Torre de Belém © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 9 - dinsdag 22 mei 2012  

Met de auto naar Belém, een voorstad van Lissabon.

TegelVanmorgen is het bij het opstaan nagenoeg onbewolkt, later op de dag komt er wat meer bewolking en nog weer later is het nagenoeg wolkeloos.

Vanmorgen hebben wij beide zin om alles lekker op ons gemak te doen, wat te lezen, in de zon te zitten, koffie te drinken op ons terras en dat doen wij dan ook.
Rina haalt broodjes voor het ontbijt, dat wij buiten op ons terras gebruiken, en iets lekkers voor bij de koffie. Dat blijken later croissants te zijn, die men op de één of andere manier in het deeg versuikerd heeft. Zoet, maar erg lekker.
De Bicuda-poes houdt ons steeds gezelschap en ligt heerlijk bij ons, afwisselend in de zon, of in de schaduw.
Wij lunchen ook nog thuis op het terras.

De aanlooppoes houdt ons gezelschap © copyright Dutchmarco
De aanlooppoes houdt ons gezelschap.
Het is rustig bij het zwembad © copyright Dutchmarco
Het is rustig bij het zwembad.

Omstreeks 14.00 uur gaan wij op weg naar Belém (Portugees voor Bethlehem). Voluit heet de plaats Santa Maria de Belém, een voorstad van Lissabon en er zijn een paar toeristische trekpleisters. Vanuit deze plaats vertrokken vroeger de Portugezen voor hun ontdekkingsreizen over zee.

Wij rijden op ons gemak, lekker in het zonnetje, via de N-6, de weg langs de kust, in de richting van Lissabon. Het is rustig en de weg loopt nagenoeg evenwijdig aan de treinbaan en voert ons door plaatsjes, langs rotsen, strandjes en een paar forten, verdedigingswerken uit de oudheid, van waaruit men destijds de zee in de gaten hield.

Lissabon Belém

In Belém rijden wij naar de toren, de Torre de Belém, die gelegen is aan de oever van de rivier Taag. Voor de toren ligt een stadsparkje, het Jardim da Torre de Belém.
Opzij van dit park is een restaurant en er staan een aantal kraampjes met souvenirs. Daar is ook een parkeerterrein en een jonge man houdt blijkbaar in de gaten of er nog plek is om te parkeren, of dat alles bezet is. Hij loopt voor onze auto uit en wijst ons op een parkeerplek. Het parkeren is er gratis, maar zo probeert deze knaap een zakcentje te verdienen. Hij bedelt er niet om, maar ik geef hem een paar euro. De auto staat daar prima.

Aan de rand van het park staat een monument, bestaande uit een replica van een tweedekker vliegtuigmodel op ware grootte. Dit is het Monumento a Sacadura Cabral e Gago Coutinho, ter herinnering aan deze twee vroege Portugese luchtvaartpioniers, die de eerste piloten waren die de zuidelijke Atlantische Oceaan overvlogen. Op 24 maart 1922 vertrokken zij vanaf deze plek voor hun vlucht van 8.400 kilometer. 79 dagen later kwamen zij na een aantal tussenlandingen en pech op 6 juni 1922 aan in Rio de Janeiro.

De entree van het Museu do Combatente in het Forte do Bom Sucesso © copyright Dutchmarco
De entree van het Museu do Combatente in het Forte do Bom Sucesso.

Wij lopen in de richting van de toren, maar lopen eerst even naar de andere kant van het park, want daar staat een vestingwerk, het Forte do Bom Sucesso, dat in de achttiende eeuw is gebouwd en vroeger gebruikt werd om de stad Lissabon te verdedigen tegen vijanden.
Nu doet het dienst als militair museum, het Museu do Combatente. Het is een klein museum, waar een aantal zaken betreffende de Portugese strijdkrachten tentoongesteld worden. Bovendien is er een kleine ruimte ingericht als luchtmachtmuseum. Er staan een paar kleine houwitsers voor de poort. Om dit museum te bezoeken, is een paar euro toegang verschuldigd. Wij bekijken het fort aan de buitenzijde en nemen een kijkje net achter de poort, maar gaan er verder niet naar binnen.

Op de zijkant van het Forte do Bom Sucesso zijn de namen van gevallen soldaten gegraveerd © copyright Dutchmarco
Op de zijkant van het Forte do Bom Sucesso zijn de namen van gevallen soldaten gegraveerd.

Het Memorial aos Combatentes da Guerra do Ultramar © copyright Dutchmarco
Het Memorial aos Combatentes da Guerra do Ultramar.

Naast deze vesting staat een groot, modern monument in driehoeksvorm (model van een letter A) in een ondiep bassin met water. Dit Memorial aos Combatentes da Guerra do Ultramar werd op 12 mei 1993 onthuld en is een eerbetoon aan al het Portugese militaire personeel dat gevallen is tijdens de overzeese oorlog, die bekend staat als de Portugese Koloniale Oorlog (in Portugees: Guerra Colonial, of Guerra do Ultramar (oorlog overzee)). Deze onafhankelijkheidsoorlog duurde van 1961 tot 1974 en vond plaats in de Afrikaanse koloniën Angola, Guinee-Bissau en Mozambique. Meer dan 8.000 Portugezen zijn toen omgekomen tijdens de felle gevechten in Afrika en circa 15.500 keerden terug naar huis met permanente fysieke of geestelijke verwondingen.
Er staan twee militairen op wacht. Deze wachtposten symboliseren de eenheid van het leger, want ze worden bemand door de manschappen van de drie takken van de strijdkrachten. Er brandt een eeuwige vlam, de "Vlam van het Vaderland". Deze symboliseert de eeuwigheid van Portugal en de continuïteit door de eeuwen heen.

Het Memorial aos Combatentes da Guerra do Ultramar - wisseling van de wacht © copyright Dutchmarco
Het Memorial aos Combatentes da Guerra do Ultramar - wisseling van de wacht.

Wij lopen om het bassin heen, want in de lange muur er achter staan alle namen van de gevallen soldaten gegraveerd. Terwijl wij daar staan te kijken, vindt er een wisseling van de wacht plaats, die door twee nieuwe wachters tezamen met een commandant die komen aanlopen, met z'n vijven, volgens militaire precisie wordt uitgevoerd.

Een andere hoek van het Forte do Bom Sucesso © copyright Dutchmarco
Een andere hoek van het Forte do Bom Sucesso.

Daarna lopen wij naar de oever van de Taag en dan is het niet ver naar de Toren van Belém.

Torre de Belém © copyright DutchmarcoOver de Torre de Belém.

De Toren van Belém is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier Taag in Belém, een voorstad van Lissabon. Het bouwwerk in laatgotische Manuelstijl is in het begin van de 16de eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama (1469-1524) en de grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen te herdenken. Het is één van de voornaamste bezienswaardigheden van Lissabon.
De toren werd enerzijds opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon en anderzijds als onderdeel van het verdedigingssysteem voor de Taag en het nabijgelegen klooster. Koning Johan II van Portugal (1455-1495) had reeds een defensiesysteem gebouwd met het fort van Cascais en het fort van Caparica, terwijl de oever van Belém beschermd werd door een schip, de Grande Nau. Met de constructie van het torenfort in de laatste vijf jaar van de regering van koning Emanuel I van Portugal (1469-1521) was er een doeltreffende verdediging voor de steeds belangrijker wordende voorstad van Lissabon.

De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 naar ontwerp van de militaire architect Francisco de Arruda, die voordien al militaire bolwerken had gebouwd in de Portugese bezittingen in Marokko.
De toren stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de Taag. Door de zware aardbeving van 1755 wijzigde de loop van de rivier zich en, met het geleidelijk opschuiven van de oever, ligt de toren nu vrijwel 'aangemeerd' aan de kade.
In vroeger tijden werd de kelder van de toren vooral gebruikt als gevangenis. In latere tijd werd de toren gebruikt als douanekantoor.
De invloed van de Moorse decoratieve kunst is duidelijk zichtbaar in de delicate versieringen van de booggewelven van de ramen en de balkons, alsook in de koepels van de wachttorens.
Het bouwwerk bestaat uit twee gedeelten: het bastion, in de vorm van een onregelmatige zeshoek, en de toren met vijf verdiepingen, staande aan de noordkant van het bastion. De toren is 35 meter hoog. Boven is een terras met uitzicht op de rivier, de brug Ponte 25 de Abril en het Sanctuario do Christo Rei, een 100 meter hoog Christusbeeld op de andere oever.

Onderaan in het bastion bevindt zich de gewelfde kazemat met schietgaten voor kanonnen en het kruitmagazijn. Op de hoeken van het platform staan cilindervormige wachttorentjes met koepels in Moorse stijl. Onderaan zijn er waterspuwers aangebracht in de vorm van dierenkoppen.
Via een wenteltrap bereikt men op de eerste verdieping de kamer van de commandant. De volgende verdieping noemt men de Koningszaal. Vanuit de derde verdieping kan men uitzien op de omgeving door grote tweelichtvensters, versierd met het koninklijk wapenschild. Op de bovenste verdieping is een gebedsruimte.

De Toren van Bélem is het enige bouwwerk dat origineel in Manuelstijl is uitgevoerd. Alle andere gebouwen in deze stijl waren oorspronkelijk gebouwd in gotische stijl en later verbouwd. Het wordt daarom beschouwd als één der voornaamste werken in deze stijl. Deze exclusieve Portugese stijl is vernoemd naar koning Emanuel I en combineert architectonische elementen vanuit de Gotische en Renaissanceperiode, samen met een koninklijke en natuurlijke symboliek, wat het tot een uniek en eerwaardig geheel maakt.

De Toren van Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument en in 1983 werd hij, samen met het nabijgelegen Hiëronymietenklooster, door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

De Torre de Belém © copyright Dutchmarco
De Torre de Belém.

Wij maken een aantal foto's van de toren, de Taag en de grote hangbrug in de verte, de Ponte 25 de Abril. Wij raken in gesprek met een Nederlander, die voor een lerarencongres in Lissabon is en aan zijn uitstapje een paar vrije dagen heeft vastgeknoopt. Wij maken foto's van, en voor elkaar.
De toren willen wij bezoeken en kopen kaartjes à EUR 5,= per persoon.
De bezoekers mogen binnen, buiten en boven kijken. De toren was vroeger een verdedigingswerk en ook nu staan er nog een aantal kanonnen voor de schietgaten. In en op het bouwwerk zijn allerlei decoratieve elementen aangebracht. Van bovenaf is er een mooi uitzicht over de omgeving.

In de kazemat van de Torre de Belém © copyright Dutchmarco
In de kazemat van de Torre de Belém.

Eén van de kanonnen © copyright Dutchmarco
Eén van de kanonnen.
Op de uitkijk © copyright Dutchmarco
Op de uitkijk.

De toren gezien vanaf het terras op het bastion © copyright Dutchmarco
De toren gezien vanaf het terras op het bastion.

Na het bezoek aan de toren lopen wij langs de oever van de Taag in oostelijke richting. Zo komen wij langs een stel bedrijven, een jachthaven, een kunstmuseum en enkele kades.

Wij hebben wel zin in een ijsje en bij een kiosk nemen wij een lekkere Magnum Infinity.

Even later lopen wij af op het uit witroze gesteente opgetrokken Padrão dos Descobrimentos (Monument van de Ontdekkingen).

Padrão dos Descobrimentos © copyright DutchmarcoOver het Padrão dos Descobrimentos.

Het Monument van de Ontdekkingen is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers, die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op de voorplecht staan 33 prominenten uit de Portugese geschiedenis. Aan de landzijde is de ingang met daarboven over nagenoeg de gehele hoogte van het monument de afbeelding van een zwaard. In het monument is een ruimte waar een film vertoond wordt over de geschiedenis van Lissabon, een tentoonstellingsruimte en via een trap, of met de lift is het uitkijkplatform aan de top te bereiken, van waaraf men een prachtig uitzicht heeft over de omgeving. Het staat op deze plek, omdat vroeger de schepen hier vandaan naar vaak onbekende bestemmingen vertrokken.
Het werd ontworpen door de Portugese kunstenaars, architect Cottinelli Telmo (1897–1948) en beeldhouwer Leopoldo de Almeida (1898–1975), als een tijdelijk baken voor de Portugese Wereldtentoonstelling gehouden in 1940. Het was gebouwd van niet duurzaam materiaal, zoals gips en jute op een houten en metalen frame.

In 1960 is het monument uit steen herbouwd ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Infante Dom Henrique (Hendrik de Zeevaarder) (1394–1460), de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen. Hij is de figuur aan de top van het monument, uitkijkend over de rivier. Achter hem staan aan beide zijden van het monument andere belangrijke personen, die verbonden zijn met de ontdekkingsreizen: ontdekkingsreizigers, cartografen, kunstenaars, wetenschappers, missionarissen en leden van het koningshuis.

Op het plein voor het monument is een straatmozaïek aangelegd. Hierin is een windroos in het plaveisel verwerkt met daarin een wereldkaart, waarop de Portugese ontdekkingsreizen zijn afgebeeld.

