header dag 7 op Grenen © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 7 - woensdag 23 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Naar het noordelijkste puntje van Denemarken.

Omstreeks zes uur staan wij op. Het is licht bewolkt en zoals wij al besloten hadden, gaan wij vandaag naar het noorden, naar het stadje Skagen.
Dit is de noordelijkste stad van Denemarken en beroemd vanwege een aantal kunstschilders, die hier aan het eind van de negentiende eeuw hebben gewoond en gewerkt. Zoals: Anna Ancher, Michael Ancher, Viggo Johansen en Peder Severin Krøyer. Voor hen was het wonen op deze plek zo aantrekkelijk, omdat zij zich aangetrokken voelden door het natuurschoon van het duinlandschap en de bijzondere lichtval. De combinatie van het zonlicht met de reflecties hiervan via het zand en het water, geeft een mengeling van heldere kleuren, die dat zo speciaal maakt.
Verder heeft Skagen een grote haven en is het een aantrekkelijke plaats vanwege de stranden, de zee en de duinen.

Om 07.35 rijden wij bij ons huis weg. Lekker vroeg. Dit op aanraden van de informatrice uit het toeristenbureau van Farsø. Zij waarschuwde ons er voor, om vooral vroeg te vertrekken, om de grote drukte op de wegen naar het noorden voor te zijn. Skagen is een gewilde toeristische stad en er leidt maar één weg naar toe.
Maar eerst moeten wij naar de grote stad Frederikshavn (Frederikshaven) rijden, van waar uit diverse veerboten naar de andere Scandinavische landen vertrekken, en ook dat kan wel eens veel drukte geven op de weg.

Wij rijden langs de kust en komen langs de plaatsen Løgstør en Nibe. Ook al schrijf ik "langs de kust", toch is dit in het binnenland van Denemarken. Wij rijden langs de grote, lange Limfjord, de binnenzee, die van west naar oost heel Denemarken doorsnijdt. Het grote noordelijke deel van Denemarken, Noord-Jutland, is door dit water afgescheiden van de rest van Jutland.

Frederikshaven © copyright dutchmarcoBij de grote industriestad Aalborg gaan wij de snelweg op en rijden even later door de tunnel onder de Limfjord door. In noordoostelijke richting rijdt het al snel naar Frederikshavn, dat aan de noordoostkust ligt. Boven verwachting is het op de weg helemaal niet druk.
Om 09.10 uur komen wij bij het plaatsnaambord van deze stad aan en daarbij zet ik Ef op de foto, omdat hij dat wel leuk vindt vanwege het feit, dat één van zijn voornamen Frederik is.
De weg loopt langs het havengebied en wij zien de kolossale veerboten aan de kade liggen. Ook liggen er een paar grote marineschepen.

De weg is inmiddels tweebaans geworden en het is naar Skagen nog 40 kilometer. Daarvan rijden wij de laatste helft door veelal duinachtig terrein en dat doet ons erg aan Terschelling denken.

In de haven van Skagen © copyright dutchmarco
In de haven van Skagen ...
In de haven van Skagen © copyright dutchmarco
... liggen grote schepen.

Eenmaal in Skagen aangekomen, rijden wij eerst het havengebied in en zien daar behoorlijk grote schepen liggen. Ook liggen er een aantal op een werfhelling. Dit is één van de belangrijkste vissershavens van Denemarken en dagelijks varen er vissersschepen uit om verse vis te vangen. De vis wordt van hieruit naar circa 40 landen geëxporteerd. Voor goederen is het ook een belangrijke overslaghaven. Bovendien is er een haven voor de pleziervaart en er gaan veerboten naar Zweden en Noorwegen.

Grote visserschepen in de haven van Skagen © copyright dutchmarco

Grote visserschepen in de haven van Skagen.

In de haven van Skagen © copyright dutchmarco

In het centrum van de stad parkeren wij de auto naast het treinstation. In het station heeft de toeristeninfo een kantoor en daar gaan wij als eerste naar toe, om te vragen hoe wij bij de diverse musea kunnen komen.

Station van Skagen © copyright dutchmarco
Station van Skagen.
In Skagen © copyright dutchmarco
In Skagen.

Koffie met appeltaart in Skagen © copyright dutchmarcoWij lopen het centrum van dit stadje in. Het is opvallend, dat er zo veel mooie, karakteristieke, okergeel geschilderde huizen staan met witte kozijnen en witte randen langs de rode pannendaken. Het ziet er allemaal even fris en netjes uit.
Er heerst een gezellige drukte met winkelende mensen en van de terrssen wordt ook goed gebruik gemaakt. Het weer is dan ook fantastisch. Ook zullen er wel aardig wat toeristen rondlopen, want Skagen is toch ook een fijne plaats om de vakantie door te brengen. Zee, stranden, duinen en bossen zijn er in de wijde omgeving in overvloed.
Omdat wij trek hebben in koffie strijken wij neer op een terras. Daar drinken wij een grote kop heerlijke koffie en nemen daar een stuk warme appeltaart bij. In plaats van slagroom, doet men hier een soort milde yoghurt bij de appeltaart en al met al smaakt het ons voortreffelijk. Het is ook altijd leuk om naar mensen te kijken, die langs lopen. Het valt mij op dat er veel oudere dames met grote kinderwagens lopen en in de meeste wagens zitten dan twee kinderen. Misschien oppasmoeders of oppasoma's.

- © copyright dutchmarcoNa al dit lekkers gaan wij te voet naar het museum "Michael og Anna Anchers Hus" (Michael en Anna Ancher's Huis). De kunstenaars Michael en Anna Ancher kochten het huis aan de Markvej (Markweg) in 1884 na de geboorte van hun dochter Helga. De familie woonde 30 jaar in het lange, lage huis aan de straatkant. In 1914 werd er achter het huis, een groter met twee verdiepingen aan vast gebouwd. Hierin kwamen hun ateliers.
Na de dood van Michael in 1927 en Anna in 1935 bleef het huis onbewoond. Helga, die in 1964 overleed, had in haar testament beschreven, dat alles wat zij naliet in een fonds zou komen, de Helga Ancher Foundation. Het huis aan de Markvej, met de gehele inboedel en al de schilderijen, werd opgeknapt en in 1967 als museum geopend.

Bij de entree van het museum kopen wij een toegangskaartje, dat ook meteen geldig is voor de naast het Ancher's huis gelegen "Saxilds Gaard" (Saxild Huis). Dit uit twee delen bestaande huis heeft van het einde van de 18de eeuw tot 1959 aan de familie Saxild behoord. In 1989 heeft de Helga Ancher Foundation deze gebouwen geschonken gekregen.
Het wordt nu gebruikt voor het tentoonstellen van werken en foto's van de Ancher's en hun tijdgenoten.

Bij het toegangskaartje krijgen wij ook stoffen overschoenen, die wij over onze schoenen moeten aantrekken. Dit om vuiligheid te voorkomen in het huis en stuklopen van de vloeren te voorkomen.
Nagenoeg het hele huis is toegankelijk en overal staan de originele meubels en kasten met hun inhoud. Aan ieder muur hangen heel veel schilderijen. Veel gemaakt door de Ancher's zelf, maar ook een aantal door hun gekregen en gekochte exemplaren. Er hangen stukken van Michael en Anna, en ook van hun dochter Helga, die ook schilderde. Zoals het er nu uitziet, schijnt het er ook uitgezien te hebben toen deze mensen er nog woonden.
Het verkeert allemaal in een prima staat en het is heel bijzonder. Het is net alsof je even bij deze Ancherfamilie over de vloer komt en in hun leven binnenstapt. Zo lopen wij door de kamers waar zij woonden, gasten ontvingen, de keuken, de badkamer en hun beider ateliers.

Een fotoimpressie van ons bezoek aan het huis van Michael en Anna Anchers:

De entree van het huis © copyright dutchmarco
De entree van het huis.
Het huis aan de achterzijde © copyright dutchmarco
Het huis aan de achterzijde.

- © copyright dutchmarco

- © copyright dutchmarco - © copyright dutchmarco

- © copyright dutchmarco - © copyright dutchmarco

- © copyright dutchmarco

Het bezoek aan dit museum was het eigenlijke doel van Ef om naar Skagen te gaan. Ja, zelfs het doel van deze vakantie en daar had hij al jaren naar verlangd om hier eens te kunnen zijn. Ik zie hem dan ook geweldig genieten in ieder deel van dit huis.

- © copyright dutchmarco
Saxild Huis.
- © copyright dutchmarco
In het Saxild Huis.

Ook brengen wij een bezoek aan het Saxild Huis en bekijken de werken, die daar tentoongesteld worden, waaronder een aantal heel oude foto's. Grappig is om de beschilderde houten wanden te zien. Er is een motief op geschilderd in plaats van dat er behang opgeplakt is. In de winkel koopt Ef een aantal ansichtkaarten, boeken en posters.

- © copyright dutchmarco
Michael en Anna Ancher.
- © copyright dutchmarco
Anna Ancher.

Voordat wij teruglopen naar de auto om de gekochte spullen weg te leggen, lopen wij langs het "Bamse Museum" (Teddybeer Museum) en kijken er even naar binnen. In een woonhuis, met de daarbij behorende tuin, staan allerlei typen Teddyberen. Leuk voor de liefhebbers.
Wij lopen echter door om ook het Brøndum's Hotel van buitenaf te bekijken. Ook dit is een bezienswaardigheid in Skagen, want dit hotel heeft toebehoord aan de vader van Anna Ancher, die van haar meisjesnaam Brøndum heette. Ook kwamen de kunstenaars hier bijeen om te praten over de schone kunsten en letteren. Bovendien heeft de bekende Deense schrijver en dichter, meest bekend van zijn sprookjes, Hans Christian Andersen hier gelogeerd.

Het Brøndum's Hotel © copyright dutchmarco
Het Brøndum's Hotel.
Heerlijk ijs verkopen ze hier © copyright dutchmarco
Heerlijk ijs verkopen ze hier.

Na dit bezoek lopen wij terug naar de auto en eten een boterhammetje. Het weer is prachtig en wij kijken naar het verkeer en de voetgangers. In het centrum lopen wij de gezellige winkelstraat door. Er zijn diverse ijszaken en wij nemen ergens een hoorntje schepijs.
Ik ga op zoek naar Deense souvenirs en T-shirts met een leuke print van Skagen. Zelf wil ik wel graag een shirt met opdruk en voor thuis wil ik toch ook wat meenemen.
Het is onbegrijpelijk, dat men hier niet meer aan commercie doet, door voor de toeristen souvenirs en bedrukte T-shirts te verkopen. Dat is echt een gat in de markt. Duizenden bezoekers komen hier om naar de diverse musea en het strand te gaan, maar er is nauwelijks iets op dit gebied te koop.
Ik had verwacht hier talrijke T-shirts met afbeeldingen van schilderijen en het strand van de noordelijkste punt van Denemarken te kunnen vinden. Met veel moeite vind ik een paar auberginegekleurde shirts voor dames met de tekst "Skagen 2006" en even later in een andere winkel liggen ook een paar shirts in damesmaten met de opdruk "Skagen".
Geen sleutelhangers, pennen, bekers, of noem maar op. Ook niet iets met de Deense vlag, een opdruk van het land of iets over de Vikingen. Ik vind het onbegrijpelijk.
Wel zijn ansichtkaarten met foto's van bezienswaardigheden en schilderijenafbeeldingen te koop. Evenals al dan niet ingelijste reproducties van schilderijen van de diverse kunstenaars.
Ook vind ik nog een paar kalendertjes met afbeeldingen van schilderijen, maar het is allemaal niet wat ik niet zoek. Heel erg jammer.

In Skagen © copyright dutchmarco In Skagen © copyright dutchmarco

Ef gaat naar het "Skagens Museum", waar onder andere schilderijen tentoongesteld worden van schilderende echtparen. Na afloop blijkt dit ook zeer de moeite waard te zijn geweest, maar ik had daar geen zin en ben nog wat in het centrum gaan wandelen.
Bij de bibliotheek zie ik op het raam staan, dat er computers met internet beschikbaar zijn. Ik stap er binnen en vraag of ik even een computer mag gebruiken en stuur een e-mailtje naar huis.

Landkaart Skagen © copyright dutchmarco

Landkaart van het noordelijke deel van Denemarken met Skagen en Grenen.

Om 16.15 uur treffen wij elkaar weer bij de auto en rijden nog 3 kilometer verder naar het noorden, naar de landtong "Grenen". Zo heet het uiterste stukje Denemarken, dat uit strand en duinen bestaat.
Vlakbij Grenen staat de vuurtoren van Skagen, Skagen Fyr, die de hoogste vuurtoren van Denemarken is en daar nemen wij even een kijkje.

