Pena Paleis © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 6 - zaterdag 19 mei 2012  

Auto huren en naar de plaats Sintra (Pena Paleis).

TegelDikke, donkere wolken aan de hemel, maar gelukkig drijven ze over en wordt de hemel steeds blauwer. Vannacht heeft het wat geregend.
Als ik naar de bakkerswinkel loop, voel ik dat de temperatuur goed is en ik koop weer lekkere broodjes. Ontbijten doen wij binnen aan de eettafel.

Tegen tienen lopen wij naar de receptie van het park, want om tien uur wordt onze huurauto gebracht. Terwijl wij nog even moeten wachten, surft Rina op de computer in de receptie over het internet en kijkt of er nog belangrijke e-mails voor ons zijn. Bovendien bekijkt zij de weersverwachting. Zoals al dagen voorspeld wordt, bestaat er een kans op regen vandaag.
Om precies tien uur komt er een dame van autoverhuur Ausocar de receptie binnenlopen. Met haar nemen wij de huurvoorwaarden door en zij noteert mijn rijbewijs- en paspoortgegevens. Ook de gegevens van de creditcard worden genoteerd, omdat wij daarmee betalen. Wij sluiten alle mogelijke verzekeringen af, want wij willen geen enkel risico lopen. Voor 7 dagen betalen wij EUR 241,50.
De benzinetankmeter staat op reserve en wij mogen de auto ook met (bijna) lege tank terugleveren. De auto wordt over een week trouwens weer opgehaald bij de receptie van het park. Erg makkelijk allemaal.
De auto is een lichtgrijze Fiat Punto, handgeschakeld en rijdt op diesel. Er zijn een paar lichte beschadigingen, die wij met de verhuurdame doornemen. Ik krijg het idee, dat men het hier niet zo nauw neemt met schade aan een auto. Kenteken: 20-HR-52. Kilometerstand: 68.448.
Ik rijd de auto het park in en zet hem op de parkeerplaats voor de deur van ons appartement.

Landkaart

Het is inmiddels mooi weer geworden en wij willen wel naar de plaats Sintra gaan. Ten westen van Lissabon ligt de Serra da Sintra, een bergrug met als hoogste punt de Cruz Alta (528 m). Waar de bergen bij zee komen is de kust spectaculair. De kliffen bereiken soms een hoogte van meer dan 150 meter. Hier bevindt zich het meest westelijke punt van het Europese vasteland: Cabo da Roca. Ten noorden en ten zuiden van dit gebergte ligt een glooiend landschap. In en rond het stadje Sintra liggen een aantal paleizen en landhuizen, omringd door weelderige tuinen en parken. Het geheel werd in 1995 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Eerder al kreeg een groter gebied de status van natuurpark. Voorkomen moest worden dat gebergte en kust zo dicht bij Lissabon ten prooi zouden vallen aan het massatoerisme.
In Sintra (circa 364.000 inwoners) zijn een aantal bezienswaardigheden, zoals o.a. het historische centrum, het Palácio Nacional da Sintra (Paleis van Sintra), Palácio Nacional da Pena (Pena Paleis), Castelo dos Mouros (Moors Kasteel) en nog een aantal interessante objecten. Sintra ligt in de bergen en is via meerdere wegen te bereiken.

Als wij Vila Bicuda verlaten hebben, rijden wij eerst naar een tankstation langs de kustweg en tanken de tank vol met diesel. Het is net als bij ons zelfbediening en het afrekenen gebeurt binnen. Ik kan met de Visa-creditcard betalen. Hierbij moet ik wel mijn pincode intoetsen.
Het is wel even wennen aan de auto. Het schakelen gaat zwaar, de koppeling komt direct op en moet ook diep ingetrapt worden. Zo nu en dan honkebonkt de auto nog wel eens. Naar mijn idee is deze auto aan een grote beurt toe, waarbij men alles eens goed moet afstellen.

Wij besluiten om via de kustweg N-247 naar het westen en het noorden te rijden, dit is de weg, die wij gisteren op de fiets hebben gereden. Dit gebied behoort tot het Parque Natural de Sintra-Cascais, dat één van de 13 natuurparken van Portugal is. Na het punt waar wij gisteren bij Guincho gekeerd zijn, stijgt de weg en kronkelt door een bosrijke omgeving. Zo nu en dan is er een vergezicht op de kuststrook en de zee en er zijn een paar kleine plaatsjes waar wij doorheen rijden. Zo ook Azóia, dat het meest westelijke dorp van het Europese vasteland is.
Meer naar het binnenland, ten noorden van het gebergte, ligt een landelijk gebied met kleine dorpen, waar het landschap wordt gekenmerkt door muren van opgestapelde stenen, die de grenzen van de landbouwgronden aangeven en ze beschermen tegen de zeewinden. Hier wordt onder andere de wijn van Colares geproduceerd.
Het is een mooie route en de wegaanduiding naar Sintra is duidelijk. Rina is er destijds met haar vriendin geweest, zij maakten toen de tocht met een bus vanuit Estoril.

Onze Fiat Punto geparkeerd in Sintra © copyright Dutchmarco
Onze Fiat Punto geparkeerd in Sintra.

Sintra is een toeristische oord en er zijn in deze plaats meerdere betaalde parkeerplaatsen langs de weg. Wij weten niet wat een handig punt is om de auto neer te zetten, om vanaf daar de stad te voet verder te verkennen. Als wij bij het centrum parkeerplaatsen in een strook langs de weg zien waar meer auto's staan en er een plekje vrij is, zet ik daar de auto neer. Er is een betaalautomaat om een kaartje te kopen, net zoals wij dit doen in Nederland. De maximale parkeertijd blijkt 4 uur te zijn en daarvoor zijn wij EUR 2,= verschuldigd. Dat valt dus alleszins mee.

De parkeerstrook met betaalautomaat en bovenop de berg de ruďne van het Moors kasteel © copyright Dutchmarco
De parkeerstrook met betaalautomaat en bovenop de berg de ruďne van het Moors kasteel.

Het is fris en wij doen onze jacks maar aan. Rina heeft ook een lange broek aan, ik wou dat ik dat ook gedaan had. Rugzakken op, water mee en wij gaan op pad.

Het gemeentehuis van Sintra © copyright Dutchmarco
Het gemeentehuis van Sintra.

De Moorse Fontein © copyright Dutchmarco
De Moorse Fontein.

Er staan langs de weg een aantal kunstvoorwerpen opgesteld. Na een tijdje komen wij bij een sierlijk betegelde nis, waar in het midden water uit de muur komt en in een bak loopt. Dit is de Fonte Mourisca (Moorse Fontein). Niet veel verder lopen wij het oude centrum binnen. Het is er druk, er zijn veel mensen op de been, zelfs busladingen vol waarvan de deelgenoten aan de excursie achter de reisleider/ster aanlopen, die steevast iets omhoog houdt zoals een parapluutje of vlaggetje ter herkenning.

Een ritje per koets behoort ook tot de mogelijkheden © copyright Dutchmarco
Een ritje per koets behoort ook tot de mogelijkheden.

Kleine, smalle, steile straatjes met traptreden lopen tegen de berg op. Winkeltjes, restaurants, van alles is er om de toerist aan zijn trekken te laten komen. Bussen rijden af en aan, zowel toer- als stadsbussen. Wij zien een richtingbord naar de Toeristeninformatie en dat lijkt ons wel een goed begin. Daar pakken wij een aantal gratis folders en een plattegrond van de stad en omgeving. Tevens maken wij daar gebruik van het toilet.

In het centrum van Sintra © copyright Dutchmarco
In het centrum van Sintra.

Hier tegenover is een bushalte van de bus, die naar boven rijdt, naar het Moors Kasteel en het Pena Paleis. De afstand is te lopen, maar daar ben je wel even mee bezig. Bovendien gaat de weg erg steil omhoog met haarspeldbochten. Wij kiezen voor de bus en betalen per persoon EUR 5,= en dat is voor een retourtje. De bus is vrij nieuw en heeft een moderne uitstraling. Ziet er verzorgd uit. Deze bus rijdt iedere 20 minuten.
De bus slingert zich tegen de berg op, de bochten zijn erg nauw, één keer moet de bus een keer heen en weer steken, omdat hij de draai anders niet kan maken. Zo nu en dan zijn er wat wandelaars op de weg, maar wij zijn lekker met een kwartiertje al bij de halte van het Moors Kasteel en even later bij het Pena Paleis, waar wij uitstappen.

