Kustlijn Spanje © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR SANTA SUSANNA, SPANJE DAG 11 - dinsdag 2 juni 2009  

Van Santa Susanna via de luchthaven van Barcelona
terug naar Nederland.

Het is tien voor drie als ik wakker wordt, iets vroeger, dan dat de wekkers zullen aflopen, maar deze zet ik af en sta op. Rina wordt ook wakker. De laatste dingen stoppen wij in de koffer en de tas en gaan met de lift naar de hotelreceptie waar wij de deursleutel (pasje) afgeven.
Wij wachten op de bus, die om 4 uur komt voorrijden. De bus is leeg, dus wij zijn de eersten die opgehaald worden. De koffer en tas gaan in de buik van de bus en wij gaan front-loge zitten op de stoelen rechtsvoor, direct achter die van de hostess. Daar hebben wij een mooi uitzicht op de in donker gehulde plaatsen Malgrat de Mar en Callella, waar wij bij nog een aantal hotels mensen gaan ophalen. Daarna is het nog een uur rijden naar het vliegveld van Barcelona. Onderweg slapen wij maar een paar minuten en wordt het licht als wij bij het vliegveld zijn.
Daar komt er nog een bus aan en met de gehele groep worden wij door de hostess gedirigeerd naar de incheckbalie, die nog niet open is. Circa 10 minuten later wordt deze door een grondstewardess geopend en zij begint met de trage afhandeling van de eerste passagiers. Dat belooft nog wat, want wij staan vrij vooraan, maar achter ons staat een forse rij mensen, die toch ook met het vliegtuig meewillen, dat over twee uur vertrekt. Gelukkig gaat er ook een tweede balie open en zijn wij na ongeveer een half uur wachten van onze ruimbagage af.
Wij gaan naar de beveiliging, laten onze tassen (laptop eruit) scannen en lopen zelf door het detectiepoortje. Ondanks dat Barcelona een groot en modern vliegveld heeft, gaat het er allemaal toch heel wat primitiever aan toe, dan op Schiphol. De winkels waar wij langs lopen op weg naar de instappier (Gate), van waaraf het vliegtuig zal vertrekken, zijn uiterst luxe en modern. Bij een koffierestaurant nemen wij ieder een kop cappuccino en een croissant.
Tegen de tijd dat het instappen moet beginnen is het vliegtuig nog niet aanwezig en gaan wij in de wachtruimte zitten.

Als later het Transavia vliegtuig er is en het instappen begint, lopen wij circa een half uur achter op de planning. Wij zitten op de stoelen E en F op rij 8 en hebben een raamplaats. Dat vind ik altijd wel prettig, om aan het raam te zitten en iets te kunnen zien van de wereld onder ons.
Als alles zo ver is dat wij kunnen vertrekken, schijnt er een stel niet te zijn komen opdagen, terwijl zij wel hebben ingecheckt. Nu moeten hun koffers in het vrachtruim opgezocht en uit het vliegtuig gehaald worden. Dat duurt toch ook weer even, maar de schade blijft tot drie kwartier vertraging beperkt.
Nadat het vliegtuig los is van de instappier, begint het taxiŽn over het platform. Dat duurt zo lang, dat ik het gevoel krijg, dat wij terugrijden naar Amsterdam. Maar nee, toch gaan wij los van de grond.

Opstijgen van vliegveld Barcelona © copyright Dutchmarco
Opstijgen van vliegveld Barcelona.

Net als op de heenweg vliegen wij met een Boeing 737-800 met 6 zitplaatsen op een rij met in het midden het looppad, dus 3 stoelen links en 3 stoelen rechts. De stewardessen zijn druk met het uitdelen van brochures met daarin de artikelen, die er aan boord verkocht worden en daarna lopen zij langs met een karretje met deze artikelen. Daarna lopen zij met een ander karretje door het gangpad om iets te drinken en/of te snoepen te verkopen. Wij hebben daar zelf in voorzien.

Tijdens de terugvlucht is het nagenoeg de gehele vlucht onbewolkt en er is veel van het landschap onder ons te zien. Eerst de Middellandsezeekust bij Barcelona, de PyreneeŽn, waar hier en daar nog wat sneeuw op schaduwrijke plaatsen ligt, en dan veel landerijen met hier een daar een stad in Frankrijk. Wij vliegen ten westen van Parijs langs, de stad is niet als zodanig te zien, maar wel zie ik de Seine stromen, die als een door het zonlicht verlichte slang door het landschap kronkelt.

Van links naar rechts: Haringvliet, Goeree Overflakkee, Grevelingen, Schouwen Duiveland en Oosterschelde © copyright Dutchmarco
Van links naar rechts: Haringvliet, Goeree Overflakkee, Grevelingen, Schouwen Duiveland en Oosterschelde.

Hellevoetsluis op Voorne-Putten aan het Haringvliet © copyright Dutchmarco
Hellevoetsluis op Voorne-Putten aan het Haringvliet.

Nederland komen wij binnen over Zeeland, de eilanden en waterinhammen zijn goed te zien. Leuk, om de landkaart van deze provincie zo eens uit de lucht te kunnen aanschouwen. Ik tracht een aantal foto's te maken, maar of het een beeje fatsoenlijk wordt, moet ik maar afwachten, want het is iets heiig en het kunststof ruitje spiegelt een beetje, bovendien zit ik eigenlijk verkeerd ten opzichte van de zon, die reflecties geeft. Daarna volgen de bebouwing van de randstad, de kust bij Scheveningen met de haven en de pier in zee, en dan, na circa twee uur de landing op Schiphol om omstreeks 11 uur. Toch slapen wij onderweg ook nog een tijdje, hooguit een half uur.

Kustlijn bij Scheveningen © copyright Dutchmarco
Kustlijn bij Scheveningen.

Als wij bij de bagageband komen, zien wij onze tas al liggen en even later de koffer, dat is lekker vlot. Eenmaal buiten, zijn wij zo bij de bushalte voor de bus naar het Langparkeren-parkeerterrein, die na vijf minuten komt aanrijden. Deze vertrekt vrijwel meteen en na circa zeven minuten stappen wij al weer uit bij het busstation op het parkeerterrein. De auto staat vlakbij, dus lopen wij daar met onze bagage naar toe. De auto start gelukkig meteen en door middel van de creditcard, waar wij het parkeren mee hebben betaald, in de kaartlezer te stoppen bij de slagboom, gaat deze open. Al vlot zitten wij weer in het Nederlandse verkeer op weg naar huis. Dat is toch wel ideaal hoor, zo de beschikking hebben over de eigen auto.
Het is zonnig en de temperatuur doet een beetje aan die in Spanje denken. De overgang is dus niet al te groot.

Wij kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde vakantie.

[ TERUG naar DAG 10 ]  [ Einde van dit reisverslag ]

[ Home van dit reisverslag ]logo

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2009
all rights reserved

Last updated 22.5.2013