header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 7 - zaterdag 17 september 2005  

Taos en omgeving (met de Enchanted Circle).

Als wij bij de grote ontbijtzaal van ons hotel, de Quality Inn komen, is het er redelijk druk. Het duurt even voortdat wij kunnen gaan zitten. Er zijn wel tafeltjes vrij, maar diegene die ons een tafeltje moet wijzen, laat even op zich wachten. Eenmaal aan tafel worden wij vlot bediend en laat het ontbijt niet lang op zich wachten. Wij nemen gebakken eieren met spek, toast en hashbrowns (aardappelgerecht) met daarbij jus d'orange en thee. Echt Amerikaans en het smaakt ons prima. Zo kunnen wij er weer even tegen.

Het weer is prachtig. Vandaag gaan wij het rondje om de ruim 4.000 meter hoge berg Wheeler Peak rijden, hetgeen de Enchanted Circle wordt genoemd. De afstand is circa 80 mijl en als wij onderweg niet zouden stoppen, voltooien wij dat rondje in twee uur. De Wheeler Peak is de hoogste berg in de staat New Mexico. Nu is het niet zo, dat de berg 4.000 meter boven het landschap rond Taos uitsteekt, want Taos ligt ook al op een hoogte van 2.124 meter en tijdens het afleggen van de route klimmen wij ook nog, dus wordt de berg gevoelsmatig minder hoog.

Hierbij een opsomming van hetgeen wij tijdens deze rondrit zullen tegenkomen en van hetgeen wij doen:

  • Arroyo Hondo - is een klein stadje, waar wij rustig aan doorheen rijden.

  • Red River Fish Hatchery - deze forellenkwekerij bezoeken wij niet.

  • Questa - is een heel klein stadje, waar wij rustig aan doorheen rijden en een aantal foto's maken van honden en oude auto's.

Begraafplaats bij Cerro © copyright Dutchmarco
Begraafplaats bij Cerro.

  • Cerro - is een heel klein stadje, waar wij rustig aan doorheen rijden, de kerk fotograferen, evenals de begraafplaats, waarop allemaal Amerikaanse vlaggen staan te wapperen.

  • Wild Rivers National Recreation Area - (uitzicht op Rio Grande Gorge, 5 wandelingen naar de rivier en een mooie natuurwandeling langs de rand van de kloof), wij rijden over een prachtige weg door dit gebied en wandelen een klein stukje via een wandelpad dat naar de rivier loopt, maar het is ons te stijl; wij zien wel een deel van de diepe kloof, maar niet de rivier.

  • Red River - dit westernstadje is een wintersportplaats; wij zitten heerlijk in de zon op een bankje voor het postkantoor en gebruiken onze meegebrachte lunch.

Lunchen op een bankje voor het postkantoor in Red River © copyright Dutchmarco
Lunchen op een bankje voor het postkantoor in Red River.

  • Elizabethtown - deze gouddelversstad, die gesticht is in 1870 en waar eens 7.000 mensen leefden is nu een spookstadje waar weinig van over is; het ligt even buiten de route en wij gaan er niet naar op zoek.

  • Eagle Nest - een lieflijk stadje aan het Eagle Nest Lake, wij rijden rustig aan door Main Street heen.

Kapel van het Vietnam Veterans Memorial © copyright Dutchmarco
Kapel van het Vietnam Veterans Memorial.

  • Vietnam Veterans Memorial - dit Memorial is gebouwd door de familie van Dr. Victor Westphall, wiens zoon, David, in 1968 gedood is, tezamen met nog 15 mariniers toen ze in een hinderlaag liepen in Vietnam. In eerste instantie diende het als herinnering aan deze gevallenen, maar het dient vandaag de dag om al Amerika's veteranen en leden van zijn strijdkrachten te eren, en de herinnering in stand te houden van de offers die zij hebben gebracht.
    Het is wat men noemt A Place for Reflection and Healing. Er staan een bezoekerscentrum en een fraai vormgegeven kapel. Verder staat er op het terrein een standbeeld van een soldaat die in oorlogssituatie een brief schrijft voor het thuisfront. Tevens staat er een UH-1 Huey-helicopter, zoals er veel in Vietnam gevlogen hebben. En door het grasveld loopt een klinkerpad, de Veterans Memorial Walkway, waarvan ieder klinker de naam draagt van een Amerikaanse veteraan. Zo heeft iedere klinker een eigen verhaal. Sinds 2005 behoort het Memorial tot het Vietnam Veterans Memorial State Park. Wij bezoeken zowel het bezoekerscentrum als de kapel en bezichtigen de tuin rondom. Wij vinden het erg indrukwekkend.

  • Vietnam Veterans Memorial © copyright Dutchmarco

  • Angel Fire - wij rijden langs deze toeristenplaats waar men afhankelijk van het seizoen kan skieën, golfen en winkelen.

  • Shady Brook - vlakbij Taos slingert de weg door een bergkloof en hier schijnen kunstenaars te wonen en te werken. Veel meer dan een motel en twee huizen zien wij niet.

Lekker in het zonnetje zitten te vissen © copyright Dutchmarco
Lekker in het zonnetje zitten te vissen.

De hele route gaat door prachtige, afwisselende stukken natuur. Over bergen en door dalen, door bossen, langs beekjes en meertjes, waar men zit te vissen. Op diverse plaatsen zijn wij gestopt, hebben wat gewandeld, op een bankje gezeten en genoten van het mooie weer en de natuur. Toch zien wij ook, net als de dagen hiervoor, veel vervallen huizen, armoedige bouwsels, autokerkhoven en junk op het land.

De Hacienda de los Martinez © copyright Dutchmarco
De Hacienda de los Martinez.

Als wij terug zijn in Taos brengen wij een bezoek aan de Hacienda de los Martinez. Deze uit 1804 stammende woonhuis/boerderij met zijn massieve adobemuren was een belangrijke handelspost en is nu een museum. Wij leiden onszelf rond door middel van een beschrijving, die wij bij de ingang hebben gekregen. Dit met dikke muren gebouwde huis met meerdere werkruimten lijkt op een fort en heeft twee binnenplaatsen. De meeste vertrekken kunnen bezocht worden, hier en daar staan de oorspronkelijke meubels, kleding, werktuigen en gereedschappen. Het is interessant om te zien hoe men hier heeft gewoond en gewerkt.

Aan het Taos Plaza © copyright Dutchmarco
Aan het Taos Plaza.

In Taos wandelen wij door de binnenstad, onder andere rondom het 300 jaar oude stadsplein (Don Fernando de Taos Plaza), bekijken een aantal interessante gebouwen en winkels met souvenirs en met kunst. In Bent Street staat het huis van Charles Bent, de eerste US-gouverneur van New Mexico. Ook lopen wij naar het Kit Carson Park met begraafplaats. Overnachten doen wij weer in de Quality Inn.

Muurschildering in Taos © copyright Dutchmarco
Muurschildering in Taos.

Vandaag hebben wij 116 mijl = 186 km gereden.
Totaal hebben wij 900 mijl = 1.447 km gereden.
Benzineprijs per gallon (3.79 liter) regular $ 2,999 / plus $ 3,099
De auto heeft gereden 1 op 9,5.
Het weer: zonnig, hier en daar met veel wind.
De temperatuur: 25 graden Celsius.

 

Westernbar

 

Dennis Weaver als Deputy Marshall Sam McCloud

Dennis Weaver als Deputy Marshall Sam McCloud.

In de jaren 70 van de vorige eeuw keek ik (Marco) graag naar de TV-misdaadserie McCloud. Hierin speelde de acteur Dennis Weaver de Deputy Marshall Sam McCloud, die gestationeerd werd in New York City. Als aan deze Sam gevraagd werd, waar hij vandaan kwam, antwoordde hij steevast: "Uit Taos, New Mexico."
Dat klonk voor mij vroeger als een heel verre plaats, ergens in het Wilde Westen van Amerika. Een onbereikbaar oord, waar het fantastisch moest zijn om te wonen. Dat is mij altijd bijgebleven als ik de plaatsnaam Taos, New Mexico hoor, of ergens tegenkom.
En wat nu zo fantastisch is, is dat wij nu een bezoek aan deze stad brengen. Wat zo'n verhaal van een Tv-serie al niet voor emoties teweeg kan brengen.
Erg leuk!

Dennis Weaver heeft ook nog in andere televisieseries gespeeld, want voor McCloud, werd hij bij het grote publiek bekend in de serie "Gunsmoke". Bovendien speelde hij in meerdere films en documentaires.

Op 24 februari 2006 is Dennis op 81 jarige leeftijd in zijn woning in Ridgway (Colorado) overleden.

Ter nagedachtenis aan Dennis is er circa 1,5 mijl ten noorden van Ridgway een herdenkingsmonument opgericht, het Dennis Weaver Memorial Park.
   

Westernbar

   

Dennis Weaver als Sam McCloud
Dennis Weaver als Sam McCloud.

De Amerikaanse TV-misdaadserie "McCloud" werd uitgezonden in de jaren 1970 tot 1977. De serie draaide om Deputy Marshall Sam McCloud uit Taos, New Mexico, die gestationeerd werd, op semi-permanente basis met een speciale opdracht, bij de New York City Police Department in Manhatten. Hij bleef daar om de methodes te leren, die de politie in de grote stad gebruikte.

Sam McCloud in New York

McCloud en zijn partner Sergeant Joe Broadhurst (gespeeld door Terry Carter) losten gezamenlijk de misdaad op. McCloud deed dat op zijn eigen, onorthodoxe, zuidwesterse manier en dat was niet altijd volgens het boekje. Dit zorgde nogal eens voor spanningen tussen hem, Sergeant Broadhurst en hun superieur Chief Peter B. Clifford (gespeeld door J.D. Cannon). Omdat McCloud veel successen boekte, kon Clifford weinig zeggen.

Sam McCloud te paard in New York

Het opvallende aan Sam McCloud was, dat hij nog steeds zijn cowboylaarzen en zijn Stetsonhoed droeg als hij de misdaad te lijf ging. Bovendien deed hij dat op zijn paard, wat een komisch effect gaf in het drukke verkeer van New York.

omslagafbeelding TV-guide   omslagafbeelding TV-guide   omslagafbeelding TV-guide

Dennis Weaver

[ TERUG naar DAG 6 ]  [ VERDER naar DAG 8 - van Taos naar Los Alamos ]

[ Home van dit reisverslag ]



balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 3.6.2013