header dag 5 - Rebild National Park © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 5 - maandag 21 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Vreemde plaatsnaam en Deens-Amerikaanse betrekkingen.

Voor mijn doen sta ik laat op, het is over zevenen. Buiten is het mistig.
Na het ontbijt lezen wij wat en tijdens de koffie besluiten wij om straks op pad te gaan. Inmiddels is de mist opgetrokken en probeert de zon door de wolken heen te komen.

Om 10.30 uur rijden wij bij ons huis weg en gaan als eerste naar de plaats Farsø. Wij bezoeken het toeristenbureau om inlichtingen in te winnen over de musea en hun openingstijden in Skagen. Deze plaats ligt helemaal in de noordelijkste punt van Denemarken en is een behoorlijk eind rijden van Trend, waar wij zitten. Als wij dan gaan, moet het niet zo zijn, dat de musea dicht zijn.

Daar ligt Aars op de landkaart © copyright dutchmarcoAllervriendelijkst worden wij in het Engels te woord gestaan door de informatrice. Zij geeft ons nog wat nuttige tips. Onder andere over het vroeg er naar toe gaan, want er loopt maar één weg naar deze plaats en vaak is het erg druk op de weg. Bovendien nemen wij nog wat brochures en folders mee over de omgeving. Er is erg veel gedrukte informatie te verkrijgen. Wij hebben al aardig wat, maar van sommige dingen willen wij voor ieder van ons een exemplaar hebben.

Als wij onze weg vervolgen, komen wij bij de grootste plaats in Vesthimmerland, genaamd Aars (of Års, circa 12.500 inwoners). Wij hebben lol om deze aparte naam en maken bij het plaatsnaambord een paar foto's.
Het is een behoorlijke plaats en bij het doorrijden ervan vinden wij, dat het centrum er gezellig uitziet. Alles netjes onderhouden, huizen en winkelpanden in frisse kleuren.

Wij rijden door de plaats Rold. Het bos dat ten noorden van deze plaats ligt, is het grootste bos van Denemarken en is naar deze plaats genoemd, namelijk Rold Skov. "Skov" betekent "bos".
Er zijn wel loofbomen, maar voor het grootste deel bestaat het bos uit naaldbomen. De omgeving is erg mooi, heuvelachtig, met zo nu en dan heidevelden en soms zelfs wel erg hoge heuvels. Deze behoren met hun 114 meter hoogte, tot één van de hoogste punten van Denemarken. Het is een fraai stuk natuur en zo anders, dan het overige vlakke landschap van Denemarken. De weg slingert zich tussen de heuvels door en het is er heerlijk rustig.

Ingang van het Rebild National Park © copyright dutchmarco

Ingang van het Rebild National Park.

In het bos ligt bij de plaats Rebild, het Rebild National Park en daaraan brengen wij een bezoek. Dit stuk natuur is door de nazaten van naar Amerika geëmigreerde Denen gekocht van de toenmalige eigenaar en in 1912 aan de Deense staat geschonken. Sindsdien is het een nationaal park. Eén van de condities, die bij deze gift behoorde, was dat de Deense Amerikanen hun Amerikaanse feestdagen hier in de heuvels zouden mogen vieren. Zo wordt hier ieder jaar op 4 juli "Independence Day" gevierd. De viering van deze "Onafhankelijkheidsdag" is in Amerika één van de belangrijkste nationale feestdagen. Herdacht wordt dan de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. In deze verklaring werd de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika tegenover het koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd.
Wij zetten de auto op de grote parkeerplaats en voordat wij het terrein van het park oplopen, eten en drinken wij iets aan een picknicktafel. Wij hebben water, frisdrank en klaargemaakt brood in onze koelbox van huis meegenomen. Wij zitten heerljk in het zonnetje, het is prachtig weer geworden. Het is wel oppassen geblazen, want de wespen zijn een beetje lastig.

Bij de entree van het park staan een aantal bronzen beelden, waaronder een aantal bustes van belangrijke personen. Onder andere van de heer William Howard Taft (1857-1930), de 27ste president van de Verenigde Staten van Amerika.
Ook staat er een levensgroot, bronzen beeld van een Mormoons gezin, genaamd "Familien" (Familie). Dit beeld vertegenwoordigt de circa 20.000 Mormonen, die van Denemarken naar de Verenigde Staten van Amerika emigreerden vanaf het jaar 1852. Er staat een display naast met uitleg. (zie kader hieronder)
Voor het beeld liggen in de vorm van een halve cirkel een groot aantal gegraveerde steentjes met persoonsnamen en een jaartal. Vermoedelijk namen van mensen, die in een bepaald jaar zijn geëmigreerd naar Amerika.
Dit park spreekt mij bijzonder aan, juist door de connecties, die er zijn met Amerika. Tijdens meerdere reizen door Noord-Amerika heb ik het één en ander gezien van de trek van de pioniers over dat continent, heb plaatsen bezocht waar zij langs zijn getrokken en ben in de staat Utah geweest, waar de Mormonen na hun tocht zijn neergestreken. Ik vind het dus erg interessant om nu in Denemarken hier over te lezen en de bezienswaardigheden in dit park te bekijken.

Standbeeld Familie © copyright dutchmarco
Standbeeld "Familie".
Standbeeld Familie © copyright dutchmarco
Standbeeld "Familie".

Naamtegels © copyright dutchmarco
Naamtegels.
  
Uitleg over het standbeeld Familie © copyright dutchmarco
Uitleg over het standbeeld "Familie".
(zie kadertekst hieronder)

  

Over het standbeeld "Familie".

Het standbeeld toont Christina Beck en haar familie voordat zij naar Amerika vertrokken. Zij behoorden tot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, ook wel bekend als de "LDS Church" of de "Mormon Church"), of te wel zij waren Mormonen en wilden zich aansluiten bij hun kerk in Amerika. In hun "Zion", in hun beloofde land.
De familie bestond uit: de vader Christian J. Beck, de moeder Hanna M. Krantz Beck, de kinderen Christina, Carl Jacob, Dorthea Marie en de grootmoeder Elsie Christensen Krantz.
Christian J. Beck, die erg welvarend was, hielp veel families om naar Utah in Amerika te emigreren.
Beeldhouwer Dennis Smith, die dit standbeeld creëerde, is bovendien een achterkleinzoon van Christina.


Rebild banner


Naast het standbeeld staat een tekstbord met uitleg, waarop het volgende is te lezen (verkorte, vrije vertaling):

Het standbeeld "Familie" vertegenwoordigt de circa 20.000 Mormonen, die van Denemarken naar Amerika emigreerden. Met het aanvaarden van de Deense grondwet in 1849, werd Denemarken het eerste land van het Europese continent, dat zijn bewoners vrijheid van geloof gaf.

De Deense Heiligen der Laatste Dagen, ook bekend als de Mormonen, die als eerste in 1852 naar Utah emigreerden, waren de voorlopers van meer Denen, die naar Amerika emigreerden. Zij behoorden bovendien tot de eerste pioniers in Utah en speelden een belangrijke rol bij de opbouw van de steden in die staat.

De vroege Deense Heiligen der Laatste Dagen reisden per zeilboot over de Atlantische Oceaan naar New Orleans of New York. Vanaf daar vervolgden zij hun reis per boot over de rivier of per trein naar Iowa of Nebraska, en verder naar het westen, 1.500 kilometer over de prairie en bergen naar Salt Lake City. Honderden van hen trokken een handkar, anderen liepen naast hun wagens, die door ossen werden getrokken. De hele reis duurde drie tot vier maanden.

Het Standbeeld "Familie" symboliseert een karakteristieke emigrantenfamilie: een moeder met een pasgeborene in haar armen, een vader, twee oudere zusters en een grootmoeder. De pasgeborene symboliseert de vele baby's, die onderweg overleden. Met één uitzondering, kijken ze allemaal naar voren, naar hun nieuwe thuis en de toekomst. Maar achter de familie zit een oudere dame, de grootmoeder. Zij kijkt naar achteren, terug naar het oude thuis, naar het verleden.

Dit standbeeld is ter nagedachtenis van de vele Deense families en anderen, die een nieuw geloof vonden en vastberaden waren om naar hun "Zion" te emigreren, naar een nieuw en onbekend land, ver verwijderd van, en geheel anders dan, de vrienden en steden, die zij in Denemarken zo goed kenden.

Hieronder kunt een aantal afbeeldingen vergroot weergeven. Ze worden geopend in een nieuw venster en het kan zijn, dat u de nieuw geopende afbeelding moet aanklikken om hem scherp/leesbaar te krijgen.

Standbeeld Familie uitleg © copyright dutchmarco    Klik hier voor een vergroting van de tekstdisplay.

Standbeeld Familie detail © copyright dutchmarco     Klik hier voor een vergroting van de voorzijde van het standbeeld.

Standbeeld Familie detail © copyright dutchmarco     Klik hier voor een vergroting van de zijkant van het standbeeld.

Naamtegels detail © copyright dutchmarco    Klik hier voor een vergroting van de naamtegels.

  

Tophuset, het huis van Top Karen © copyright dutchmarco
Tophuset, het huis van Top Karen.
Het landschap van het Rebild National Park © copyright dutchmarco
Het landschap van het Rebild National Park.

Er staat een geel/okerkleurig huis met rieten dak en groen geschilderde kozijnen en deuren. Op het bord boven het looppad, dat naar het huis leidt, staat de naam "Tophuset" (Huis van Top). Dit is het gerestaureerde huis, waar ooit Top Karen woonde. Zij was een aardige, oude vrouw, die hier in de heuvels een kleine theetuin had, waar bezoekers terecht konden voor een versnapering. Tot haar dood in 1929 heeft zij deze theetuin gehad. Zij stierf op 86-jarige leeftijd.
Bij het huis staan een paar tafeltjes, stoeltjes en een pickniktafel en in de weekeinden is het tegenwoordig een gezellig restaurantje. Bovendien heeft het huis een museumfunctie, want binnen hangen aan de muren foto's en documenten, die de geschiedenis vertellen van deze uitspanning en de feestelijkheden in Rebild.

Voor het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco
Voor het Lincolnblokhus.
De entree van het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco
De entree van het Lincolnblokhus.

Een stukje verderop staat het "Lincolnblokhus" (Lincoln Log Cabin), dat genoemd is naar de Amerikaanse president Abraham Lincoln (president van 1861 tot 1865). Dit is een museum voor de Deens-Amerikaanse betrekkingen. Voor dit uit kolossale, Amerikaanse cederboomstammen gebouwde huis wapperen aan hoge vlaggenmasten de Deense Dannebrog en de Amerikaanse Stars and Stripes gebroederlijk naast elkaar. Dit huis stamt uit 1994 en vervangt het in het jaar daarvoor door brand verwoeste exemplaar (daterend uit 1934). Het is in de Amerikaanse staat Washington gebouwd uit 70 tot 250 jaar oude boomstammen. Daarna uit elkaar gehaald, vervoerd en op deze plek weer opgebouwd.
Wij worden hartelijk ontvangen door een al wat oudere Deense dame, waarvan mij opvalt, dat zij erg goed Amerikaans-engels spreekt. Binnen zien wij eerst een 7 minuten durende DVD met een diavoorstelling over de rol, die dit heuvelachtige stukje Denemarken (Rebild Hills) speelt bij de feesten, die sinds 1912 op deze plek plaatsvinden iedere 4de juli. Dan komen hier duizenden familieleden en vrienden uit Denemarken en de USA samen om deze feestdag te vieren. Zij nemen dan plaats in de heuvels, die hier de vorm van een amfitheater hebben.

In het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco In het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco

In het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco In het Lincolnblokhus © copyright dutchmarco

Filmzaaltje in het Lincolnblokhus © copyright dutchmarcoDe stoeltjes in dit "filmzaaltje" hebben de kleuren rood, wit en blauw, de Amerikaanse kleuren. (En natuurlijk ook, die van onze driekleur, maar dat doet hier niet ter zake.)
Verder zijn er een aantal zaken te bekijken over de trek van de pioniers naar Amerika. In de tweede helft van de negentiende eeuw en eerste helft van de twintigste eeuw verlieten circa 300.000 Denen hun vaderland om hun geluk in Amerika te zoeken. Op display's is er van alles te lezen en te zien over hun bootreis, aankomst in Amerika, reis over land en de moeilijke start van het opbouwen van een nieuw leven in een ander land.
Ook wordt het verhaal verteld van het "Wilde Westen", waarbij de Indianen verdreven werden door de "blanken" om ruimte te maken voor de nederzettingen van de pioniers. Er staan verkleinde uitvoeringen van een tipi (indianentent) en een huifkar, zoals waarmee de pioniers van het oosten naar het westen door Amerika trokken.
Buiten staat een totempaal. Dit is een kopie van de Kiksadi Totem Pole, die in het Franklin D. Roosevelt Library and Museum in Hyde Park, New York staat. Deze totempaal wordt ook wel de Kolteen genoemd. Dit ter herinnering van het Indiaanse opperhoofd Kolteen.
Ef raakt in gesprek met een Amerikaanse bezoeker uit Pennsylvania, die met twee dames (vrouw + dochter?) hier ook een bezoek brengt.
Buiten lopen wij nog even naar beneden, tussen de met hei begroeide heuvels, het "amfitheater" in en maken daar een kleine wandeling.
Er staan ook nog een aantal andere huisjes met geel/okerkleurige wanden en rieten daken.
Wij genieten van het bezoek aan dit park.

In Aars © copyright dutchmarco
In Aars.
Hoofdstraat in Aars © copyright dutchmarco
Hoofdstraat in Aars.

Op de terugweg naar huis, besluiten wij in Aars een aantal boodschappen te doen bij de Aldi. Ook lopen wij de hoofd(winkel)straat door, bezoeken een boekhandel, waar ik twee verjaardagskaarten met postzegels koop en Ef een boekje over het Deense vorstenhuis.

Kerk in Aars, Denemarken © copyright dutchmarco

Kerk in Aars.

Op een ansichtkaart zien wij een kerk uit deze plaats afgebeeld en daar gaan wij naar op zoek. Wij lopen door een stadspark en bij de kerk maken wij een aantal foto's. De witte kerk komt mooi uit tegen de loodgrijze hemel, die verderop hangt. In de verte onweert het. Naast de kerk staat en grote runensteen.

Runenstenen zijn stenen waarin inscripties in het runenschrift zijn gekerfd. De stenen zijn gemaakt door de Vikingen en dienden vooral ter nagedachtenis aan gestorvenen.
Het runenschrift is het oudst bekende schrift dat in Germaanse landen werd gebruikt; het bestaat uit letters samengesteld uit meestal rechte en hoekige lijnen die gemakkelijk in steen of hout kunnen worden gekrast. Bij gebruik op metaal werden ook wel ronde vormen gebruikt.


Een deur van de kerk is open en wij kijken binnen ook nog even rond. Het interieur is nog niet zo lang geleden geschilderd, want het ziet er allemaal heel netjes uit. Deze van oorsprong Romaanse kerk dateert uit 1921, terwijl de fundamenten en oudste muren uit circa 1200 stammen.

Runensteen bij de kerk in Aars © copyright dutchmarco
Runensteen bij de kerk in Aars.
  
In de kerk in Aars, Denemarken © copyright dutchmarco
In de kerk in Aars.
Klik hier voor een vergroting.

Op de terugweg naar huis zien wij nog een volledige regenboog en als wij thuis zijn begint het een beetje te regenen. Vandaag hebben wij het met het weer best getroffen. De hele dag in korte broek en T-shirt, wij hebben geen jas nodig gehad.

Voor de avondmaaltijd hebben wij kipfilet met gemengde groenten bestaande uit wortel, bloemkool en broccoli. Met een glaasje wijn erbij laten wij het ons heerlijk smaken.

Zowel uit het Duitse, als uit het Deense TV-nieuws blijkt niet echt of het weer morgen in de kop van Denemarken mooi zal zijn. Op de landkaart zijn nogal wat wolken te zien met hier en daar een regenbui. Wij willen namelijk morgen, of een andere dag, naar Skagen gaan. Deze plaats ligt helemaal in het noordelijkste puntje van Denemarken en is toch wel zo'n 180 km bij ons vandaan. Als wij gaan rijden en deze plaats met omgeving bezoeken, willen wij toch wel een beetje droog weer hebben en liefst nog met wat zon.
Wij besluiten om morgen op tijd op te staan en dan te beslissen.

Vandaag hebben wij 119 km gereden.

[ TERUG naar DAG 4 ]      [ VERDER naar DAG 6 - Vitskøl klooster ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart