La Brea Tar Pits in Los Angeles-CA, Saguarocactussen in Arizona, bij Cathedral Rock in Sedona-AZ, Desert View Watchtower-AZ, metalen sculpturen bij Borrego Springs-CA © copyright 2014 dutchmarco

VOORWOORD.

Toen wij in het voorjaar van 2014 over een volgende reis naar de Verenigde Staten van Noord-Amerika gingen nadenken, kwam het idee in ons op, om nu eens iets later in het jaar op reis te gaan, dan gebruikelijk voor ons is. Dan konden wij nu eens die zuidelijke gebieden bezoeken, waar het anders te heet is. Zo hebben wij in 2007 onze reis, die toen begon en eindigde in de stad Phoenix (Arizona), om moeten gooien, omdat het in het zuiden van de staat Arizona voor ons veel te heet was. Wij zijn toen "gevlucht" naar de westkust (San Diego, CaliforniŽ), waar de temperatuur heerlijk was.
Laat in het jaar op vakantie gaan, heeft zo zijn voor- en nadelen. Een voordeel was, dat het ons de mogelijkheid gaf om er heel erg lang naar toe te leven en toen iedereen al lang terug was van vakantie, wij het lekker nog tegoed hadden. Een nadeel was, dat de dagen kort zouden zijn en de avonden lang. Maar daar valt rekening mee te houden. Zo maakten wij een routeschema, waarin de dagroutes niet al te lang waren, en de dagen niet al te vol zaten met bezoeken aan de diverse bezienswaardigheden.

Net als de vorige keren zijn wij op het internet naar prijzen gaan kijken voor de vliegreizen en de huurauto. Ook dit keer bleek de reisorganisatie WRC-Reizen het prijsgunstigst te zijn voor hetgeen wij wilden. Deze firma heeft voor ons al vaker naar volle tevredenheid Amerikareizen verzorgd en zodoende hebben wij via het internet en de telefoon bij hun onze fly-drive-reis geboekt, bestaande uit de vliegreizen en de huurauto. Wij vlogen met de KLM (op terugweg tevens stukje met Delta) en de auto was van verhuurder Alamo met verzekeringsklasse Alamo Gold. Wij hadden gekozen voor categorie Intermediate SUV/Crossover (IFAR).

Als Nederlanders kunnen wij onder het Visa Waiver Programma (VWP) naar de Verenigde Staten reizen, er is echter wel een aanvullende reistoestemming nodig om te mogen afreizen. Deze ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) hebben wij vorig jaar al gekregen, en omdat die twee jaar geldig is, konden wij daar nu weer gebruik van maken. Ik had via het internet wel onze vluchtgegevens aangepast.

Wij kozen als aanvliegplaats Los Angeles in de staat CaliforniŽ (rechtstreekse vlucht) en als terugvliegplaats Las Vegas in de staat Nevada (met overstap in Atlanta, Georgia). Wij wilden een rondreis maken door het zuiden van de staten CaliforniŽ, Arizona en Nevada. Op een aantal plekken waren wij al eens geweest, maar wij vonden het geen straf om ze nogmaals te bezoeken en ze verder uit te diepen.
De vakantievoorpret kon beginnen! Het uitstippelen van een route en het uitzoeken van de bezienswaardigheden, die wij willen bezoeken, is altijd erg leuk om te doen. Op de website AllesAmerika.com en het daarbij behorende AllesAmerikaforum is veel bruikbare informatie te vinden en zodoende werden deze dus veelvuldig geraadpleegd. Eigenlijk is het gehele internet een groot archief en een onuitputtelijke bron van informatie.

Als landkaarten gebruikten wij de gedetailleerde landkaarten van "Rand McNally-Hallwag" nrs. 5 (California) en 6 (Southwest), die wij bij de ANWB hadden aangeschaft. Bovendien maken wij sinds 2013 gebruik van een TomTom-autonavigatiesysteem, dat wij in Amerika hebben aangeschaft en uiterst doelmatig is gebleken.
     

Hallwag landkaart California     Hallwag landkaart Southwest

Van te voren hadden wij een globale routeplanning gemaakt, waar nog wat ruimte in zat. Die ruimte zouden wij wel invullen als wij daar ter plekke zouden zijn. Wij reizen graag op de bonnefooi en zien onderweg dan wel waar wij uitkomen. Op deze manier zijn wij flexibel en kunnen tijdens de reis, de vooraf bedachte route aanpassen. Toch hadden wij op voorhand vanuit thuis via het internet alvast voor een aantal overnachtingen de accommodatie gereserveerd.
Voor de overnachtingen in Los Angeles hadden wij op twee plaatsen kamers besproken. Het is wel zo prettig als je weet, dat er na zo'n lange reisdag een bed voor je klaar staat. We begonnen met twee nachten aan de noordoostkant in Old Pasadena. Daarna twee nachten in het westen in El Segundo. Voor een bezoek aan het Death Valley National Park hadden wij binnen de parkgrenzen een kamer voor ťťn nacht besproken in Furnace Creek, met voor de volgende nacht een motelkamer net buiten het park, in de plaats Beatty. Voor de laatste twee nachten van deze reis, hadden wij al vast een kamer besproken in een hotel in Las Vegas.

DE ROUTE.

En zo zijn wij dan in oktober 2014 voor de elfde keer naar Noord-Amerika gevlogen. Vanaf Amsterdam Airport Schiphol vlogen wij met de KLM naar de internationale luchthaven van Los Angeles (LAX) aan de westkust van de staat CaliforniŽ. Deze rechtstreekse vlucht duurde bijna elf uur. Op het vliegveld van Los Angeles stond een reeds in Nederland gereserveerde huurauto van Alamo voor ons klaar. Wij kregen een witte Dodge Journey mee, waarin wij met heel veel plezier hebben gereden.

Tijdens onze allereerste Amerikareis in het jaar 2000 waren wij ook al eens in deze stad geweest (Hollywood, Santa Monica) en nu wilden wij daar nog wel iets meer van zien. Eerst brachten wij een paar dagen een bezoek aan deze stad (Watts Towers, Chinatown, Downtown, Arcadia [botanische tuin], La Brea Tar Pits, Griffith Observatory, Venice, Santa Monica) en daarna reden wij langs de kust naar het zuiden en bezochten een aantal kustplaatsjes en missieposten. Wij gingen niet helemaal naar San Diego, want daar waren wij al eens geweest, maar sloegen ten noorden van deze stad af het land in, naar het oosten. Al vrij vlot kwamen wij in de hitte en droogte van de daargelegen Coloradowoestijn, met het Anza Borrego Desert State Park.
Wij trokken verder oostwaarts, de uitgestrekte Sonoranwoestijn in, en kwamen in de staat Arizona. Wij verkenden eerst het zuidelijke deel met de wouden aan Saguarocactussen (de reuzencactussen, die meer dan 15 meter hoog kunnen worden) en verbleven in de grote stad Tucson. Van daaruit reden wij via een aantal historische bezienswaardigheden naar de cowboystad Tombstone en de goudmijnstad Bisbee. Deze zuidoosthoek van Arizona grenst aan Mexico en daar is het een groot deel van het jaar bloedjeheet, ook nu was het er goed warm, maar het was te doen. Dit is het gebied van de Apache-indianen en wij bezochten er een berggebied met het natuurpark Chiricahua National Monument (grijze rotsen natuur).

Vanuit het zuiden reden wij dwars door Arizona noordwaarts en gingen via de uit de 13de eeuw daterende rotswoningen van het Tonto National Monument en de grote stad Phoenix naar de plaats Sedona, die in een prachtig roderotsenlandschap ligt. USA Weekend Magazine, een vooraanstaand Amerikaans tijdschrift, heeft Sedona in 2003 uitgeroepen tot de "Most Beautiful Place in America". Volgens de Indianen bevinden zich hier heilige krachten en zij noemen deze plek wel "De navel van de aarde". In de late 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw heeft men in de omgeving natuurlijke krachtvelden (vortexes) ontdekt en is hier een spirituele new-agecultuur ontstaan, waardoor Sedona tegenwoordig ook bekend staat om allerlei soorten alternatieve geneeskundepraktijken en wellness resorts, maar ook kunstgalerieŽn en gastronomische restaurants. In deze omgeving zijn veel wandelingen te maken en daar deden wij er een paar van.
Tot dan toe hadden wij steeds prachtig mooi weer gehad met temperaturen overdag van ruim boven de 20° Celsius, maar op de dag dat wij Sedona verlieten, regende het en was het kil. Hoewel het zuiden van de staat zich kenmerkt door droog, doch beeldschoon woestijnlandschap, is het noorden aanzienlijk koeler. Noord-Arizona maakt onderdeel uit van het Colorado Plateau, het hooggebergte met een groot aantal nationale parken, waaronder de Grand Canyon. Omdat wij naar dit hoger gelegen gebied reden, werd het kouder en hadden wij zelfs een beetje natte sneeuw op weg naar de Grand Canyon. De volgende dag liepen wij echter al weer in de zon en dat hebben wij tot het einde van de vakantie zo gehouden.

Arizona heeft als bijnaam "The Grand Canyon State". Veertien jaar geleden stonden wij al eens aan de rand van deze diepe kloof, en nu dan opnieuw. Nu brachten wij een wat uitgebreider bezoek aan deze grote gleuf in de aarde, die tot ťťn van de Zeven Natuur Wereldwonderen wordt gerekend. Adembenemend, ... wat is dat landschap toch prachtig!
Na een overnachting in de plaats Williams, waar in het historische centrum nog een leuk aangekleed deel van de legendarische Route 66 is te bewonderen, reden wij die dag nog een paar stukken van deze "Mother Road", of ook wel genoemd "Main Street of America". Vanuit Arizona reden wij bij het oversteken van de Colorado River het zuidelijkste puntje van de staat Nevada binnen en waren in de Mohavewoestijn beland.

Wij wilden een paar dagen in de stad Las Vegas verblijven, maar ondanks dat wij veel hotels via het internet opzochten, vonden wij geen hotelkamer voor een redelijke prijs. Het bleek dat ťťn van de grootste evenementen van het jaar, de SEMA Show voor de automobielbranche, op die data werd gehouden. Daardoor zaten veel hotels vol en waren bij andere de kamerprijzen torenhoog. Zo zochten wij onze toevlucht in een casino-hotel in de plaats Laughlin, en dat is ons prima bevallen.
Daarna was het toen nog wel even een stukje rijden naar Death Valley, maar wat is dat toch ook een uniek stukje van onze planeet. De ons zo bekende, eindloos lijkende wegen rolden zich mijlenver voor ons uit. En als de horizon dan zo heel breed is, hetgeen iedere keer weer een fantastisch schouwspel is, dan is dat zo heerlijk om te rijden. Soms kwamen wij minutenlang niemand tegen en waanden wij ons daar helemaal alleen. Vooral in het zuidelijk deel van de vallei. Dit is ťťn van de warmste gebieden ter wereld, waar de temperatuur in de zomer kan oplopen tot ver boven de 50° Celsius. Nu was het er wel warm, maar het was goed te doen. Als maximale temperatuur troffen wij het met 32° Celsius. Wij hebben er wat rondgereden, gewandeld en genoten van de diversiteit aan natuur. Daar hadden wij nog wel wat langer kunnen doorbrengen.
Na het bezoek aan deze vallei zijn wij naar Las Vegas gegaan, waar wij nu wel terecht konden, want daar hadden wij maanden van tevoren al een hotelkamer besproken. Vanuit deze plaats vlogen wij terug naar Nederland.

NOG WAT WETENSWAARDIGHEDEN.

Onze vakantie viel in de tweede helft van oktober en de eerste helft van november. Wij hebben prachtig weer gehad, zelfs in het zuiden van Arizona was de temperatuur overdag hoger dan gemiddeld. De reis is goed verlopen en het was op de meeste plaatsen lekker rustig.
Op zich is de reis ons goed bevallen, maar zoals verwacht, hebben wij er wel regelmatig rekening mee moeten houden, dat het vroeg donker werd. Dus op tijd in het hotel zijn en soms net niet meer naar een andere bezienswaardigheid toe kunnen gaan, die in de buurt lag. Eerst was het omstreeks 6 uur 's avonds al donker en naar gelang de reis vorderde, werd dit steeds vroeger. Wat ons opviel was, dat ook al stond de zon vrij laag, dat het licht vrij schel was en de kracht van de zon er niet minder om was. Een zonnebril en een hoed, pet of zonneklep hadden wij echt wel nodig.
Wat ons positief verrast heeft, is dat er nog zo veel planten en bomen in bloei stonden.
Voor wat betreft het fotograferen: door het felle zonlicht had de fotocamera erg veel moeite om de juiste belichtingsbalans te vinden. In de camera moest dan ook de belichtingscompensatie frequent bijgesteld worden. En ook dan kregen wij nog best veel "vlakke" foto's, die op de computer door middel van een fotobewerkingsprogramma verbeterd moesten worden. Door de lage zonnestand waren de schaduwen lang en dit maakte het fotograferen binnen de bebouwing van een dorp of stad vrij lastig, in verband met de extremen in contrast.

Als u er in geÔnteresseerd bent in wat wij zoal gedaan en beleefd hebben tijdens deze avontuurlijke reis, dan nodigen wij u van harte uit, om dat in dit reisverslag te lezen.

