header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 19 - donderdag 29 september 2005  

Navajo Nation landkaart
Navajo Nation landkaart.

Van Grants naar Chinle in Arizona.

Vannacht onweer met een paar harde klappen. Heel vroeg in de ochtend stevige regenbuien en zelfs een flinke hagelbui en veel wind. De lucht is op meerdere plaatsen loodgrijs. Het schijnt in de hele noordwesthoek van New Mexico slecht weer te zijn met veel regen en onweer. Zoals men dat hier noemt: thunderstorms.
Zo besluiten wij, om daarom maar niet naar de Bisti Wilderness te rijden, die op het programma staat. Dat is namelijk een hele rit en als het daar slecht weer is, de wegen eventueel onbegaanbaar of de leemlaag te glibberig is om te wandelen, dan is het zonde van de moeite. Jammer, want dit is toch één van de bijzondere plekken in dit gebied, die wij graag willen bezoeken. Maar wij leggen ons er bij neer, het is nu eenmaal niet anders.
Zo zijn er nog meer interessante bezienswaardigheden om te bezoeken in dit noorwestelijke deel van deze staat, misschien kunnen wij deze tijdens een andere reis nog eens gaan bezoeken (zie hieronder in kader).

Gallup neon postcard

Na een fantastisch ontbijt in het hotel in Grants, de Holiday Inn Express, rijden wij via de Interstate 40 naar het westen. Op sommige plaatsen is de lucht loodgrijs en hangt de dikke bewolking zo laag, dat alleen het onderste deel van de rotsen te zien is. In de plaats Gallup, waar wij eergisteren ook waren, willen wij nog wat rondkijken. Daarom gaan wij daar van de weg af en rijden het stadje in.

El Rancho Hotel © copyright Dutchmarco
El Rancho Hotel in Gallup.

Wij bezoeken het oude en beroemde El Rancho Hotel. Dit uit 1937 daterende hotel is een National Historical Site. Tijdens de vele films, die in de buurt zijn opgenomen, hebben veel bekende filmacteurs en -actrices in dit hotel gelogeerd, zoals John Wayne, Humphrey Bogart, Katherine Hepburn, Ronald Reagan, Spencer Tracy, Joan Crawford, Doris Day, Kirk Douglas, Gregory Peck en Burt Lancaster.
Op de gevel staat de tekst: Charm of yesterday ... convenience of tomorrow. De lobby ziet er fantastisch uit met mooie meubels en schilderijen. Ook hangen overal foto's van de diverse artiesten, die dit hotel in de loop der jaren hebben bezocht. In het hotel is een restaurant en ook een winkel, waar souvenirs en mooie Indiaanse sierraden te koop zijn.

In het El Rancho Hotel © copyright Dutchmarco
In het El Rancho Hotel in Gallup.

In Gallup zijn 110 trading posts, winkels en gallerieën, waar overal wel Indiaanse artikelen en kunst te koop zijn. Route 66 (Main Street) en Coal Avenue, één straat zuidelijk parallel aan Main, zijn in downtown de belangrijkste winkelstraten. Wij zetten de auto ergens langs het trottoir en lopen door een paar winkelstraten en bezoeken diverse winkels. Hier en daar staan stijgers en is men bezig met het maken van mooie muurschilderingen. Op straat worden wij aangesproken door een man, die van alles begint te vertellen over een muurschildering verderop, die door zijn broer zou zijn gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het de man om geld te gaan en vraagt hij of wij een paar dollar voor hem hebben. Wij danken hem voor zijn verhaal en lopen verder. Omdat wij sterk het vermoeden hebben, dat een gift onmiddellijk wordt omgezet in drank in het café waar wij nagenoeg voorstaan, geven wij hem maar niets. Toch altijd weer zielig dit soort figuren, die met bedelen aan iets extra's willen komen.

El Morro Theater © copyright Dutchmarco
El Morro Theater in Gallup.

Wij zien het voormalige Rex Hotel (uit circa 1900) met zijn bijzondere architectuur, dat nu het Rex Museum herbergt. Ook nemen wij een kijkje bij het historische El Morro Theater, waar ieder jaar het Gallup Film Festival wordt gehouden. Dit is een mooi voorbeeld van de decoratieve, Spaans koloniale stijl.
Wat wij niet bezoeken is het Gallup Cultural Center, dat gehuisvest is in het gerestaureerde, historische treinstation aan de Route 66. Een projekt van de Southwest Indian Foundation. Het Center bestaat uit de Ceremonial Gallery, het Storyteller Museum, een bezoekerscentum en de Kiva bioscoop. De toegang is gratis en bovendien zijn er een museumwinkel en het El Navajo Café.

Onderweg komen wij meerdere schoolbussen tegen © copyright Dutchmarco
Onderweg komen wij meerdere schoolbussen tegen.

Als wij Gallup naar het noorden uitrijden via Highway 666 en later naar het westen via Highway 264 afbuigen, rijden wij weer de staat Arizona binnen. Dit schijnt een beruchte weg te zijn voor wat betreft ongelukken. Vooral 's nachts schijnen die te gebeuren. Veel Indianen komen 's avonds uit de reservaten en gaan in Gallup aan de drank. Bij het huiswaarts gaan, verliezen zij de macht over het stuur en het zoveelste ongeluk gebeurt. Het is dus beter om deze weg maar niet in het donker te rijden.
Een bord langs de weg geeft aan, dat wij welkom zijn in de Navajo Nation. Er zijn zo'n 500 Indianenstammen, die in 318 reservaten leven door het gehele land. De Navajo Nation is het thuisland van de grootste Indianenstam en spreidt zich uit over de staten Arizona, New Mexico en Utah. De grootte van de Navajo Nation wordt vaak vergeleken met die van de staat West Virginia.

In Window Rock © copyright Dutchmarco
De Window Rock in Window Rock, met op de voorgrond het beeld van een Navajo Code Talker.

Wij komen in de plaats Window Rock, die sinds 1938 de Navajo Indian Capitol (hoofdstad) is. Deze plaats is genoemd naar een 60 meter hoge hardzandstenenrots, die in het midden een zachtere steensoort bevatte. Door de erosie van wind en water is de zachtere steen verdwenen en is er een groot gat in de rots ontstaan, een venster (= window).
In de buurt van deze Window Rock staan het hoofdkantoor van de Navajo Nation en andere bestuursgebouwen. Onder aan de rots hebben de Navajo's hun Veteran's Memorial gebouwd, ter nagedachtenis aan alle Navajo's, die als militair gediend hebben bij de strijdkrachten van de United States. Ook staat er een meer dan levensgroot standbeeld van een Navajo in militair uniform, uitbeeldend een Navajo Code Talker. In de tweede wereldoorlog gebruikten de Navajo mariniers hun taal als een code, die nooit door de vijand is gebroken.

Voor een halfuurtje brengen wij een bezoek aan het Navajo Nation Museum, Library and Visitor's Center.
Daar vlakbij is het Navajo Nation Zoological & Botanical Park, maar dat bezoeken wij niet. Dit is de enige dierentuin in de Verenigde Staten, die beheerd wordt door de Native Americans.

Begraafplaats bij Fort Defiance © copyright Dutchmarco
Begraafplaats bij Fort Defiance.

Na het bezoek aan de plaats Window Rock rijden wij een paar mijl verkeerd, namelijk naar het noorden in plaats van naar het westen, en komen vlak voor de plaats Fort Defiance onverwacht een begraafplaats tegen. Er wapperen heel veel Amerikaanse vlaggen op de graven van dit Navajo Veterans' Cemetery, waar soldaten uit diverse oorlogen liggen begraven.

De Hubbell Trading Post © copyright Dutchmarco
De Hubbell Trading Post.

