ottawa River in de provincie Ontario. Wij bezochten het Canadian Museum of History, dat aan de andere zijde aan de rivier ligt in de plaats Gatineau, die in de provincie Quebec ligt. Vanaf ons hotel was dit 20 minuten rijden. Parkeren kan onder het museum in de parkeergarage, kosten C$ 20,=.
Entreeprijs van het museum is divers, afhankelijk van leeftijd en of u eventueel meerdere museums wil bezoeken. Op donderdag is de entree gratis vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur (P-garage is niet gratis).
Er is een heel uitgebreide, en bijzonder interessante tentoonstelling over de oorspronkelijke bewoners van noordoost Canada, The First People, met in de Grand Hall meerdere totempalen. Het museum vonden wij bijzonder de moeite waard.

Canadian Museum of History © copyright Dutchmarco
Zaal met totempalen in het Canadian Museum of History.

Naast het museum ligt een Japanse Zentuin en vanaf daar is er een mooi uitzicht over de rivier naar de skyline van Ottawa met o.a. het parlementsgebouw.

Parlementsgebouw op Parliament Hill © copyright Dutchmarco
Parlementsgebouw op Parliament Hill.

Voor het bezoek aan de parlementsgebouwen parkeerden wij de auto in een parkeergarage in downtown, die er niet ver vanaf lag (circa 10 minuten lopen). Op het internet zijn veel Public Parkings te vinden. Wij kozen voor die op 222 Queen Street en betaalden C$ 17,=.
Bij de parlementsgebouwen aangekomen, zagen wij veel hoge hekken achter en opzij van de gebouwen, en er was veel politie op de been, o.a. op de buitentrappen en voor de deuren van de gebouwen. Wij wilden de gebouwen bezichtigen, maar dat kon niet zonder een kaartje voor een rondtour te hebben. De kaartjes voor die dag waren allemaal al vergeven. De volgende ochtend zouden wij wel kaartjes voor die dag kunnen bemachtigen, maar dan moesten wij ze op een bepaald adres ergens in de stad kopen/ophalen, ruim voor 09.30 uur, want normaalgesproken zijn ze om die tijd, voor die dag al vergeven. Nou, daar hadden wij helemaal geen zin in, want de volgende dag zouden wij weer verder gaan met onze reis. Dus wij hebben de gebouwen alleen aan de buitenkant bekeken. Het was er bijzonder druk met toeristen.

(Ik heb het later even opgezocht. De kaartjes voor de rondtoer zijn tegenover de gebouwen te verkrijgen op 90 Wellington Street.)

Rideaukanaal © copyright Dutchmarco
Rideaukanaal.
Byward Market © copyright Dutchmarco
Byward Market.

Op loopafstand bezochten wij verder onder andere:
- het Rideaukanaal met 8 sluizen op rij en het daarbij gelegen Bytown Museum,
- de Byward Market,
- de Notre-Dame Cathedral Basilica.

Notre-Dame Cathedral Basilica © copyright Dutchmarco
Notre-Dame Cathedral Basilica.
Spiegeling in Ottawa © copyright Dutchmarco
Spiegeling in Ottawa.

Vlaggenlijn

Montreal skyline © copyright Dutchmarco
Montreal skyline.

Over ons bezoek aan Montreal, QC, op 9 oktober 2016.

Tijdens onze reis zochten wij via het internet een hotel/motel voor ons verblijf in de stad Montreal, maar dat viel niet mee. Er was in het weekend, dat wij daar wilden zijn een filmfestival in de stad. De kamerprijzen waren of heel hoog, of er was niets beschikbaar. Daarom kwamen wij terecht in het plaatsje Brossard, dat gelegen is aan de zuidkust van de Saint Lawrencerivier, tegenover de stad Montreal.

Wij verbleven in hotel Comfort Inn South (7863 Boulevard Taschereau).
Een keurig hotel met niet al te grote, maar wel nette kamers met badkamer, die van alle gemakken waren voorzien. Parkeren kon gratis rondom het hotel, WiFi op de kamer en een prima verzorgt ontbijt inbegrepen bij de kamerprijs. In de buurt waren restaurants, winkels en tankstations.

In het oude centrum van Montreal © copyright Dutchmarco
In het oude centrum van Montreal.

Het was ongeveer een half uur met de auto naar het oude centrum van Montreal, dat veel weg heeft van een Franse stad. Wij parkeerden de auto in een parkeergarage aan het Place d'Armes.
Tegenover dit plein staat de Notre-Dame Basilica of Montreal. Op de zondag dat wij er 's middags waren, stond er een lange rij bezoekers voor de kerk, er werd entree geheven, wij zijn er niet in geweest. Wij hebben een heel stuk door deze stad gelopen. Ook hier waren wij niet de enige toeristen, het was er erg druk.

