Praia Grande © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 11 - donderdag 24 mei 2012  

Een rustige dag in Cascais en met de auto naar een paar strandjes.

TegelEn het is al weer mooi weer, veel blauw in de hemel en wat windveren, hetgeen duidt op een rustige atmosfeer.
Wij maken er vandaag ook een rustige dag van, echt vakantie.

Natuurlijk kopen wij weer verse broodjes en ontbijten buiten op ons terras.

Na het ontbijt maak ik het verslag van gisteren. Wij lezen wat en drinken koffie met een gesuikerde croissant er bij op ons terras.
Rina gaat een tijdje bij het zwembad liggen en plonst even in het water.
Later komt er bewolking opzetten en trekt de hemel dicht.

In de loop van de middag stappen wij in de auto en rijden naar het westen via de kustweg. Hier reden wij al eerder, zowel op de fiets als met de auto. Na de vlakke weg langs de rotsige kust en het Guinchostrand (Praia Guincho) met de surfers, stijgt de weg en gaat met veel bochten door een prachtig groene omgeving met struiken en bomen. Echt een mooi stukje.
Wij rijden langs de afslag, die naar de vuurtoren op de Cabo da Roca leidt.
Dan slaan wij af in de richting van Praia Grande, waar wij na een paar kilometer vanuit de hoogte op af rijden. Er is een groot hotel met groot buitenzwembad. Er is een stuk weg langs het strand, een soort van boulevardje, met een aantal restaurantjes, waar wat mensen op de terrassen zitten. Het is er rustig. Een parkeerplaats is vlot voorhanden.

Op het Praia Grande rollen flarden zeemist het land op © copyright Dutchmarco
Op het Praia Grande rollen flarden zeemist het land op.

Er zijn een paar mensen aan het werk met het bouwen van een nieuwe houten trap tegen de rotsen op, een paar elektriciens zijn bezig met bekabeling van een lichtmast en er zijn wat mensen op het strand. Er zijn er bij die liggen, anderen zitten, en er zijn een stelletje heren aan het zeevissen. Er hangt een nevel over het strand, het waait behoorlijk en de golven zijn hoog. Zo aan zee kan het weer plots veranderen, want zo lopen wij in de zeemist en even later weer in de zon. Wij lopen een eind over het strand en zien dat het zeewater steeds hoger komt, het wordt vloed. In een brochure heb ik gelezen, dat er bij laagwater aan de zuidkant van het strand een grot is te bereiken, die door de zee in de rotsen is uitgesleten. Er schijnen ook pootafdrukken van dinosauriërs te zijn. Daar is het water nu te hoog voor.

De vissers gooien een hengeltje uit © copyright Dutchmarco
De vissers gooien een hengeltje uit.

Na een tijdje stappen wij weer in de auto en rijden een stukje noordelijker om naar een volgend strand te gaan. Dat is het Praia das Maças, een klein strandje bij een klein kustplaatsje. Er is een groot parkeerterrein waar wij even de auto neerzetten en van bovenaf de rotsen naar de onstuimige zee kijken. Ook hier hebben weer een paar zeevissers hun hengels uitgegooid. Er hangt een zilte nevel in de lucht.

De zee beukt tegen de rotsen aan © copyright Dutchmarco
De zee beukt tegen de rotsen aan.

Daarna rijden wij nog iets noordelijker en komen in het plaatsje Azenhas do Mar. Daar zien wij een stelletje woonhuizen, een school, rijden er even doorheen, keren en rijden terug.
In de plaats Colares rijden wij nog even rond om een stadskern te vinden, maar of die er ook is, betwijfelen wij, want wij vinden niets dat daar op lijkt.
Wij rijden terug via de kustweg, zoals wij ook gekomen zijn.

Uitzicht op het Praia Guincho © copyright Dutchmarco
Uitzicht op het Praia Guincho.

Bij het Praia Guincho stoppen wij nog even om naar de surfers te kijken. Er zijn wel wat mensen op het strand, maar veel actie is er niet meer, zo laat in de middag. Een paar kitesurfers vertonen nog hun kunstjes op het water. Vanaf het houten plankier bij het restaurantje kijken een aantal mensen naar hetgeen er op het strand en de zee gebeurt.

Terug thuis, gaan wij lekker even naar het zwembad. De temperatuur is heerlijk.

Rina wil naar een korte broek kijken en wij rijden naar het winkelcentrum in Alcabideche. De broek, die zij wil hebben, vindt zij niet. Als avondeten maken wij gebruik van de foudcourt en nemen een heerlijke, ja echt, hamburger met salade. Als toetje een chocoladeschepijsje.

Daarna terug naar huis, waar wij net voor donker om 21.15 uur aankomen.

Vandaag hebben wij 80 kilometer gereden.

[ TERUG naar DAG 10 ]  [ VERDER naar DAG 12 - een dag in Cascais ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 25.3.2014