header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA VOORWOORD  

Voorwoord.

Hartelijk welkom op onze website. Tijdens onze vierde reis naar de Verenigde Staten van Amerika hebben wij regelmatig iets genoteerd in dit verslag en dat op het internet gezet, zodat de thuisblijvers als het ware de reis door dit prachtige werelddeel met ons konden meebeleven. Dat heeft geresulteerd in dit reisverslag in dagboekvorm, dat nu per dag in de linker menukolom is aan te klikken.
In het verslag staan de wegaanduidingen soms nogal expliciet genoemd. Dit is mede omdat wij bijzonder leuke reacties ontvingen en anderen ons verslag willen gebruiken als leidraad voor hun eigen reis.

Reizen is als een verslaving en naar de Verenigde Staten al helemaal, wij willen er steeds weer naar terug. Zo zijn wij voor de vierde keer op vakantie naar Noord-Amerika gegaan. Dit land spreekt ons enorm aan en laat ons nooit meer los. Er is ook zo veel te zien en te doen.
Ook nu weer, bij het maken van de reisplanning, merkten wij dat er zo veel moois en interessants is, dat wij bepaalde bezienswaardigheden waar wij naar toe wilden gaan, hebben moeten schrappen, om geen race tegen de klok te moeten houden. Wij zouden per slot van rekening op vakantie zijn en wilden ook wel eens even niets doen, of lekker luieren aan een zwembad. De afstanden zijn bovendien ongekend groot.

Toen wij eenmaal de beslissing genomen hadden om weer een reis te gaan maken, zijn wij op het internet naar prijzen gaan kijken voor de vliegreis en de huurauto. Het bleek wederom, dat de reisorganisatie WRC-Reizen het prijsgunstigst was voor hetgeen wij wilden. Deze firma heeft voor ons al eerder naar volle tevredenheid een Amerikareis verzorgd en zodoende hebben wij op hun kantoor in Hilversum onze reis geboekt, bestaande uit de vliegreis en de huurauto.
De vakantievoorpret kon beginnen! Het uitstippelen van een route en het uitzoeken van de bezienswaardigheden die wij willen bezoeken, is altijd erg leuk om te doen. Op de website AllesAmerika.com en het daarbij behorende AllesAmerikaforum is veel bruikbare informatie te vinden en zodoende werden deze dus veelvuldig bezocht. Eigenlijk is het gehele internet een groot archief en een onuitputtelijke bron van informatie.
In onderstaande boeken is bovendien ook erg veel te vinden over bezienswaardigheden, routes, restaurants en overnachtingsmogelijkheden.


Lannoo's Reisgids - CaliforniŽ & Zuidwest USA       Lannoo's Reisgids - Rocky Mountains       Lannoo Trotter - Zuidwest-USA


Als landkaarten gebruikten wij de gedetailleerde landkaarten van "Rand McNally-Hallwag" nrs. 5 (California) en 6 (Southwest), die wij destijds bij de ANWB hadden aangeschaft.
   

Hallwag landkaart California       Hallwag landkaart Southwest


Over de reis.

Evenals in 2004 kozen wij als start- en eindpunt de plaats Denver in de staat Colorado. De vorige reis maakten wij een rondrit naar het noorden, nu zijn wij naar het zuiden gegaan.
Wij zijn op 11 september vanaf Schiphol vertrokken en vlogen naar Chicago, waar wij overstapten voor de vlucht naar Denver. Daar stond een Chevrolet Trailblazer van de firma Alamo voor ons klaar, die wij de gehele reis tot onze beschikking hadden. Daarmee hebben wij 6.467 kilometer afgelegd en hebben wij weer mooie steden en unieke gebieden bezocht. Zo kwamen wij tijdens deze reis in de staten Colorado, New Mexico, Arizona en Utah. Al met al beslaat dit een heel groot gebied met diverse landschapstypen.
Zo zijn wij de bergen van de Rocky Mountains in gegaan, waar nog sneeuw op de hoge toppen lag, en waar oude zilver- en goudzoekersstadjes te vinden zijn.
In New Mexico reden wij door de vallei van ťťn van de grootste rivieren van de Verenigde Staten, de Rio Grande. In deze staat hebben wij veel gezien van de oude Indianenbeschaving in de vormen van rotswoningen, archeologische vondsten en de pueblo's. De latere Spaanse invloeden kwamen tot uiting bij de bezoeken aan de grote kerken. Maar ook de moderne tijd is niet overgeslagen, want een bezoek aan een groot radiotelescopenpark stond ook op het programma. Bovendien hebben wij diverse grotere steden bezocht, zoals Taos, Santa Fe en Albuquerque.
In Arizona kwamen wij door woestijnen met gesteenten in de meest wonderbaarlijke kleuren en langs velden met versteende bomen van miljoenen jaren oud. Ook stond er op het programma om deze keer Monument Valley, op de grens tussen Arizona en Utah, met een bezoek te vereren. Tijdens onze eerste reis zijn wij door deze vallei gereden, maar hebben hem niet als zodanig bezocht. Monument Valley is bij velen bekend, want het heeft met zijn karakteristieke rode tafelbergen en rotspartijen vaak dienst gedaan als decor in westernfilms.
In de prachtige staat Utah zijn wij een paar dagen in het stadje Moab geweest, dat aan de Coloradorivier ligt in een wel heel bijzonder canyonlandschap. In 2003 zijn wij hier ook geweest, maar hebben toen lang niet alles kunnen zien en doen wat wij van plan waren, want toen zijn wij vanwege de hitte gevlucht. De temperatuur was nu gelukkig draaglijker.

Wij zijn door gebieden getrokken, die bewoond worden door de traditionele bevolking, zoals de Navajo, Hopi, Apache en Zuni. Daar worden zij Native Americans genoemd en door ons Indianen.
Tijdens deze reis hebben wij ook weer een aantal Nationale Parken en Nationale Monumenten bezocht, waarbij wij van de uitbundigheid van de natuur hebben kunnen genieten.
Wij hadden een routeplanning gemaakt en rekening gehouden met allerlei alternatieve mogelijkheden. Deze laatste konden van pas komen als wij te maken mochten krijgen met wegafzettingen of -omleggingen, of omdat het weer dat noodzakelijk maakte.
Vaak hebben wij gekozen voor toeristische achterafwegen, die niet altijd het kortst waren, maar waarbij dan wel meer van de pracht van de natuur en de intense stilte genoten kon worden. Hier was het ook makkelijker stoppen, om al het moois te kunnen fotograferen.
Na deze rondreis vlogen wij op zondag 9 oktober terug vanuit Denver, met een overstap in Chicago, en kwamen maandag 10 oktober 2005 weer op Schiphol aan.
Zoals u ziet, het was een heel gevarieerde reis en wij hebben er bijzonder veel van genoten.

Wij hopen dat u veel plezier heeft bij het lezen van ons verslag en het bekijken van onze foto's. Misschien doet u er nog leuke ideeŽn uit op voor uw eigen reis naar dit fantastisch mooie gebied.
Wij stellen het op prijs als u een bericht in ons gastenboek achterlaat. Dit is in de linker kolom te vinden.

Marco en Rina.

[ VERDER naar de ROUTEKAART ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


Best te bekijken met beeldschermresolutie van 1280 x 1024 met IE-7+

copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 22.1.2020