|
Hoe het kwam, dat ik opeens onverwacht naar Denemarken afreisde.
Hartelijk welkom op deze website, waarop ik verslag doe van mijn tweeweekse vakantie in een huurhuis in de plaats Trend in Denemarken.
Het zal ergens begin augustus 2006 zijn geweest, een paar weken voordat mijn broer vakantie van zijn werk zou hebben, toen ik van hem hoorde, dat hij een huisje had gehuurd in Denemarken. Dit was geheel nieuw voor mij, want zijn plan was, om tijdens de vakantie thuis te blijven.
Maar in een opwelling had hij opeens zin gekregen, om er toch maar op uit te trekken. Hij zou alleen gaan en dan voor de duur van twee weken. Hij wilde het noordelijke deel van Denemarken verkennen en daarbij diverse steden en musea bezoeken. Hij was al vaker in andere delen van dit land geweest en was daar altijd erg enthousiast over. Ook had hij eens een cursus Deens gevolgd en sprak de taal een beetje.
Nadat ik er een tijdje over had lopen nadenken, vroeg ik hem of hij het leuk zou vinden als ik met hem mee zou gaan. Ik had de tijd er voor, kende het land niet en vond dit een prachtige gelegenheid om het te leren kennen en daarbij, hetgeen niet onbelangrijk is, ik kan goed met mijn broer opschieten.
Hij vond dat een prima plan en bovendien reuze gezellig.
Dit alles speelde zich een week of twee voor het vertrek af.
Over en weer maakten wij een aantal afspraken, onder andere over de te nemen route, de overnachting onderweg, met welke auto wij zouden gaan, wie wat aan spullen mee zou nemen en wat zijn plan was om welke steden en musea te bezoeken. Ik zou mij wel aanpassen aan hem, want het was zijn vakantie en voor mij maakte het niet uit wat wij gezamenlijk zouden gaan doen, of misschien zo nu en dan wel ieder afzonderlijk. Voor mij was het land helemaal nieuw en ik ben in veel dingen geïnteresseerd, dat is dus nogal makkelijk.
Via de Deense firma Dansommer, die zomerhuizen in privé-bezit verhuurt, had hij een huis gereserveerd in Trend. Dit plaatsje ligt een heel eind naar het noorden op Jutland en aan een grote binnenzee, de Limfjord. Vanwege de centrale ligging zou het van daaruit makkelijk zijn om het omliggende gebied en diverse steden te bezoeken.
Op deze landkaart staan in rood aangegeven de plaatsnamen Meldorf (overnachting op heen- en terugweg), Niebüll (Nolde Museum), Legoland en Trend, waar het huisje stond.
Om toch al iets van het land te weten voordat ik er naar toe zou gaan, bestudeerde ik de ANWB-reisgids Denemarken en las het één en ander in het grootste archief dat ik ken, het internet.
Een aantal wetenswaardigheden, die ik zoal tegenkwam bij het lezen over Denemarken, wil ik hierbij voor de geïnteresseerden weergeven.
Denemarken is een koninkrijk en is het zuidelijkste Scandinavische land. Met een oppervlakte van ruim 43.000 km² is Denemarken iets groter dan Nederland. Het land heeft bijna 5,5 miljoen inwoners en is dus relatief dunbevolkt. De hoofdstad is Kopenhagen.
Het is een constitutionele monarchie, hetgeen inhoud, dat de macht van het staatshoofd wordt geregeld door de grondwet (constitutie). De grondwet bevat zowel de rechten als de beperkingen van deze macht. Sinds 1972 is in Denemarken koningin Margaretha II het staatshoofd.
Ook Nederland en België zijn constitutionele monarchieën.
Bij Denemarken horen twee overzeese gebiedsdelen. Groenland (tussen IJsland en Canada) behoort, evenals de eilanden van de Faeröer (ten noorden van Schotland en betekent 'schapeneilanden'), tot het Deense koninkrijk.
Tot 1944 behoorde ook IJsland tot Denemarken. Sinds 17 juni 1944 is IJsland onafhankelijk.
Zo werd Denemarken - inclusief Groenland en de Faeröer Eilanden - in 1973 lid van de Europese Gemeenschap, maar Groenland trok zich daar later (1985) uit terug. De Faeroër Eilanden streven naar onafhankelijkheid, wat in 2012 zijn beslag zal moeten gaan krijgen. En waar ik van opkeek was, dat men niet de euro heeft ingevoerd, maar nog altijd de Deense kroon als munteenheid heeft.
Men spreekt er de Deense taal. Voor mij een totaal onverstaanbare en niet te begrijpen taal. Tijdens gesprekken, die ik opving tijdens mijn verblijf daar, en op de Deense televisie hoorde ik de mensen klanken uitstoten en ik begreep er werkelijk helemaal niets van. Zo anders dan de talen van de landen om Nederland heen en waarvan ik de talen vroeger op school heb geleerd.
Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland (Jylland) en meer dan 400 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland en Bornholm de bekendste zijn. Het landschap is zeer vlak en wordt vaak vergeleken met dat van Nederland. Als deel van de Europese vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65% is gecultiveerd. Van het landoppervlak wordt tweederde gebruikt voor de landbouw. Belangrijke producten zijn aardappelen, suikerbieten, tarwe en koolzaad. De tuinbouw produceert vooral fruit, groente en kruiden. De graanopbrengst wordt vooral gebruikt voor het produceren van veevoer of als grondstof voor bierbrouwerijen als Tuborg en Carlsberg.
Noord Jutland is het grootste gebied waar landbouw bedreven wordt en hier komen ook de meeste runderen, (slacht)varkens en pluimvee voor. In het zuiden van Jutland houdt men daarnaast ook veel schapen.
De wildstand in Denemarken is in de 20e eeuw sterk teruggelopen. De eland, oeros en zelfs het wilde zwijn komen niet meer voor. Hertensoorten leven voornamelijk nog in parken.
Na de laatste ijstijd werd Denemarken een dicht bebost land, maar nu bestaat nog zo'n 10% van het landoppervlak uit bos. Iets meer dan tweederde deel hiervan ligt op Jutland. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel al het land is gecultiveerd en het klimaat is veranderd. Door de ontbossing zijn bijna alle eikenbossen verdwenen. Berkenbossen komen nog wel voor en de groene beuk is de nationale boom van Denemarken. In Jutland bevindt zich het grootste, voornamelijk uit naaldbomen bestaande Deense woud. Opbrengsten uit de bosbouw betreft vooral de export van kerstbomen. Hiervan is Denemarken 's werelds grootste exporteur.
Bovendien behoort Denemarken tot de grootste visserijlanden van Europa. Zeevissers vangen veel kabeljauw, zeeforel, koolvis en haring. De voornaamste vissershavens zijn Esbjerg, Hirtshals en Skagen.
Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De zuidwestkust maakt deel uit van het waddengebied, zoals dat vanaf het Nederlandse Texel via de Duitse kust naar Denemarken loopt. In dat westelijke deel liggen veel polders. Noordelijker bestaat de westkust uit inhammen achter landtongen, wat een lagunekust wordt genoemd. Ook zijn er overal langs de kust duinen. Hoe verder men van het westen naar het oosten gaat, hoe heuvelachtiger het landschap wordt. Het hoogste punt van Jutland is 173 meter hoog. Aan de oostkant van Jutland dringen fjorden diep het land binnen. Deze zijn minder spectaculair dan de fjorden in Noorwegen, want ze hebben geen steile rotswanden.
De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjælland), dat door een smalle zeestraat, de Sont (Øresund), gescheiden is van Zweden, maar verbonden is met de Sontbrug en -tunnel. Er zijn nu plannen om Seeland met Duitsland per brug te verbinden. Ook het eiland Funen (Fyn) (nu verbonden per brug, spoorbrug en tunnel met Jutland en Seeland) behoort tot Denemarken. Het meest oostelijke eiland van Denemarken is Bornholm in de Oostzee, tussen de Zweedse zuidkust en Polen. Dit eiland heeft een heel eigen karakter. Het landschap van graniet en zandsteen is ruig, met aan de noordkust steile kliffen. Toerisme is op Bornholm een belangrijke bron van inkomsten. De enige landgrens van Denemarken is de grens met Duitsland in het zuiden. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten liggen het Kattegat en de Oostzee. Het verst verwijderd van de kust is men in het midden van Jutland, op 52 km afstand.
Dit verslag is opgetekend door Marco. Hier links staat hij op de foto op Grenen, het noordelijkste puntje van Jutland bij de plaats Skagen.
Deze website biedt informatie gebaseerd op ervaringen opgedaan tijdens de vakantie van 2006.
De auteur is niet aansprakelijk voor fouten en/of onvolkomenheden. De in deze website vermelde informatie wordt door de gebruiker geheel voor eigen risico gebruikt en er kan op geen enkele manier rechten aan worden ontleend. Schade ontstaan bij of door gebruik van deze website, kan op geen enkele wijze voor rekening van de maker komen.
[ VERDER naar DAG 1 - naar Leeuwarden ]
[ Naar bovenkant van de pagina. ]
|