Palácia Nacional de Mafra © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 7 - zondag 20 mei 2012  

Met de auto naar de plaats Mafra en de Cabo da Roca.

TegelOp deze zondag doen wij lekker rustig aan. Wij slapen wat uit en staan pas om 9 uur op, hetgeen erg laat is voor ons doen. Vanuit bed hoorde ik het in de vroege morgen regenen en bij het opendoen van de gordijnen is de hemel volledig bewolkt, bovendien staat er veel wind. De verwachting is dat het vandaag circa 18 graden wordt.
Terwijl ik onder de douche sta, haalt Rina broodjes. Wij ontbijten weer binnen aan de tafel.

Vandaag zijn wij van plan om naar de plaats Mafra te rijden. Deze stad ligt ten noorden van Cascais en is bekend door het Palácia Nacional, een prachtig paleis met klooster, dat in de 18de eeuw werd gebouwd door koning Johan V van Portugal. Het geldt als één van de mooiste barokke gebouwen in Portugal en het is het grootste gebouw van het Iberisch Schiereiland.

Wij rijden Cascais aan de noordkant uit en rijden in eerste instantie via snelwegen, de A-5 en de A-16. Er is zelfs een stukje tolweg, waar EUR 1,= voor betaald moet worden. Daarna gaan wij de N-9 op. De wegen bestaan soms uit een 4-baansweg, soms uit een normale 2-baans en soms nog smaller, vooral in kleine dorpjes.
Donkere wolken rijden wij tegemoet en even later krijgen wij een fikse regenbui over ons heen.
Het plaatsje Cheleiros ligt in een kom tussen heuvelruggen en de weg heeft hier hellingen van 15 procent, onze auto heeft er wat moeite mee.

Landkaart  Landkaart Mafra

Het laatste stukje gaat via de N-116 en dan rijden wij al vlot Mafra in, een stad van circa 65.000 inwoners. Wij rijden langs het kolossale paleis, waarvan een groot deel aan het zicht onttrokken wordt door een ruim twee meter hoge schutting, die men rond het plein voor het paleis heeft gezet. Later blijkt, dat men met een renovatie van het plein bezig is en dat deze opnieuw bestraat wordt.
Aan de linker zijkant van het paleis vinden wij met gemak een parkeerplaats. Er staan wel betaalpalen, maar er zijn nu geen kosten voor het parkeren. Vanaf Cascais hebben wij tot aan hier 32 kilometer afgelegd.
Er komt weer een heel donkere wolk aan en het begint flink te waaien en te regenen. Wij wachten in de auto tot het na een kwartier weer droog is.

Palácia Nacional de MafraOver het Palácia Nacional de Mafra.

Het Paleis van Mafra is een groot paleis en Franciscanenklooster gecombineerd in één gebouw en is rondom een basiliek gebouwd. Het werd gebouwd in opdracht van Koning Johan V van Portugal (Portugees: Dom João V de Portugal) (1689-1750), die van 1706 tot 1750 koning was. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als een bescheiden klooster voor een groep Kapucijnermonniken, die daar in soberheid zouden leven. Echter toen steeds meer goud vanuit Brazilië werd ingevoerd, werd het plan veranderd en werd een uitzonderlijk groot gebouw met veel kunstschatten opgetrokken. De bouwstijl is een combinatie van barok en neoclassicisme.
De voorgevel, met op beide einden een vierkante toren, is totaal 220 meter lang. Het complex telt 1.200 kamers, 156 trappenhuizen en meer dan 4.700 deuren en ramen. In het klooster konden meer dan 300 monniken onderdak vinden. In het paleis is een grote bibliotheek te vinden, waarin 40.000 boeken liggen opgeslagen. Er is gebruik gemaakt van marmer en buitenlandse houtsoorten. Kunstwerken kwamen uit Frankrijk, Vlaanderen en Italië.

De basiliek is gebouwd uit wit marmer en staat centraal in de voorgevel, met naar beide zijden het koninklijke paleis. Binnenin zijn ook roze en zwart marmer gebruikt. De twee kerktorens zijn elk 68 meter hoog. De basiliek is versierd met meerdere Italiaanse standbeelden en er zijn zes orgels en twee carillons te vinden.
In 1711 legde de koning een eed af. Hij zwoer hierbij, dat wanneer zijn vrouw, Maria Anna, hem nageslacht zou geven, hij een groot klooster zou laten bouwen. Toen zijn dochter Maria Barbara in 1711 werd geboren, werd opdracht gegeven tot de bouw. Uiteindelijk werd de eerste steen gelegd op 17 november 1717. De bouw zou 13 jaar in beslag nemen en gemiddeld werkten 15.000 mensen aan de bouw. Op 22 oktober 1730, de 41ste verjaardag van koning Johan V, werd de basiliek ingewijd. De koepel kwam echter pas af in 1735 en het paleis was pas klaar in 1755.

Na de regenbui lopen wij naar het paleis toe. Aan de linker zijkant staat een deur open en daar komen allerlei mensen uit. Zij zijn in hun zondagse kleding en in hun hand hebben zij een broodje (bolletje) en sommigen ook nog een takje bloemen. Zou er een kerkdienst zijn geweest? Wij zijn nieuwsgierig, lopen naar binnen en komen in een binnentuin.

In de binnentuin van het paleis © copyright Dutchmarco
In de binnentuin van het paleis.

Doorkijkje naar de kerk © copyright Dutchmarco
Doorkijkje naar de kerk.

Even later gaan wij een trap op en net voordat wij de kerk (men zegt basiliek) willen binnengaan, kijk ik achterom en zie de Nederlandse man lopen, die in het vliegtuig naast Rina zat. Terwijl wij de kerk in lopen, praten wij even met hem. Hij is hier ook om het paleis te bezoeken, samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager.
De mensen die wij zojuist het paleis zagen verlaten, kwamen vast en zeker uit de kerk, want daar staan bij de deur manden met bolletjes en takjes bloemen.
Wij kunnen vluchtig even in de kerk rondkijken. Vluchtig, want hij is van 12.00 uur tot 14.00 uur niet toegankelijk voor het publiek en men wil hem net gaan sluiten. Het is een ongelooflijk knap bouwwerk, waarin diverse kleuren marmer zijn verwerkt

Hieronder een foto-impressie van ons bezoek aan de kerk.

In de kerk © copyright Dutchmarco

In de kerk © copyright Dutchmarco

In de kerk © copyright Dutchmarco

In de kerk © copyright Dutchmarco

In de kerk © copyright Dutchmarco

In het voorportaal van de kerk © copyright Dutchmarco
In het voorportaal van de kerk.

Aan de voorzijde gaan wij de kerk uit als een-na-laatste stel en achter het stel dat na ons de kerk verlaat, gaat inderdaad de deur op slot. Wij lopen voor het paleis langs en maken een wandelingetje door het centrum van Mafra, maar de plaats stelt verder niet zo veel voor.

Het centrale deel van de voorgevel behoort tot de kerk © copyright Dutchmarco
Het centrale deel van de voorgevel behoort tot de kerk.

Terug bij het paleis, lopen wij naar de zijingang en brengen eerst maar eens even een bezoek aan het toilet.

Toegang tot de receptie en winkel van het paleis, met op de achtergrond de binnentuin © copyright Dutchmarco
Toegang tot de receptie en winkel van het paleis, met op de achtergrond de binnentuin.

In de receptie vragen wij hoe laat het paleis dichtgaat en dat blijkt om 17.00 uur te zijn. Wij hebben dus ruimschoots de tijd om het te bezoeken. Omdat wij het paleis van binnen willen bezichtigen, lopen wij de paleiswinkel binnen om kaartjes te kopen. De verkoopster zegt, dat er op zondagmorgen (het is inmiddels al middag) aan de toegangskaartjes geen kosten verbonden zijn en zodoende kunnen wij gratis en op eigen gelegenheid door het paleis lopen en de kamers, gangen en vertrekken bekijken. Niet het gehele paleis is te bezichtigen. Er staat aangegeven, dat er binnen niet gefilmd en gefotografeerd mag worden, dat is natuurlijk wel erg jammer.

