header 2004 © copyright Dutchmarco


  ONZE DERDE REIS DOOR AMERIKA DAG 20 - vrijdag 25 juni 2004  

typo

Van Rapid City via Mount Rushmore en Crazy Horse naar Custer.

Vanochtend hebben wij in de Foothills Inn in Rapid City een smaakvol ontbijt. Om negen uur rijden wij weg bij het hotel en doen een paar boodschappen bij de tegenover het hotel gelegen Walmart.
Hier zitten wij bij afslag 59 van de Interstate 90 en gaan voor een klein stuk deze snelweg op naar het westen, om er bij afslag 57 weer vanaf te gaan. Daar rijden wij in zuidelijke richting naar Rapid City en zoeken Highway 16 op naar het zuiden, die ons naar het hart van deze prachtige Black Hills zal brengen. Deze lange weg heet Mount Rushmore Road en heeft aan weerszijden veel motels. Rapid City is dan ook een goede plaats om het noordelijke deel van de Black Hills en omgeving te verkennen.

Sierraden
Sierraden van Black Hills goud

De stad Rapid City is in 1876 ontstaan, nadat men in de Black Hills goud had gevonden. Nadat in 1886 de stad een spoorwegverbinding kreeg, werd het een belangrijk handelscentrum voor de mijnen, omliggende steden, Indianenreservaten en ranches. De stad groeide en heeft nu ruim 60.500 inwoners.
In de veertiger jaren van de vorige eeuw werd de Ellsworth Air Force Base circa zes mijl ten noordoosten van de stad aangelegd. Nu kan daar vlakbij het South Dakota Air and Space Museum bezocht worden (op de I-90 afslag 67).

In en om de stad is er van alles te zien en te doen. Meestal staan er in de hotels bakken met folders en brochures over alle bezienswaardigheden in de omgeving. Ook is er een Visitor Information Center waar men informatiemateriaal kan krijgen en inlichtingen kan inwinnen.
In Rapid City kan onder andere het prachtige The Journey Museum bezocht worden. Hier zijn interactieve en audiovisuele tentoonstellingen betreffende de geologie en archeologie in Zuid Dakota. Ook de cultuur van de Lakota-Sioux en de geschiedenis van de kolonisten komt aan bod.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco

Als wij de stadsgrens van Rapid City achter ons gelaten hebben, zien wij vier mijl verderop aan de rechter zijde van de weg de afrit naar het langs de weg gelegen Fort Hays Old West Town. Dit is geen echt fort, maar deze kleine nederzetting bestaat uit een groot restaurant en een stuk of wat historische, houten gebouwen, waaronder een aantal die destijds dienst hebben gedaan als decorstukken in de uit 1990 daterende film Dances With Wolves. Dit willen wij toch wel even zien en zetten de auto op het grote parkeerterrein. De toegang is gratis.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco
Fort Hays Headquarters.

Eén van de gebouwen van de filmset is het hoofdkwartier (Headquarters) waar luitenant John Dunbar (acteur Kevin Costner) zijn orders ontvangt om in de film naar het westen (The Frontier) te gaan. In één van de kamers is een vel papier op de vloer geplakt, waarop staat: Lt. Dunbar (Kevin Costner) stood here to get his orders to go to Ft. Sedgewick.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco

De andere kamers zijn nu winkel, waar allerlei souvenirs te koop zijn. Door een verkoopster worden wij nog attent gemaakt op het kogelgat in één van de ruiten, dat "ontstaan" is toen Dunbar's superieur zichzelf in de film door het hoofd schoot. In de gang hangt een prikbord met diverse notities en recensies over de film. Daar lezen wij, dat dit niet de oorspronkelijke plaats is van de filmset, maar dat de filmopnamen circa 16 mijl hier vandaan hebben plaatsgevonden en dat de gebouwen daarna naar deze locatie zijn verplaatst.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco
Fort Hays Supply House.

Een ander onderdeel van de filmset is het bevoorradingsgebouw (Supply House), dat nu een grote winkel herbergt, waar naast de bekende toeristische artikelen, zoals T-shirts, truien, petten en snuisterijen, ook sierraden van Black Hillsgoud en andere Indiaanse handelswaar te koop worden aangeboden.

Fort Hays
Scène uit de film Dances With Wolves: luitenant John Dunbar rijdt te paard Fort Hays binnen,
links het Headquarters, midden het Supply House.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco
Fort Hays Old West Town.

Even verderop staat de houtzagerij, die ook in de film te zien is. Verder zijn er een messenmakerij, smidse, touwmakerij en postkantoor. Of deze ook voor de film zijn gebouwd, is ons niet bekend. Het ziet er meer naar uit, dat deze gebouwtjes orgineel zijn en ooit ergens anders hebben gestaan. De messenmaker en de smid zijn aanwezig en leggen hun ambacht uit aan de bezoekers.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco
In het postkantoor.

Als wij het kleine postkantoor binnenlopen, zien wij een loket, een oude telefooncel en tegen een wand een aantal postbussen. Een deel van de wanden is beplakt met een grote hoeveelheid postzegels. Op een kluis staan een stelletje koffers.

Fort Hays Old West Town © copyright Dutchmarco
Wanden vol met postzegels.

Als wij verder rijden, merken wij dat het Black Hillsgebied naast de pracht van het natuurschoon veel te bieden heeft voor de toerist. Er zijn allerlei attracties en zo rijden wij langs de ingangen van onder andere The Ranche Amusement Park (karting, minigolf, klimwand), Rushmore Waterslide (waterglijbanen), Reptile Gardens (krokodillen, slangen, e.d.), Bear Country (wildedierenpark, waar men met eigen auto doorheen rijdt), Old MacDonald's Petting Farm (kinderboerderij, rijden op pony's), Christmas Village (winkel met van alles op kerstgebied, Coca-Cola-, Elvis- en NFL (American Football)-objecten.

Presidentshoofden © copyright Dutchmarco
Presidentshoofden.

Opeens staan er op een veldje drie grote, witte hoofden van de presidenten Reagan, Kennedy en Bush, die als reclame dienen voor het President's Park, dat in de buurt van de plaats Lead ligt. Hier stoppen wij even om een foto te maken.
Alle bossen waar wij doorheen rijden behoren tot het uitgestrekte Black Hills National Forest.

Black Hills Central Railroad © copyright Dutchmarco
Black Hills Central Railroad: station in Keystone.

Black Hills Central Railroad © copyright Dutchmarco
Locomotief #110. Type 2-6-6-2T door Baldwin Locomotive Works in 1928 gebouwd.

Wij gaan Highway 16A op en komen in de plaats Keystone. Toevallig komt de stoomtrein van de Black Hills Central Railroad (1880 Train) net aanrijden bij het station. Deze trein rijdt per dag meerdere keren heen en weer tussen Keystone en Hill City. In beide stadjes kan men op- of afstappen en zo een enkele reis, of een ruim twee uur durende rondrit maken. Vanaf 1880 is de spoorlijn in fasen door de Black Hills aangelegd. Het traject tussen Keystone en Hill City is in de jaren tussen 1890 en 1900 aangelegd, ten tijde van de explosieve groei van de mijnbouw in dit gebied.

Winkelpand in Keystone © copyright Dutchmarco
Winkelpand in Keystone met kleurrijke vlaggen.

Keystone is een klein toeristenstadje met circa 275 inwoners, dat in 1891 zijn naam kreeg, toen er de Keystone Gold Mine werd gevestigd. Een andere goudmijn, de Big Thunder Gold Mine, is te bezoeken.
In het Borglum Historical Center kan men van alles aan de weet komen over de beeldhouwer Gutzon Borglum, die in 1927 de hier vlakbij gelegen Mount Rushmore uitkoos, om er de vier Amerikaanse presidenten in uit te hakken. Voor dit centrum staat een bronzen sculpture van president Lincoln gezeten op een bank. Marco laat zich naast deze grootse staatsman op de bank vereeuwigen. Hij was de 16de president van de Verenigde Staten, dat was hij van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord.

Op de bank naast president Abraham Lincoln © copyright Dutchmarco
Op de bank naast president Abraham Lincoln.

Op een andere locatie is ook een wassenbeeldenmuseum waar men de US-presidenten kan bewonderen. De hoofdstraat bestaat verder uit nagenoeg allemaal winkel(tje)s, waar allerlei (dezelfde) souvenirs te koop zijn. En alle winkels hebben een namaak westerngevel.
Hier in de buurt kan men één van de vele grotten in de Black Hills bezoeken, de Rushmore Cave.

Mount Rushmore © copyright Dutchmarco
Mount Rushmore.

Als wij weer in de auto zitten en Keystone achter ons hebben gelaten, klimt de weg behoorlijk. Op Highway 244 zien wij opeens recht voor ons in de verte de bekende berg met de vier presidentshoofden, Mount Rushmore. Er is een parkeerhaven en wij zetten de auto even neer om te fotograferen en te filmen. Er staan ook een paar motorrijders, die een foto proberen te maken van de berg met hun bike op de voorgrond.
Als wij dichterbij komen, blijft de berg ook vanaf de weg nog goed te zien.

Mount Rushmore © copyright Dutchmarco
De Avenue of Flags.

Maar wij willen, net als zo vele andere bezoekers, het Mount Rushmore National Memorial, The Shrine of Democracy, in al zijn facetten bezoeken en moeten daarvoor door de entree van het park. Dit park wordt ook door de National Park Service beheerd. Voor het parkeren van de auto is de National Parks Pass niet geldig en wij moeten daarvoor $ 8,00 betalen. Er liggen een paar parkeergarages achter elkaar. Het is er goed druk en de auto's voor ons verdwijnen in de eerste garages. Wij besluiten iets door te rijden en nemen ingang 5. Het blijkt dat dit bij toeval een goede keuze is, want als wij de garage uitlopen staan wij meteen voor de Avenue of Flags, de laan waar de vlaggen van de verschillende staten wapperen, met aan het einde de berg met de presidentshoofden.

Mount Rushmore © copyright Dutchmarco
Een andere vlaggenparade.

Aan het begin van deze laan lopen wij even binnen bij het bezoekerscentrum. Daarna lopen wij de laan af naar het Grand View Terrace. Van hier uit hebben wij een groots uitzicht op de hoofden. Omdat wij wel trek hebben in iets, gaan wij op één van de banken van het amfitheater zitten, eten ons broodje op en genieten van het uitzicht. Later lopen wij de Presidential Trail, die direct bij het terras begint en tot onder de hoofden van de presidenten (van links naar rechts) George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln loopt, zodat wij deze aardig in close-up boven ons kunnen zien. Het is ongelooflijk knap, dat de beeldhouwers deze koppen uit dit harde graniet hebben kunnen hakken en dan ook nog eens met een goede gelijkenis.

Mount Rushmore © copyright Dutchmarco
George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Er kan ook nog een bezoek gebracht worden aan de in 1939 gebouwde studio van de beeldhouwer Gutzon Borglum (1867-1941), die in 1927 aan dit meesterwerk begon. Bij zijn overlijden werd het werk gestaakt en het oorspronkelijke plan om de beelden tot aan de taille uit te houwen, werd wegens financiële problemen niet ten uitvoer gebracht.
In het Lincoln Borglum Museum is nog van alles te vinden over de beeldhouwer en zijn gereedschappen. Bovendien wordt er een 13-minuten durende film over het memorial getoond.

Mount Rushmore © copyright Dutchmarco
Mount Rushmore op een drankenautomaat.

Er is een behoorlijk grote winkel, waar van alles aan souvenirs te koop is. Marco koopt daar een mooi T-shirt met een afbeelding van Mount Rushmore er op.
Van mei tot en met augustus wordt er om negen uur 's avonds een verlichte show gegeven in het amfitheater. In september begint deze voorstelling om acht uur 's avonds. Daar wachten wij echter niet op en rijden verder via Highway 16/385 naar het volgende bergbeeldhouwwerk, het Crazy Horse Memorial.

Crazy Horse Memorial © copyright Dutchmarco
Toegangsbord bij het Crazy Horse Memorial.

Het Crazy Horse Memorial is een gigantisch, driedimensionaal beeldhouwwerk en is vele malen groter dan Mount Rushmore. Beeldhouwer Korczak Ziolkowski (1908-1982) is in 1948 met het werk gestart. Dit was op uitnodiging van Lakota-opperhoofd Henry Standing Bear, die in zijn uit 1939 daterende brief aan Korczak schreef: "My fellow chiefs and I would like the white man to know the red man has great heroes, too. (Mijn mede stamhoofden en ik willen de blanken laten weten, dat de roodhuiden ook grote helden hebben)".
Het beeld wordt niet zozeer een gelijkenis (er bestaan namelijk geen afbeeldingen van deze Indiaan), maar meer een herinnering en eerbetoon aan de levenskracht van het Oglala-Sioux opperhoofd Crazy Horse (1842 ?-1877) en van het Indiaanse volk. Crazy Horse was één van de laatste grote strijders voor de vrijheid en de rechten van de Native Americans, die op 6 september 1877 in Fort Robinson (Nebraska) lafhartig werd vermoord.

De voorstelling is die van de wijzende Indiaan te paard. Dit in antwoord op de beledigende vraag van een blanke: "Waar is nu jouw land?", gaf hij al wijzend als antwoord: "My lands are where my dead lie buried (Mijn thuisland is waar mijn doden liggen begraven)".

Crazy Horse Memorial © copyright Dutchmarco
Het beeldhouwwerk.

Korczak en zijn vrouw Ruth kregen tien kinderen, vijf jongens en vijf meisjes. Een aantal kinderen gingen meehelpen aan het project. Op 20 oktober 1982 overleed Korczak aan een hartaanval. Zijn lichaam is begraven in een graftombe aan de voet van het monument. Na het overlijden van papa, de "Storyteller in Stone" zoals hij wel werd genoemd, ging Ruth de zaken behartigen en dat doet zij tot op vandaag. Vier dochters en drie zonen werken ook nu nog aan het project mee. Na 50 jaar was in 1998 het gezicht af.
Dit is het grootste gebeeldhouwde gezicht ter wereld. Nu is men bezig met het 22-verdiepingen hoge paardenhoofd.

Een aantal formaten (afgerond):
Lengte van het complete beeld
Hoogte van het complete beeld
Hoogte van het hoofd
Lengte van de arm
Lengte van de hand
Hoogte van de manen van het paard
Hoogte van het hoofd van het paard
 
:
:
:
:
:
:
:
 
195 meter
171 meter
26 meter
70 meter
10 meter
18 meter
66 meter
 

Crazy Horse tekening 1

Bij de entree betalen wij $ 18,00 toegang. De toegangsprijzen zijn: per volwassene $ 9,00 of voor een auto met meer dan twee inzittenden $ 20,00. Kinderen tot en met vijf jaar gratis. Voor wandelaars en motorrijders gelden andere bedragen (prijzen in 2004). Dat is niet goedkoop, maar het gehele project Crazy Horse Memorial wordt nu eenmaal gefinancierd door vrijwillige bijdragen en is zonder overheidssubsidie.
Ook hier is het druk, maar toch vinden wij op de grote parkeerplaats al snel een plek.
Dit Crazy Horse Memorial eert de Noord-Amerikaanse Indiaan en is meer dan een bergbeeldhouwwerk.

Crazy Horse Memorial - schilderij © copyright Dutchmarco

Het prachtige, grote bezoekerscentrum bestaat uit een aantal onderdelen en hier volgt een beschrijving van de volgorde, zoals wij die doorlopen hebben:

  • Orientation Center: met informatie centrum, dubbele bioscoopzaal waar wij de film zien over het ontstaan en de vorderingen van dit beeldhouwwerk, bij het verlaten van deze filmzaal staan wij voor een grote vensterwand en hebben uitzicht op het in de verte gelegen werkelijke beeldhouwwerk in de bergen op één mijl afstand, overal hangen de prachtigste schilderstukken en foto's, er staan vitrines met beeldhouwersgereedschappen en allerlei Indiaanse voorwerpen en dat loopt over in het
  • Indian Museum of North America: waarin onder andere een tipi staat en ook daar nog meer display's, schilderstukken, foto's, vlaggen en Indiaanse voorwerpen,
  • Gift Shop: winkel met allerlei lokale en Indiaanse handelswaar, reproducties van schilderijen, e.d.
  • Viewing Veranda: buitenterras waar een groot, wit, gebeeldhouwd model staat van het Crazy Horse Memorial in schaal 1 op 34 en waar vandaag Indiaanse dansen plaatsvinden; vanaf het terras ook weer een schitterend uitzicht op het beeldhouwwerk in de verte, de vijver beneden dit terras heeft de vorm van een pijlpunt en wijst in de richting van het memorial,
  • Laughing Water Restaurant: ook weer met uitzicht op het memorial in de verte,
  • Mt. Displays & Rock Box: een grote hal waar diverse beeldhouwwerken staan, die betrekking hebben op het memorial, fotowanden en uiteenzettingen over de diverse stadia en de vorderingen van het beeldhouwwerk; bovendien een grote kist vol met stukken rots die afkomstig zijn van de memorialrots en waar men een stuk van mag meenemen,
  • Sculptor's Log Studio-Home: het huis van de familie Ziolkowski en studio van Korczak is in originele staat gemeubileerd en ook dit kan men bezichtigen, evenals de naastgelegen toonzalen met beelden; de kunstenaar heeft namelijk veel meer gemaakt dan alleen het project van de berg,
  • Native American Cultural Center: gebouw van twee verdiepingen helemaal opgetrokken uit rotsdelen die vrijgekomen zijn bij het opblazen van de memorialrots, ook hier kunstvoorwerpen, Indiaanse artikelen en koopwaar.

Crazy Horse Memorial - schilderijen © copyright Dutchmarco

Al met al valt hier veel interessants te zien en zo brengen wij hier een aantal uren door. Vanwege de grote omvang van dit complex merken wij weinig van de vele bezoekers.
Voor de belangstellenden rijdt er voor $ 3,00 per persoon een pendelbusje heen en weer tussen het bezoekerscentrum en de onderzijde van de berg. Zo kan men voor een kort moment dichter bij het beeldhouwwerk komen.
Eén maal per jaar, tijdens het eerste volle weekend van juni, kan men de georganiseerde tien kilometer lange wandeling Crazy Horse Volksmarch meemaken naar het gezicht van het beeldhouwwerk, onder andere via de bovenzijde van de arm.

Crazy Horse Memorial © copyright Dutchmarco
Het gaat nog heel wat jaren duren voor het klaar is.

Crazy Horse Memorial - dans © copyright Dutchmarco Crazy Horse Memorial - dans © copyright Dutchmarco

Crazy Horse Memorial © copyright Dutchmarco
Op de Viewing Veranda.

Op gezette tijden zijn er ook nog andere activiteiten, zoals laserlichtshowprogramma's, een rodeo, Indiaanse feesten en avonden waarop er met springstof aan het monument gewerkt wordt en de berg verlicht is door vuurpotten. Dit alles is terug te vinden op de officiële website.
Het is de bedoeling om in de toekomst ook nog de American Indian University en een Medical Training Center op het terrein te bouwen.
Er zullen nog heel wat jaren nodig zijn om het gehele werk te completeren. Wanneer het monument helemaal klaar zal zijn is nog een groot vraagteken, maar of wij dat zullen meemaken is ook nog maar de vraag.

Crazy Horse tekening 2
En zo zal het gaan worden.

Na dit bezoek rijden wij naar de plaats Custer. Ontstaan in de tijd van de goudkoorts en genoemd naar generaal George A. Custer. Er is een kleine, oude stadskern en er zijn veel hotels.
Vanuit deze plaats kan men ook heel goed de Black Hills verkennen en daarvoor een aantal dagen hier in een accommodatie verblijven. Via Highway 16-west kan men naar de grotten van het Jewel Cave National Monument, waar men de grotten kan bezichtigen.
Wij kiezen vanavond voor het Super 8 Motel. In het hele motel is er high speed wireless internet, dus kunnen wij vanavond weer foto's en een stuk reisverslag op het web-log plaatsen.

Kok

In de aan de overkant gelegen Pizza Hut doen wij ons te goed aan een heerlijke pizza en een glas frisdrank. Grappig is dat één van de Indianen, die wij vanmiddag bij Crazy Horse zagen dansen, hier in vol ornaat en met zijn beschilderde gezicht ook van een pizza zit te genieten.

Na het eten maken wij weer een back-up van de foto's en uploaden deze via het internet naar ons fotoboek. Ook schrijven wij weer een stukje reisverslag en plaatsen dit op het web-log. Het wordt dus weer een latertje.

Vandaag hebben wij 62 mijl gereden.

[ TERUG naar DAG 19 ]  [ VERDER naar DAG 21 - van Custer naar Chadron ]

[ Home van dit reisverslag ]



balloon

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2004
all rights reserved

Last updated 8.12.2013