Blanes: Middellandse Zeekust © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR SANTA SUSANNA, SPANJE DAG 10 - maandag 1 juni 2009  

Santa Susanna: met de trein naar Blanes.

De hemel is nagenoeg onbewolkt en van de regen, die gisteravond viel, is niets meer terug te vinden. Het belooft weer een mooie dag te worden. Of er in Spanje Tweede Pinksterdag gevierd wordt weten wij niet.
In het hotel is het nu een stuk rustiger, constateren wij aan het ontbijt. Vermoedelijk waren er veel hotelgasten alleen voor het weekend.

Na het ontbijt begeven wij ons weer naar het treinstation en gaan nu eens de andere kant op, namelijk naar het noorden. Wij gaan deze keer naar de plaats Blanes. Wij kennen de situatie daar niet, maar mensen die voor ons bij het treinloket staan, nemen ook kaartjes naar Blanes en als de dame aan het loket vraagt of zij ook naar het centrum willen, dan komt er tevens een bedrag bij voor de bus. Dus dat doen wij dan ook maar.
Vanaf Santa Susanna is de volgende stop Malgrat de Mar en daarna komt Blanes. Hooguit een rit van 10 minuten.

In Blanes is het eindpunt van de trein, iedereen stapt uit en moet vanaf het perron door het stationsgebouw lopen om vervolgens door een elektronisch hekje naar buiten te kunnen gaan. Bij de deur van het stationsgebouw is het een gedrang van jewelste en daarbuiten ook, want het lijkt wel of iedereen met de bus meewil. Natuurlijk kan niet iedereen mee en er staat een forse rij bij de bushalte. Wij staan nog buiten de bus als ik opeens iets voel, alsof er aan de rits van mijn rugzak wordt gemorreld. Ik haal meteen de rugzak van mijn schouder, waar hij met één band overheen hangt, en zie inderdaad dat één van de ritsen een stuk open staat, waarvan ik zeker weet, dat deze dicht was. Achter mij staat een netjes uitziende man van ongeveer veertig jaar en die kijkt de andere kant op. Ik kan hem natuurlijk niets maken, maar als hij even later ergens anders gaat staan, houd ik hem nog een tijdje in de gaten en ik heb het idee, dat als hij nog eens in mijn richting kijkt, dat hij aan mijn houding wel kan zien, dat ik hem goed in de gaten heb. Ik zie hem ook steeds op een andere plek staan, en dat is steeds bij een ander groepje mensen in de buurt.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus vanaf nu houd ik op de plaatsen waar wat meer mensen bij elkaar zijn de rugtas weer op mijn borst. Zo liep ik er trouwens ook steeds mee in Barcelona.

Omdat het met de bus niet opschiet, besluiten wij lekker te gaan lopen naar het centrum van Blanes. Er hangt een busrouteplattegrondje op een paal en dat prenten wij goed in ons hoofd. Het is een behoorlijk stuk lopen, waarbij wij moeten klimmen over de omhooglopende trottoirs en even later gaat de weg vrij stijl naar beneden.

Blanes: boulevard © copyright Dutchmarco
Blanes: de boulevard in noordelijke richting.
Blanes: boulevard © copyright Dutchmarco
En de boulevard in zuidelijke richting.

Dan komen wij uit aan de boulevard langs het strand. Op nieuwere stukken zien wij veel hoogbouw langs de kust, bij het oudere deel van deze plaats laagbouw. Er zijn veel mensen op het strand en er zijn ook erg veel mensen op de been. Het blijkt marktdag te zijn. Dat wisten wij niet en hebben daar helemaal geen zin in, want daar is helemaal niet doorheen te komen. Het auto- en busverkeer, dat hier meer stilstaat dan rijdt, stoot ook zoveel uitlaatgassen uit, dat wij er onpasselijk van worden.
Dus wij duiken een straat tussen de huizen in en gaan in een straat lopen, die een huizenblok van de boulevard af ligt, maar daar is een grote groentemarkt met heel erg veel kramen en daar is het ook heel erg druk. Dan lopen wij naar een straat nog maar een huizenblok verder van de boulevard af en daar is het gelukkig minder druk. Zo lopen wij een tijd door de straatjes van Blanes heen en vinden even rust op een terras, waar wij een lekker koele ijsthee drinken.
Omdat deze plaats qua winkeltjes niet veel verschilt van andere Spaanse plaatsjes, hebben wij het eigenlijk al wel gauw gezien en zoeken een bushalte op, zodat wij met de bus terug kunnen naar het treinstation.
Het wachten op de bus duurt lang. Het is hartstikke druk langs de weg. Er staat een tourbus lange tijd stil met draaiende motor en ook nadat wij al een aantal passen verderop zijn gaan staan om niet door de autodampen kompleet vergiftigt te worden, besluiten wij om toch maar weer te gaan lopen.

Blanes: treinstation © copyright Dutchmarco
Blanes: treinstation.
Blanes: trein © copyright Dutchmarco
Met de trein terug naar Santa Susanna.

Het is minstens een half uur flink doorlopen om bij het treinstation te komen en als wij daar zijn, duurt het ongeveer tien minuten voordat de trein er is. Met ongeveer nog eens tien minuten zijn wij weer terug in Santa Susanna.
Wij kleden ons om en gaan lekker weer bij het zwembad op een ligbed liggen. Afwisselend lezen en zwemmen wij.

Aqua Hotel Onabrava: zwembad © copyright Dutchmarco
En dan nog maar eens een foto van ons fantastische uitzicht.

Na het avondeten pakken wij onze koffer en tassen in en brengen het slotje van de gehuurde safe terug bij de hotelreceptie. De EUR 10,= borg krijgen wij terug. Wij kopen nog een flesje water voor de terugreis naar het vliegveld.
Wij lezen en laptoppen op het balkon terwijl de schemer invalt. Wij gaan op tijd naar bed, want het wordt een korte nacht.

Vannacht worden wij om 04.10 uur met de bus opgehaald om naar het vliegveld van Barcelona te gaan. De wekker zetten wij op kwart over drie.
Onze vlucht gaat om 08.15 uur en dan zijn wij om 10.35 uur op Schiphol, als alles volgens planning verloopt.

Vandaag was het circa 25 graden Celsius.

[ TERUG naar DAG 9 ]  [ VERDER naar DAG 11 - terug naar Nederland ]

[ Home van dit reisverslag ]logo

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2009
all rights reserved

Last updated 22.5.2013