Boeing 737 - 800 © rechtenvrij van website Transavia


  ONZE VAKANTIE NAAR CASCAIS, PORTUGAL DAG 1 - maandag 14 mei 2012  

Wij gaan op reis. Van Hilversum naar Cascais in Portugal.

TegelOm 13.00 uur rijden wij met onze eigen auto naar het grote parkeerterrein "Lang Parkeren P3" bij Amsterdam Airport Schiphol. Het is rustig op de weg, er is geen file. De route staat duidelijk aangegeven.
Thuis heb ik via het internet al een parkeerplaats gereserveerd en de kosten met de creditcard betaald. Bij de ingang van het parkeerterrein stop ik mijn creditcard in de kaartlezer en de slagboom gaat open. Na even rondrijden vinden wij een vrije plaats en parkeren de auto.
Met onze bagage, gelukkig op wieltjes, lopen wij terug naar de ingang van het parkeerterrein, waar tevens het busstation is. Er staat een bus klaar met de deuren open en wij gaan naar binnen. Er volgen meer reizigers en even later zijn wij op weg naar de vertrekhal van Schiphol, waar wij na circa 10 minuten aankomen.
Wij lopen naar de Transavia-balie. Thuis hebben wij via het internet al ingecheckt en de boardingpassen uitgeprint Wij zijn meteen aan de beurt. De paspoorten en boardingpassen worden gecontroleerd, de bagage wordt gelabeld en daar zijn wij dus al vlot van af.

Na de paspoortcontrole door de marechaussee komen wij in het winkelgebied en kijken daar wat rond. Bij een restaurant drinken wij een chocomel en eten een broodje.
Wij zijn aan de vroege kant, lekker op ons gemak en lopen naar Gate C 18, van waaraf ons vliegtuig zal vetrekken. Er volgt een wijziging, het wordt Gate C 16.
Het vliegtuig is op tijd, wij stappen op tijd in en het vliegtuig vertrekt redelijk op tijd. Het wordt 16.50 uur, dat is 10 minuten later dan gepland.
Het vliegtuig is een Boeing 737 - 800, configuratie 3-3, dus 3 stoelen links en 3 stoelen rechts met een gangpad er tussen. Wij zitten naast elkaar en hebben een raamplaats. Op de derde stoel zit een man, wiens vrouw in de rij voor ons zit. Het vliegtuig is aardig vol.

Het is helder en Nederland in zuidelijke richting gaat onder ons voorbij. Rotterdam, de grote rivieren, Parijs en de Seine, zuidkant van Bretagne, het water van de Atlantische Oceaan, dan weer land, nu met bergen (Pyreneeën) met sneeuw op de toppen, allerlei dorpjes, een rivier, een langgerekt stuwmeer en dan het uitgestrekte Lissabon met alle voorsteden. Het valt op, dat de kust nagenoeg helemaal volgebouwd is.
Na circa 3 uur vliegen, landen wij op luchthaven Portela (Portugees: Aeroporto da Portela), die 7 kilometer ten noordoosten van het centrum van Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt. De horloges moeten wij een uur terug zetten, want het is in Portugal een uur vroeger dan in Amsterdam.
Even later zet ik voor het eerst voet op Portugese bodem. Rina is al eens in Lissabon en omgeving, en in de Algarve, geweest. Bij de bagageband moeten wij een kwartiertje op onze bagage wachten.

Landkaart

Daarna lopen wij naar de uitgang en zien daar meerdere mensen staan met naambordjes omhoog, die reizigers afhalen. Tussen hen staat een man met onze achternaam op zijn bordje, nog nooit heb ik onze naam zo groot geschreven zien staan, ook al is het op een A4-tje.
Deze man blijkt er alleen voor ons te staan en is de taxichauffeur voor de transfer naar het appartementencomplex. Hij spreekt redelijk Engels en is goed te volgen. Hij dirigeert ons naar een plekje buiten, waar wij een minuut of vijf op hem wachten, terwijl hij zijn minibusje ophaalt. Wij nemen plaats op de bank direct achter de chauffeur, zodat wij met hem kunnen praten en gaan op weg naar Cascais. Lissabon is groot en druk en de chauffeur vertelt van alles over de stad. Wij rijden via snelwegen en komen langs twee voetbalstadions. Als eerste langs het stadion van de voetbalclub Benfica, het Estádio da Luz (Stadion van het Licht). De chauffeur blijkt fan te zijn van deze club. Even later rijden wij langs het stadion José Alvalade XXI, het thuisstadion van Sporting Portugal.