In de buurt van de plaats Ganado bezoeken wij de Hubbell Trading Post. Dit is de oudste handelspost van de Verenigde Staten, die tot op de dag van vandaag altijd in gebruik is geweest en een belangrijke plaats heeft ingenomen in de handel met de Navajo Indianen.
De eerste blanke nederzetting werd hier in 1871 door Charles Crary gesticht als handelspost. Niet lang daarna werd een tweede post geopend door "Old Man" William B. Leonard. De eerste naam van deze nederzetting was vermoedelijk Pueblo Colorado, maar toen John Lorenzo Hubbell (27 november 1853 – 12 november 1930) de post in 1876 overnam, veranderde hij de naam in Ganado, ter ere van Ganado Mucho, het laatste Navajo vredes-opperhoofd, tevens de twaalfde ondertekenaar van het Navajo vredesverdrag van 1868. Hubbell's zaken liepen goed en op het laatst had hij 30 van zulke handelsposten in Arizona, New Mexico, en Californië. Hij hielp veel Navajo's door hun patronen te tonen voor dekens, die zij konden weven om daarna te verkopen, zodat zij in hun levensonderhoud konden voorzien. Hij werd zeer gerespecteerd door de Indiaanse bevolking, omdat hij eerlijke afspraken met hen maakte en deze ook nakwam.

Entree van de Hubbell Trading Post © copyright Dutchmarco
Entree van de Hubbell Trading Post.

Hubbel trouwde een Spaanse vrouw met de naam Lina Rubi en zij kregen twee zoons en twee dochters. Zij woonden naast de handelspost en vanwege de uitbreidingen binnen het gezin moest de woning herhaaldelijk uitgebreid worden. Hiermee was men in 1902 klaar. Het in adobestijl vervaardigde huis werd een comfortabel thuis. Ook nu nog versieren schilderijen, kunstvoorwerpen en grote Navajo tapijten het interieur. De Hubbell familie heeft hier tot in 1967 gewoond en tot die tijd de handelspost geleid. In datzelfde jaar werd het verkocht aan de National Park Service. De handelstradite van de Hubbell familie wordt nu voortgezet door de non-profit organisatie Western National Parks Association.

In de Hubbell Trading Post © copyright Dutchmarco
In de Hubbell Trading Post.

Hubbell's handelspost uit 1876, nu bekend als de Hubbell Trading Post National Historic Site, staat nog steeds op Navajo grondgebied en is sinds 1960 een National Historic Landmark. Er wordt gezegd, dat Hubbell de enige blanke is, die begraven ligt in Navajo grond.
Bij binnenkomst van het gebouw valt meteen het harde kraken van de houten vloer op. Dit is een kenmerk van deze winkel. In dit oude gebouw wordt nog steeds van alles verkocht. Voedingswaren, snoepgoed, schoeisel, kleding, hoeden, en ook motorolie, ventilatoren, vuurwapens, kleden en souvenirs. Wij zien hier Indianen die boodschappen doen en een aantal toeristen bekijken de gebouwen en de landerijen, die bij deze nederzetting horen.

Wevende Navajo vrouw © copyright Dutchmarco
Wevende Navajo vrouw.

In het bezoekerscentrum van de National Park Service is allerlei informatie te verkrijgen over deze handelspost. En net zoals bij alle andere parken zijn er boeken, kalenders, posters en andere souvenirs te koop. Ook kan er een videofilm bekeken worden over deze handelspost en de Navajo's. Bovendien zit er een oudere Navajo vrouw op een stelletje kussens op de grond een kleed te weven op een weefgetouw. Zij heeft een mandje naast zich op de grond staan voor fooien en voor een dollarbiljet mag ik een foto van haar maken.
Onder leiding van een parkranger kan het naastgelegen woonhuis van Hubbell bezocht worden en verder kan men op eigen gelegenheid het terrein verkennen.

Aankomst in Chinle © copyright Dutchmarco
Aankomst in Chinle.

Na dit bezoek rijden wij naar de niet al te grote Indiaanse plaats Chinle. In de Navajo taal geschreven als Ch’ínílí. Dit betekent Water Outlet (water uitstroomopening) en dat verwijst naar de monding van de Canyon de Chelly, die hier vlakbij ligt. In 1864 was Chinle de plek waar onder andere kolonel Christopher (Kit) Carson een vredesconferentie hield met de Chelly Navajo's en deze zorgde voor een einde aan de oorlogen met de Navajo's in dit gebied. De plaatsnaam was aanvankelijk verengelst als Chin Lee en werd op 1 april 1941 veranderd in Chinle.
Gelukkig komen wij niet al te hard aanrijden, want bij het plaatsnaambord grazen een aantal loslopende paarden in de wegberm. Er zijn meerdere hotels in deze plaats en in de Holiday Inn vinden wij een nette kamer. Dit is het hotel, dat het dichtst bij het Canyon de Chelly National Monument ligt, dat voor morgen op het programma staat om te bezoeken. (Binnen het park kan in de Thunderbird Lodge overnacht worden.)
Na wat spullen op de hotelkamer gezet te hebben en ons even opgefrist te hebben, rijden wij naar het centrum van deze plaats en doen een paar boodschapen bij een grote supermarkt. Daarna halen wij bij de naastgelegen Burger King iets te eten, dat wij op de hotelkamer opeten.

Bijzondere plekken om te bezoeken in noordwest New Mexico.

In het noordwesten van New Mexico zijn grote stukken land dunbevolkt en er zijn niet zo veel wegen. En van die wegen zijn er een aantal niet geplaveid. Er zijn echter in dit vrij vlakke woestijngebied wel een aantal bezienswaardigheden, die uitnodigend zijn om eens een bezoek aan te brengen. Hieronder vermeld ik er een aantal, die wij tijdens deze reis niet bezoeken, maar misschien komt het er nog eens van bij een volgende reis.

Four Corners markerEr is maar één plaats in de Verenigde Staten van Amerika waar vier staten in één punt bij elkaar komen en dat betreft de staten Arizona, New Mexico, Utah en Colorado. Dit punt wordt Four Corners genoemd en men heeft er een attractie van gemaakt met de naam Four Corners Monument. In een granieten plaat ligt een bronzen plaquette met daar omheen de namen van de vier staten. Tevens wapperen er de vlaggen van de staten aan hoge vlaggemasten. Het punt ligt op het grondgebied van de Navajo en Ute Indianen, die het exploiteren. Voor drie dollar per persoon kan men het bezoeken en er fotograferen. Dit is ook het enige punt waarover men kan zeggen, tegelijk in vier staten te zijn geweest. Veel mensen laten zich fotograferen als zij op handen en voeten staan met in elke staat een voet of hand, hetgeen soms tot hilarische situaties leidt. Er is een klein bezoekerscentrum en er staan een aantal stalletjes en tenten, waar Indianen hun handgemaakte sieraden, aardewerk en traditionele eten (frybread) trachten te verkopen. Zorg zelf voor drinkwater, eten en snacks, want dat soort zaken zijn er niet te koop. Dit gebied is erg afgelegen en er zijn geen stromend water en elektriciteit.

Chaco Culture National Historical ParkZo is er het Chaco Culture National Historical Park, één van Amerika's belangrijkste en interessantste kulturele en historische gebieden. In een brede vallei, de Chaco Canyon, liggen meerdere pueblo's. De vroege bewoners van deze Canyon worden de Chacoan People genoemd. Dit gebied was een belangrijk centrum voor de oorspronkelijke pueblocultuur tussen de jaren 850 en 1250. Het was een plaats voor ceremonie, handel en administratie voor het vroege Four Corners-gebied, zoals nooit eerder of later in de geschiedenis heeft bestaan. Chaco is heel bijzonder vanwege zijn monumentale publieke en ceremoniële gebouwen en zijn aparte architectuur. De bouwwerken van de Chacoan People worden "Great Houses" genoemd. Daar resten nu alleen nog de ruïnes van. Deze maken deel uit van het heilige thuisland van de Pueblo Indianen van New Mexico, de Hopi Indianen van Arizona en de Navajo Indianen van het zuidwesten. De wegen er naar toe zijn voor een deel onverhard en een vierwielaangedreven auto met een hoge bodemvrijheid is noodzakelijk om er te komen.

Bisti Wilderness AreaDan zijn er de Bisti Wilderness Area (ook wel Bisti Badlands genoemd) en de De-Na-Zin Wilderness Area, ruige stukken zandwoestijn, waar door erosie het landschap heel aparte vormen heeft gekregen. Hier en daar met steenpilaren en hoodoos in de meest wonderlijke vormen.
Ook ligt er versteend hout en bestaat de mogelijkheid om een stuk van een dinosaurusskelet te vinden. Het woord "Bisti" stamt af van de Navajo-taal, eigenlijk "Bis-ta-hie", en betekent zo veel als "slecht land". In het Engels "Badlands".
Het landschap wordt ook wel omschreven als "bizar maanlandschap" en "een andere planeet". Ook hier naar toe kan het laatste stuk van de route onbegaanbaar zijn, als het regent, of dit onlangs heeft gedaan. Tijdens het wandelen kunnen de iets lager gelegen gebieden glad zijn. Ook als het niet regent kan de klei glibberig zijn, zelfs als het een week daarvoor voor het laatst geregend heeft, en als een dikke laag onder de schoenen blijven plakken.

Red Rock ParkCirca 6 mijl oostelijk van de plaats Gallup ligt het Red Rock Park. Neem uit het oosten komende afslag 33 van de Interstate 40, ga dan via Highway 118 (= Route 66) en daarna Highway 566 noord en na een halve mijl linksaf tot in het park. In het park zijn op gezette tijden festiviteiten, zoals rodeo's, powwow's (Indianendansen gedurende vier of vijf dagen in augustus) en er zijn trails te lopen. Tevens zijn er paardenstallen en een kampeerplaats voor campers. In het Red Rock Museum worden sieraden, aardewerk, kleden en gereedschappen tentoongesteld van de Anasazi, Zuni, Hopi en Navajo.
- Volg in het park de borden naar de Pyramid Rock Trail: met een stijging van 250 meter komt deze wandeling tot het hoogste punt (2.282 meter) in dit Red Rocks-gebied. Deze 3 mijl rondwandeling leidt langs bijzondere rotsformaties en op de brede top is er een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap.
- Volg in het park de borden naar de Outlaw Trading Post voor de Church Rock Trail: een 2 mijl rondwandeling met zicht op de Church Rock-rotspilaren.

Shiprock PinnacleIn het uiterste noordwesten van de staat New Mexico rijst uit het vlakke woestijnlandschap een 540 meter hoge rotsformatie op. Deze 27 miljoen jaar oude vulkanische rots ligt op het grondgebied van de Navajo Indianen en wordt Shiprock genoemd. Deze naam dankt zij aan de gelijkenis met een enorm 19de eeuws zeilschip. De rots ligt ongeveer 12 mijl ten zuidwesten van het gelijknamige stadje Shiprock. Omdat het gebied ook al hoger dan het zeeniveau ligt, bereikt de top van de rots een hoogte van 2.187 meter. Vanaf de rots lopen er een aantal omhoog gekomen, gestolde magmabreuklijnen door het landschap, die dikes worden genoemd.
Deze rots en het gebied er om heen hebben voor de Navajo's een belangrijke religieuze betekenis. Er bestaan diverse legendes, de bekendste is die, waarin wordt verteld dat de Shiprock ooit een enorme vogel was, die het oude volk vanuit het noorden naar hun huidige land heeft gebracht. De vogel zou vervolgens zijn neergestreken en zijn veranderd in deze rots. De Navajo naam voor Shiprock is "Tse Bit’a’i", dat "Rock with Wings" betekent. Volgens de legende geeft de Shiprock de mens de kracht om boven alledaagse problemen uit te stijgen.
De rots is van veraf duidelijk zichtbaar, maar via onverharde paden is het mogelijk om dichterbij te komen, waarbij een auto met een hoge bodemvrijheid noodzakelijk is.

