header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 10 - dinsdag 20 september 2005  

Bezoek aan Santa Fe.

Na eerst een goed ontbijt te hebben gehad in het hotel, gaan wij Santa Fe bezoeken. Wij rijden over de Cerrillos Road, waar het hotel aan gelegen is, richting het centrum van de stad en parkeren de auto (gratis) bij het station van de Santa Fe Southern Railway. Hier vandaan kan men eventueel een toeristische treinrit maken.

Trein bij het station van Santa Fe © copyright Dutchmarco
Trein bij het station van Santa Fe.

Wij stappen echter niet op de trein, maar brengen een bezoek aan de Santa Fe Farmers' Market, waar de lokale bevolking zijn boodschappen doet bij de boeren en handelaren uit de omgeving. Deze trachten hun groenten, bloemen, kazen, fruit en andere waren aan de man te brengen.

Op de Farmers' Market hangen de zo karakteristieke strengen met rode pepers © copyright Dutchmarco
Op de Farmers' Market hangen de zo karakteristieke strengen met rode pepers.

Bij de entree van de markt, en aan sommige andere kramen, hangen de zo uit New Mexico bekende strengen met rode chilipepers (red chile ristras). Na de oogst in het najaar hangt men de pepers aan strengen buiten in de zon om te drogen, waardoor men ze kan bewaren en later in de keuken kan gebruiken. Ook hangt men ze als welkomsteken en brenger van geluk en goede gezondheid aan hekken, op terrassen en bij deuren.

Het verkopen van lokale produkten © copyright Dutchmarco
Het verkopen van lokale produkten.

Het roosteren van groene pepers © copyright Dutchmarco
Het roosteren van groene pepers.

Bij een kraam waar iemand groene pepers (green chile) aan het roosteren is in een grote ronde trommel, die met de hand boven een gasvuur wordt rondgedraaid, kan men deze hete lekkernij proeven. Het is te zien, dat bij sommige mensen die dit proeven, figuurlijk de vlammen uit de mond slaan. Zo scherp is dat spul.

Meloenen, vers van het land © copyright Dutchmarco
Meloenen, vers van het land.

Niet alle goederen worden vanaf een kraam verkocht, ook staan er pick-uptrucks, waarvan de laadbak vol ligt met meloenen, die gretig aftrek vinden.

Na de markt rijden wij naar het State Capitol van New Mexico, waar het even zoeken is naar een parkeerplaats op het tegenover het gebouw gelegen parkeerterrein, want het is druk. Bij het gebouw aangekomen, zien wij in de keurig onderhouden tuin meerdere beeldhouwwerken staan.

Beeldhouwwerk © copyright Dutchmarco

Beeldhouwwerk © copyright Dutchmarco

Bij de entree van het gebouw worden wij enthousiast ontvangen door een dame achter een informatiebalie en worden, net zoals iedere bezoeker trouwens, uitgenodigd om het gebouw te bekijken. Door de week zijn er op gezette tijden begeleide rondleidingen, maar men mag ook op eigen gelegenheid bijna het gehele gebouw bezoeken. Dit laatste doen wij, gaan trappen op en af en dwalen door de gangen.

Het staatszegel buiten op het gebouw boven de ingang © copyright Dutchmarco
Het staatszegel buiten op het gebouw ...
en binnen als mozaïek in de vloer © copyright Dutchmarco
... en binnen als mozaïek in de vloer.

Dit gebouw dateert uit 1966 en heeft de ronde bouwvorm gekregen van het Zia Pueblo-embleem (ofwel teken van de zon, dat tevens het staatssymbool is). Het stelt de kringloop van het leven voor (The Circle of Life). Dit is het enige State Capitol in de Verenigde Staten, dat een ronde vorm heeft. Vanwege deze vorm wordt het gebouw The Roundhouse genoemd. Het heeft niet de van andere State Capitols zo bekende centrale koepel, die hoog boven het gebouw uitsteekt. Binnen is er wel in het midden een 15 meter in diameter en 18 meter hoge rotunda, uitgevoerd in marmer uit deze staat. De ronde vloer is ingelegd met een turkoois- en bronskleurig mozaïek met een afbeelding van het staatszegel (Great Seal of New Mexico).

De rotunda in het State Capitol © copyright Dutchmarco
De rotunda in het State Capitol.

Het glazen plafond stelt een gevlochten Indiaanse mand voor, uitgevoerd in lichtblauw en roze glas-in-lood, dat respectievelijk de hemel en de aarde voorstelt. Het gebouw heeft vier verdiepingen, waarvan er één onder straatniveau ligt. Aan het balkon van de vierde verdieping hangen de vlaggen van de 33 deelstaten van New Mexico. Wij vinden het een indrukwekkend gebouw.

Boek met gecraqueleerd glas © copyright Dutchmarco
Boek met gecraqueleerd glas.
Versneden boek met gekleurde draadjes © copyright Dutchmarco
Versneden boek met gekleurde draadjes.

Op de benedenverdieping is een tentoonstelling ingericht met als thema: grafisch druk- en bindwerk tot kunst verheven. Dat spreekt mij wel aan. Zo zijn er versierde mappen en boeken, waarvan de omslagen en/of binnenwerken bijzonder kunstig zijn vormgegeven. Er is zelfs een boek van een flink formaat, dat ligt opengeslagen en waar de kunstenaar gesmolten glas overheen heeft laten lopen en dat glas naderhand heeft gecraqueleerd. Een andere kunstenaar heeft in een gebonden boek alle binnenwerkpagina's in kleine reepjes gesneden en aan sommige pagina's een kleurig draadje geknoopt. Je moet er maar opkomen.

Andere grafische kunstwerken © copyright Dutchmarco
Andere grafische kunstwerken.

     

Zia Sun Symbol

     

Tijdens onze rondwandeling zien wij onder andere waar de regering van deze staat zetelt bij hun vergaderingen.

New Mexico House of Representatives © copyright Dutchmarco
New Mexico House of Representatives.

De gangen staan en hangen vol met de prachtigste kunstvoorwerpen, die door kunstenaars uit deze staat zijn gemaakt en tot de New Mexico Capitol Art Collection behoren. En van dit alles kan men gratis genieten. Echt de moeite waard!

Schilderij © copyright Dutchmarco
Schilderij: The Simple Pleasures of New Mexico - Gary Morton, 1992.

Buffelkop © copyright Dutchmarco
Buffalo Head Sculpture - Holly Hughes, 1992.
Gemaakt van oud tekstiel, verfkwasten, film, metaal en papier-maché.

Buffelkop © copyright Dutchmarco
Buffalo Head Sculpture - detail.

Twee prachtig geschilderde panelen © copyright Dutchmarco
Twee prachtig geschilderde panelen.

Op de bovenste verdieping komt een oudere man, keurig in het pak gestoken, uit één van de kantoren en begroet ons. Hij stelt zich voor en knoopt een gesprek met ons aan. Ik begrijp dat hij een hoge ambtelijke functie bekleedt, en hij vraagt waar wij vandaan komen. Hij is geïnteresseerd in Nederland en onze reis door het zuidwesten. Al met al een interessant bezoek.

     

Zia Sun Symbol

     

Historisch adobe gebouw aan de Old Santa Fe Trail © copyright Dutchmarco
Historisch adobe gebouw aan de Old Santa Fe Trail.

Binnen de stad rijden wij naar een andere parkeerplaats, iets dichter bij het centrum en wandelen de stad in. Als eerste staan wij midden in de Barrio de Analco, de oudste wijk van Santa Fe. "Barrio" betekent "wijk" en "Analco" is het Indiaanse woord voor "aan de andere kant van het water"; hiermee wordt de Santa Fe River bedoelt, die door deze stad stroomt. In deze historische wijk staan een aantal erg oude huizen en gebouwen, waaronder het oudste huis en de oudste kerk van de Verenigde Staten. Het oudste huis is het De Vargas Street House, dat vermoedelijk dateert uit 1646.

Trading Post aan de Old Santa Fe Trail © copyright Dutchmarco
Trading Post aan de Old Santa Fe Trail.

De Santa Fe Trail strekte zich 1.200 mijl uit van Franklin, Missouri, tot Santa Fe, New Mexico en was één van Amerika’s belangrijkste handelsroutes. Wij lopen langs de Old Santa Fe Trail en komen langs een aantal historiche gebouwen, die in de adobe bouwstijl zijn gebouwd.

Adobebouwstijl © copyright Dutchmarco
Adobebouwstijl.

     

Zia Sun Symbol

     

De San Miguel Chapel © copyright Dutchmarco
De San Miguel Chapel.

Wij bezoeken de San Miguel Mission, ook wel de San Miguel Chapel genoemd. Dit is het oudste, nog in gebruik zijnde kerkgebouw in de Verenigde Staten. Deze Spaans-koloniale missiekerk is vermoedelijk gebouwd tussen 1610 en 1626. Tijdens de Pueblo-revolutie in 1680, toen een aantal pueblovolken in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersing in dit deel van New Mexico, is de kerk gedeeltelijk vernield. In 1710 is de kerk hersteld.

In de San Miguel Chapel © copyright Dutchmarco
In de San Miguel Chapel.

In 1798 werd binnen in de kapel het houten altaarstuk aangebracht. Hierin staat een houten beeld uit 1709, voorstellende Saint Michael. Ondanks dat de kerk herhaaldelijk is gerestaureerd zijn de adobe muren nog voor het grootste deel intact, ook al zitten ze soms verstopt achter later aangebrachte delen. Nog steeds wordt er iedere zondag een kerkdienst in deze kapel gehouden.

Adobe bouwstijl © copyright Dutchmarco
Het grote hotel "Inn and Spa at Loretto" in de adobe bouwstijl.

De Lorretto Chapel
De Lorretto Chapel.

Als wij verder lopen, komen wij bij de gotische Loretto Chapel. In deze uit 1878 daterende kapel bevindt zich de "Miraculous Staircase", de "Verbazingwekkende Trap". Er hangen drie mysteries om deze wenteltrap: de identiteit van de bouwer, de constructie en de houtsoort. En zo is er een prachtige legende over deze trap ontstaan.
Miraculous StaircaseToen de kapel klaar was in 1878 kon men niet op de circa 7 meter hoger gelegen koorzolder komen. Aan meerdere timmerlieden werd raad gevraagd en allemaal raadden zij een ladder aan, omdat er te weinig ruimte in de kapel was voor een trap.
De nonnen van de kapel begonnen een noveen (een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze bidt) te bidden tot de Heilige Jozef (St. Jozef), de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders in het algemeen. Op de negende dag verscheen er een man bij de kapel, die een ezel en een gereedschapskist bij zich had en werk zocht. In circa 8 maanden vervaardigde hij de elegante trap. Daarna was de timmerman opeens verdwenen, zonder hem te kunnen betalen of te bedanken. Er is naar hem gezocht, maar hij is nooit gevonden. Sommigen concludeerden dat hij de Heilige Jozef zelf wel geweest moest zijn, die naar aanleiding van het gebed van de nonnen was gekomen.
Wie dan ook de timmerman is geweest, hij heeft wel een staaltje vakmanschap neergezet, zeker voor die tijd, maar die wetenschappers, architecten en handwerkslieden zelfs in onze tijd ook voor raadsels stelt. In de circa 7 meter hoge trap zitten twee totale omwentelingen van 360 graden en er is geen centrale spil waar normaal gesproken de treden aan vast zitten. Hij staat op de grond en leunt tegen de zoldervloer. De trap bestaat uit 33 treden en die zijn allemaal even hoog. Er is alleen gebruik gemaakt van houten wiggen en niet van lijm of spijkers. Ook de houtsoort waaruit de trap bestaat, roept vragen op, want dat is een soort, die in de wijde omgeving niet voorkomt. Het is onbegrijpelijk dat de trap zonder centrale spil niet in elkaar stort als men er op gaat staan, maar toch functioneert hij al meer dan honderd jaar.
Er is nog een ander detail dat op een mirakel wijst, de trap heeft 33 treden, de leeftijd van Jezus Christus.
In 1971 is de Loretto Chapel geseculariseerd en is dus geen katholieke kapel meer. Tegenwoordig is de kapel in particuliere handen en is nu een museum. Bovendien kunnen bruidsparen uit diverse arrangementen kiezen, om tijdens de mooiste dag in hun leven ook een tijdje in deze kapel door te brengen.

Cathedral of St. Francis of Assisi
Cathedral of St. Francis of Assisi.
In de kathedraal © copyright Dutchmarco
In de kathedraal.

Een stuk verderop lopen wij de mooie Cathedral of St. Francis of Assisi binnen. Deze kerk is tussen 1869 en 1886 gebouwd onder supervisie van aartsbisschop Jean Baptiste Lamy op de plek van een eerdere adobe kerk. Volgens de bouwplannen zouden de twee torens 49 meter hoge puntdaken krijgen, maar wegens geldgebrek zijn deze nooit afgebouwd. De kerk heeft drie bouwstijlen, te weten: adobe, Frans-Romaans en Modern.
Adobe is terug te vinden in de Conquistadora Chapel, die gebouwd is in 1714 en waar het oudste Mariabeeld (1625) van het land staat. Het hoofdgebouw is Frans-Romaans, en Modern vanwege de in 1967 aangebouwde Blessed Sacrament Chapel. De prachtige glas-in-lood ramen komen uit Frankrijk. De bouwstenen komen uit de buurt van het 15 mijl verderop gelegen plaatstje Lamy, dat genoemd is naar de bisschop.
Vader Lamy (1814–1888) was geboren in Frankrijk en werd in 1850 de eerste bisschop van Santa Fe. In 1875 werd hij aartsbisschop; in 1888 overleed hij aan longontsteking en werd hij in de crypte onder de kerk begraven. Een bronzen standbeeld ter herinnering aan hem staat sinds 1925 voor de kerk.

Politieauto © copyright Dutchmarco

Als wij weer verder lopen in de richting van het Santa Fe Plaza, het centrale plein in Downtown, zien wij talrijke winkels en galerieën, waar men kunstvoorwerpen, kleding of sierraden tracht te verkopen. Zo nu en dan lopen wij een winkel in en kijken er wat rond. Het is ook leuk om aan de achterzijde van de winkels te kijken, daar zijn soms aardige doorkijkjes naar tuinen.
Hieronder een paar foto's om een idee te krijgen van de sfeer van dit deel van de stad.

In Santa Fe © copyright Dutchmarco

In Santa Fe © copyright Dutchmarco

In Santa Fe © copyright Dutchmarco

In Santa Fe © copyright Dutchmarco

In Santa Fe © copyright Dutchmarco

In Santa Fe In Santa Fe © copyright Dutchmarco

De Plaza is het historische, culturele en geografische centrum van Santa Fe en stamt al van 1610. In vroegere tijden kwam men hier aan op het einde van de El Camino Real (de Koninklijke Spaanse weg vanaf Mexico-stad), de Santa Fe Trail en de oude Pecos Trail. Tegenwoordig wordt dit stadspark met grasvelden, bomen en zitbanken omringd door restaurants, winkels en musea en het fungeert als een ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als de vele toeristen. Er worden regelmatig evenementen gehouden. Bovendien staat er het American Indian War Memorial-monument.

Lunchen op het terrasje van de Subway © copyright Dutchmarco
Lunchen op het terrasje van de Subway.

Omdat wij wel trek hebben gekregen, gaan wij op zoek naar een restaurantje en zien aan de Plaza een Subway. Aan de toonbank laten wij een vers gebakken brood beleggen met verse ingrediënten en nemen dat mee naar een klein terras aan de achterzijde van het gebouw. Wij zitten overdekt en kijken onder één van de vier bogen door, die aan deze zijde tot de gevel behoren. Als uitzicht kijken wij op de ingang van een gemeentelijke parkeerterrein.

Palace of the Governors © copyright Dutchmarco
Palace of the Governors.

Na de lunch maken wij een wandeling rond La Plaza. Aan dit belangrijkste plein van Santa Fe ligt het oude, in adobestijl gebouwde Palace of the Governors. Het gebouw dateert uit het begin van de 17de eeuw en diende eeuwen lang als zetel van de regering van de staat New Mexico. Het is het oudste bouwwerk dat continu in gebruik is geweest als openbaar gebouw in de Verenigde Staten. Het is sinds 1960 een National Historic Landmark en tegenwoordig huisvest het een museum, dat betrekking heeft op de geschiedenis van Santa Fe en omgeving. Buiten, onder de historische uitbouw, zitten veel Indiaanse kunstenaars, die hun sieraden en andere kunstvoorwerpen trachten te verkopen.
Aan een bezoek aan de Canyon Road, met de vele kunstgalerieën en restaurants, oostelijk van La Plaza, komen wij niet toe. Wij willen namelijk nog een bijzonder museum bezoeken.

The Awakening Museum © copyright Dutchmarco
The Awakening Museum.

Na even zoeken vinden wij het The Awakening Museum. Dit is een grote hal, waarvan zowel alle wanden als het plafond bekleed zijn met gesneden en beschilderde panelen, voorstellende bijbelse taferelen, die door de kunstenaar Jean-Claude Gaugy in een periode van 15 jaar, als in trance zijn geschilderd. Bij de entree krijgt de bezoeker een walkman met hoofdtelefoon, waarmee men een uiteenzetting krijgt hoe de panelen, die aan de wanden en aan het plafond zijn bevestigd, door de kunstenaar zijn vervaardigd en wat de betekenissen zijn. Dit vinden wij beide erg indrukwekkend en bijzonder de moeite waard. Een spirituele ervaring.
De man bij de entree vraagt, zoals velen, waar wij vandaan komen en zegt, dat wij vandaag het tweede stel Nederlanders zijn, dat een bezoek brengt aan het museum. Zijn overgrootouders waren ook Nederlanders, die destijds naar Michigan zijn geëmigreerd.

Halloweenafdeling in supermarkt © copyright Dutchmarco
Welkom op de Halloweenafdeling.

Omdat er nog een paar boodschappen gedaan moeten worden, waaronder flessen drinkwater, bezoeken wij een grote supermarkt. Omdat het op 31 oktober Halloween is, is er in de winkel al van alles te koop voor dit griezelfeest zoals verkleedspullen, maskers, snoeperijen, piepschuim grafzerken, heksen, skeletten, spookdingen en lantaarntjes in de vorm van pompoenen.
Het is erg heet vandaag en aan het einde van de middag gaan wij lekker nog even zwemmen in het binnenzwembad van het hotel.
Niet wetende of wij deze vakantie nogmaals een Applebee's zullen tegenkomen, gaan wij daar vanavond opnieuw naar toe voor onze avondmaaltijd. En wij laten het ons weer goed smaken.

Vandaag hebben wij 17 mijl = 27 km gereden.
Totaal hebben wij 1.187 mijl = 1.908 km gereden.
Het weer: licht bewolkt.
De temperatuur: erg warm.

[ TERUG naar DAG 9 ]  [ VERDER naar DAG 11 - van Santa Fe naar Albuquerque ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 8.2.2015