header dag 4 - zonsondergang boven de limfjord © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 4 - zondag 20 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Touren door de omgeving en plaatselijke folklore.

Als ik om 6 uur opsta, na heerlijk te hebben geslapen in ons huis, is het buiten licht bewolkt met zo nu en dan wat zon.
Ef slaapt nog en ik ga aan de eetkamertafel nog wat brochures en folders lezen over bezienswaardigheden in dit deel van Denemarken. Later ga ik vast een begin maken met dit reisverslag op de laptop.
Als Ef is opgestaan spreken wij af, dat wij vandaag rustig aandoen en geen lange trip gaan maken. Afgelopen twee dagen hebben wij al meer dan genoeg gereden.
Zo nu en dan betrekt de hemel en regent het toch weer.
Wij ontbijten samen en drinken later in de morgen koffie. Ef leest een boek en zet een door hem meegebrachte Cd op, terwijl ik doorga met het typen van dit verslag.

Als het aan het begin van de middag droog is, besluiten wij naar de plaats Farsø te rijden, die circa 15 km van ons huis af ligt. Eenmaal daar aangekomen, parkeren wij de auto midden in het dorp en lopen de hoofdstraat door. Het is erg rustig op straat. Een bakkerswinkel en een kleine supermarkt zijn open, voor de rest zijn alle winkels dicht.
Ef doet een zojuist geschreven ansichtkaart op de post, die hij gisteren in het Noldemuseum in noord Duitsland heeft gekocht. Deze is voor een collega, die heel toevallig komend weekend ook het Noldemuseum gaat bezoeken.
Ik pin bij een bank mijn eerste Deense Kronen. Het zijn Dkr 1.500, = voor circa EUR 200, =.
Vlak bij het centrum staat een kerk met een Middeleeuws uiterlijk. Deze blijkt uit het jaar 1180 te dateren. Wij gaan het hek door en lopen om de kerk heen, waar zich ook de begraafplaats bevindt.

De hoofdstraat in Farsø © copyright dutchmarco
De hoofdstraat in Farsø.
Middeleeuwse kerk in Farsø © copyright dutchmarco
Middeleeuwse kerk in Farsø.

En opeens zien wij overal mensen vandaan komen. Deuren van woonhuizen worden geopend, men zet stoelen buiten voor de gevel en men gaat zitten. Ook komen er mensen uit zijstraten, uit auto's op parkeerterreinen en men gaat langs de weg staan wachten of op een muurtje zitten. Al dan niet met een biertje erbij. En wij hebben natuurlijk geen idee, wat hier staat te gebeuren.
Wij filosoferen over een wielerronde, bloemencorso of motorrit met Harley Davidson's.
Als wij in de verte een optocht zien aankomen nemen wij ook plaats langs de kant van de weg, want wij zijn toch wel erg nieuwsgierig geworden, naar wat hier staat te gebeuren.

Wachten langs de weg op wat komen gaat © copyright dutchmarco
Wachten langs de weg op wat komen gaat.
Voorop loopt de fanfare © copyright dutchmarco
Voorop loopt de fanfare.

Voorop loopt een jongemeidendrumband, gevolgd door een reclameauto van een plaatselijk bank, een aantal vrachtauto's met open aanhangers waarop iets uit de buurt wordt getoond, zoals delegaties van een kaartclub, dansclub, stratenmakers, e.d. Er rijden een paar namaak wielrenners stapvoets mee, een koets getrokken door paarden en er is een colonne oude tractoren.
Leuk om deze plaatselijke folklore even gezien te hebben.

Koets getrokken door paarden © copyright dutchmarco
Colonne oude tractoren © copyright dutchmarco

Oude tractor © copyright dutchmarco Oude tractor © copyright dutchmarco

Wij rijden nog iets verder naar het zuiden, naar het plaatsje Hvalpsund en parkeren de auto aan de haven.
Niet ver hier vandaan zien wij aan de overkant van het water een ander stuk land liggen, dat bij Denemarken hoort. Er vaart een veerpont heen en weer tussen dit havenstadje en het land aan de overkant van deze fjord. Dit water is een deel van de grote Limfjord, waar ook de plaats Trend aan ligt, waar ons huis staat.

De veerpont komt aan © copyright dutchmarco
De veerpont komt aan.
De veerpont van Hvalpsund © copyright dutchmarco
De veerpont van Hvalpsund.

Wij kijken als de pont heeft aangelegd en het autoverkeer er afrijdt. Een paar auto's, die naar de overkant willen, rijden de pont op en even later vaart deze de haven weer uit, op weg naar het land aan de andere kant.
Aan het strandje heeft men in het water liggende, drijvende plankiers vastgemaakt in een grote rechthoek, waarmee men een zwembad in de Limfjord heeft gecreëerd.
Aan de haven staat een houten blokhut, die als toeristeninformatiepunt dienst doet. Deze is vandaag open en daar vandaan pakken wij nog een aantal brochures en folders mee over deze streek.

Strandje van Hvalpsund © copyright dutchmarco
Strandje van Hvalpsund.
Toeristeninfoblokhut © copyright dutchmarco
Toeristeninfoblokhut.

Wij lopen naar de vissershaven, zien een paar vissersschepen en andere kleine vaartuigen en kijken er verder nog wat rond. Er ligt een groot anker en ook zien wij her en der attributen liggen, die men in de visserij gebruikt.

Bij de haven van Hvalpsund © copyright dutchmarco
Bij de haven van Hvalpsund.
Vissersschepen in de haven van Hvalpsund © copyright dutchmarco
Vissersschepen in de haven van Hvalpsund.

Bij de haven van Hvalpsund © copyright dutchmarco Vissersschepen in de haven van Hvalpsund © copyright dutchmarco

Eenmaal thuis eten wij een broodmaaltijd en genieten van het vakantie hebben. Lekker wat lezen, reisverslag typen, foto's op de laptop zetten en deze bekijken. En daarbij een drankje en een zoutje. Wat hebben wij het weer goed.

Tegen zonsondergang loop ik in de richting van de kust. Vanaf een iets hoger gelegen duin kijk ik in de verte naar de zee. Later steek ik de weg langs de kust over en passeer nog een aantal huizen, die tot vlak bij het strand staan. Mooi wonen is het hier. Van de ondergaande zon maak een aantal foto's. Boven de fjord zijn een aantal wolkenbanden, waar de zon langzaam achter verdwijnt. Heel in de verte is land te zien.

Ondergaande zon boven de Limfjord © copyright dutchmarco

Ondergaande zon boven de Limfjord.

Er zitten een man en vrouw op een bankje met de armen om elkaar heen, heel romantisch van de zonsondergang te genieten. Op het strand liggen her en der een paar kleine roeibootjes en er dobberen een aantal meeuwen op het water. Later vliegen deze weg in de richting van het land aan de horizon.

Het strand bij Trend tijdens ondergaande zon, zicht naar het zuiden © copyright dutchmarco
Het strand bij Trend tijdens ondergaande zon,
zicht naar het zuiden.
Het strand bij Trend tijdens ondergaande zon, zicht naar het noorden © copyright dutchmarco
Het strand bij Trend tijdens ondergaande zon,
zicht naar het noorden.

Als ik weer thuis ben, kijken wij samen naar het Deense nieuws op de TV. Van deze taal begrijp ik hoegenaamd niets en ik kan er dan ook helemaal niets van volgen. Als ik zo naar het Deens luister, hoor ik allemaal klanken, die voor mijn gevoel totaal onsamenhangend zijn. Ook als iets in het Deens ondertiteld is, kan ik er niets van herkennen.
Gelukkig kunnen wij zelf overal goed terecht met Engels.

Om 22.30 uur gaan wij naar bed. Dit is voor mij veel vroeger dan gebruikelijk, maar ik ben moe en heb zin om te gaan slapen. Als ik een lampje in de slaapkamer aan doe, hoor ik "plop" en zit het hele huis zonder stroom. Vermoedelijk kortsluiting. Met behulp van een aangestoken lucifer vinden wij in het donker de weg in huis en het blijkt, dat een schakelaar in de stoppenkast in huis verkeerd staat en als deze is omgezet hebben wij weer licht. Het lampje, dat het licht deed uitslaan, zal ik maar niet meer gebruiken.

Vandaag hebben wij 61 km gereden.

[ TERUG naar DAG 3 ]      [ VERDER naar DAG 5 - Rebild ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart