header dag 6 - ons huis in Trend © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 6 - dinsdag 22 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Bezoek aan een voormalig klooster en diverse plaatsjes ten noorden van Trend.

Om 6 uur loopt de wekker af en staan wij op. Wij kijken naar de hemel, die wel iets gebroken is en besluiten om toch maar niet helemaal naar Skagen te gaan vandaag. Het weer is te onzeker en het is zonde van de rit als de dag in het (regen)water valt.
Na het ontbijt duikt Ef zijn bed nog weer in en ik lees een tijd in de "ANWB-reisgids Denemarken" over dit land in het algemeen en de plaatsen en bezienswaardigheden in het noorden en de omgeving waar wij zitten in het bijzonder. Erg interessant om over dit land te lezen, waarin ik mij nog nooit zo verdiept heb.
Ook maak ik eens een aantal foto's van ons huis.
Tijdens de koffie type ik nog een stuk van dit verslag.

Uitzicht op de buren en de onttopte bomen © copyright dutchmarco
Uitzicht op de buren en de onttopte bomen.
Reflectie © copyright dutchmarco
Reflectie.

Zijkant van het huis met de entree © copyright dutchmarco
Zijkant van het huis met de entree.
Via de keuken naar de woonkamer © copyright dutchmarco
Via de keuken naar de woonkamer.

Aan het begin van de middag stappen wij in de auto en rijden de weg langs de kust op naar het noorden. Deze kant zijn wij nog niet eerder opgegaan. Het is prachtig weer geworden.
Niet ver van Trend zien wij al snel de witte gebouwen met trapgevels van het indrukwekkende, middeleeuwse Vitskøl Kloster. Een in 1158 gestichte cisterciënzer abdij en één van de oudste kloosters van Europa. Het is een aandenken uit de tijd van Koning Valdemar de Grote.

Naar de kerkruïne en kruidentuin ... © copyright dutchmarco
Naar de kerkruïne en kruidentuin ...
... van het Vitskøl Kloster © copyright dutchmarco
... van het Vitskøl Kloster.

Bij de ingang parkeren wij de auto en kopen een toegangskaartje. De Deense vlag wappert hoog aan zijn mast in de wind. Als wij naar het klooster toelopen, komen wij eerst over de oude begraafplaats, waar nog een aantal grafzerken en -kruizen staan.

Begraafplaats van het Vitskøl Kloster © copyright dutchmarco

Begraafplaats van het Vitskøl Kloster.

Begraafplaats van het Vitskøl Kloster © copyright dutchmarco

Begraafplaats van het Vitskøl Kloster.

Daarna lopen wij de kerkruïne binnen van de grote kerk, die aan het klooster heeft toebehoord en daar aan vast is gebouwd. Van deze kerk staat de onderste twee tot drie meter nog overeind en bovenop de muren hebben diverse soorten begroeiing een plek gevonden. Van de vloer en de stenen, die vroeger de kerk hebben gevormd, is nergens iets terug te vinden. De kerk is namelijk in de 17e eeuw afgebroken en de materialen zijn voor een andere kerk hergebruikt. Wonderlijk, zoals wij hier op de vloer lopen van hetgeen ooit een imposante kerk moet zijn geweest, en deze vloer is nu een grasmat. Wij lopen tussen de restanten van de muren en zuilen door.

De kerkruïne © copyright dutchmarco
De kerkruïne.
Het Vitskøl Kloster in het vlakke landschap © copyright dutchmarco
Het Vitskøl Kloster in het vlakke landschap.

Het wit geschilderde klooster is nog intact en vandaag de dag doet het dienst als modern kursus- en congrescentrum. Wij mogen van het personeel binnen rondkijken.

Het Vitskøl Kloster © copyright dutchmarco
Het Vitskøl Kloster.
In een zaal van het klooster © copyright dutchmarco
In een zaal van het klooster.

Aan de achterkant van het klooster is een mooie kruidentuin. Deze is door de overheid aangekocht om te worden gebruikt bij het onderwijs in de bos- en tuinbouw. De tuin is gebouwd in een aantal segmenten en bij elk hiervan hangt aan de muur een houten sculptuur van het menselijk lichaam, die aangeeft voor welk deel van het lichaam de planten in dit segment kunnen worden gebruikt. Een aantal planten, en de namen er van, herken ik. Waaronder de echinacea purpurea (rode zonnehoed) en deze staat mooi in bloei.

Echinacea purpurea in de kruidentuin van het Vitskøl Kloster © copyright dutchmarco

Echinacea purpurea in de kruidentuin van het Vitskøl Kloster.

De tuin is goed onderhouden en het is heerlijk om daar een tijdje door te brengen. Het is er ook prachtig weer voor. Ook is er een grote vijver met allerlei waterplanten. De waterlelies bloeien uitbundig in diverse kleuren.

Waterlelie © copyright dutchmarco
Waterlelie.
Vlinder op een Echinacea Purpurea © copyright dutchmarco
Vlinder op een Echinacea Purpurea.

Na het bezoek aan het klooster rijden wij verder noordwaarts en komen bij het plaatsje Rønbjerg. Er is een haventje en van hieruit vertrekt de veerpont naar het eilandje Livø, dat hier voor de kust in het water van de Limfjord ligt. Er wonen een tiental mensen op dat eilend en het is beschermd gebied. Met de pont mogen alleen mensen te voet of met de fiets mee. Ook honden worden niet toegestaan, omdat men de zeehonden en vogels, die aan de zuidkant van het eiland een rustig plekje vinden, niet wil verstoren.
Wij zien het eilandje in de verte liggen.

Vlag van Denemarken © copyright dutchmarco
Vlag van Denemarken.
In de verte ligt het eilandje Livø © copyright dutchmarco
In de verte ligt het eilandje Livø.

Bij een restaurant kopen wij een ijsje en eten dat buiten op. Daar binnen zouden wij niet graag eten. Wat stinkt het daar naar sigare(tte)nrook. Afgrijselijk, wat is dat vies.

Wij rijden een mooie route langs de kust en in de nog iets noordelijker gelegen plaats Løgstør zetten wij de auto op een parkeerplaats en lopen door de winkelstraat. Het is maar een kleine plaats en wij zijn er al gauw uitgekeken.

Ansicht- en wenskaarten © copyright dutchmarco

Op de terugweg naar Trend rijden wij door de plaats Ranum en kopen bij een supermarkt een paar boodschappen.
De uit 1909 daterende kerk in deze plaats springt erg in het oog, vanwege zijn dubbele torens. Deze torens zijn echter pas in 1931 gebouwd.

Kerk in Ranum © copyright dutchmarco
Kerk in Ranum.
Entree van de kerk in Ranum © copyright dutchmarco
Entree van de kerk in Ranum.

De hele middag is het al prachtig, zonnig weer en als wij weer thuis zijn drinken wij op ons terras lekker een koud biertje.
Terwijl de prei, aardappelen en een stukje zalm in de pannen staan te pruttelen, bel ik Rina eens even met mijn mobieltje. Wij kletsen even bij, maar niet te lang, want het beltegoed van de telefoon kan wel eens snel minder worden. Het gesprek duurt een paar minuten en als ik daarna mijn beltegoed opvraag, blijkt dat ik voor circa EUR 9,= heb gebeld. Dat is dus een dure grap. De volgende keer maar weer een sms-je sturen.

De buurman van het huis waar wij op uitkijken, heeft gisteren een heel stel van de reeds gehalveerde naaldbomen, die dicht bij zijn huis staan, omgezaagd. Vanmorgen is hij al vroeg begonnen met het in korte stukken zagen van de stammen met een kleine kettingzaag. Vanmiddag, toen wij wegreden, stond zijn vrouw deze stukken boomstam met een cirkelzaag in nog kleinere stukken te zagen. Dat zal wel bestemd zijn voor haardhout.
Toen wij terugkwamen van onze uitstap stonden zij nog steeds te zagen en zijn ook nog lang doorgegaan met het opruimen van takken en ander afval. Ik vind dat een hele prestatie, want ik schat, dat deze mensen al lang de pensioengerechtigde leeftijd hebben. Wat een energie hebben zij.

Omdat wij hebben besloten om morgen op tijd naar Skagen te gaan, maken wij het vanavond niet al te laat en gaan redelijk op tijd naar bed.

Vandaag hebben wij 45 km gereden.

[ TERUG naar DAG 5 ]      [ VERDER naar DAG 7 - Skagen ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart