Barcelona: Arc de Triomf © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR SANTA SUSANNA, SPANJE DAG 8 - zaterdag 30 mei 2009  

Voor de derde keer met de trein naar Barcelona.

Vandaag is al weer de hemel strakblauw en de temperatuur heerlijk. Wij hebben besloten om voor de derde keer naar Barcelona te gaan met de trein. Na het ontbijt lopen wij dus weer naar het station en kopen retourkaartjes. Het is erg druk op het perron en de meeste mensen blijven aan het begin ervan staan. Wij lopen naar het einde en als de trein er eenmaal is, hebben wij gelukkig de beschikking over zitplaatsen.
Op de stranden waar wij langsrijden is het heel wat drukker dan door de week toen wij hier ook langs kwamen. Er staan nu ook heel veel auto's op de parkeerterreinen langs het strand.

Wij besluiten nu niet naar het Plaça de Catalunya te gaan, zoals de voorgaande keren, maar stappen een halte eerder uit, halte Arc de Triomf. Ook dit station ligt ondergronds. Het is niet zo, dat als wij bovengronds komen onmiddellijk deze monumentale triomfboog zien staan, waar dit station de naam van draagt. Toch willen wij hem wel zien en gaan op zoek. Eerst lopen wij wat verkeerd en maken een rondje door het Parc Estació del Nord, waar vroeger de spoorrails van het station lagen, en waar het ook te merken is dat het zaterdag is, want er zijn veel Spanjaarden aan het recreëren. Men zit op bankjes, ligt in het gras, laat de hond uit en er staat een groep van ongeveer twintig mensen spiritueel bezig te zijn met het doen van oefeningen, terwijl zij mantra's opzeggen.
Ten opzichte van het treinstation hadden wij naar het zuiden moeten gaan en als wij door een paar straten gelopen zijn, zien wij de triomfboog in volle glorie staan. Deze Arc de Triomf is gebouwd van rode bakstenen en er zitten meerdere beeldhouwwerken in verwerkt.

Arc de Triomf © copyright Dutchmarco
Arc de Triomf.

Arc de Triomf © copyright DutchmarcoArc de Triomf.

Deze Arc de Triomf is ontworpen door de Catalaanse architect Josep Vilaseca i Casanovas (1848–1910) in Neo-Moorse stijl en was destijds de hoofdingang van de Wereldtentoonstelling van 1888, die in het Parc de la Ciutadella gehouden werd. Het bouwwerk staat niet in het park maar er vlak bij, namelijk op het kruispunt van de Passeig de Lluís Companys en de Passeig de Sant Joan, in de buurt van het gecombineerde trein/metrostation Arc de Triomf.
In tegenstelling tot andere triomfbogen heeft deze geen militair karakter. Het feit dat de Wereldtentoonstelling naar Barcelona kwam, was een grote overwinning voor de stad en dit grote festijn moest natuurlijk ook op toepasselijke wijze worden gevierd, daarom werd de triomfboog opgericht.
De boog is opgebouwd uit rode steen en heeft een hoogte van 30 meter. Er zijn meerdere beeldhouwwerken in verwerkt, aan de ene zijde genaamd "Barcelona verwelkomt de landen" en die aan de andere zijde stelt een prijsuitreiking voor. Bovendien zijn er als versieringen het wapenschild van Barcelona en een representatie van de andere 49 Spaanse provinciën. Aan de bovenzijde staan een aantal engelen. Sommige dragen een lauwerkrans en andere bespelen de trompet. Ook zijn er nog een paar beelden van vleermuizen te zien. De vleermuis was het gelukssymbool van koning Jaume I (1213-1276). Onder het bewind van deze koning floreerde Barcelona en hij bevrijdde Valencia, Menorca en Mallorca van de Moren.
De triomfboog werd in 1990 gerestaureerd.

Wij lopen onder de triomfboog door en zien een lange, geasfalteerde laan voor ons liggen, die niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Aan beide zijden van deze laan staan palmbomen en prachtige smeedijzeren straatlantaarns. Op de verhoogde randen van de gazons zitten wat mensen lekker van de zon te genieten. Bij de boog staan een aantal tentjes opgesteld van de organisatie van de City Chase, een soort spel/hardloopwedstrijd door de stad, die binnenkort zal plaatsvinden.

Arc de Triomf © copyright Dutchmarco
Arc de Triomf.

Er komt een grote groep fietsers aangefietst en die stopt vlakbij ons. Zo te zien maken zij een rondtour door de stad, want een tourgids begint een heel verhaal af te steken over de triomfboog. Er lopen ook heel wat wandelaars en inline-skaters halen met hun schaatsen op rolletjes een flinke snelheid op de gladde weg. Wij lopen deze laan helemaal af, waar aan het eind een standbeeld staat.

Standbeeld van Rius i Taulet © copyright Dutchmarco
Standbeeld van Rius i Taulet.

Dit betreft het standbeeld met buste van Francesc de Paula Rius i Taulet, dat uit een stenen obelisk met meerdere bronzen beelden bestaat. Deze man was een Catalaans politicus en advocaat. Hij is een tijd burgemeester van deze stad geweest en was de drijvende kracht achter de Wereldtentoonstelling.

Wij steken een weg over en komen bij de ingang van het Parc de la Ciutadella.

Parc de la CiutadellaParc de la Ciutadella.

Het Parc de la Ciutadella (Citadel Park) is één van de grootste parken van Barcelona en is zeer populair onder de bewoners van de stad. Het werd aangelegd op de plaats waar eerder een citadel stond, vandaar deze naam. De romantische tuinen zijn in Engelse stijl ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888.
Aan de noordkant van het park ligt de Cascada Monumental, een triomfboog met waterval en fontein. Deze barokke constructie werd ontworpen door Josep Fonsère en de bouw ervan nam zes jaar in beslag. Het ontwerp werd gedeeltelijk geïnspireerd door de Trevi Fontein in Rome. De architect werd geassisteerd door Antoni Gaudí, die toen nog in opleiding was. Op het terrein bevinden zich ook verscheidene musea, evenals de gebouwen van het Parlement van Catalonië. Aan de zuidkant van het park bevindt zich de dierentuin van Barcelona.
Aan de oorspronkelijke ingang staat de Arc de Triomf. Aangezien die ingang is vervallen, bevindt de huidige ingang zich tegenwoordig een paar honderd meter verderop. In het park zijn prachtige wandelwegen, meerdere beeldhouwwerken en zelfs een rustig meertje waar je met roeiboten kunt varen.

Op de hoek van het park staat een, op een kasteel gelijkend, gebouw. Dit is het Castell dels Tres Dragons, dat een onderdeel is van het zoölogisch museum.

Castell dels Tres Dragons © copyright Dutchmarco
Castell dels Tres Dragons.

Castell dels Tres Dragons © copyright DutchmarcoCastell dels Tres Dragons.

In het Parc de la Cuitadella staat het Castell dels Tres Dragons (Kasteel van de drie draken). Het werd gebouwd in de jaren 1887-1888. Het ontwerp is van de hand van architect Lluís Domènech i Montaner. Het gebouw was één van de voornaamste paviljoenen van de Wereldtentoonstelling van 1888 en diende oorspronkelijk als café-restaurant.
Het Castell dels Tres Dragons is nagenoeg vierkant, beschikt over vier torens op de hoeken en bestaat voornamelijk uit baksteen. Bovenop het gebouw staan kantelen. Op de bovenkant van de gevels bevindt zich een keramische decoratie, die bestaat uit schilden met daarop blauwe tekeningen op een witte achtergrond. Hierop staan mensen, dieren en planten afgebeeld. Oorspronkelijk waren er ook een aantal gebrandschilderde ramen. De grootste er van, bevond zich aan de hoofdgevel. Deze werd echter vernield tijdens de Spaanse burgeroorlog (17 juli 1936 - 1 april 1939).
Na afloop van de Wereldtentoonstelling bleef het pand leeg staan, tot in 1891 de burgemeester van Barcelona aan Domènech i Montaner vroeg om het gebouw zodanig aan te passen dat er een geschiedkundig museum in gehuisvest kon worden. In 1892 werd het gebouw voorlopig in gebruik genomen, om er de 400ste verjaardag van de ontdekking van Amerika te kunnen vieren.
Vanaf 1920 gaf het gebouw onderdak aan de Museu de Zoologia de Barcelona, een onderdeel van een netwerk van vier musea voor natuurwetenschappen in de stad. Men stelde er opgezette dieren, botjes en op sterk water gezette dieren tentoon.
In 2010 werd een groot deel van de collectie overgebracht naar het nieuwe Museu Blau, dat in maart 2011 in gebruik werd genomen. Het Castell dels Tres Dragons werd omgevormd tot wetenschappelijke zetel van het museum met laboratoria en studieruimten. In het pand is nu nog een restaurantje te vinden met aan de zijkant een buitenterras.