Wij gaan via statige, marmeren trappen naar de derde verdieping. Tijdens onze rondtour zien wij onwaarschijnlijk veel kamers, al dan niet ingericht met meubels, schilderijen en andere voorwerpen, een biljartkamer, het balkon van waaraf de koning zijn volk toesprak, kamers van de koning aan de ene kant van het paleis, kamers van de koningin aan de ander kant. Daartussen lopen wij door veel kamers en leggen grote afstanden af. Er zijn veel beschilderde muren, soms gelijkend op twee deuren in een muur, terwijl er maar één echte deur is en de andere geschilderd is, dit evenzo met op de wanden geschilderde pilaren. Zo is er aardig wat, dat niet is wat het lijkt. Ware kunstenaars zijn het geweest, die deze trompe l'oeils (trompe l'oeil = "bedrog van het oog" of "gezichtsbedrog") hebben geschilderd. De plafonds zijn beschilderd met allerlei taferelen, ook ongelooflijk knap.
Veel ramen, veel deuren, allemaal van geschilderd houtwerk, wat moet dit een onderhoud vergen. Zo te zien is er aardig wat achterstallig onderhoud, want veel verf is aan het afbladderen.
Als ik in de rechter vleugel van boven af door een raam naar buiten kijk, zie ik militairen op wacht staan en er staan oude houwitsers voor de deur. Blijkbaar is er een deel van het gebouw door militairen in gebruik.
Binnen in het gebouw staan vrouwelijke suppoosten strategisch op de hoeken van de gangen. Soms zie ik iemand fotograferen, zelfs met flits. Ik kan het niet laten en maak zo nu en dan zo onopvallend mogelijk ook een paar foto's, echter zonder flits. Ik moet hier toch wel wat kunnen laten zien van de binnenzijde van het paleis.

Hieronder een foto-impressie van ons bezoek aan het paleis.

In het paleis © copyright Dutchmarco
Een slaapkamer.

In het paleis © copyright Dutchmarco
Vanaf de bovengang kijkt men zo in de kerk.

In het paleis © copyright Dutchmarco
Bovengang in het centrale deel, dus het deel dat eigenlijk tot de kerk behoort.
Rechts de ramen waardoor men in de kerk kijkt (zie de foto hierboven).

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

Wij lopen een trap af naar een verdieping lager en komen in de keuken, de apotheek en de kloosterafdeling. Daar mag wel gefotografeerd worden, echter zonder flits. Ook hier mag niet gefilmd worden.
De kamers voor de monniken zijn sober. Er staan een beddenplank, kast, stoel en waskom.
Op de ziekenafdeling zijn kamertjes met gordijnen ervoor in een grote kapelruimte. In ieder kamertje hangt aan het voeteneind van het bed een tegeltableau met een afbeelding van Jezus Christus er op, en aan het hoofdeinde een tegeltableau van Maria.

In het paleis © copyright Dutchmarco
In de keuken.

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco
Entree naar de apotheek.

In het paleis © copyright Dutchmarco
In de apotheek.

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco
In de kapel met ziekenafdeling.

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco

In het paleis © copyright Dutchmarco
Vitrines met kleding en gebruiksvoorwerpen.

Ook brengen wij een bezoek aan de ongelooflijk grote bibliotheek (80 meter lang), waar een vrouwelijke suppoost de wacht houdt. Deze ruimte mag je alleen aan het begin een meter of 5 binnen en dan is er een afzetting door middel van een koord. Langs de wanden staan prachtige, houten boekenkasten vol met oude boeken. Zouden die allemaal nog leesbaar zijn, zou het papier niet vergaan zijn? Wat een kostbaar bezit. Wat zou er in al die boeken staan, waarover is er allemaal geschreven?

In het paleis © geleend van internet
In de bibliotheek van het paleis.

In het paleis © copyright Dutchmarco
En wij verlaten het paleis.

Al met al vinden wij het bezoek aan dit paleis bijzonder de moeite waard.
Als wij weer buiten zijn, kijken wij ook nog even in de tuin naast het paleis.

In het paleis © geleend van internet
Het paleis (geen eigen foto).

Eerder op de dag hadden wij in het centrum een netjes uitziend café gezien. Wij lopen daar naar toe en nemen ieder een cappuccino met iets erbij, Rina een appelkaneel gebakje, ik een hamkaas broodje.

Even iets gebruiken in het café © copyright Dutchmarco
Even iets gebruiken in het café.

Na het bezoek aan Mafra, rijden wij een deel van de route van vanmorgen, maar dan nu in tegenovergestelde richting, echter bij Sintra slaan wij af naar het westen, via de weg, die wij gisteren ook reden toen wij naar Sintra op weg waren, en slaan nu af naar de kust. Wij gaan op zoek naar de meest westelijke punt van het Europese deel van Portugal, van het Europese vasteland, en van het Euraziatische continent, genaamd Cabo da Roca (letterlijk: "rotskaap"). Deze 140 meter hoge kaap ligt aan de Atlantische Oceaan en er staat een vuurtoren op. Als wij deze in de verte zien liggen, stop ik even langs de kant van de weg voor een paar foto's.

Langs de weg naar de Cabo da Roca © copyright Dutchmarco
Langs de weg naar de Cabo da Roca.

De vuurtoren op de Cabo da Roca © copyright Dutchmarco
De vuurtoren op de Cabo da Roca.

Daarna rijden wij verder en komen op een grote parkeerplaats. Het blijkt dat wij niet de enigen zijn, die dit punt willen bezoeken, want er staan aardig wat auto's en men komt hier zelfs met toerbussen naar toe. De kaap is een drukke toeristische attractie met een restaurant/souvenirwinkel en een postkantoor. Op het gebouwtje zitten een paar fraaie tegeltableaus.

En zo staat de vuurtoren op de rots aan zee © copyright Dutchmarco
En zo staat de vuurtoren op de rots aan zee.

De vuurtoren, de Farol do Cabo da Roca, staat hier sinds 1772. Het is een vierkante stenen toren van 22 meter hoog. Er omheen ligt een complex van lage gebouwtjes voor de vuurtorenwachter.

Het vuurtorencomplex wat meer in close-up © copyright Dutchmarco
Het vuurtorencomplex wat meer in close-up.

Plaquette © copyright Dutchmarco
Plaquette.

In 1979 heeft de gemeenteraad van Sintra een plaquette geplaatst op een zuil, waar onder andere de tekst op staat: "Cabo da Roca: Onde a terra se acaba e o mar começa" (Hier eindigt het land en begint de zee), een tekstregel van de beroemde Portugese dichter Luís de Camões (1524-1580).

Er staat van alles in bloei op de kaap © copyright Dutchmarco
Er staat van alles in bloei op de kaap.

Er is een grote verscheidenheid aan planten op deze kaap en er bloeit van alles. Een groot deel van de bodem is begroeid met een kruipende, bodembedekkende vetplant, die zich flink kan uitspreiden en die zijn wij al wel vaker tegengekomen langs de zuidelijke Europese kusten. Dit is de hottentotvijg (Carpobrotus edulis), een plant uit de ijskruidfamilie, die ooit uit Zuid-Afrika is ingevoerd. In het voorjaar bloeit deze plant met donkerroze of gele bloemen.

Wandelpad over de kaap © copyright Dutchmarco
Wandelpad over de kaap.

Rondom het einde van de kaap staat een houten hekwerk. De zee beukt met kracht en witte schuimkoppen op de kust. Er staat een harde wind en zo nu en dan is het moeilijk om staande te blijven. Daardoor is het lastig fotograferen en ik stel op de camera maar een snelle sluitertijd in. Zo lopen wij een heel stuk langs de rand van de kaap en genieten van de mooie vergezichten. Het is best wel lekker om zo uit te waaien.

Rotskust gezien naar het noorden © copyright Dutchmarco
Rotskust gezien naar het noorden.

Rotskust gezien naar het zuiden © copyright Dutchmarco
Rotskust gezien naar het zuiden.

Op de kaap © copyright Dutchmarco
Op de kaap.

Winkel annex restaurant © copyright Dutchmarco
Winkel annex restaurant.

Tegeltableau van de Cabo da Roca © copyright Dutchmarco
Tegeltableau van de Cabo da Roca.

Tegeltableau van het Pena Paleis © copyright Dutchmarco
Tegeltableau van het Pena Paleis.

Nadat wij ook nog even in de winkel hebben gekeken, rijden we verder langs de rotskust in de richting van Cascais. Door de wind is de zee onstuimig. Bij het strandje van Guincho liggen een aantal surfers in de zee en zo nu en dan rijdt er één op een golf. Nu zijn er ook een stel kitesurfers met hun vliegers in de weer en maken capriolen op de golven.

Terug in Vila Bicuda lopen wij de supermarkt in en kopen iets voor het avondeten.
Later op de avond eten wij een heerlijke tagliatelle met champignons, spinazie en pesto met daarop geraspte kaas. Met een glaasje Vinho Verde uit het noorden van Portugal erbij, laten wij het ons goed smaken.
Na het eten doet de vaatwasser de klus. Lekker makkelijk.

's Avonds lezen wij nog een tijdje en ik maak het verslag.

Vandaag hebben wij 99 kilometer gereden.

     
Stadsvaandel van Mafra

[ TERUG naar DAG 6 ]  [ VERDER naar DAG 8 - voor de tweede keer naar Sintra ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 19.3.2014