Het Pena Paleis gezien vanaf de toegangsweg © copyright Dutchmarco
Het Pena Paleis gezien vanaf de toegangsweg.

Het Pena Paleis staat op de top van de heuvels en kan beschouwd worden als het toppunt van de Romantische architectuur. Het door een park omgeven gebouw bestaat uit zoveel verschillende torentjes en kleuren, dat het bijna een sprookjeskasteel lijkt.
Om het Pena Paleis te bezoeken, zijn er een aantal mogelijkheden, die allemaal meer of minder geld kosten. Men kan het paleis aan de buitenkant bezichtigen, maar ook aan de binnenkant, men kan binnen het Pena Park lopen of met een busje verder naar boven rijden.
Wij kiezen voor de bezichtiging buiten + binnen en betalen per persoon EUR 13,50. Uit een informatiebrochure had ik een kortingsbon voor één persoon van EUR 2,= en dat scheelt weer iets. Betalen doen wij met de creditcard.
Op de toegangskaart staat een streepjescode, die bij de entree gescand wordt. Later bij het paleis nog eens en dan voor de derde keer bij het binnengaan van de paleisvertrekken.

Pena PaleisOver het Palácio Nacional da Pena.

Op de plek van het Pena Paleis stond aanvankelijk geen paleis maar een 16de-eeuws klooster, opgedragen aan de heilige Hiëronymus. In dit klooster huisden ongeveer 18 monniken en het was tot in de 18de eeuw een ware haven van rust en stilte.
Aan het begin van de 18de eeuw bracht een blikseminslag het klooster ernstige schade toe en de grote aardbeving van 1755 verwoestte het nagenoeg helemaal, met uitzondering van de kapel.
In 1838 raakte koning Ferdinand II (1816-1885) betoverd door de ruďnes op de bergtop en hij kocht de ruďnes en omliggende grond op. Op de plek waar eens het klooster stond, liet koningin Maria II bij wijze van geschenk aan haar man een paleis bouwen, geheel volgens de smaak van die tijd. Op deze plek zou de koninklijke familie zich in de zomer kunnen terugtrekken. Er werd ook een grote tuin om het paleis aangelegd. Het huidige Parque da Pena beslaat 200 hectare en de talrijke bruggen, fonteinen en beelden maken dit park tot een heerlijke plek om te wandelen. Vooral de grote verscheidenheid aan exotische boomsoorten, waaronder uit Noord-Amerika, Azië en Nieuw-Zeeland, maken dit park uniek in Europa.
Het paleis werd pas in 1852 helemaal voltooid, maar Ferdinand en zijn tweede vrouw Elisa Hensler gingen er in 1847 al wonen. Na de dood van Ferdinand erfde Elisa het gehele paleis en alle gronden er om heen, om het vervolgens te verkopen aan de Portugese koninklijke familie, die er graag wilde verblijven tijdens de zomermaanden.

Wie het paleis bezoekt, merkt meteen dat het bouwwerk een samensmelting is van diverse 19de-eeuwse stijlen en invloeden met middeleeuwse- en Oosterse details. Het resultaat is een paleis dat opvalt door de gebruikte kleuren, ronde vormen, torentjes en rijkversierde gevels. Iedere hoek en iedere bocht brengt een nieuwe verrassing met zich mee. Binnenin het paleis kun je de overdadige decoratie bewonderen in de verschillende zalen.
Onderdelen van het oorspronkelijke klooster zijn in het paleis geďntegreerd. Zo zijn de kapel, de sacristie, de eetkamer en de rondgang opgenomen in een nieuw deel van het paleis, namelijk het terras en de klokkentoren. De kapel zelf bleef nagenoeg onveranderd en bevat nog steeds het 18de-eeuwse altaar en een groot deel van het religieuze beeldhouwwerk.
Het terras is de beste plek om zowel de omgeving als het paleis te bekijken.
De Portugese koninklijke familie verbleef enige zomers in het paleis, tot in 1910 de Portugese Oktoberrevolutie uitbrak en de koning werd afgezet. Sinds de aanvang van de republiek is het een museum. Door zijn markante vormen trok het paleis al snel veel publiek. Er werd echter niet veel aan onderhoud gedaan. Langzamerhand verbleekten de oorspronkelijke kleuren van het paleis, totdat het er helemaal grijs uitzag. Aan het eind van de 20ste eeuw werd het paleis opnieuw geverfd en gerestaureerd, tot schrik van de bewoners van Sintra, die niet meer wisten dat het zo uitbundig gekleurd was. In 1995 kwam het Palácio Nacional da Pena op de Unesco Werelderfgoedlijst te staan.

Naar boven klimmen via de toegangsweg door het Pena Park © copyright Dutchmarco
Naar boven klimmen via de toegangsweg door het Pena Park.

Nadat wij door de entree zijn, lopen wij via een steile weg door de paleistuin (het Pena Park) naar boven. Het is nog best even een tippel voordat wij bij het paleis zijn. Het paleis heeft buitenmuren die betegelt zijn, en muren die gestuukt en geschilderd zijn. Er is in meerdere kleuren geschilderd, te weten geel, grijs en terracotta. Het is een prachtig gebouw met Moorse invloeden, kantelen en ander soort tierelantijnen. Het is heel bijzonder en met alle trappetjes, terrassen, uitzichten zeer fotogeniek. Binnen is een route door de kamers en vertrekken uitgezet en die kan men volgen. Bij de entree wordt nadrukkelijk gezegd, dat er binnen niet gefilmd en gefotografeerd mag worden. Dat is wel jammer. Wel mag men naar buiten filmen en fotograferen. In de vertrekken staan de originele meubels, wel afgezet achter linten en/of doorzichtige schermen. Ieder vertrek is anders, de plafondornamenten, muurschilderingen of stucwerken, kleurgebruik, niets is er gelijk. Bijzonder interessant om te zien.

Hierbij een foto-impressie van ons bezoek aan het paleis.

Eén van de toegangspoorten tot het paleis © copyright Dutchmarco
Eén van de toegangspoorten tot het paleis.

Een kijkje in één van de nissen langs het pad naar de entree van het paleis © copyright Dutchmarco
Een kijkje in één van de nissen langs het pad naar de entree van het paleis.

Een bonte verzameling van kantelen, torens en kleuren © copyright Dutchmarco
Een bonte verzameling van kantelen, torens en kleuren.

Triton's Portico, onder de sculptuur bevindt zich de entree tot het paleis © copyright Dutchmarco
Triton's Portico, onder de sculptuur bevindt zich de entree tot het paleis.

Sculptuur boven de entree tot het paleis © copyright Dutchmarco
Triton's Portico is de symbolische voorstelling van de schepping van de wereld. Triton is een god uit de Griekse mythologie en wordt meestal voorgesteld met het hoofd en de romp van een man en de staart van een vis, een meerman. Een portico is een portiek, die naar de toegang van een gebouw leidt.

Een gedeelte van een tegelwand in het paleis © copyright Dutchmarco
Een gedeelte van een tegelwand in het paleis.

Kijkje vanaf de binnenplaats omhoog © copyright Dutchmarco
Kijkje vanaf de binnenplaats omhoog.

En een kijkje op de binnenplaats © copyright Dutchmarco
En een kijkje op de binnenplaats.

Het is een indrukwekkend gebouw © copyright Dutchmarco
Het is een indrukwekkend gebouw.

Deur- en raampartij © copyright Dutchmarco
Deur- en raampartij.

Na de rondtour binnen het paleis komen wij uit bij, hoe kan het ook anders, het restaurant. Wij hebben wel zin in iets en nemen ieder een blikje ijsthee, Rina met een donut en ik met een muffin. Daar gaan wij even mee op het terras zitten. Net als wij klaar zijn begint het te regenen. Een dikke grijze wolk loopt leeg. Gelukkig hebben wij onze jacks aan en wij zoeken onder een poort dekking. Het regenen duurt zeker wel een half uurtje. Omdat wij het hierboven wel gezien hebben, lopen wij door het park terug naar beneden en naar de uitgang.

Midden op de foto een groep sequoia's © copyright Dutchmarco
Midden op de foto een groep sequoia's.

Onderweg zie ik tot mijn verwondering hoge bomen met dikke stammen staan. Het lijken wel sequoia's, die wij kennen vanuit Californië in Amerika. En inderdaad, het zijn Sequoia Sempervirens. Er staat een bord bij met daarop een stukje informatieve tekst.

Sequoia-info © copyright Dutchmarco

Ook al hebben wij maar een klein stuk van de paleistuin gezien, een uitgebreid bezoek aan het paleis en de tuin is de klim meer dan waard.

Als wij buiten het Pena Park zijn gekomen, lopen wij naar de bushalte en daar staat een flinke rij mensen te wachten. Wij sluiten aan en meteen komen er twee bussen na elkaar aanrijden en kunnen wij met de tweede bus mee naar beneden, naar het centrum van Sintra.

In dit winkeltje wordt allerlei aardewerk en keramiek verkocht © copyright Dutchmarco
In dit winkeltje wordt allerlei aardewerk en keramiek verkocht.

In het centrum aangekomen, lopen wij door de smalle straatjes en kijken nog wat rond in diverse winkeltjes.

Een doorkijkje © copyright Dutchmarco
Een doorkijkje.

Ook lopen wij de trappen op van het 14de eeuwse Paleis van Sintra (Portugees: Palácio Nacional de Sintra) en maken een foto door één van de bogen van dit paleis, van de stad met de berg daarachter.

Het Paleis van Sintra © copyright Dutchmarco
Het Paleis van Sintra.

Het paleis wordt gekenmerkt door twee grote, witte, conische schoorstenen, die zich boven de keuken bevinden. Het is gebouwd in een mix van bouwstijlen, waarbij in belangrijke mate een Moorse invloed is terug te vinden. Het paleis is gedecoreerd met Moorse tegels en beschilderde panelen.
Nu is het een museum. Met busladingen vol komen de bezoekers aanlopen en gaan naar binnen voor een bezoek. Dat doen wij niet, wij lopen terug naar de auto en 5 minuten voordat het parkeerkaartje verloopt, zijn wij bij de auto terug. Wat een timing!

Sintra, met links de toren van het gemeentehuis © copyright Dutchmarco
Sintra, met links de toren van het gemeentehuis.

Wij rijden Sintra uit en gaan op weg naar Cascais. Wij rijden via de N-249, vervolgens de N-9 en komen op de snelweg A-16, die wij naar het zuiden volgen. Aan de noordkant van Cascais, in de wijk Alcabideche, zien wij een groot winkelcentrumcomplex, CascaiShopping, en rijden daar naar toe. Als eerste brengen wij een bezoek aan een grote speelgoedwinkel, Toys "R" Us, en kopen een Cars-puzzel voor onze kleinzoon.
Even verderop parkeren wij de auto in een parkeergarage en lopen het winkelcenrum binnen. Mooi gebouwd, veel nette winkels en een heel stel net uitziende restaurants, gegroepeerd in de vorm van een foodcourt. Bij een McDonald's nemen wij ons avondeten, bestaande uit een cheeseburger, chickenburger, frites en een cola. Daarna een heerlijk chocoladeschepijsje bij een koffie-ijs-flensjes-winkeltje. Heel erg lekker en er staan nog veel meer lekker uitziende ijssoorten. Er is een gigantisch grote supermarkt, waar wij diverse boodschappen doen, waaronder enkele flessen drinkwater, wat levensmiddelen, wijn en bier. Voor onze kleindochter kopen wij ook een presentje.

Daarna gaan wij met de auto terug naar Vila Bicuda, waar wij om circa 20.45 uur bij ons appartement aankomen. Net voor het donker wordt zijn wij thuis.

Nog wat drinken, lezen, douchen, verslag typen en naar bed.
Het is een prachtige dag geweest en het was erg fijn om er met de auto op uit te kunnen trekken.

Vandaag hebben wij 58 kilometer gereden.

     
Stadswapen

[ TERUG naar DAG 5 ]  [ VERDER naar DAG 7 - naar Mafra en de Cabo da Roca ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 24.3.2014