header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 14 - zaterdag 24 september 2005  

Van Socorro naar Alamogordo.

Na het standaard Super 8 Motel-ontbijt, waar wij de dag goed mee kunnen beginnen en bij het hotel uitgecheckt te zijn, verlaten wij Socorro in zuidelijke richting via Interstate 25. Wij zijn zo over van alles en nog wat aan het praten en terwijl wij het over de afslag naar Highway 380 hebben en weten, dat wij deze moeten nemen, rijden wij er aan voorbij. Dat betekent, dat wij door moeten rijden en de eerstvolgende afslag moeten nemen en dan de weg terug moeten rijden. De eerstvolgende afslag is echter pas over 15 mijl, dus dat houdt in, dat wij 30 mijl extra moeten rijden. Stelletje sufferds!

De Rio Grande © copyright Dutchmarco
De Rio Grande.

Eenmaal op Highway 380 rijden wij over de brug, die over de Rio Grande ligt. De rivierbedding is behoorlijk breed, maar er staat niet al te veel water in de rivier. Niet veel verder staat er een Historic Marker (aanduidingsbord) met beschrijving over de Trinity Site. Dit gebied ligt rechts van ons, naar het zuiden, in het niet voor publiek toegankelijke *) gebied van de White Sands Missile Range. Niet ver van deze plaats heeft men op 16 juli 1945 de eerste proefatoombom ter wereld laten ontploffen. Dat was het begin van de nucleaire eeuw.

[ *) De Trinity Site is twee maal per jaar voor het publiek open, te weten op de eerste zaterdagen van april en oktober. ]

Begroeid lavaveld © copyright Dutchmarco
Begroeid lavaveld.

Highway 380 is een lange rechte weg. Eerst door een vlak landschap, dat overgaat in heuvelachtig terrein en later klimt de weg behoorlijk als wij door een bergachtig gebied gaan. Na geruime tijd zien wij aan weerskanten van de weg, zo ver als wij kunnen kijken, een grillig met grassen, cactussen en yucca's begroeid, zwart lavalandschap. Zo komen wij circa 4 mijl voor de plaats Carrizozo bij de Valley of Fires Recreation Area. Als entree betalen wij als dagkaartje voor een auto met twee of meer inzittenden $ 5,=.
De vallei is bedekt met een brede (tot 8 km) en dikke (tot 50 meter) laag lava, die afkomstig is van de noordelijker gelegen sintelkegel (uitsroomopening) Little Black Peak, die 27 meter hoog is. Deze Carrizozo Malpais-lavastroom behoort tot de jongste van het vaste land van de VS, hij wordt geschat op 5.000 jaar oud. Met een lengte van 75 kilometer is deze lavastroom ongebruikelijk lang. "Malpais" is het Spaanse woord voor "badlands", dat zich vertaald als "onherbergzaam land".

Uitgestrekt lavaveld met de Malpais Nature Trail © copyright Dutchmarco
Uitgestrekt lavaveld met de Malpais Nature Trail.

Er zijn een klein bezoekerscentrum, picknicktafels, een camping en meerdere uitkijkpunten. Tevens is er een wandelpad, met de naam Malpais Nature Trail, aangelegd door dit uitgestrekte lavaveld. Wij lopen een heel stuk door dit wonderlijke gebied. Overal staan yucca's en ondanks dat de bloemen uitgebloeid zijn, vormen zij een decoratief geheel met het zwarte gesteente. op diverse plaatsen staat een display met uitleg over hetgeen er te zien is.

Als je zo over de lange, rustige wegen van Amerika rijdt, kan het nog wel eens gebeuren, dat je iets harder rijdt, dan dat er is voorgeschreven. Let echter goed op je snelheid in deze omgeving, want een belangrijke bron van inkomsten voor Carrizozo zijn bekeuringen.

Carrizozo ligt op de kruising van de Highways 380 en 54. Wij gaan de 54 op naar het zuiden, in de richting van Alamogordo, om daar te kunnen overnachten. Over de spoorbaan, die een tijdje langs de weg loopt, rijden heel lange goederentreinen met drie of vier diesellocs ervoor. Altijd weer heel imposant om te zien.

Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site © copyright Dutchmarco Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site © copyright Dutchmarco

Rotstekeningen op de Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site.

Bij de plaats Three Rivers rijden wij naar het oosten over County Road B30. Na circa 5 mijl komen wij bij de Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site. Hier zijn in het noordelijk deel van de Chihuahuan-woestijn meer dan 21.000 petroglyphen (rotstekeningen van de Indianen) te bewonderen met afbeeldingen van mensen, vogels, vissen, insecten, planten en symbolen. Deze rotstekeningen zijn door het Jornada-Mogollon-volk gemaakt in de jaren 900 tot 1400. De entreeprijs bedraagt $ 2,= per voertuig voor een dag.

Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site © copyright Dutchmarco Three Rivers Petroglyphs National Recreation Site © copyright Dutchmarco

Ook hier is weer een klein bezoekerscentrum en er staan picknicktafels. Er is een wandeling uitgezet, die tegen een rotsachtige heuvel oploopt. Het is de hele dag al warm, maar hier is het bloedheet. Volgens een thermometer is het in de schaduw 38 graden Celsius. Toch lopen wij het grootste stuk van de trail en zien ongelooflijk veel rotstekeningen. Ook moet er via een andere wandelweg nog naar de overblijfselen van een Mogollon-nederzetting te lopen zijn, maar daar hebben wij even geen puf meer voor. In het oosten bevindt zich het Sierra Blanca-gebergte.

Alamogordo is een grote stad. Wij vinden langs de hoofdweg in de Comfort Inn & Suites een goede kamer. Er zijn in deze plaats heel veel overnachtingsmogelijkheden en restaurants. Schuin tegenover het hotel zien wij een Applebee's-restaurant, dus weten wij al waar wij vanavond gaan eten.
Vandaag en morgen zijn hier in de omgeving shows met heteluchtballonnen en bij het hotel staan een aantal auto's en trucks geparkeerd met de ballonspullen, of in de laadbak, of in een aanhanger. Bij één van de trucks staat een dame en Rina vraagt nog even of zij ook mee doet met het ballonnenspektakel morgenochtend en hoe laat dat feest zal zijn. De dame antwoord dat zij en haar team meedoen en dat de ballonnen bij het ochtendgloren, omstreeks kwart voor zeven, het luchtruim zullen kiezen en dat is tussen de duinen in het White Sands National Monument.

White Sands National Monument © copyright Dutchmarco
White Sands National Monument.

Wij brengen wat spullen naar onze kamer en daarna rijden wij via Highway 70 naar White Sands National Monument, dat circa 15 mijl (24 km) ten zuiden van Alamogordo ligt.
In het noorden van de Chihuahuan-woestijn ligt de door bergen omringde vallei met de naam Tularosa Basin. Middenin deze vallei bevindt zich één van 's werelds grootste natuurwonderen, namelijk de duinen met het witte gipszand van White Sands in New Mexico.

Wandelen in de witte duinen van White Sands National Monument © copyright Dutchmarco
Wandelen in de witte duinen van White Sands National Monument.

Met onze National Parks Pass mogen wij bij de ingang zo doorrijden. Eerst lopen wij het bezoekerscentrum binnen. Aan één van de parkrangers vragen wij of morgen de Lake Lucero Tour volgens plan door gaat en wij vertellen dat wij ons daar twee weken geleden telefonisch voor opgegeven hebben. Ja, de tour gaat door en onze namen staan op de lijst van deelnemers genoteerd. Dat is dan mooi.
Als wij het park verder inrijden via de 8 mijl (13 km) lange weg, is het een wonderlijk gezicht om op een zwarte asfaltweg tussen spierwitte duinen door te rijden. Op sommige stukken zijn ze behoorlijk begroeid en op andere stukken juist weer niet. Je begrijpt eigenlijk niet, hoe hier überhaupt iets kan groeien. Als de geplaveide toegangsweg over gaat in ongeplaveid, dan rijden wij in een totaal witte wereld. Het ongeplaveide deel is geheel vlak en er valt goed te rijden. De eerste indruk is alsof wij over een sneeuwveld rijden. Wat is dit een wonderlijke gewaarwording!

White Sands National Monument © copyright Dutchmarco White Sands National Monument © copyright Dutchmarco

White Sands National Monument © copyright Dutchmarco White Sands National Monument © copyright Dutchmarco

Er zijn diverse wandelingen te maken en 's avonds is er regelmatig een natuurwandeling onder begeleiding van een parkranger (Sunset Stroll Nature Walk). Omdat het aan het einde van de middag is en de zon al behoorlijk laag staat, zijn de schaduwen lang. Dat geeft een prachtig gezicht in het contrast tussen donker en licht in de duinen. Deze zijn dan ook erg fotogeniek, maar door die hoge contrasten is het wel een hele uitdaging om goede foto's te maken en dat valt lang niet mee. Ook de vele yucca's en grassen vormen een mooi decor. Wij maken heel wat plaatjes en onderwijl wandelen wij door het witte gipszand. Het is er werkelijk wonderschoon.

Picknicktafel © copyright Dutchmarco
Picknicktafel.

Op een vlak gebied staan tussen de duinen een aantal picknicktafels, die aan één zijde een golfplaten wand hebben, die rondgebogen doorloopt in het dak. Sommige zijn bezet door recreërende gezinnen. De kinderen, en zo nu en dan ook een ouder, hebben veel plezier met het van een duin afglijden met behulp van een plastic zitding, dat als een soort van slee fungeert.

Recreëren in het witte gipszand van White Sands National Monument © copyright Dutchmarco
Recreëren in het witte gipszand van White Sands National Monument.

En zoals gezegd, als wij later weer terug zijn in Alamogordo, gebruiken wij bij Applebee's de avondmaaltijd. En ook nu smaakt het eten weer goed en is op zo'n uiterst warme dag een Fat Tire-tapbiertje een zaligheid.
Eenmaal weer in het hotel, gaan wij op tijd slapen, want morgenochtend loopt de wekker vroeg af.

Tijdens zo'n vakantie zijn er veel dingen die je kan doen en zo nu en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Zo ook vandaag, want wij komen niet toe aan het New Mexico Museum of Space History, dit is een complex, dat bestaat uit een ruimtevaartmuseum, planetarium, IMAX® Dome Theater, Hubbard Space Science Education Facility en de International Space Hall of Fame. Tevens is er in Alamogordo de White Sands Mall waar men kan winkelen en er is een bioscoop.

Dan nog even een wetenswaardigheid: oostelijk naast White Sands National Monument bevindt zich de Holloman Air Force Base, waar de 49th Fighter Wing gestationeerd is, die de landelijke bescherming verzorgt met onder andere het Lokheed F-117A Stealth gevechtsvliegtuig.

Vandaag hebben wij 223 mijl = 358 km gereden.
Totaal hebben wij 1.755 mijl = 2.821 km gereden.
Benzineprijs per gallon (3.79 liter): regular $ 2,829 en plus $ 2,929.
De auto heeft gereden 1 op 9.
Het weer: mooi en warm/heet.

[ TERUG naar DAG 13 ]  [ VERDER naar DAG 15 - van Alamogordo naar Silver City ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 29.5.2013