Hieronder staat een landkaart met de door ons gereden route. Daaronder een overzicht met in grote lijnen waar wij van dag tot dag waren en de per dag af te leggen afstand, met daarachter de zuivere reistijd (= nodig voor het rijden, zonder stops onderweg). Deze laatste twee volgens de routeplanner Microsoft Streets & Trips.
De door ons werkelijk afgelegde afstanden staan onderaan de dagverslagen. Het verschil in deze afstanden zijn de door ons extra afgelegde mijlen/kilometers naar bezienswaardigheden, winkels, restaurants en in de nationale parken, als wij daar niet op doortocht toch doorheen kwamen.


landkaart route 2014

Klik hier voor een grotere versie van de landkaart (opent in een nieuw venster).


DATUMDAGOMSCHRIJVINGMIJL / KMREISTIJD
16 oktoberdonderdagvertrek uit Amsterdam, aankomst in Los Angeles35 / 600 uur / 45 min
17 oktobervrijdagLos Angeles: bezoek aan Downtown30 / 480 uur / 40 min
18 oktober zaterdag L.A.: bezoek aan Arcadia en Los Angeles 75 / 120 2 uur / 15 min
19 oktober zondag L.A.: bezoek aan Venice en Santa Monica 41 / 66 1 uur / 15 min
20 oktober maandag via de kust naar Oceanside 118 / 190 2 uur / 45 min
21 oktober dinsdag van Oceanside via Anza Borrego SP naar Yuma 212 / 340 4 uur / 10 min
22 oktober woensdag van Yuma via Saguaro NP (west) naar Tucson 260 / 420 4 uur / 20 min
23 oktober donderdag Tucson: bezoek aan Pima Air & Space Museum 19 / 30 0 uur / 30 min
24 oktober vrijdag Tucson: bezoek aan Mount Lemmon 65 / 105 2 uur / 15 min
25 oktober zaterdag Tucson: bezoek aan Saguaro NP (east) 32 / 50 1 uur / 15 min
26 oktober zondag van Tucson via Tumacacori NHP naar Tombstone 147 / 237 4 uur / 0 min
27 oktober maandag van Tombstone via Chiricahua NM naar Willcox 153 / 246 3 uur / 55 min
28 oktober dinsdag van Willcox via Tonto NM naar Apache Junction 239 / 385 5 uur / 0 min
29 oktober woensdag van Apache Junction via Phoenix naar Sedona 210 / 337 3 uur / 50 min
30 oktober donderdag Sedona: sightseeing 20 / 32 0 uur / 45 min
31 oktober vrijdag Sedona: wandeling Devil's Bridge 30 / 48 1 uur / 20 min
1 november zaterdag Sedona: wandeling West Fork Oak Creek 40 / 64 1 uur / 10 min
2 november zondag van Sedona via Grand Canyon NP naar Tusayan 150 / 243 3 uur / 30 min
3 november maandag van Tusayan via Grand Canyon NP naar Williams 66 / 106 1 uur / 30 min
4 november dinsdag van Williams via Oatman naar Laughlin 174 / 280 3 uur / 10 min
5 november woensdag Laughlin: sightseeing 20 / 32 0 uur / 25 min
6 november donderdag Laughlin: wandeling Grapevine Canyon 18 / 30 0 uur / 40 min
7 november vrijdag van Laughlin naar Furnace Creek in Death Valley 273 / 439 5 uur / 40 min
8 november zaterdag van Furnace Creek via Death Valley naar Beatty 92 / 148 2 uur / 10 min
9 november zondag van Beatty via Red Rock Canyon naar Las Vegas 175 / 280 3 uur / 50 min
10 november maandag Las Vegas: sightseeing The Strip 14 / 23 0 uur / 20 min
11 november dinsdag vertrek uit Las Vegas, terug naar Nederland 10 / 16 0 uur / 15 min
12 november woensdag aankomst op Schiphol - -
totaal te rijden volgens routeplanner 2718 / 4375
werkelijk door ons gereden 3007 / 4840

VERDER naar DAG 1 - Wij gaan op reis, van Hilversum naar Los Angeles in CaliforniŽ, USA ]

Home van dit reisverslag ]

Home Dutchmarco ]

Ons gastenboek ]western

Naar bovenkant van de pagina.


Best te bekijken met beeldschermresolutie van 1280 x 1024 met IE-7+

copyright © DutchMarco 2014
all rights reserved

Last updated 8.1.2015

Free Counters