Met behulp van onze TomTom reden wij zig-zag door de stad. Maar wat een drama was dat in deze stad. Aan bijna iedere weg was men wel bezig met ingrijpende werkzaamheden, bovendien was het wegdek van veel wegen erg slecht. Er waren daardoor veel wegomleggingen.

Uitzicht over Montreal vanaf de Mont-Royal © copyright Dutchmarco
Uitzicht over Montreal vanaf de Mont-Royal.

Wij reden naar de Mont-Royal, de heuvel met groot stadspark midden in de stad, met het uitkijkpunt Belvedere, waar vanaf men een fraai uitzicht heeft over een deel van de stad. Er was een parkeerterrein en voor een paar kwartjes hebben wij daar een half uurtje gestaan.

L'Oratoire St.Joseph du Mont-Royal © copyright Dutchmarco
L'Oratoire St.Joseph du Mont-Royal.

Daarna reden wij naar de grote kerk L'Oratoire St.Joseph du Mont-Royal, de grootste kerk van Canada.
De kerk heeft de op één na grootste koepel ter wereld. Voor de kerk is een heel groot parkeerterrein. De kerk is tegen de Mont-Royal opgebouwd en met lange trappen kan men naar boven lopen om de kerk te bezoeken. Er zijn mensen die de trap op hun knieën op gaan.
Er is een groot balkon, van waaraf er een mooi uitzicht is. Er is ook een grote tuin met standbeelden van de Kruisweg.
Beneden in de kerk is een grote kerkruimte. In de kerk kan men nog weer hoger met roltrappen naar een tweede kerkruimte. Toen wij er waren, werden in beide kerkruimten druk bezochte heilige missen opgedragen.

Via de website van Take a Trip kan men een (gratis) stadsgidsje van Montreal uitprinten: klik hier.
     

Vlaggenlijn

Kingston skyline vanaf Fort Henry © copyright Dutchmarco
Kingston skyline vanaf Fort Henry.

Over ons bezoek aan Kingston, ON, op 10 en 11 oktober 2016.

Kingston is een stad in de provincie Ontario en ligt aan de oostkant van het Ontariomeer, waar de Saint Lawrencerivier in het meer uitmondt en de streek van de Thousand Islands begint.

Wij verbleven in het nieuwe hotel Quality Inn (1530 Robinson Court) (4 maanden oud).
Een hotel waar wij niets op aan te merken hadden. Vriendelijke ontvangst, ruime nette kamers met badkamer, die van alle gemakken waren voorzien. Parkeren kon gratis rondom het hotel, WiFi op de kamer, een prima verzorgt ontbijtbuffet inbegrepen bij de kamerprijs.
Het hotel ligt aan de rand van de stad, vlakbij een afrit van de Highway-401.

Kingston was best een aardige plaats en er waren restaurants, winkels en tankstations in overvloed.
Vanaf het hotel was het circa 20 minuten met de auto naar het centrum van de stad.
Het toeristenbureau ligt aan een parkje met fonteinen en bevindt zich in een oud treinstation aan de haven.

Het parkeren was in het centrum betaald, op sommige plekken met een maximum van 2 uur, op andere plekken met een maximum van 3 uur. Na 17.30 uur soms wel betalen, en soms was het vrij parkeren. Wij vonden het erg verwarrend. Kijk dus goed op de parkeerautomaten naar de tijden en houd je er aan, want er werd goed gecontroleerd en indien nodig bekeurd.

Fonteinen in het stadspark van Kingston, met daarachter het gemeentehuis © copyright Dutchmarco
Fonteinen in het stadspark van Kingston, met daarachter het gemeentehuis.

Tegenover het toeristenbureau staat het gemeentehuis, een fraai gebouw met koepel.
Openbare toiletten waren aan de achterzijde van het toeristenbureau en aan de achterzijde van het gemeentehuis.

De Island Queen, één van de rondvaartboten in Kingston © copyright Dutchmarco
De Island Queen, één van de rondvaartboten in Kingston.

Aan de haven staat een kiosk voor kaartjes voor boottochten. Deze zijn ook te koop in het toeristenbureau, en zelfs via het internet. Er zijn diverse typen boottochten te maken, wij hebben die van anderhalf uur gedaan en dat was best leuk om op het brede water te varen tussen een paar van de eilanden door. Tijdens de vaartocht werd er een stuk geschiedenis over dit gebied verteld. Als men meer eilanden wil zien, dan raad ik de boottocht van 3 uur aan.
Kosten per persoon: C$ 28,=, maar daar kwam nog tax bij, dit werd bij elkaar circa C$ 32,= (1,5 uur boottocht, prijsniveau 2016).

Als restaurant kan ik Jack Astor's (330 King Street East) aanbevelen. Ligt in het centrum, niet ver van het gemeentehuis en de haven, heeft een fijne ambiance en prima eten.

Tijdens de boottocht op de Saint Lawrencerivier © copyright Dutchmarco
Tijdens de boottocht op de Saint Lawrencerivier.

Vlaggenlijn

Hierbij een tip voor een leuke onderbreking tijdens de rit als het mooi weer is.

Tijdens onze rit van Kingston naar Toronto hebben wij aan de oostkant van Toronto een bezoek gebracht aan het Bluffer's Park, dat aan het Ontariomeer ligt. Om er te komen moet men de Brimley Road South helemaal volgen tot vlakbij het meer. Hier strekt de kustlijn zich langs het meer uit in de vorm van rotsachtige kliffen, de Scarborough Bluffs. Dit gebied is niet zo groot, maar best fotogeniek.
Er zijn een groot parkeerterrein, toiletten, strand, haven en grasvelden met picknicktafels.
Wij hebben er onze meegebrachte lunch opgegeten. Men kan er wat wandelen, zowel langs het water, als boven over de kliffen.

De Scarborough Bluffs © copyright Dutchmarco
De Scarborough Bluffs.

Vlaggenlijn

Hierbij een tip voor een hotel nabij Toronto-Pearson International Airport.

Wij vlogen terug van Toronto naar Nederland. Voor de laatste nacht in Canada hadden wij een hotel geboekt net ten westen van het vliegveld. Het hotel heeft een straatadres in Mississauga, een voorstad van Toronto.

Wij verbleven in het Best Western Plus Toronto Airport Hotel (5825 Dixie Road). Een groot hotel met keurige, ruime kamers met badkamer, die van alle gemakken waren voorzien. Op de kamer gratis WiFi. Er zijn een binnenzwembad en fitnessruimte. Parkeren (gratis) op het hotelterrein. In de omgeving veel industrie, niet direct winkels in de buurt. Rondom het vliegveld zijn tankstations te vinden en voor een grote supermarkt (Walmart) moet u een eindje rijden, evenals voor de stadscentra van Mississauga en Toronto. Het is een prima hotel om te verblijven na aankomst in Canada, of vlak voor vertrek.
Bij de kamerprijs was geen ontbijt inbegrepen. In de buurt waren wel een paar restaurants, maar wij hebben voor het diner en ontbijt gebruik gemaakt van het bij het hotel behorende Postcard Restaurant & Bar. Lekker makkelijk en prima eten tegen normale prijzen.

De volgende dag reden wij in minder dan 15 minuten naar de terugbrenglocatie van de huurauto op het vliegveld. (Volg op de snelwegen de borden met het vliegtuigpictogram en later de borden met de tekst “Rental Car Return”.)

Wij boekten het hotel een paar maanden van te voren tegen een schappelijke prijs. Toen wij er verbleven was de kamerprijs bijna het dubbele. Dus ook hier geldt weer, vroegtijdig boeken loont.

Druk verkeer in Toronto © copyright Dutchmarco
Druk verkeer in Toronto.

Vlaggenlijn

Hierbij een tip voor een lidmaatschap bij diverse hotelketens.

Het kan lucratief zijn om bij één of meerdere hotelketens gebruik te maken van hun (gratis) lidmaatschap. Meld je tijdig aan, dan krijg je een ledenpasje en een lidmaatschapsnummer. Maak dan een account aan op de hotelketenwebsite, zodat je daar steeds op kan inloggen en via de website hotelkamers kan boeken.
Als je meerdere keren hotelkamers van de desbetreffende keten boekt, dan krijg je per overnachting een aantal punten. Dit aantal punten kan je op je account terugvinden. Als je puntenaantal hoog genoeg is, dan kan je met punten een overnachting “betalen”. Het aantal punten dat je moet inleveren verschilt per hotel(kamer).

Wij zijn lid van Best Western Hotels en van Choice Hotels. Zo hebben wij tijdens deze reis 2 gratis overnachtingen gehad. Dat is toch wel leuk!

Vlaggenlijn

Vlag Ontario
Vlag van Ontario.
Vlag Quebec
Vlag van Quebec.

Vlaggenlijn

Onze Amerikareisverslagen ]

Alle reisverslagen van Dutchmarco ]



Waterval

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2016
all rights reserved

(genoemde prijzen niveau 2016)

Last updated 23.1.2021