Het Padrão dos Descobrimentos © copyright Dutchmarco
Het Padrão dos Descobrimentos.

Wij lopen om het monument heen en bekijken het. Bij de entree lopen wij de trap op en Rina gaat met de lift naar het uitkijkplatform. Een toegangskaartje voor het uitkijkplatform kost EUR 3,= per persoon. Onderin het gebouw zijn toiletten, en daar maken wij even gebruik van.

Hieronder een foto-impressie van ons bezoek aan het Monument van de Ontdekkingen.

Het Padrão dos Descobrimentos © copyright Dutchmarco
Vooraan staat Hendrik de Zeevaarder.

Het Padrão dos Descobrimentos © copyright Dutchmarco
Gedetailleerd uitgevoerd beeldhouwwerk.

Het Padrão dos Descobrimentos © copyright Dutchmarco
Het beeldhouwwerk van de andere zijde.

Op de Taag vaart een groot cruiseschip voorbij © copyright Dutchmarco
Op de Taag vaart een groot cruiseschip voorbij.
Links de hangbrug Ponte 25 de Abril en in het midden het Sanctuario do Christo Rei (Christusbeeld).

Terwijl Rina de omgeving van bovenaf bekijkt en fotografeert, bekijk ik het mozaïek aan de voet van het monument.

Het straatmozaïek aan de voet van het monument, gezien van bovenaf © copyright Dutchmarco
Het straatmozaïek aan de voet van het monument, gezien van bovenaf.

In de richting van de Toren van Belém, gezien van bovenaf © copyright Dutchmarco
In de richting van de Toren van Belém, gezien van bovenaf.

In de richting van het Hiëronymietenklooster, gezien van bovenaf © copyright Dutchmarco
In de richting van het Hiëronymietenklooster, gezien van bovenaf.

Panorama van Lissabon en de Taag, gezien van bovenaf © copyright Dutchmarco
Panorama van Lissabon en de Taag, gezien van bovenaf.

Het straatmozaïek aan de voet van het monument, op straatniveau © copyright Dutchmarco
Het straatmozaïek aan de voet van het monument, op straatniveau.

Een detail van het straatmozaïek © copyright Dutchmarco
Een detail van het straatmozaïek.

Hier staat dan het monument in vol ornaat © copyright Dutchmarco
Hier staat dan het monument in vol ornaat.

Vanaf het monument lopen wij via een onderdoorgang onder de weg en spoorbaan door naar de andere zijde en komen bij een grote, prachtig aangelegde tuin. Dit is de Jardim da Praça do Império, die werd aangelegd voor de Portugese Wereldtentoonstelling van 1940.
In de tuin zijn in het plaveisel mozaïeken aangebracht en sommige beplanting is aangeplant en gesnoeid in motieven, zoals afbeeldingen van diverse provinciewapens. Er zijn vier vijvers, twee imponerende beeldengroepen met mythische paardenfiguren met staarten van zeedieren en in het centrum staat een grote fontein, de Fonte Luminosa.

In de Jardim da Praça do Império © copyright Dutchmarco
In de Jardim da Praça do Império.

Deze Jardim da Praça do Império lopen wij door, om naar het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster) te gaan, dat pal achter de tuin staat.

Mosteiro dos Jerónimos © copyright DutchmarcoOver het Mosteiro dos Jerónimos.

Het Hiëronymietenklooster behoort tot de grootste publiekstrekkers van Lissabon en staat vooral bekend als één van de belangrijkste symbolen van het Portugese verleden als zeevaardersnatie.
Waarschijnlijk is het klooster gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. De ontdekking van die zeeweg zorgde ervoor dat koning Emanuel I de rijkste monarch van Europa werd.
Het gebouw in de Manuelstijl is opgetrokken uit kalksteen en onder andere bekend om zijn uitbundig versierde zuidportaal en zijn indrukwekkende dubbele kloostergang met brede overkapping. De voorgevel heeft een lengte van maar liefst 300 meter.
In de kerk Santa Maria bevinden zich graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões. Een andere dichter, Fernando Pessoa, is in 1985, vijftig jaar na zijn overlijden, bijgezet in een gang van het naastliggende klooster.
Het klooster werd waarschijnlijk ontworpen door de architect Diogo Boytac. In 1502 werd begonnen aan de bouw. Het werd gebouwd op de plaats van een oude kerk, waar Vasco da Gama en zijn bemanning de tijd doorbracht en in gebed ging, voordat ze aan hun historische reis naar India begonnen.
In 1517 werd de bouw overgenomen door de Spanjaard João de Castilho. De bouw werd in 1520 stilgelegd toen koning Manuel I stierf. Van 1550 tot 1580 werd er weer doorgebouwd aan het klooster en in 1601 werd het voltooid.
In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving. Het klooster raakte niet erg beschadigd.

In een westelijke vleugel van het klooster bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum (Museu Nacional de Arqueologia). Ook het Scheepvaartmuseum van Lissabon (Museu de Marinha) heeft in het klooster een plaats gevonden.

In 1983 werd het klooster samen met de Toren van Belém toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Mosteiro dos Jerónimos © copyright Dutchmarco
Het Mosteiro dos Jerónimos.

De entree tot het klooster bedraagt EUR 6,= per persoon en wij zullen niet de tijd hebben om het goed te bezoeken, want over niet al te lange tijd gaat het al sluiten. Daar zien wij dus vanaf. Het schijnt wel de moeite waard te zijn om het te bezoeken. Je vindt er prachtige Oosterse en Moorse decoraties welke allemaal zijn geënt op de scheepvaart.
Voor een bezoek aan de kerk hebben wij nog wel tijd en lopen naar binnen.

In de kerk Santa Maria van het Mosteiro dos Jerónimos © copyright Dutchmarco
In de kerk Santa Maria van het Mosteiro dos Jerónimos.

In de kerk Santa Maria van het Mosteiro dos Jerónimos © copyright Dutchmarco

De graftombe van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama staat in de kerk. In 1524 stierf hij in India en werd daar begraven. In 1539 is zijn stoffelijk overschot naar Portugal teruggebracht en werd hij hier bijgezet.

In de kerk Santa Maria van het Mosteiro dos Jerónimos - graftombe van Vasco da Gama © copyright Dutchmarco
De graftombe van Vasco da Gama (1469-1524).

Na het bezoek aan de kerk lopen wij terug door de tuin, gaan weer onder het spoor en de weg door en lopen langs de Taag terug naar het parkeerterrein waar onze auto staat.

Het Padrão dos Descobrimentos © copyright Dutchmarco
Nogmaals het Monument van de Ontdekkingen.

Langs de kust rijden wij terug in de richting van Cascais. Het is erg druk op de weg, wij zitten in de spits. Een heel eind is het stapvoets rijden, later blijkt dat er een ongeluk met een stuk of 7 auto's de oorzaak is. Daarna rijdt het beter door.

Als wij door de plaats Estoril rijden, besluiten wij om daar een restaurant te zoeken om iets te gaan eten. Langs de straat met het plantsoen op weg naar het casino, vinden wij een parkeerplaats en schuin daar tegenover lijkt restaurant Pinto's ons wel iets. Het ziet er wat Italiaans uit en men serveert er in ieder geval pizza's. Op het terras zitten een aantal mensen, maar omdat het aan de frisse kant is, gaan wij naar binnen toe. Ook daar zitten wat mensen, maar het is lang niet vol. Rina bestelt een aangeklede salade en ik een pizza. Beide nemen wij er een glas bier bij. Als de ober de glazen bier komt brengen, heeft hij ook een voorafje bij zich en hij vraagt of wij daar interesse in hebben. Dat hebben wij dus niet besteld, maar omdat wij wel zin hebben in iets en toch op de maaltijd moeten wachten, nemen wij het. Het bestaat uit een mandje met drie soorten warm brood, waarvan twee soorten met knoflookolie, twee gebakken rolletjes vlees in deeg en een schaaltje crabpasta.
Wij wisten dat dit kon gebeuren, hadden trek en stemden er mee in. Wij hadden ook tegen de ober kunnen zeggen, dat wij het niet wilden hebben, dan had hij het niet neergezet. Dit voorafje kostte wel circa EUR 10,= extra voor ons tweeën bij elkaar. Het smaakte ons erg goed. De maaltijden zelf waren redelijk van kwaliteit, maar hadden beter gekund.

Na de maaltijd rijden wij terug naar huis.

Vandaag hebben wij 54 kilometer gereden.
     

Lissabon Belém

[ TERUG naar DAG 8 ]  [ VERDER naar DAG 10 - naar de bedevaartsplaats Fátima ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 19.3.2014