Parc de la Cuitadella © copyright Dutchmarco
Vijver in het ...
Parc de la Cuitadella © copyright Dutchmarco
... Parc de la Cuitadella.

Wij lopen het park een beetje zigzaggend door. Er zijn grasvelden en perken met veel soorten planten en bomen. Ook hier zijn veel Spanjaarden aan het wandelen, zitten op bankjes of liggen in het gras. Er wordt gepicknickt en kinderen spelen dat het een lieve lust is. De Cascada Monumental, een triomfboog met waterval en fontein, staat in de steigers en is gedeeltelijk in doeken gewikkeld, dit wordt gerenoveerd. Even verderop is een vijver, waar men een roeibootje kan huren en kan rondvaren. Het water is zo groen als erwtensoep.

La Ribera © copyright Dutchmarco La Ribera © copyright Dutchmarco

Wij lopen langs de dierentuin en gaan weer één van de oude wijken van Barcelona in. Dit deel heet La Ribera. Veel van de gebouwen dateren uit de late Middeleeuwen. Het was een welgestelde buurt in de 13de tot de 15de eeuw. De straatjes zijn weer smal en veel huizen hebben kleine balkonnetjes. Op sommige daarvan heeft men met planten een klein tuintje aangelegd. Hier en daar hangt wat was aan de lijn. Er zijn veel kleine winkeltjes, onder andere met souvenirs.

Ansichtkaarten © copyright Dutchmarco
Ansichtkaarten met afbeeldingen van Barcelona en kunstwerken van diverse kunstenaars.

Bovendien is er een Picassomuseum, dat veel toeristen trekt en waarvoor men nu in een lange rij staat te wachten. Pablo Picasso (1881-1973) was één van de bekendste Spaanse kunstschilders. Hij was tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist.
Het museum bezit belangrijke werken uit zijn jeugdperiode. Er zijn niet alleen schilderijen, maar ook litho's, schetsen en keramieken te bewonderen. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904. In deze periode werkte en woonde hij in Barcelona.
Als het slecht weer was geweest, dan hadden wij het museum wel bezocht, maar met dit mooie weer genieten wij liever van het buiten zijn.

Kunstmarkt © copyright Dutchmarco
Kunstmarkt.

Ook lopen wij weer een stuk door de Gotische wijk, waar wij al eerder waren deze week. Ook hier oude gebouwen, soms nog van voor de Middeleeuwen (en zelfs ook uit de Romeinse tijd). Op een plein bij een oude kerk is een soort van braderie annex kunstmarkt, waar men lokale producten verkoopt en veel kunstenaars hun schilderwerken ten toon stellen, in de hoop dat men er iets van koopt.

Op de Rambla © copyright Dutchmarco
Op de Rambla.

Dan komen wij op de Rambla uit, de beroemde winkelstraat, waar wij ook al eerder waren. Daar is het nu nog drukker met wandelaars. Wel gezellig druk. Er staan weer veel (standbeeld) straatartiesten, die het langslopende publiek willen vermaken en op die manier aan hun verdiensten trachten te komen.

Straatartiesten op de Rambla © copyright Dutchmarco
Straatartiesten op de Rambla.

Straatartiest op de Rambla © copyright Dutchmarco Straatartiest op de Rambla © copyright Dutchmarco

Poseren met een straatartiest voor een foto © copyright Dutchmarco
Poseren met een straatartiest voor een foto.

Een stukje verderop komen wij op een deel van de Rambla, waar een aantal kiosken staan met vogeltjes in kooitjes en tropische vissen in aquaria. Ook staan er veel bloemenkiosken, die voor een kleurrijk geheel zorgen.

De entree naar de markthallen op de Rambla © copyright Dutchmarco
De entree naar de markthallen op de Rambla.

Een ander kleurig tafereel zien wij in de markthallen La Boqueria, waarvan één van de ingangen aan de Rambla is. Deze Mercat de la Boqueria (officieel: Mercat de Sant Josep) is de grootste versmarkt van Spanje, heeft internationale faam en wordt dagelijks bezocht door zeer veel toeristen en lokale klanten. Er zijn veel stands met etenswaren, zoals verse groente en fruit, vlees, vis en andere zeedieren.

Binnen de markthallen © copyright Dutchmarco

Binnen de markthallen © copyright Dutchmarco

Wij kopen bij een groentekraam wat gesneden, gemengd fruit in bakjes en eten dat heerlijk op. Hier proeven wij hoe aardbeien ook alweer behoren te smaken. Alleen bij de geur al, loopt het water ons in de mond. Zo smaken de aardbeien in Nederland niet meer. Tenminste niet, diegenen die in de supermarkt worden aangeboden.

Plaça de Catalunya © copyright Dutchmarco
Plaça de Catalunya.

Wij lopen de Rambla verder af tot wij weer bij het Plaça de Catalunya komen. Op de kop van de Rambla staat een muziekgroep Zuid-Amerikaanse Indianen, bestaande uit vier man, op (pan)fluiten te spelen. Het klinkt goed wat zij laten horen. In Nederland hebben wij ook wel van deze groepen muziekanten, die spelen bij festiviteiten en andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar zijn.
Een stukje verderop lopen wij nog een andere winkelstraat in. Wij komen langs het Hard Rock Café en kopen bij een McDonalds weer een McFlurry-ijsje. Later drinken wij nog ergens op een terras een ice-tea, dat smaakt wel even met dit heerlijke weer.
Wij overwegen nog om met de metro naar een ander deel van Barcelona te gaan, maar hebben ook nog wel zin om te gaan zwemmen in het hotelzwembad. Wij kiezen voor dit laatste en gaan op weg naar het station.
Barcelona is een grote, erg mooie stad en er is nog heel wat meer te zien, dan dat wij nu in een aantal dagen hebben gezien. Wij vinden het beide een stad om nog eens naar terug te keren.

Station Catalunya © copyright Dutchmarco
Station Catalunya.

Op het treinperron wordt het drukker en drukker. Het lijkt wel of er een stadion is leeggelopen en iedereen met de trein naar huis wil. Toch kunnen wij in de trein weer de hele weg zitten. Om kwart voor zes zijn wij terug in Santa Susanna en om zes uur installeren wij ons op de ligbedden bij het zwembad. Wij zwemmen een tijdje en lezen zo nu en dan wat.

Bij het avondeten merken wij, dat er veel mensen zijn vertrokken en nieuwe gasten zijn gearriveerd. Als wij aan tafel zitten hebben wij zicht op een groep van tien mensen bestaande uit ouderparen met kinderen, aan de taal te horen komen zij uit Oost-Europa. Wat deze mensen aan etenswaren bij het buffet halen, waaronder borden vol met aardbeien, maar ook "gewoon" avondeten, grenst aan het ongelooflijke en alles wordt in een recordtempo, door elkaar en achter elkaar, naar binnen geschranst. Deze mensen eten alsof zij dagen niet gegeten hebben, volgens mij moeten zij straks flink pijn in hun buiken hebben.

Na het avondeten lezen en laptoppen wij nog wat op het balkon.

Zo komt er een einde aan alweer een heerlijke dag in Spanje.

Vandaag was het circa 25 graden Celsius.

[ TERUG naar DAG 7 ]  [ VERDER naar DAG 9 - een dag in en om het hotel ]

[ Home van dit reisverslag ]logo

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2009
all rights reserved

Last updated 22.5.2013