header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 27 - vrijdag 7 oktober 2005  

Van Gunnison naar Golden.

In de vroege ochtend doe ik even de verwarming aan in de Best Western in Gunnison, want het is kil in de kamer. Daar hebben wij de hele vakantie nog geen last van gehad.
Bij de kamerprijs zit een ontbijt in, dat wij kunnen gebruiken bij het naast het hotel gelegen Josef's Restaurant. Als wij buiten komen, voelt het koud aan en het heeft zelfs licht gevroren. Op de auto's en de velden zit een laagje rijp. De hemel is wederom strakblauw. Het restaurant heeft als ondertitel "A Touch of Europe". De inrichting is dan ook niet Amerikaans en doet ons denken aan een Duits of Oostenrijks restaurant. Er is een bijzonder goed verzorgt warm en koud ontbijtbuffet. Wij laten het ons goed smaken. De dame die het ontbijt verzorgt heeft een echt Duits/Oostenrijks uiterlijk, zowel van kleding als van gezicht. Ook 's middags en 's avonds schijnt het eten er voortreffelijk te zijn.

Herfstkleuren in de Tomichi Creek Valley © copyright Dutchmarco Herfstkleuren in de Tomichi Creek Valley © copyright Dutchmarco

Herfstkleuren in de Tomichi Creek Valley.

Ten oosten van Gunnison ligt een prachtige vallei, waar koeien grazen, de Tomichi Creek stroomt en de bomen hun herfstkleuren dragen. De Highway 50 gaat door het glooiende voorgebergte van de Rocky Mountains en is lange stukken omzoomd met goudgele bomen. Het is er werkelijk prachtig. Wij zijn op weg naar de plaats Salida en moeten daarvoor over de hoge bergen van de Sawatch Range heen. Deze bergketen bezit acht van de twintig hoogste bergtoppen in de Rocky Mountains, waarvan Mount Elbert (14.433 feet [4.399 meter]) de hoogste is in Colorado, zelfs in de gehele Amerikaanse Rocky Mountains.
De weg klimt behoorlijk, want wij moeten de Monarch Pass over. Deze ligt op 11.312 feet (3.448 meter) en dat is best hoog. Langs de weg staan een aantal muildierherten, die als wij stoppen, gracieus over het hek langs de weg springen en in de wei verdwijnen. Zij zijn sneller weg, dan dat wij een camera kunnen pakken.
In principe is de weg over de bergpas het gehele jaar open, maar in de winter kan de weg, die een hellingshoek heeft van 7 graden, tijdelijk gesloten worden als door heftige sneeuwval het rijden onmogelijk, of niet verantwoord is.
Boven op de bergpas aangekomen, zetten wij de auto neer op de ruime parkeerplaats. Hier is een heel grote en rijk gesorteerde souvenirwinkel, de Monarch Crest Gift Shop. Naast erg mooie artikelen, zijn er binnen ook opgezette dieren uit de omgeving te bewonderen en is er een toonbank, waar iets te eten en te drinken gekocht kan worden.

Boven op de Monarch Pass © copyright Dutchmarco Boven op de Monarch Pass © copyright Dutchmarco

Boven op de Monarch Pass.

Er is een kabelbaantje, waarmee men in de zomermaanden nog een paar honderd meter hoger kan komen, tot op de Monarch Ridge, waar vandaan er een weids uitzicht is over de Rocky's. Op de parkeerplaats staat een heel breed fietsenrek. Er wordt hier veel aan mountainbiken gedaan. Dat zal best heftig zijn voor de fietsers, want ik merk bij het lopen, dat de ijle lucht mij kortademig maakt. Hier staan wij op de Continental Devide, de scheidingslijn, die van noord naar zuid over het hele Amerikaanse continent loopt en die bepaald of het regenwater afvloeit naar de Atlantische Oceaan in het oosten, of naar de Grote Oceaan in het westen.

De Madonna Mine © copyright Dutchmarco
De Madonna Mine.

Als wij weer verder rijden, zien wij tijdens de afdaling op een tegenoverliggende berghelling de gebouwen van een grote mijn, de Madonna Mine, waar ooit lood, zink en zilver werd gewonnen. Toch is er wel iets van bedrijvigheid, want er staan een paar vrachtauto's.
Wat eens het mijnbouwstadje Monarch was, dat vroeger Garfield heette (gesticht in 1879) en bestond uit saloons, speelzalen en circa 100 huizen, is niet veel meer over. Er zijn nog een paar huizen en er worden een aantal cabins verhuurd, want iets ten noorden van de mijn ligt de Monarch Mountain, waar in de winter een mooi skigebied is (Monarch ski area).