Belangstellend vraagt de chauffeur of wij tijdens ons verblijf een auto gaan huren en als wij daar bevestigend op antwoorden, geeft hij een paar tips. Zo wijst hij ons er op, om toch vooral de maximum snelheid niet te boven te gaan, want er wordt streng gecontroleerd en bij overtreding flink beboet.
Cascais blijkt een behoorlijke plaats te zijn (circa 35.000 inwoners) en na een kleine drie kwartier zet de chauffeur ons af bij de receptie van het appartementencomplex Vila Bicuda.
Binnen in het kantoortje blijkt dat er zojuist nog twee NL-stellen zijn aangekomen, wij moeten dus even geduld hebben. De conversatie gebeurt in het Engels, dus wij kunnen meteen mooi meeluisteren, als er zaken besproken worden, die te maken hebben met de gang van zaken binnen het park, de bushalte niet ver van de ingang van het park, het bestellen van een taxi of huurauto, waar een winkel in de buurt is te vinden, e.d.
De winkel van het park gaat om 20.00 uur dicht. Een Lidl-supermarkt bevindt zich op 20 minuten loopafstand.
De ontvangst is hartelijk en de papierwinkel is netjes verzorgd. Wij krijgen de sleutel van het appartement, een plattegrond van het park, een stelletje landkaarten en diverse gedrukte info over de omgeving. De receptionist vertelt, dat tot zijn spijt het restaurant in het park gesloten is, er wordt gezocht naar een nieuwe eigenaar.

Onze woning voor twee weken © copyright Dutchmarco
Onze woning voor twee weken.

Dan lopen wij naar onze "villa", nummer 94. De appartementen liggen iets geschakeld ten opzichte van elkaar, voor de deuren een grasveldje en in de borders bloeien de planten weelderig. Als wij de deur opendoen, komen wij in een ruime hal, waar ook een trap naar boven is. Het appartement is keurig, schoon, ruim, netjes, heeft twee verdiepingen, aan de achterzijde is er uitzicht op het zwembad, waar wij zo over het gras naar toe kunnen lopen.
Beneden: woonkamer met twee- en twee-en-een-half-zitbank (tevens uitklapbed), salontafel, kast, eettafel met 4 stoelen, Tv, haard, airco, ruim toilet met wastafel, compleet ingerichte keuken met vaatwasser, magnetron, waterkoker, kookplaat, bestek, servies en grote koelkast (onderste vriesdeel staat op een kier open met grote bonk ijs er in en kan niet dicht). Tevens is er een fles drinkwater van 1,5 liter aanwezig.
Achter buiten is een terras met een tafel en 4 stoelen. Kussentjes voor deze stoelen liggen binnen in de kast. Rondom het terras staat een heg, zodat er wat privacy is. Boven het terras hangt een uittrekbare zonwering.
Boven: slaapkamer met twee bedden, kasten, airco, balkonnetje, grote badkamer met bad, handdouche, toilet, bidet en twee wastafels.
Inmiddels is het hier 20.15 uur. Dat is NL-tijd 21.15 uur.

Ons uitzicht aan de achterzijde van het appartement © copyright Dutchmarco
Ons uitzicht aan de achterzijde van het appartement.

Na het appartement bekeken te hebben, lopen wij nog een stukje door het park. Het ziet er mooi en netjes onderhouden uit, het is ruim opgezet met o.a. parasoldennen, ligt in een soort van 8-vorm, er zijn twee zwembaden, een speeltuintje en de entree tot het park wordt bewaakt. In het centrum zijn er behalve de receptie een stel winkels, zoals een bakkerij annex restaurantje (koffie, ontbijt, lunch), een supermarktje, een kapper en een wasserij/stomerij. Niet alle appartementen worden verhuurd, er zijn ook privéappartementen.
Er zijn centrale parkeerplaatsen en bij ons kan voor de deur geparkeerd worden.
Bij de receptie vertellen wij over het mankement van de koelkast, morgen komt er iemand voor langs.
Terug in ons appartement pakken wij deels onze bagage uit en gaan op tijd naar bed.
De eerste indruk van dit alles in Portugal ziet er veelbelovend uit en geeft ons nu al een echt vakantiegevoel. Het ziet er naar uit, dat wij ons hier prima gaan vermaken.

     
Stadsvlag

[ TERUG naar Voorwoord ]  [ VERDER naar DAG 2 - wandelen in Cascais ]

[ Home van dit reisverslag ]Logo Portugal

Naar bovenkant van de pagina.


copyright © DutchMarco 2012
all rights reserved

Last updated 19.3.2014