header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 11 - woensdag 21 september 2005  

Van Santa Fe naar Albuquerque.

Na het ontbijt in het hotel en alles weer ingepakt te hebben, rijden wij de stad Santa Fe aan de zuidkant uit en gaan naar een oude ranch uit circa 1800, die nu als een historisch openluchtmuseum te bezoeken is. Hier wordt door mens en dier het dagelijkse leven van een Spaanse koloniale boerderij uitgebeeld. Of zoals men dat hier dan zo mooi noemt: A living history museum.
Als wij bij deze El Rancho de Las Golondrinas de auto geparkeerd hebben en naar de ingang lopen, zien wij, dat er twee mannen met opmetingen bezig zijn. Als wij langs één van hen met een Indiaans uiterlijk lopen, zegt hij in het Duits "Guten Tag". Nou, dat verwacht je toch niet hier. Wij groeten hem en spreken hem aan. Hij had ons horen praten en dacht dat wij Duitsers waren. Wij vertellen hem, dat wij uit Nederland komen, onze taal op de Duitse lijkt en vragen of hij Duits spreekt. Hij kent een paar woorden in die taal, want die heeft hij geleerd van zijn dochter, die op een internationale school heeft gezeten. Een bijzonder aardige man, die het van ons een goede keuze vindt om deze ranch te bezoeken, want volgens hem is het zeker de moeite waard. Straks zal blijken, dat hij geen woord te veel heeft gezegd.

Ovens op het erf van de ranch © copyright Dutchmarco
Ovens op het erf van de ranch.

De toegang van $ 5,= per persoon betalen wij aan de kassa in de winkel. Hier is een groot aantal boeken, snuisterijen en souvenirs te koop. De dame van de kassa vraagt ook weer waar wij vandaan komen en als wij haar zeggen uit Nederland te komen, zegt zij dat de Amerikanen contact moeten zoeken met de Nederlandse waterbouwkundigen om te helpen met de problemen in Louisiana en Mississippi, die met de grote watersnoodramp kampen veroorzaakt door orkaan Katrina. Wij zeggen haar, dat zover wij weten, er al contact tussen de Amerikanen en Nederlanders heeft plaatsgevonden. Ook weer een bijzonder aardig mens. Wij krijgen een brochure en een plattegrond mee van de ranch en zij legt ons uit waar wat te zien is.

In één van de verblijven van de ranch © copyright Dutchmarco
In één van de verblijven van de ranch.

De boerderij is nog helemaal in de oorspronkelijke staat en gemeubileerd. Overal mag men rondkijken en er zijn mensen, gekleed in de kleding uit die tijd, aanwezig, die van alles over deze ranch kunnen vertellen. Verderop op het grote terrein staan ook een paar gebouwen, die uit de omgeving daar naartoe zijn verplaatst. Wij zijn niet de enige bezoekers, er zijn meerdere toeristen en ook een aantal schoolklassen met hun leerkrachten. Wij vinden het bijzonder interessant en leerzaam en brengen een aantal uren door op dit landgoed.

Kerk met begraafplaats op het terrein van de ranch © copyright Dutchmarco
Kerk met begraafplaats op het terrein van de ranch.

Terug op de weg, volgen wij de Interstate 25 naar het zuiden om naar het Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument te gaan. Wij pakken afrit Cochiti, gaan de NM 16 naar het westen op, 8 mijl tot een T-kruising en gaan naar rechts de NM 22 op, bij de dam naar links op NM 22 in de richting van de Cochiti Pueblo, na ongeveer 1,8 mijl zien wij een watertoren die als een indianentrommel is beschilderd en gaan daarna rechtsaf de Forest Road 266 op. Vanaf de ingang van dit park tot aan de parkeerplaats, vanwaar men wandelingen kan maken, rijden wij circa 3,5 mijl over een ongeplaveide weg. Deze is met een normale personenauto ook goed te rijden.

Draaiende Amerikaanse windmolen © copyright Dutchmarco
Draaiende Amerikaanse windmolen.

Onderweg passeren wij een Amerikaanse windmolen. Wij stoppen even om deze te fotograferen. Het blijkt, dat de vertikale stang, die door het schoepenrad in beweging wordt gezet en het water uit de grond moet oppompen, gebroken is. De molen draait wel, maar werkt dus niet.

Bij de parkeerplaats, aan het begin van de wandelroute, staan een aantal picknicktafels en er hangt een bakje waar envelopjes in zitten, waarvan wij er één invullen en $ 5,= in doen als toegang. Een deel van de klep van de enveloppe scheuren wij af en leggen dit op het dashbord van de auto, als bewijs dat wij betaald hebben. Het envelopje doen wij in de daarvoor bestemde brievenbus. De normale National Parks Pass is hier niet geldig.

Op tenten (tipi's) gelijkende rotsen © copyright Dutchmarco
Op tenten (tipi's) gelijkende rotsen.

De omgeving is hier prachtig. In het bergachtige landschap staan heel wat bergen in een kegelvorm, die op indianententen lijken, de Tent Rocks. Sommige hebben op de spitse kegel een harder stuk rots, waardoor het lijkt alsof ze een hoedje op hebben. Het is erg heet vandaag en het wandelen tussen de bergen is inspannend. Wij hebben beide een fles water bij ons en regelmatig stoppen wij even om iets te drinken. Er zijn twee trails te lopen, wij beginnen met de Cave Trail, die in een rondje loopt en 1,1 mijl lang is. Hierbij lopen wij door geaccidenteerd terrein en komen bij een kleine grot in een berg.

Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument © copyright Dutchmarco

Aan het einde van deze trail pakken wij de Canyon Trail, die 1,3 mijl lang is en deze zelfde afstand moet ook weer terug gelopen worden. Hierbij komen wij in een nauwe slotcanyon. De golvende wanden rijzen hoog op en de doorgang is soms vrij smal. Hier en daar moet een klein beetje geklauterd worden, maar het is erg goed te doen. Wij vinden het er prachtig en genieten van deze kloof, de bergen met hun karakteristieke puntvormen en de prachtige natuur. Deze trail loopt verder omhoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving.

Kijkend vanuit de slotcanyon © copyright Dutchmarco
Kijkend vanuit de slotcanyon.

Wij rijden in de richting van de stad Albuquerque en volgen daarvoor de New Mexico Highway 14, die bekend staat als de Turquoise Trail National Scenic Byway, vanwege de vele turkooismijnen die hier in deze streek gevestigd waren. Omdat de dag toch al vordert en wij wel bij daglicht in Albuquerque willen aankomen, bezichtigen wij de omgeving en de plaatsjes waar wij doorheen rijden vanuit de auto.

Turkoois
Turkoois.

Wij rijden door de plaats Cerrillos met zijn Casa Grande Trading Post, Petting Zoo & Turquoise Mining Museum.
In de plaats Madrid zijn het Coal Mine Museum en de Mine Shaft Tavern.
Ook komen wij door het plaatsje Golden en rijden langs de oostkant van de Sandia Mountains. Via de Sandia Crest National Scenic Byway, een zijweg van de Turquoise Trail, kan men naar de Sandia Crest-top rijden. Wij doen dit niet. Aan deze Sandia Crest National Scenic Byway ligt een heel bijzondere miniatuur, oude-wildweststad en circus met duizenden handgesneden poppetjes, waarbij van alles in beweging is. Dit is het Tinkertown Museum. In de plaats Cedar Crest is een archeologisch museum.
In de plaats Tijeras zijn het Cibola National Forest Office, voor info en brochures, en de Tijeras Pueblo-ruïne.

Brievenbussen in de plaats Madrid © copyright Dutchmarco
Brievenbussen in de plaats Madrid.

Vlakbij de stad Albuquerque komen wij op de Interstate 40. Wat is het daarop druk. Vele rijbanen vol met auto's en heel veel grote vrachtwagencombinaties. Albuquerque ligt op het kruispunt van twee belangrijke snelwegen. De I-40 van west naar oost en de I-25 van noord naar zuid. Het is er een drukte van belang, maar toch valt het rijden hier ook best wel mee.

In wederom een Quality Inn vinden wij op de vierde verdieping een goede kamer. Men zegt dat er draadloos internet is, wij krijgen ook wel bericht op de laptop dat het er is, maar wij kunnen niet op het internet komen. Volgens de man in de receptie, zou het op de benedenverdieping wel moeten kunnen. Wij zijn wel verslaafd, maar nou ook weer niet zo erg, dat wij niet een paar dagen zonder het internet kunnen.

Bij de buurman van het hotel, het Mexicaanse restaurant Dos Amigos, gebruiken wij een uitgebreid avondeten. En wat smaakt dat koude biertje lekker op zo'n hete dag als vandaag! Het eten is er trouwens ook prima.

Vandaag hebben wij 133 mijl = 214 km gereden.
Totaal hebben wij 1.320 mijl = 2.122 km gereden.
Benzineprijs per gallon (3.79 liter) regular $ 2,699 / plus $ 2,799.
De auto heeft gereden 1 op 9,4.
Het weer: half bewolkt, warm tot heet.

[ TERUG naar DAG 10 ]  [ VERDER naar DAG 12 - bezoek aan Albuquerque ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 28.5.2013