In Salida © copyright Dutchmarco
In Salida.

Eenmaal in de plaats Salida gaan wij naar downtown, dit deel van deze plaats staat op het National Register of Historic Places en heeft Colorado's grootste historische centrum. Wij rijden en lopen wat door een wijk met woonhuizen en bezoeken een aantal winkels in de hoofdstraat.

De Arkansas River in Salida © copyright Dutchmarco
De Arkansas River in Salida.
Kajaks te huur © copyright Dutchmarco
Kajaks te huur.

Bij de brug over de Arkansas River kijken wij naar het wildstromende water. Deze rivier wordt veel gebruikt voor White Watersporten, maar op dit ogenblik zijn er geen rafters of kanoërs te zien. Deze Arkansas River zijn wij in het begin van de vakantie ook al tegengekomen, namelijk tijdens onze treinreis door de Royal Gorge bij het oostelijker gelegen Cañon City. Als wij in een winkel met alleen maar kerstartikelen rondkijken, raken wij aan de praat met de verkoopster. Zij vindt het prachtig dat wij helemaal uit Nederland komen en zij vertelt over de berg aan het einde van de winkelstraat met een grote letter "S" er op, Tenderfoot Mountain, die in de kerstperiode Christmas Mountain wordt genoemd. Ieder jaar wordt deze met kerstmis versierd en wordt er verlichting op aangebracht. Om haar verhaal te bevestigen pakt zij een ansichtkaart met daarop afgebeeld de versierde berg en laat ons deze zien. Als zij de kaart weer wil wegleggen, bedenkt zij zich en schenkt ons deze als herinnering aan deze stad. Leuk hè? Een bezoekje aan deze plaats is zeker aan te bevelen.

Highway 24/285 ten oosten van Johnson Village met de Collegiate Peaks © copyright Dutchmarco
Highway 24/285 ten oosten van Johnson Village met de Collegiate Peaks.

Wij verlaten Salida naar het noorden, gaan via Highway 291 naar Highway 24 tot Johnson Village. Onderweg zien wij links van ons de beroemde Collegiate Peaks, een deel van de Sawatch Range, die zo genoemd worden, omdat een aantal hoge bergen de namen dragen van vooraanstaande universiteiten, zoals: Mount Harvard 14.421 ft (4.396 m), Mount Princeton 14.204 ft (4.329 m), Mount Yale 14.200 ft (4.328 m) en Mount Oxford 14.160 ft (4.316 m). Deze meer dan 14.000 feet hoge bergen worden vanwege hun hoogte "Fourteener's" genoemd.
Wij slaan af naar het oosten Highway 24/285 op en gaan de 285 volgen op weg naar de plaats Fairplay.

ColoradoAlternatieve mogelijkheden.

Tijdens zo'n reis als deze, hebben wij altijd een lijst bij ons met daarop genoteerd leuke, mooie en interessante mogelijkheden, uitstapjes en bezienswaardigheden. Voor de vakantie kijken wij op het internet wat er zoal te doen is in de diverse plaatsen waar wij in de buurt denken te komen, en de omgeving daarvan. Op de diverse websites worden vaak toeristische dingen besproken en van hetgeen dat onze interesse heeft, maken wij dan een aantekening op onze lijst. Soms staan er meerdere dingen bij een plaats genoteerd en dan maken wij onderweg een keuze. Zo blijven er ook wel eens dingen over, waar wij niet aan toekomen. Ook voor deze regio blijven er een paar dingen over, die echter stuk voor stuk de moeite waard zijn. Misschien kunnen wij deze nog eens tijdens een volgende reis doen.

Vanuit de plaats Salida, via Highway 285 naar het noorden, kan in de plaats Swan de County Road 194 genomen worden naar het oosten om aan de oever te komen van de snelstromende Arkansas River, die zich hier door de Brown's Canyon een weg baant met veel stroomversnellingen.

Het spookstadje St. Elmo is met een tweewielaangedreven auto te bezoeken. Het is te bereiken via Chaffee County Road 162 vanuit de plaats Nathrop, door de Chalk Creek vallei, met onderweg er naar toe na 4,5 mijl het Mount Princeton Hot Springs Resort, waar men zwembaden heeft aangelegd bij de heetwaterbronnen, die hier van nature zijn. Bovendien zijn er accommodaties in de vorm van een lodge en cabins.
Een stuk verder, op een afstand van 9 mijl, kan men aan de rechterzijde van de weg de trail naar de Agnes Vaille-waterval wandelen. Het begin van het wandelpad ligt tegenover de Chalk Lake Campground. De wandeling is heen en terug een kleine mijl door geaccidenteerd terrein. Of er nog een waterval is, hangt er van af of het voorgaande seizoen nat of droog is geweest.
Als de boombladeren in de herfst hun goudgele kleur hebben, dan is het bij mooi weer een prachtige rit. Na een tijdje wordt de weg onverhard, maar prima te rijden. Na circa 18 mijl komt men in Saint Elmo. In de omgeving werd goud en zilver gevonden en dit mijnbouwstadje is gesticht in 1878. Ooit waren er tussen de 1.000 en 2.000 inwoners (werkelijke aantal onbekend). Nu wonen er nog een handjevol mensen en staan er nog een aantal gebouwtjes overeind. Het plaatsje staat in het National Register of Historic Places als St. Elmo Historic District. Het is één van Colorado's mooist bewaarde ghost towns.

De plaats Buena Vista heeft een kleine historische kern en er is het Buena Vista Heritage Museum. Vroeger was dit een belangrijke spoorwegstad, tegenwoordig wordt het de "Whitewater Capital of Colorado" genoemd, vanwege de vele mogelijkheden die deze streek te bieden heeft aan het wildwatervaren met kano's, kajaks en rafts, onder andere op de Arkansas River.
Ten westen van Buena Vista loopt de weg naar de Cottonwood Pass tussen de twee meer dan 14.000 feet hoge Mount Princeton en Mount Yale door. Deze vallei bevat één van de grootste concentraties aan ratelpopulieren (aspen) in de staat Colorado, dus hier zullen de herfstkleuren in het najaar ook wel uitbundig aanwezig zijn.

Entree naar de Bristlecone View Ranch © copyright Dutchmarco
Entree naar de Bristlecone View Ranch.
Highway 285 © copyright Dutchmarco
Highway 285 over de South Park-vlakte.

Wij rijden een heel eind over een uitgestrekte hoogvlakte met veel graslanden, die in de verte omzoomd wordt door hoge bergruggen. Deze vlakte wordt South Park genoemd. In het jaar 1859 werd er in deze omgeving goud ontdekt en dat trok een stroom aan goudzoekers hier naar toe, dat was tijdens de Pike's Peak Gold Rush. Zo ontstond er een mijnbouwdistrict met de naam "Fairplay Diggings". De term "Fair Play" kwam van de gedachte, dat iedereen een gelijke kans had om goud te vinden op het aan hem toegewezen stuk grond. Zo ontstond er een nederzetting, die bekend werd onder de verschillende namen Platte City, Fair Play en South Park City. In 1874 werd er voor de naam Fairplay gekozen. Door de welvaart van de mijnindustrie kwam de trek naar het westen verder op gang en vestigden steeds meer mensen zich in Fairplay en andere South Park-gemeenschappen. Er moesten meer huizen komen en dat trok weer timmerlieden en om gereedschappen te maken en te herstellen kwamen er smederijen. Om het goud- en zilvererts te transporteren werd er een spoorlijn aangelegd naar Denver en Cañon City.
Liggend op een hoogte van 9.953 feet (3.034 m), is het nu nog één van de hoogstgelegen steden van Colorado. Ondanks dat het dorp tijdens de goudkoortstijd werd gesticht, bleef er nog lange tijd activiteit in de mijnen. Tot halverwege de 20ste eeuw werd er goud- en zilvererts gewonnen. Het dorp telde 610 inwoners bij de telling in het jaar 2000.

South ParkSouth Park.

Dan nog iets totaal anders. In 1997 startte er op de Amerikaanse televisie een satirische animatieserie genaamd South Park. De serie was later ook in Nederland te zien. De serie speelt zich af in het fictieve dorpje Town of South Park in het bestaande gelijknamige graslandgebied South Park, gelegen in de Rocky Mountains in centraal Colorado. Het is een besneeuwd bergdorp en de hoofdlocatie voor bijna alle afleveringen. Enkele vaste locaties in de serie zijn de basisschool, de bushalte, de winkels in de hoofdstraat, de huizen van de personages en de sneeuwachtige omgeving.
South Park is deels gebaseerd op Fairplay, dat in hetzelfde gebied ligt als het fictieve dorpje en er een aantal overeenkomsten mee vertoont. De belangrijkste personages zijn vier jongens van de basisschool South Park Elementary: Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman (kortweg Cartman genoemd) en Kenny McCormick. De vier maken in hun omgeving de vreemdste gebeurtenissen mee, variërend van zaken als problemen op school of thuis, tot natuurrampen en bovennatuurlijke of buitenaardse bedreigingen. In de eerdere seizoenen zijn het vooral de bizarre avonturen en grove humor waar de serie het van moet hebben, in latere afleveringen komen steeds vaker maatschappelijke problemen en actualiteiten aan bod.

De school van South Park City van buiten © copyright Dutchmarco De school van South Park City van binnen © copyright Dutchmarco

De school van South Park City van buiten en van binnen.

In de plaats Fairplay brengen wij een bezoek aan South Park City. Dit is een openluchtmuseum (open: van ergens in mei tot in oktober). Hier staan een aantal huizen en gebouwen op hun oorspronkelijke plaats en er zijn een aantal gebouwen uit de omgeving hier naar toe verplaatst. Het hoofdthema van dit museum is, om te laten zien hoe een mijnbouwstadje er tussen 1860 en 1900 heeft uitgezien. De entree bedraagt per persoon $ 6,50, maar omdat wij via het internet een coupon hebben uitgeprint, krijgen wij daarop $ 1,50 korting. Bij de kassa krijgen wij een plattegrond met de route en een beschrijving van de bezienswaardigheden. De wandelroute is zodanig uitgezet, dat men overal kan komen. Het merendeel van de gebouwtjes kan bezocht worden en verkeert in een goede staat. Bijna allemaal zijn ze ingericht met meubels, gereedschappen en andere voorwerpen uit die tijd.

Zo zijn er bijvoorbeeld een kapelletje (Father Dyer Chapel); een school met een volledig ingericht klaslokaal; een saloon; een drogisterij met echte soda fountain; de South Park Sentinel (de krant): een drukkerij met zetmachine en drukpers; een dokterhuis; een tandartspraktijk; een kapperszaak; een general store waar als in een "Winkel van Sinkel" van alles staat uitgestald; een bankgebouw; een blokhut met huishoudelijke apparaten, zoals strijkijzers, wasborden en waswringers; een smidse; de werkplaats van de timmerman, tevens doodskistenmaker, en het stenen gebouw in drie verdiepingen van de Summer-brouwerij, waar een video over de mijnbouw vertoond wordt. Bovendien staan daar een aantal diorama's, die de mijnbouw uitbeelden. En verder is er natuurlijk van alles te zien op het gebied van de mijnbouw. Ieder gebouw is een museum op zich. Het ziet er prachtig uit en je waant je er in de negentiende eeuw. Het is een plezier om er rond te dwalen en te fotograferen.

Stoomtrein bij het station van South Park City © copyright Dutchmarco
Stoomtrein bij het station van South Park City.

Bij het stationsgebouw staat een watertoren en een originele trein met stoomlocomotief en enkele wagons. Het is A Trip Back in Time en wij brengen er toch zeker wel twee uur door. Wij vinden dit bezoek erg de moeite waard.

De smederij in South Park City © copyright Dutchmarco
De smederij in South Park City.

Buiten het openluchtmuseum staan er in Fairplay zelf ook een aantal historische huizen en het is leuk om daar ook even rond te dwalen en een aantal winkeltjes te bezoeken.

In Fairplay © copyright Dutchmarco In Fairplay © copyright Dutchmarco

In Fairplay.

Via Highway 285 rijden wij verder richting de stad Denver. Het is erg druk op deze tweebaansweg en er wordt duidelijk niet aan de maximum snelheid gehouden. Men jakkert er aardig voort. Wij gaan nog twee bergpassen over, rijden over een grote hoogvlakte en hoe dichter wij bij Denver komen, hoe harder de weg naar beneden loopt. Op de Monarch pas zaten wij op ruim 11.000 feet en Denver is de "Mile High City", ligt dus op 5.280 feet (1.600 meter) hoogte. Het is dus een flinke afdaling. Als wij Denver in de verte zien liggen, valt ons de brede grauwkleurige band boven de stad op, de smog. Er rijdt dan ook heel wat verkeer op het grote aantal, brede wegen.

Aan de westkant van deze stad vinden wij in de plaats Golden voor de overnachting de Fairfield Inn, waar wij een prima kamer hebben. In het naastgelegen restaurant Lone Star Steakhouse & Saloon gebruiken wij een voortreffelijk avondmaaltijd.

God bless America © copyright Dutchmarco

Vandaag hebben wij 204 mijl = 328 km gereden.
Totaal hebben wij 3.940 mijl = 6.337 km gereden.
Het weer: zonnig.
De temperatuur: 23 graden Celsius, hoog in de bergen een stuk koeler.

[ TERUG naar DAG 26 ]  [ VERDER naar DAG 28 - van Golden naar Denver ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 2.6.2013