header dag 9 - in Silkeborg copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 9 - vrijdag 25 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Uitstap naar de stad Silkeborg.

Het vroege naar bed gaan is vast en zeker niet voor niets geweest, want ik ben vannacht ook nauwelijks wakker geweest. Ik zal het wel nodig hebben gehad, deze lange nachtrust.
Tegen zessen ben ik klaar wakker en voel mij heerlijk uitgeslapen en ik sta op.
Ef hoort mij en zegt dat hij zich nog even in bed omdraait. Ik zet de laptopcomputer aan en ga wat aan dit verslag werken.

Uithangbord copyright dutchmarcoNa het badkamerochtendritueel en het ontbijt rijden wij om negen uur bij ons huis weg, om naar de zuidelijker gelegen plaats Silkeborg te gaan. Deze plaats ligt in een gebied met bossen en meren, ongeveer in het midden van Jutland. Silkeborg ligt aan het meer, dat Langs ("Lang Meer") heet en aan de rivier Guden.
Wij rijden door een mooie omgeving met glooiende heuvels, afgewisseld door vlakke velden, bossen en meren. Hier en daar is het graan al van de akkers en staan alleen de stoppels er nog, op andere velden staat het koren nog te wuiven in de wind. Toch zijn er ook al akkers omgeploegd en is de donkere aarde zichtbaar. Soms met grote groepen vogels erop, die naar eten zoeken tussen de voren.

Ef is al eens in de buurt van Silkeborg op vakantie geweest en heeft toen ook diverse malen deze stad bezocht. Daardoor kent hij daar de weg en vinden wij al gauw een parkeerplaats, vlak bij de haven en niet ver van het centrum.
Ef heeft al twee jaar een Deense parkeerschijf in de auto liggen en vind het nu het moment om deze zelfklevende, doorzichtige schijf met witte uuraanduiding en witte draaipijl op de rechter onderhoek van de voorruit te plakken, zoals dat bij veel Deense auto's het geval is. De pijl zet hij op 10.30 uur, het tijdstip, dat wij op pad gaan.

Havengebouw met restaurant en terras in Silkeborg copyright dutchmarco

Havengebouw met restaurant en terras in Silkeborg.

Koffie in Silkeborg copyright dutchmarcoWij lopen om de haven heen naar een havengebouwtje, waar een klein restaurant in is gevestigd en dat een terrasje heeft. Ef heeft hier goede herinneringen aan de koffie met Belgische wafels met ijs en aardbeiensaus, dus dat wordt ook nu onze bestelling. Nou, dat smaakt echt voortreffelijk.
Wij zitten hier heerlijk op het terras aan het water en voor ons zien wij de mensen aan boord gaan van n van de rondvaartboten, die hier een eind de rivier Guden op varen. Als de boot om elf uur wegvaart zitten een aantal passagiers al aan het bier. Aan de overkant van de haven ligt de oude rondvaartstoomboot "Hjejlen" aan de kade, die al sinds 1861 hier op de rivier vaart. Hij staat nu echter niet onder stoom.

De oude rondvaartstoomboot Hjejlen copyright dutchmarco

De oude rondvaartstoomboot Hjejlen.

Wij lopen naar het centrum, waar de winkelstraten zijn. Het is er gezellig druk. Hier en daar lopen wij een winkel in en Ef koopt een paar muziek-cd's. Ik ga weer op zoek naar T-shirts met een Deense print en andere souvenirs. Ook in deze stad is er niets te vinden. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden.

Winkelen in Silkeborg copyright dutchmarco
Winkelen in Silkeborg.
In Silkeborg is het niet druk copyright dutchmarco
In Silkeborg is het niet druk.

Wel zie ik een leuke Hallmark verjaardagskaart met muziek en lichtjes, die ik voor mijn dochter koop, die binnenkort jarig is.
Drie foto's van ons bezoek aan "Grenen" heb ik op een Cd gezet en laat deze bij een fotozaak printen. Dit zijn 2 foto's van het beertje van mijn dochter op het noordelijkste puntje van Denemarken en een foto van mijzelf, waar ik boven Denemarken in de zee sta. Deze wil ik samen met de kaart aan mijn dochter opsturen.

Op een bankje eten wij onze boterhammetjes op en kijken naar de mensen, die aan ons voorbij trekken. Ik kijk op een stadsplattegrond, waar een postkantoor is. Dan kunnen wij meteen de kaart met de foto's laten wegen voor de portokosten en op de post doen.
Wij lopen naar het postkantoor, maar het blijkt dat het gebouw leeg staat en op een papier op de deur staat, dat het postkantoor tegenwoordig heel ergens anders in de stad is gehuisvest. Wij laten het maar zo en gaan daar niet naar op zoek.
Tijdens het lopen komen wij langs een mooie watertoren en zetten deze op de foto.

Watertoren copyright dutchmarco

Watertoren.

Wij lopen naar de auto en rijden naar het "Silkeborg Museum of Art". Dit museum huisvest onder andere de kunstcollectie van de kunstenaar Asger Jorn (1914 - 1973). Deze bestaat uit een grote collectie Deense en buitenlandse kunststukken, merendeels uit de 20ste eeuw.

Museumnaam copyright dutchmarco

Asger Jorn was n van de oprichters van de Cobra-groep, waar onder andere ook Karel Appel deel van uitmaakte.
Een keramieken relif van Jean Dubuffet siert een buitenmuur van het museum. Daarvoor liggen in het gras een aantal uit blauw keramiek gemaakte ronde stenen van Erik Nyholm.

Entree naar het Silkeborg Museum of Art copyright dutchmarco
Entree naar het Silkeborg Museum of Art.
Keramieken relif van Jean Dubuffet (detail) copyright dutchmarco
Keramieken relif van Jean Dubuffet (detail).

Binnen hangen veel schilderijen en er staan een aantal bronzen sculpturen en keramiekbeelden. Hoofdzakelijk is het moderne kunst. Ook zijn er een aantal bijzonder kunstig geweven doeken te bewonderen. Heel veel items zijn bijzonder de moeite waard.

In het Silkeborg Museum of Art copyright dutchmarco In het Silkeborg Museum of Art copyright dutchmarco

Toch is lang niet alles aan ons besteed. Zo zijn er schilderijen, beelden, voorstellingen, en dergelijke, die wij wel niet zullen begrijpen en hebben zo nu en dan grote lol om de waanzinnige klodderpartijen en kinderlijke tekeningen.
Zo staan er ook een aantal basaltblokken met ingekerfde en ingekleurde lijnen, een in elkaar gedraaide kluwen metaaldraad, een houten constructie van blauwe latjes, een groot stuk hardboard waar gaten met diverse diameters in zijn geboord en spijkers in zijn geslagen, en de letters a,b,c,d,e in driedimensionale vorm en dit kunstwerk heet "Het Begin". Nou, het zal wel.

In het Silkeborg Museum of Art copyright dutchmarco

Zo hangt er ook een groot schilderij, waarop het doek allemaal gekleurde verfspatten aangebracht zijn. Links zit een grote veeg blauwe verf over alles heen. Net of de bus blauwe verf op het doek is omgevallen en dat men geprobeerd heeft deze verf eraf te poetsen. Als dat kunst is, weet ik het ook niet meer.

In het Silkeborg Museum of Art copyright dutchmarco

Omdat wij nog iets moeten bedenken voor het eten van vanavond en het komende weekend, parkeren wij de auto bij een supermarkt en gaan winkelen.
Bij terugkomst bij de auto zit er tot onze verbazing een parkeerbon onder de ruitenwisser met een bekeuring van Dkr 510, = (EUR 68,29). Op de buitenmuur van de winkel hangt een bord, waarop in het Deens staat, dat men er twee uur mag parkeren. Wij zijn echter hooguit een half uur binnen geweest. De fout, onze fout, is echter, dat wij dat bord niet hebben gelezen toen wij aankwamen en de parkeerschijf nog op half elf hebben staan, van het moment, dat wij vanmorgen in Silkeborg voor het eerst gingen wandelen.
Je staat er toch niet bij stil, dat je op het parkeerterrein van een winkel een parkeerschijf moet instellen. Ergens is het wel te begrijpen, want zo dicht bij het centrum zou menigeen zijn of haar auto hier parkeren, als hij of zij naar het centrum gaat om te winkelen.
Wij halen de parkeerschijf dan ook maar meteen van de voorruit, zodat wij niet opnieuw de fout in kunnen gaan.
Wij lezen wel achterop de bekeuring, dat als wij geen parkeerschijf zouden hebben neergelegd er ook een bekeuring gegeven zou zijn. Jammer, maar helaas.

Wij rijden naar huis en zijn daar om 18.10 uur terug.
Thuis besluiten wij bij een lekker koel biertje, dat Ef een net briefje naar de parkeerbonneninstantie schrijft en daarin uitlegt, dat wij er niet van op de hoogte waren, dat er op de parkeerplaats van een winkel een parkeerschijf noodzakelijk was. Dan zien wij wel, wat daar voor antwoord op volgt.
(Nabeschouwing: inderdaad later een briefje gestuurd naar de Deense instantie en nooit meer iets over de bekeuring vernomen.)

Voor de avondmaaltijd eten wij een diepvriesmaaltijd uit de magnetron. Het is geen overweldigend succes.
Het verse deel van de boodschappen ligt in de koelkast en dat komt de komende dagen aan bod.
's Avonds lezen wij nog wat, voordat wij naar bed gaan.

Vandaag hebben wij 187 km afgelegd.

[ TERUG naar DAG 8 ]      [ VERDER naar DAG 10 - Farsø en Aars ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart