header 2005  copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 12 - donderdag 22 september 2005  

Bezoek aan Albuquerque.

Wij zijn dus in de stad Albuquerque en die bestaat dit jaar 300 jaar. Vandaag gaan wij deze stad verkennen. Bij het opendoen van de gordijnen hangen er twee luchtballonnen in de lucht. Albuquerque is een wereldbekende heteluchtballonnenstad. Ieder jaar is er een groot balonnenfestival. Later zien wij, dat er in de winkels dan ook heel veel artikelen te koop zijn met afbeeldingen van luchtballonnen, of die de vorm van een ballon hebben.

Albuquerque - Old Town Plaza  copyright Dutchmarco
Old Town Plaza.

Na een goed ontbijt in het hotel, dat bij de kamerprijs is inbegrepen, gaan wij op pad. Wij pakken de auto en zetten deze op een parkeerterrein aan de rand van Old Town, het historische centrum van deze stad. Sinds de oprichting in 1706 door gouverneur Francisco Cuervo y Valdez, concentreerde het gemeenschappelijke leven zich rond La Plaza, nu Old Town Plaza geheten. Rond dit plein zijn ongeveer tien blokken aan historische adobe gebouwen te vinden. Aan de noordkant van het plein staat de San Felipe de Neri Church, het oudste gebouw in de stad en daterend uit 1793. Rond de kerk bouwden de kolonisten hun huizen, winkels en overheidsgebouwen, waarvan veel inmiddels zijn veranderd in restaurants, kunstgalerijen en winkels.

Albuquerque - San Felipe de Neri Church  copyright Dutchmarco
San Felipe de Neri Church.

Dit oude deel van de stad lijkt nu nog veel op toen het eeuwen geleden werd gebouwd. De Pueblo-Spaanse architectuur van gebouwen met platte daken en ronde vormen van de adobe bouwstijl is zo kenmerkend voor dit deel van het zuidwesten. De meeste gebouwen hebben een overdekt trottoir, zodat men de hitte van de zon kan ontvluchten en in de schaduw kan verblijven. Wij lopen door de straten rond het plein, bezoeken de kerk en diverse winkeltjes. Zo krijgen wij een goede indruk van dit deel van de oude stad. Op een terras drinken wij koffie, terwijl wij luisteren naar een muziekgroep van drie heren, die muziek uit deze regio spelen op gitaar, fluit en panfluit. Dat klinkt lekker!

Albuquerque - op Central Avenue  copyright Dutchmarco
Op Central Avenue.

Hierna rijden wij naar Downtown, waar veel grote gebouwen van banken en gemeentelijke instellingen te vinden zijn. De legendarische Route 66 (Central Avenue) loopt een groot stuk door de stad en er zijn nog heel wat oude gebouwen uit de glorietijd van deze Motherroad of America te zien. Evenals een aantal grote neonverlichtingen, die zo kenmerkend waren voor de Route 66. Aan beide zijden van deze weg lopen wij hele einden en gaan halverwege lekker lunchen op het terras van Maloney's Tavern. Het grappige is, dat er op het terras allemaal parasols staan met de naam Heineken er op.

Schildpad in het Albuquerque Aquarium  copyright Dutchmarco
Schildpad in het Albuquerque Aquarium.
In de Botanic Garden  copyright Dutchmarco
In de Botanic Garden.

's Middags bezoeken wij het Albuquerque Aquarium en de Rio Grande Botanic Garden (botanische tuin). Beide zijn de moeite van het bezoeken waard. Een toegangskaartje voor de Botanische Tuin gaat samen met de toegang voor het aan de andere zijde van het plein gelegen Aquarium. Er is ook een gecombineerd kaartje mogelijk voor Botanische Tuin, Aquarium en Dierentuin (Rio Grande Zoo).

Albuquerque is bekend om zijn luchtballonnen  copyright Dutchmarco
Albuquerque is bekend om zijn luchtballonnen.

Wij zijn benieuwd hoe de benzineprijzen zich zullen ontwikkelen, want in een winkel hoorden wij het alarmerende bericht, dat de prijs gigantisch zou gaan stijgen. Wij hebben nog wel even de auto afgetankt, ook al ging er nog maar 4 gallon bij. Het gaat niet direct om een paar dollar, maar meer om het gevoel een volle tank te hebben. Waarom weer een verhoging van de prijzen? Vanwege schaarste? Of zou het paniekvoetbal zijn? Wij houden de berichten hierover in de gaten. Evenals de verschrikkelijke berichten over de orkaan Rita. De storm, de evacuaties, de televisiekanalen zenden er continue over uit. Toen wij in de VS aankwamen, gaf de televisie iedere dag verslag van de orkaan Katrina en de verschrikkelijke gevolgen daarvan, en dan nu dit weer. Verschrikkelijk!
Overnachten doen wij in hetzelfde hotel als afgelopen nacht.

Tv-beeld van de orkaan Rita  copyright Dutchmarco
Tv-beeld van de orkaan Rita.

Vandaag hebben wij 15 mijl = 24 km gereden.
Totaal hebben wij 1.335 mijl = 2.146 km gereden.
Het weer: bewolkt en verschrikkelijk klam en warm.

[ TERUG naar DAG 11 ]  [ VERDER naar DAG 13 - van Albuquerque naar Socorro ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 28.5.2013