header 2005 © copyright Dutchmarco


  ONZE VIERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 5 - donderdag 15 september 2005  

Van Alamosa in Colorado naar Chama in New Mexico.

Bij het overnachten in het Super 8 Motel in Alamosa is een ontbijt inbegrepen, dat wij ons goed laten smaken. Voordat wij vandaag op weg gaan willen wij eerst weer de tank volgooien met benzine. Als wij bij een tankstation stoppen en op het punt staan om de slang van de pomp te pakken, komt er een dame aanlopen, die zegt dat de benzine op is en dat wij ergens anders moeten gaan tanken, en wijst naar even verderop. Bij dat volgende tankstation zijn er geen problemen en kunnen wij gewoon tanken.

Wij rijden naar het noorden door de San Luis Valley, die heel erg breed en uitgestrekt is. In de verte zien wij links en rechts van ons bergen en de weg voor ons lijkt geen einde te hebben. Hij is heel erg lang, kaarsrecht en verdwijnt als een puntje aan de horizon.

Als eerste gaan wij 17 mijl ten noorden van Alamosa naar het in de San Luis Valley gelegen plaatsje Mosca, daar is een alligator- en reptielenfarm, genaamd Colorado Gators Reptile Park. Tja, dat verwacht je toch niet, dat men hier in Colorado krokodillen kweekt. Toch wel heel apart. Bij de entree krijgen wij een bak voederbrokken voor de alligators. De meeste liggen in de zon te slapen en hebben geen zin om te eten. Het ziet er allemaal wat armoedig uit. Er zijn een aantal hallen en buitenverblijven, waar behalve alligators ook vissen worden gekweekt. De oudste alligators zijn circa 19 jaar oud en inmiddels zijn er op deze kwekerij ook jongen geboren. Wij zien ze dan ook in allerlei formaten.

Alligators © copyright Dutchmarco
Alligators.

Er zijn tevens schildpadden en terraria met diverse soorten slangen, leguanen, gekko's en ook een schorpioen. Buiten houden ze ook emoe's, struisvogels en konijnen, het is net een kleine dierentuin. Verder ligt er rondom op het terrein overal troep. Dat zien wij trouwens veel vaker, dat er rond woningen, bedrijven of gewoon ergens in het land veel troep, zoals ijzerwerk, oude autowrakken, en dergelijke ligt.

Een paar mijl ten noorden van de krokodillenkwekerij staat bij Hooper de UFO Watch­tower. Een bouwwerk in de vorm van een halve bol met daarnaast een stellage van twee verdiepingen. Veeboerin Judy Messoline, een hobbyiste op vliegendeschotel- en aliŽn­gebied, heeft dat gebouwd, zodat iedereen die op de stellage gaat staan goed kan zien wat er zoal over de vallei vliegt. Er wordt stellig in buitenaards leven geloofd en men doet er waarnemingen, zoals vliegende objecten in ongebruikelijke vormen en vreemde lichten aan de nachtelijke hemel. In de tuin liggen allerlei stenen in een patroon. Volgens Judy zit er een vortex in de aarde, een draaiend energiepunt. Voorbijgangers laten vaak een steen of ander voorwerp achter in de tuin. Op de website van deze uitkijktoren staat dat de "ALIENS HAVE LANDED!" Nou, dat zal dan wel. Door middel van in elkaar geknutselde aliŽnfiguren wordt ons de weg er naar toe gewezen. Het bouwwerk is ook vanaf de weg te zien. Het is niet veel bijzonders, maar toch wel apart en even leuk om gezien te hebben.

UFO Watchtower © copyright Dutchmarco
UFO Watchtower.

Na dit bezoek rijden wij de weg een stuk terug en willen nogmaals naar het Great Sand Dunes National Park gaan. De weg leidt langs de San Luis State Park and Wildlife Area en de Medano-Zapata Ranch. Hier leven buffels en wapitiherten (elk), maar wij zien op de uitgestrekte landerijen geen teken van leven.

De duinen hebben wij gisteravond gezien met bewolking en ondergaande zon, nu aan het einde van de ochtend met een strakblauwe lucht. De schaduwen in de duinen zijn nu minder spectaculair dan gisteren, maar het is fantastisch om deze hoge duinen nogmaals te zien en om ze een stuk te beklimmen.

Wandelen in de duinen © copyright Dutchmarco
Wandelen in de duinen.

Ook nu zijn er mensen, die helemaal tot de top klimmen en die zijn dan als een heel klein stipje waar te nemen. Het hoogste duin is meer dan 200 meter hoog. Wij gaan niet zo hoog en maken een fikse wandeling. Het is hier erg mooi. Ook brengen wij nu even een bezoek aan het bezoekerscentrum. Altijd weer interessant om de display's te bekijken en de uiteenzetting te lezen over het ontstaan van de duinen. Bij de rangers aan de balie kan informatie gevraagd worden en wij maken meteen maar even gebruik van het sanitair.

Eenmaal het park weer uit, gaat er ten zuiden van de duinen een zijweg van Highway 150 naar de Zapata Falls. Wij hebben in het bezoekerscentrum al gehoord dat de waterval nagenoeg opgedroogd is, dus besluiten wij daar niet helemaal naar toe te gaan. Wel rijden wij de zijweg een stukje op in de richting van de waterval. De weg slingert met veel bochten een eind omhoog tegen een berg op. Als wij een stuk geklommen zijn, is er een grandioos uitzicht over de San Luis Valley. Deze weg is ongeplaveid, heeft geen kuilen, maar veel los gravel en grind en zelfs in onze auto is het geen pretje om deze weg te rijden.
Voor diegene, die toch een keer naar de waterval wil gaan, zijn hier een paar aantekeningen. Vanaf de parkeerplaats, aan het einde van de circa zes kilometer lange, ongeplaveide weg tegen de berg op, is het een korte wandeling naar de waterval, die circa 13 meter hoog is. De waterval ligt tussen de rotsen en om hem goed te zien, zal er door het ondiepe en ijskoude water (in de zomer circa 6 graden Celsius) gewaad moeten worden. Let op, want de stenen kunnen erg glad zijn. Wel een jas of iets anders warms aantrekken, want het is in de buurt van de waterval vele graden kouder dan in de rest van de omgeving. In de winter is de waterval bevroren.

Muurschildering in Fort Garland © copyright Dutchmarco
Muurschildering in Fort Garland.

Vandaag rijden wij de Los Caminos Antiguos Scenic and Historic Byway. Het is een mooi stelsel van wegen door veel soorten natuur en daarbij rijden wij door diverse plaatsen, waarvan er enkele iets te bezichtigen hebben.
Zo komen wij door de plaats Blanca, die eens een belangrijke spoorwegstad was. Bij het station kijken wij even rond. Er staan een paar oude goederenwagons, maar er is niets te beleven.
In de plaats Fort Garland is in het oude fort een museum gehuisvest, dat vertelt over de betekenis van dit fort in deze omgeving en de burgeroorlog. Dit fort heeft van 1858 tot 1883 dienst gedaan. Er waren zo'n 100 soldaten gelegerd, die tot taak hadden de eerste pioniers te beschermen tegen de diverse Indianenstammen, die in de vallei leefden. De legendarische Frontiersman Kit Carson heeft nog een tijdje aan het hoofd gestaan van het garnizoen. Ook een onderdeel van de Buffalo Soldiers is hier gestationeerd geweest. Wij bekijken de adobe gebouwen aan de buitenkant, maar hebben geen zin om naar binnen te gaan. In deze plaats is de katholieke Holy Family Church ook een bezoek waard, want de kerk heeft mooie glas-in-lood ramen. Wij lopen om de kerk heen, die jammer genoeg gesloten blijkt te zijn.

De Holy Family Church in Fort Garland © copyright Dutchmarco
De Holy Family Church in Fort Garland.

Dan komen wij in San Luis, dit is de oudste plaats van de staat Colorado. Op de San Pedro Mesa staat de All Saints Chapel met een kruisweg van bronzen beelden, die de moeite waard zijn om te bekijken. Volgens ons is de hooggelegen kapel alleen te voet te bereiken en daar hebben wij nu even geen zin in. Verder is er het San Luis Museum and Cultural Center, waar kunstwerken van artiesten uit deze streek worden tentoongesteld.

Onderweg over de Los Caminos Antiguos, Highway 159 in Colorado © copyright Dutchmarco
Onderweg over de Los Caminos Antiguos, Highway 159 in Colorado.

Vanuit deze plaats is er een zijuitstap te maken naar drie bijzondere plaatsjes, te weten Chama, San Pablo en San Francisco, alle drie in Colorado. Ik heb er eens iets over gelezen, maar weet niet meer wat er nu zo bijzonder aan is. Wij gaan er niet naar toe.
Onderweg zien wij een bord waarop iets staat over de San Luis Hills & King Turquoise Mine, die hier ergens moet zijn, maar wij zien niets dat op mijnbouwactiviteiten wijst. Toch wordt er hier nog steeds de blauwgroene turkoois halfedelsteen gedolven.
In de plaats Manassa staat het kleine Jack Dempsey Museum. Ter ere van de hier geboren zwaargewicht wereldkampioen boksen uit de twintigerjaren van de vorige eeuw met de bijnaam "The Manassa Mauler" (officieel William Harrison Dempsey, 1895-1983). Wij rijden er langs, maar bezoeken het niet.
Van de verderop gelegen McIntire Springs & Pikes Stockade (gereconstrueerd klein fort) en de De Vargas Petroglyph Crossing Site (rotstekeningen) kunnen wij geen aanduidingsborden vinden en rijden dus maar verder. (Bij nader onderzoek na de vakantie blijkt, dat deze niet direct langs de weg liggen, maar een stuk verderop, en of er met de auto makkelijk bij te komen is, zal nader onderzocht moeten worden.)

Our Lady of Guadalupe Church in Conejos © copyright Dutchmarco
Our Lady of Guadalupe Church in Conejos.

In de plaats Conejos brengen wij een bezoek aan de Our Lady of Guadalupe Church, waarvan de deur wel open is. Het is een mooie missiekerk, het is de oudste in Colorado en dateert uit 1857.

Uitgerangeerde trein in Antonito © copyright Dutchmarco
Uitgerangeerde trein in Antonito.

In de plaats Antonito kijken wij even bij het station. Er staan twee oude stoomlocomotieven en een heel stel oude wagons. Er is geen bedrijvigheid. Tussen Antonito en de plaats Chama in New Mexico, waar wij vanavond zullen zijn, rijdt de smalspoortrein van de Cumbres and Toltec Scenic Railroad. In dit zuidelijke stukje van de Rocky Mountains wordt het stoomtijdperk met deze historische stoomtrein in ere gehouden. Het spoor is in 1880 aangelegd door de Denver & Rio Grande Railroad. Met de overgang van de Cumbres Pass op een hoogte van 3.050 meter is dit de hoogst gelegen smalspoorbaan voor passagiersvervoer, en tevens de langste (64 mijl), in de Verenigde Staten. Het is nu een openluchtmuseum en in de zomermaanden worden er dagelijks treinritten verzorgd vanuit beide plaatsen. (Via de website en op YouTube zijn video's te bekijken.)

RuÔne van de kerk en begraafplaats in Las Mesitas © copyright Dutchmarco
RuÔne van de kerk en begraafplaats in Las Mesitas.

Bij de ruÔne van de San Isadore Church in de plaats Las Mesitas openen wij het hek, dat met een snelbinder­elastiek dicht wordt gehouden, en lopen via de overblijfselen van de kerk naar het daarachter gelegen kerkhof. Om veel graven staan hekwerken heen. Aan veel hekken hangen, en op veel graven staan, kunstbloemen. Deze kerk, met zijn twee torens, is in 1975 door brand verwoest en alleen de muren staan nog overeind.
Daarna voert de weg ons door het dal van, en langs de Conejos River en door het Rio Grande Forest. Ook dit is weer een enorm, mooi stuk natuur.

Mooi uitzicht vanaf de Cumbres Pass © copyright Dutchmarco
Mooi uitzicht vanaf de Cumbres Pass.

De weg stijgt en wij gaan de bergen over via de hooggelegen Cumbres Pass. Door het landschap lopen de rails van de Cumbres and Toltec-spoorlijn, die wij bij een spoorwegovergang passeren. Even later rijden wij van de staat Colorado, de staat New Mexico binnen, onze tweede staat tijdens deze reis. Wij rijden door een prachtig bergdecor met zo nu en dan een bergmeertje.

Daarna is het niet ver meer naar het kleine plaatsje Chama in de Chama Valley. Natuurlijk rijden wij hier ook even langs het station en zien een groot spooremplacement met veel oude spoorwagons en half gedemonteerde en roestige stoomlocomotieven. Jammer genoeg staat ook hier geen stoomlocomotief te puffen en te roken. Ook hier is geen bedrijvigheid.

Branding Iron Motel in Chama, New Mexico © copyright Dutchmarco
Branding Iron Motel in Chama, New Mexico.

Wij nemen onze intrek in het Branding Iron Motel. Ook hier hebben wij weer een goede kamer en er is zelfs draadloos internet. In het naast het motel gelegen restaurant gaan wij een hapje eten. Hier zitten wij middden tussen de locals, de mensen uit deze streek. Ook al zijn wij hier in het noorden van de staat New Mexico nog een heel stuk van het land Mexico verwijderd, toch doet de invloed van dat land zich hier al gelden. Het uiterlijk van de mensen is Mexicaans, er wordt veel Spaans gesproken en ook de gerechten zijn typisch voor deze landstreek. Bij het biertje krijgen wij tortillachips met hete, rode chilisaus en bestellen als maaltijd een enchillada met gehakt. Dit is een schotel met opgerolde, dunne deegplakken (tortilla's) gevuld met gehakt met daarbij bruine bonen, tomaat, uien en rijst. Er kan gekozen worden tussen groene of rode chilisaus en omdat wij het verschil niet kennen, vragen wij het maar. De groene schijnt scherper te zijn dan de rode. Onze keus valt op de rode, die voor ons al scherp genoeg blijkt te zijn. Als de maaltijd op tafel staat volgt iets later nog een soort van gefrituurd brood, dat ook erg lekker smaakt en dat gegeten behoort te worden met honing. Lekker zoet na het scherpe eten. Zo alles bij elkaar een heel bijzondere maaltijd.

Vandaag hebben wij 200 mijl = 322 km gereden.
Totaal hebben wij 672 mijl = 1.081 km gereden.
Benzineprijs per gallon (3.79 liter): regular $ 2,899 / plus $ 2,999
De auto heeft gereden 1 op 8,5.
Het weer: strakblauwe lucht, zonnig, warm, soms frisse wind.

[ TERUG naar DAG 4 ]  [ VERDER naar DAG 6 - van Chama naar Taos ]

[ Home van dit reisverslag ]balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2005
all rights reserved

Last updated 28.5.2013