Angel Peak Scenic AreaCirca 30 mijl ten zuidoosten van de grotere plaats Farmington ligt een ruig en onherbergzaam gebied, de Angel Peak Scenic Area. In dit hooggelegen woestijngebied steekt de tot 2.130 meter hoge Angel Peak uit boven de pastelkleurige, glooiende badlands, kliffen en droge rivierbeddingen. Het terrein lijkt wat op de Bisti Wilderness, maar de zo kenmerkende hoodoos ontbreken, waardoor het minder spectaculair is en minder geschikt is om te gaan wandelen en te fotograferen. Omdat het gebied zo verlaten en leeg is, heeft het toch een zekere aantrekkingskracht en is het toch wel waard om voor kortere tijd te bezoeken. Net zo als in de eerder genoemde gebieden zijn de onverharde wegen bewegwijzerd, maar het is raadzaam om een gedetailleerde landkaart bij je te hebben. Als de wegen droog zijn kan men ze rijden, echter een beetje regen kan de wegen, die uit klei bestaan, spiegelglad maken en dan kom je zelfs met een vierwielaangedreven auto niet ver. Over het algemeen is het met huurauto's doorgaans verboden om ongeplaveide wegen te berijden. Men is dan niet verzekerd en als de auto panne krijgt of vast komt te zitten, dan zijn alle kosten van repatriëring voor eigen rekening. Houd er ook rekening mee, dat telefoons vaak niet werken in die afgelegen gebieden.

Aztec RuinsTen noordoosten van de grotere plaats Farmington ligt niet ver van de plaats Aztec het Aztec Ruins National Monument. Ook hier kan men terug in de tijd gaan en de ruïnes bezoeken van een pueblo. Op eigen gelegenheid kan men door een aantal kamers lopen van het Great House, dat meer dan 500 kamers heeft en eeuwen geleden is gebouwd. Op sommige plaatsen is het oorspronkelijke hout, dat gebruikt is voor het dak, nog intakt. Aan het eind van het wandelpad kan men de Great Kiva bezoeken. Dit ronde, ceremoniële gebouw heeft een doorsnee van ruim 13 meter en was het centrum van dit oude complex. Deze gereconstrueerde Aztec Ruins' Great Kiva is de oudste en grootste in zijn soort.
Iets naar het zuiden, ten westen van de plaats Bloomfield ligt het Salmon Ruins and Heritage Park, waar nog meer uit de 11de en 12de eeuw daterende puebloruïnes van het Anasazivolk te bezoeken zijn. Dit complex herbergt circa 150 kamers op de begane grond met circa 100 kamers als tweede verdieping. Het heeft een lengte van 120 meter. Op een centraal plein is ook weer een kiva, soortglijk aan die van Aztec. Aan het einde van de 13de eeuw is het verlaten. Deze pueblo ligt aan de oever van de San Juan River. In het Salmon Ruins Museum worden voorwerpen tentoongesteld, die men hier gevonden heeft.

Aztec ArchIn de omgeving van de plaats Aztec liggen meerdere door de natuur gevormde, stenen boogbruggen, de Aztec Natural Aches. Ze liggen verspreid in het landschap en zijn deels via onverharde wegen met een auto te bereiken. Voor de rest kan men er naar toe wandelen. Op het internet zijn er wel routes te vinden.
     
     
     
     
     
     

Zoals je ziet, er liggen nog een aantal interessante bezienswaardigheden op ons te wachten en wij hopen, dat wij die tijdens een toekomstige reis nog eens mogen gaan bezoeken.

Vandaag hebben wij 184 mijl = 296 km gereden.
Totaal hebben wij 2.646 mijl = 4.254 km gereden.
Benzineprijs per gallon (3.79 liter) regular $ 2,799 en plus $ 2,899.
<< In Chinle zijn de prijzen beduidend hoger. Voor plus $ 3,15 en bij één pomp zelfs $ 3,25. >>
De auto heeft gereden 1 op 10.
Het weer: bewolkt, regen, later droog en zonnig.

[ TERUG naar DAG 18 ]  [ VERDER naar DAG 20 - van Chinle naar Bluff, UT ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 1.6.2013