Uitzicht vanaf Miradouro da Graça over Lissabon © copyright Dutchmarco


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 4 - donderdag 17 mei 2012  

Voor de eerste keer van Cascais met de trein naar Lissabon.

TegelBij het opstaan is het dik bewolkt, maar ondanks dat, ontbijten wij op ons terras, want de temperatuur is best aangenaam. Ik heb vers brood gehaald bij de bakker in het park, waaronder lekkere chocoladecroissantjes.
Wij beslissen dat wij vandaag met de trein naar Lissabon gaan en dat wij voor een week een auto gaan huren. En dat gaan wij doen bij de receptie van Vila Bicuda. Want daar is het het voordeligst, terwijl daar toch alle verzekeringen bij inbegrepen zijn.

Wij lopen naar de receptie en bespreken een auto voor zaterdag t/m vrijdag, voor een week.
De auto wordt aanstaande zaterdag door de verhuurmaatschappij om 10.00 uur bij de receptie gebracht en wordt daar ook weer opgehaald, op zaterdag een week later om 10.00 uur. Wat een goede service is dat en lekker gemakkelijk voor ons.

Wij hadden onze rugtassen al meegenomen en nu wij toch in de receptie zijn, laten wij bellen voor een taxi. Wij lopen naar de parkeerplaats bij de receptie en de taxi komt na 5 minuten al voorrijden. Met de taxi zijn wij in 10 minuten bij het treinstation van Cascais. De kosten van de taxirit bedragen EUR 5,20, dat valt dus reuze mee.

Treinkaartjes kopen aan het stationsloket © copyright Dutchmarco
Treinkaartjes kopen aan het stationsloket.
Toegang tot de perrons © copyright Dutchmarco
Toegang tot de perrons.

Aan het loket kopen wij kaartjes voor een retour naar het eindstation in Lissabon. Voor ons samen komt dit op net geen EUR 10,=. De kaartjes hebben iets magnetisch in zich, want daarmee worden de poortjes geopend en kunnen wij het perron op en het perron af.

De trein naar Lissabon op het station van Cascais © copyright Dutchmarco
De trein naar Lissabon op het station van Cascais.

Het is een nette trein, die het spoor langs de kust volgt. Er zijn 11 stations onderweg en in 45 minuten zijn wij op het eindstation Cais do Sodré in Lissabon.

Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de op 7 heuvels gebouwde hoofdstad van Portugal. De agglomeratie telt zo'n 2.900.000 inwoners. Lissabon zelf heeft circa 560.000 inwoners. Deze drukke wereldstad met grote haven ligt op de rechteroever van de rivier Taag (Rio Tejo in het Portugees), op korte afstand van de Atlantische Oceaan.

Een traditionele tram in Lissabon © copyright Dutchmarco
Een traditionele tram in Lissabon.

Als wij het station uitlopen staan wij meteen in de drukte van de stad. Brede wegen, autobussen, auto's, voetgangers, verkeerslichten en oversteekplaatsen. Als wij de brede weg voor het station zijn overgestoken, rijdt daar een oude tram. Er zijn in deze stad nog diverse tramlijnen met zowel zeer oud, als modern trammaterieel. Voor snel vervoer naar de buitenwijken kent de stad een ondergrondse, de Metro van Lissabon (Metropolitano de Lisboa in het Portugees).

Lissabon Baixa

En zo wandelen wij Lissabon in en komen als eerste in de wijk Baixa. Voluit geheten Baixa Pombalina (Lage Pombalina) en dit is een laaggelegen wijk ("benedenstad") in het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt het plein Praça dos Restauradores. Aan het aan de rivier Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de Koninklijke residentie. Het plein staat nu nog bekend als Terreiro do Paço (Paleisplein) naar het Ribeira Paleis, dat hier voor 1755, circa 400 jaar heeft gestaan en verwoest werd door de grote aardbeving en de daaropvolgende tsunami.
Deze wijk is gebouwd nadat bijna alle gebouwen bij de aardbeving in 1755 instortten. Het district heeft zijn naam van de toenmalige minister-president Markies van Pombal, een belangrijke figuur in de Portugese geschiedenis. De straten van deze wijk zijn gebouwd in rechte lijnen. Het staat bekend als een chique buurt met chique winkels. In de zomer zijn er veel toeristen te vinden.

Het Praça do Comércio © copyright Dutchmarco
Het Praça do Comércio met het standbeeld van José I en de triomfboog Arco da Rua Augusta.

Het eerste grote plein waar wij komen is het Praça do Comércio, waar men bezig is met renovatiewerkzaamheden van het trottoir. Her en der staan hekken en er ligt bouwmateriaal. De bebouwing rondom het rechthoekige plein heeft de vorm van de letter U, met de open zijde aan de rivier Taag. Rondom staan indrukwekkende regeringsgebouwen met zuilengalerijen en een aantal restaurants. Middenop staat een bronzen ruiterstandbeeld van José I (Jozef I, van 1750 tot 1777 koning van Portugal).
Aan de noordkant van het plein staat de uit 1875 daterende Arco Triunfal da Rua Augusta. Deze triomfboog is versierd met beelden van historische persoonlijkheden, zoals Vasco da Gama en de markies van Pombal.

Al schilderend zitten in het zonnetje en iets trachten te verkopen © copyright Dutchmarco
Al schilderend zitten in het zonnetje en iets trachten te verkopen.

Wij lopen naar de zuidkant van het plein, waar eerst een drukke weg overgestoken moet worden, voordat wij aan de Taag komen. Het plein was ooit de belangrijkste, maritieme toegang naar Lissabon. Nog steeds is de marmeren trap te zien, die uit de rivier naar het plein loopt, met op het uiteinde twee pilaren, die meer of minder in het water staan al naargelang de waterhoogte. Dit is de Cais das Colunas. Hier kwamen hoogwaardigheidsbekleders na hun boottocht aan land op hun weg naar het paleis.

De Cais das Colunas aan de Taag © copyright Dutchmarco
De Cais das Colunas aan de Taag.

Vanaf de Cais das Colunas uitzicht over de Taag © copyright Dutchmarco
Vanaf de Cais das Colunas uitzicht over de Taag,
in de verte de brug 25 de Abril en het standbeeld van Cristo Rei.

Op dit punt is er een weids uitzicht over de Taag en in de verte is de uit 1966 daterende hangbrug te zien. Deze Ponte 25 de Abril (Nederlands: 25 Aprilbrug) heeft een totale lengte van 2.228 meter, een hoogte van 190 meter en de vaarhoogte bedraagt 70 meter.
Ook is het op de zuidoever van de rivier staande 110 meter hoge standbeeld van Christus te zien. De nationale naam is Santuário do Cristo Rei.
Inmiddels is het lekker zonnig geworden en is het 23 graden Celsius. Wij lopen het grote plein dwars over en gaan verder in de richting van het centrum.

Sommige huizen zijn aan de buitenzijde voorzien van geglazuurde tegels © copyright Dutchmarco
Sommige huizen zijn aan de buitenzijde voorzien van geglazuurde tegels.

Lissabon kent veel hellende straten © copyright Dutchmarco
Lissabon kent veel hellende straten.

De straten liggen tegen heuvels op en het lopen is inspannend. Wij lopen door straten, die ook gebruikt worden door oude, kleine trams. Van deze trams wordt veel gebruik gemaakt. Wij komen aan de rand van de wijk Alfama.
Hier en daar gaan wij een kerk (Igreja in het Portugees) binnen, waaronder de Igreja da Madalena. Deze katholieke Magdalenakerk stamt in de huidige uitvoering uit 1833, terwijl de eerste kerk op deze plek al in 1150 werd gebouwd.

De kathedraal van Lissabon © copyright Dutchmarco
De kathedraal van Lissabon.

Een stuk verderop komen wij bij de kathedraal van Lissabon (Santa Maria Maior de Lisboa of ook wel Catedral de Lisboa in het Portugees). Deze kathedraal is gebouwd door de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques. Zoals veel kathedralen is ook deze gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Het 12de-eeuwse interieur is schitterend en verkeert nog in een goede staat. Sinds de bouw van de kathedraal in 1147 heeft de kerk een aantal aardbevingen doorstaan. Tijdens de beving van 1755 liep het gebouw zware schade op, onder andere stortte de klokketoren in. In de eeuwen daarop is het gebouw verschillende malen gerestaureerd. Er zijn dan ook meerdere bouwstijlen te herkennen. Wij bezoeken de kerk en Rina steekt een kaarsje op.

Weer één van de vele trams in Lissabon © copyright Dutchmarco
Weer één van de vele trams in Lissabon.

Er lopen veel toeristen door de stad, wij zijn zeker niet de enigen. Er is veel verkeer, vooral op de bredere wegen. Wij lopen het liefst door de nauwe steegjes. Het is best leuk lopen door deze stad.

De trams rijden frequent © copyright Dutchmarco
De trams rijden frequent, hier in de Rua Limoeiro.

Door de hoogteverschillen in de stad, heeft Lissabon meerdere uitkijkpunten (miradouro in het Portugees) en wij komen nu bij het Miradouro de Santa Luzia. Er is een klein park met zitbanken en dit is gebouwd op de restanten van een Moorse vestingmuur. Er staan pergola's waar wijnranken tegenaan groeien. In de muren zijn banken aangebracht en ze zijn versierd met tegelwerk, maar daarvan zijn er een stel stuk of verdwenen. Dat is wel jammer, want dit is een erg mooi plekje.

Miradouro de Santa Luzia © copyright Dutchmarco
Miradouro de Santa Luzia.

Miradouro de Santa Luzia © copyright Dutchmarco

Van hieraf kan men naar het zuiden uitkijken over de daken van de huizen in het lagere deel van de stad, de wijk Alfama, en over de rivier Taag. Er zijn een stelletje kunstschilders, die hun werk trachten te verkopen en er zit een man op een snaarinstrument een deuntje te spelen.

De Santa Luziakerk © copyright Dutchmarco
De Santa Luziakerk.

Ook hier staat weer een kerk, de Igreja de Santa Luzia, en deze heeft op de buitenmuur twee grote, blauwwit geschilderde keramieken tegeltableaus (azulejos) en een kleiner tegeltableau met een afbeelding van Santa Luzia.
Eén van de tableaus heeft een afbeelding van het Praça do Comércio met het koninklijk paleis van voor de grote aardbeving, de andere heeft een afbeelding van de invasie door de christenen van het kasteel in 1147, aangeduid als het Beleg van Lissabon (Conquista de Lisboa 1147).

Tegeltableau met afbeelding van het Beleg van Lissabon © copyright Dutchmarco
Tegeltableau met afbeelding van het Beleg van Lissabon.

Tegeltableau met afbeelding van het Beleg van Lissabon © copyright Dutchmarco

Het Beleg van Lissabon vond plaats van 1 juli tot 25 oktober 1147 en resulteerde in het veroveren van de stad op de Moren, de stad kwam daarmee definitief onder Portugese heerschappij. Het beleg van Lissabon was de enige christelijke overwinning van de Tweede Kruistocht. Lissabon werd uiteindelijk hoofdstad van het Koninkrijk Portugal in 1255.

Uitzicht op de wijk Alfama en de rivier Taag vanaf het Miradouro das Portas do Sol © copyright Dutchmarco
Uitzicht op de wijk Alfama en de rivier Taag vanaf het Miradouro das Portas do Sol.

Als wij langs de kerk gelopen zijn, komen wij op een pleintje waar aan één zijde geen bebouwing is, en zodoende is er ook weer een mooi uitzicht over de stad. Dit is het Miradouro das Portas do Sol en het lijkt wel of je hier op een balkon staat.

Het tuintje van een woonhuis in Lissabon © copyright Dutchmarco
Het tuintje van een woonhuis in Lissabon.

Wij klimmen verder en komen bij het Castelo de São Jorge (Kasteel van Sint Joris), dat op de hoogste heuvel van de stad ligt. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6de eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens de belegering van Lissabon op de Moren veroverd. Vanaf de burcht heeft men een weids uitzicht over de stad. Om het te bezoeken moet er entree betaald worden en dat is per persoon EUR 7,50. Wij bezoeken de burcht niet.

Uitzicht over Lissabon vanaf het Miradouro da Graça © copyright Dutchmarco
Uitzicht over Lissabon vanaf het Miradouro da Graça.

Al verder lopend komen wij in de wijk Graça bij weer een ander uitkijkpunt, Miradouro da Graça. Vanaf dit punt heeft men een panoramisch uitzicht over de stad en het kasteel, Castelo de São Jorge.
Er is een café met een groot terras onder de bomen, waar het heerlijk toeven moet zijn als de zon aan de hemel staat te branden. Wij maken tegen een kleine vergoeding gebruik van een openbaar toilet.

De Graçakerk © copyright Dutchmarco
De Graçakerk en kloosteringang.

Grenzend aan het uitkijkpunt staat een kerk, de Igreja da Graça, met een bijbehorend klooster. Dit is één van de oudste kerken van de stad. Gebouwd in 1271 is het grootste deel tijdens de grote aardbeving in 1755 ingestort. Daarna is de kerk in barokstijl herbouwd met aan de binnenzijde deels gedecoreerde wanden met tegels uit de 16de en 17de eeuw. Binnenin zijn wij niet geweest, want de deuren waren gesloten.
Als je zo voor de gevel staat, heb je geen idee wat er nog voor bouwwerk achter ligt. Dit zag ik pas goed toen ik dit verslag maakte en op internet afbeeldingen zag van het hele complex.

Een straatgeveltuintje vrolijkt het straatbeeld op © copyright Dutchmarco
Een straatgeveltuintje vrolijkt het straatbeeld op.

Na weer wat verder gelopen te hebben, is het duidelijk te merken, dat wij ons buiten het gebied bevinden waar toeristen komen, want wij lopen op een plek waar voor ons gevoel alleen inwoners van de stad lopen. Daar zien wij een Minimarkt, oftewel kleine supermarkt, waar wij ons drinkwater aanvullen door er een paar flesjes te kopen.

Op de richtingborden staat al weer een kerk genoemd © copyright Dutchmarco
Op de richtingborden staat al weer een kerk genoemd.

Wij vinden het tijd om langzaamaan de terugtocht te gaan aanvaarden, maar dan wel via andere straten. Nu bevinden wij ons op een heuvel aan de oostzijde van de wijk Alfama. Wij waren er echt niet naar op zoek, maar al weer komen wij langs een kerk, een heel imposante met een schitterende voorgevel in de renaissance stijl, met daaraan vast een groot Augustijner klooster. Natuurlijk gaan wij even kijken en lopen de brede trap op.

De São Vicentekerk © copyright Dutchmarco
De São Vicentekerk.

Dit is de Igreja de São Vicente de Fora. Het Portugese woord "Fora" betekend "buiten". Het oorspronkelijke klooster werd namelijk buiten de stadsmuren gebouwd omstreeks 1147. Ook hiervan was de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, de initiatiefnemer. Dit complex is gewijd aan Sint Vincent van Saragossa, de schutspatroon van Lissabon. De kerk is tussen 1582 en 1629 gebouwd, terwijl de kloostergebouwen pas in de 18de eeuw werden voltooid.

In de São Vicentekerk © copyright Dutchmarco
In de São Vicentekerk.

Tegeltableau in de São Vicentekerk
Tegeltableau in de São Vicentekerk.

Wij lopen de kerk in en ook hier is het interieur rijkelijk voorzien van blauwwitte, Portugese tegeltableaus en de vloer is uitgevoerd in een mozaïek van marmer in diverse kleuren. Voordat wij weer verder lopen, kijken wij ook nog even in de kloostertuin, waar diverse planten kleurrijk bloeien.

Lissabon Alfama

Nu lopen wij steeds heuvelafwaarts en gaan de wijk Alfama weer in. Dit is de oudste wijk van Lissabon, die tussen het kasteel van São Jorge en de Taag ligt. De naam "alfama" komt van het Arabische "al-hamma", wat zoiets als "baden" of "fonteinen" betekent. Het is een echte volkswijk, die een bekende trekpleister voor toeristen is, vooral door de vele oude gebouwen, kleine winkeltjes en restaurantjes.

In de wijk Alfama zijn de straatjes soms erg smal © copyright Dutchmarco
In de wijk Alfama zijn de straatjes soms erg smal.

In de wijk Alfama © copyright Dutchmarco

Dit is een schilderachtig labyrint van kronkelige straatjes, smalle steegjes, steile weggetjes en hoekige trappen. Tijdens de Moorse overheersing bestond Lissabon alleen uit Alfama en woonden er vooral arme vissers (die er ook nu nog wonen). De grote aardbeving in 1755 heeft deze wijk nauwelijks aangetast.

Hier kan men 's avonds tijdens het eten naar fadomuziek luisteren © copyright Dutchmarco
Hier kan men 's avonds tijdens het eten naar fadomuziek luisteren.

In de soms iets scheefgezakte huizen zijn kleine bars en gezellige restaurantjes gevestigd, waar achter diverse houten deuren fadomuziek ten gehore wordt gebracht.
Fado is het Portugese levenslied. Deze muziekstijl bestaat al bijna 200 jaar en is in de arme wijken Alfama, Bairro Alto en Mouraria ontstaan. Fado, afgeleid van het Latijnse fatum, betekent zoveel als lot, of beter gezegd: het noodlot, vertaald in muziek.
Deze zangkunst werd gedurende haar eerste jaren uitsluitend in armoedige kroegen en bordelen gezongen en werd beschouwd als muziek voor de armen. Tot de komst van Maria Severa, zij was de eerste grote fadista, die met een gitaar in de hand en een sigaret in haar mond optrad. Dankzij haar turbulente levensstijl werd dit muziekgenre nationaal onder de aandacht gebracht. Van kroegen en bordelen gingen de fadista’s langzaam naar de meer stijlvolle tenten om op te treden. En zo werd fado een deel van de Portugese cultuur. Andere grote namen in de fadogeschiedenis zijn Amália Rodrigues (zangeres) en Alfredo Duarte (schrijver van fadoteksten).
Fado is vrij sentimentele muziek. Zowel vrouwelijke als mannelijke fadista’s zingen over thema’s als leven, dood, verdriet en verlangen. De zang wordt ondersteund door de guitarra (de gitaar welke de melodie aangeeft) en de viola (de gitaar welke het begeleidende ritme geeft).

Versierde straten en pleinen in Alfama © copyright Dutchmarco
Versierde straten en pleinen in Alfama.

Versierde straten en pleinen in Alfama © copyright Dutchmarco

AfficheOp een aantal plaatsen hangen gekleurde slingers over de straatjes en over de hekken van balkons. Op een pleintje ligt een stapel planken en men is er met hamer en zaag in de weer om een podium op te zetten. Een stukje verderop wordt een buitenbar in elkaar geknutseld.
Het blijkt dat er binnenkort feest is in Lissabon, het jaarlijkse Festas de Lisboa. Dan vullen de straten zich met een gevarieerd programma van straatartiesten, muziek, theater, optochten en processies. De straten en pleinen in de oude wijken zullen versierd zijn met kleurrijke slingers, ballonnen en lampionnen. Er worden fado's gezongen, er wordt gedanst, men drinkt wijn en eet groentebouillon, gebarbecuede chorizoworst en gegrilde sardines.
Men viert dan de naamdag van de patroonheilige van Lissabon: San Antonio. Bij ons bekend als Sint-Antonius van Padua (Lissabon, 15 augustus 1195 - Padua, 13 juni 1231). De naamdag is de sterfdag van een heilige en hoewel deze dag op 13 juni valt, duren de feesten in Lissabon een hele maand.

Versierde straten en pleinen in Alfama © copyright Dutchmarco

En zo komen wij na ruim 4 uur slenteren terug bij het station. Wij hebben maar een heel klein stukje van deze grote stad gezien en nog lang niet alle belangrijke bezienswaardigheden, maar dit bezoek is ons zeer goed bevallen en nodigt uit om hier toch zeker nogmaals terug te komen.
Er gaat al vlot een trein en omdat onze voeten moe zijn, is het fijn om te kunnen zitten. Op de terugweg rijdt de trein bij een aantal stations door, dat is voor ons geen punt, want wij stappen aan het eindpunt uit, dat is het treinstation van Cascais.

Tegenover het station is een modern winkelcentrum, het Cascais Villa Shopping Center, en daar lopen wij even doorheen. Er zijn voornamelijk duurdere winkels. Er is ook een foodcourt en wij overwegen om daar iets te gaan eten. Het ziet er echter niet gezellig uit en wij besluiten om thuis iets te maken.

Naast het treinstation is een taxistandplaats en na even wachten, komt er een taxi voorrijden. Met circa 10 minuten worden wij afgezet bij de receptie van Vila Bicuda. De rit kost nu EUR 5,=. Al met al is dit dus prima te doen.

In de supermarkt kopen wij iets voor de avondmaaltijd, een fles wijn en een ijsje.
Thuis nemen wij eerst het ijsje en later een biertje.
Nadat wij onder de douche geweest zijn, eten wij binnen, buiten is het te fris. De maaltijd bestaat uit een salade met canellonie (dikke staafpasta) gevuld met een vleesmengsel met daarover bolognesesaus en kaas. Een glaasje wijn er bij maakt het af en het smaakt ons goed.

Het appartement beschikt over een vaatwasser, dus dat is lekker makkelijk.

De avond brengen wij door met lezen, even de Tv-kanalen bekijken en dit verslag maken op ons notebook. Daarna gaan wij op tijd naar bed.

     
Stadsvlag van Lissabon

[ TERUG naar DAG 3 ]  [ VERDER naar DAG 5 - fietsen in Cascais en omgeving ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 19.3.2014