Vuurtoren van Skagen © copyright dutchmarco

Vuurtoren van Skagen.

Als wij echt niet noordelijker kunnen komen met de auto, zetten wij de auto op een groot parkeerterrein. Wij willen naar het allernoordelijkste puntje van Jutland toe, daar waar het land en de zee elkaar raken.
Dit is een geliefde plek, waar duizenden toeristen per jaar naar toe gaan. Vanaf de parkeerplaats rijdt er regelmatig een tractorbus, genaamd "Sandormen" (De Zandworm), waarmee men tegen vergoeding de laatste kilometers van het vaste land van Denemarken kan afleggen.

Tractorbus, genaamd Sandormen (De Zandworm) © copyright dutchmarco

Wij hebben zin om te gaan lopen en doen dat dan ook. Evenals een heleboel anderen, want er lopen best veel mensen op het strand.

Op Grenen © copyright dutchmarco Op Grenen © copyright dutchmarco

Onderweg zien wij een aantal betonnen bunkers, die nog uit de Tweede Wereldoorlog stammen. Eén er van ligt helemaal in de zee en daar is alleen nog een stukje van de bovenkant van te zien. Er zitten een aantal vogels op te zonnen. Vroeger zal deze wel gewoon op het land hebben gestaan, maar de zee zal dit stukje land wel hebben ingepikt.

Op Grenen © copyright dutchmarco

Op Grenen.

Het is druk op dit noordelijkste stukje Denemarken. Het exacte punt is niet te bepalen, want afhankelijk van windrichtingen, zeestromingen en eb of vloed, ligt dit punt steeds ergens anders. Hier komen het Skagerrak (Noordzee) en Kattegat (Oostzee) bij elkaar.
Wij zien dan ook de zeeën tegen elkaar botsen. Er zijn een westelijke en een oostelijke stroming. De golven komen tegen elkaar en lopen in elkaar over. Hier is het de kunst om met het ene been in de ene zee en met het andere been in de andere zee te staan.
Ik wil dat wel meemaken, doe mijn schoenen en sokken uit en stap van het land af, zo de zee in en sta in beide zeeën. Wij maken hier natuurlijk een aantal foto's van.

Op Grenen © copyright dutchmarco Op Grenen © copyright dutchmarco

Als grap heb ik hier een beertje mee naar toe genomen, dat ik van mijn dochter voor deze vakantie als mascotte heb meegekregen. Dit beertje fotografeer ik op bijna het uiterste stukje van het strand. Eerst probeerde ik een foto nog meer op het puntje, maar toen ik het beertje op het zand zette, kwam er onverwachts een golfje zeewater over het zand, ging tegen het beertje aan en deze viel met zijn neus in het natte zand.

Op Grenen, waar water en land samenkomen © copyright dutchmarco
Op Grenen, waar water en land samenkomen.
Beertje op Grenen © copyright dutchmarco
Beertje op Grenen.

En dan zitten wij zo noordelijk en eigenlijk van alles vandaan, toch krijg ik op mijn telefoontje een sms-bericht binnen van thuis, met de enthousiaste mededeling, dat mijn e-mail van vanmiddag is ontvangen. Ook Ef kan zelfs naar huis bellen. Onbegrijpelijk dat hier nog bereik is. Maar wel heel erg leuk.
Na een tijdje lopen wij terug in de richting van de parkeerplaats waar de auto staat. In de duinen komen wij langs "Drachmanns Grav". Dit is het graf van de kunstenaar, dichter en schilder, Holger Drachmann, die hier in de duinen begraven wilde worden en waar zijn vrienden gehoor aan hebben gegeven.

Wij rijden de twee en een half uur terug naar huis. Hier in Denemarken kennen ze nog ruimte, lange rechte wegen en brede horizonten. Toch zo heel anders, dan in onze Nederlandse randstad.
Het laatste stuk hebben wij kunnen genieten van de zonsondergang en het is nog net niet donker als wij om 21.00 uur terug zijn bij ons huis.
Het is een prachtige dag geweest, waarin wij een aantal interessante en leuke dingen hebben gedaan en prachtig weer hebben gehad. De hele dag hebben wij in T-shirt en ik in korte broek kunnen lopen.

Vandaag hebben wij 351 km (met de auto) afgelegd.

[ TERUG naar DAG 6 ]      [ VERDER naar DAG 8 - een dag thuis ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart