header dag 3 - op weg naar het nolde museum in seebüll © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 3 - zaterdag 19 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Van Duitsland via het Nolde Museum naar Trend in Denemarken.

Om 5.55 uur word ik wakker in het Hotel Zur Linde in de plaats Meldorf in het noorden van Duitsland. Ik heb goed geslapen, alhoewel het soms een beetje te warm was onder het lekkere donzen dekbed.
Ik blijf nog een paar minuten liggen liggen en als ik even later opsta, neem ik een douche. Tegen zevenen klopt Ef op de deur, want hij wil een paar foto's maken van de domkerk tegenover het hotel, omdat daar nu mooi wat zonlicht op staat. Want gelukkig is het droog, de lucht gebroken en schijnt de zon tussen de wolken door.
Ook ik maak buiten een paar foto's van het hotel en het plein ervoor.

Hotel Zur Linde in Meldorf, Duitsland © copyright dutchmarco

Hotel Zur Linde in Meldorf, Duitsland.

Meldorf centrum © copyright dutchmarco
Meldorf centrum.
Het goed verzorgde ontbijt © copyright dutchmarco
Het goed verzorgde ontbijt.

In het restaurantdeel van het hotel staat een uitgebreid ontbijtbuffet op ons te wachten en wij laten ons dat goed smaken. Het is allemaal prima verzorgd.
Tegen achten rekent Ef af en leveren wij de kamersleutels in. De dame van het hotel vraagt waar wij vandaag naar toe gaan en als Ef de plaatsnamen opnoemt, die wij vandaag gaan bezoeken en wat het einddoel is, kijkt zij verwonderd en vraagt hoe wij dat op de fiets willen klaarspelen. Hij legt uit, dat wij niet op de fiets zijn, maar met de auto. Mevrouw is in de war met andere hotelgasten. Het blijkt dat er wel vaker toerfietsers komen, die dan voor de langere afstanden gaan.

Na de overnachtingsbagage weer in de auto te hebben gelegd, rijden wij om even over achten weg. Ik begin met rijden en op de langere stukken is het fijn, dat deze auto een cruise-control heeft.
Wij rijden door een heel vlak gebied, dat de naam Nordfriesland heeft. Dit is het noordwestelijke deel van Schleswig-Holstein (Sleeswijk-Holstein), de meest noordelijke deelstaat van Duitsland.

Kudde blatende schapen © copyright dutchmarco
Kudde blatende schapen.
Windmolen in het vlakke landschap © copyright dutchmarco
Windmolen in het vlakke landschap.

Omdat het leuk is om een foto te maken van een richtingsbord met daarop de naam van het museum, dat wij gaan bezoeken, stoppen wij bij een wegkruising. Als wij de deuren van de auto opendoen komt er een heel grote kudde schapen in een naastgelegen weiland luid blatend naar ons toegelopen. Wat maken die beesten een herrie.
Er staat ook een grote moderne windmolen te draaien. Daar zien wij er toch ook heel wat van staan onderweg. Soms een éénling, maar ook regelmatig gegroepeerd in behoorlijke aantallen.

Emil NoldeVeel plaatsnamen in deze omgeving eindigen op "büll", hetgeen zijn oorsprong vindt in het Deense "bøl" en dat "nederzetting" betekent.
Wij gaan vlakbij de plaats Neukirchen naar Seebüll, naar het Nolde Museum, waar werken van de kunstschilder Emil Nolde worden tentoongesteld. Vanuit de verte is het markante gebouw, dat hier eenzaam in het vlakke landschap staat, al te zien. Daar komen wij om tien uur aan. Er staan meer auto's op het parkeerterrein, dus wij zijn niet de enige bezoekers. Dit is niet eens zo ver van de Deense grens vandaan.
Bij de korte wandeling van de parkeerplaats naar het museum lopen wij gelijk op met een kleine filmploeg, die een reportage maakt van een kunstschilder, die bij deze groep aanwezig is, maar wij niet kennen.
Eerst gaan wij op zoek naar het café, want wij hebben zin in koffie. Daarbij lopen wij door de grote bloementuin, waar veel soorten prachtig in bloei staan. Een feest om te zien. Er zijn meer mensen die van deze aanplant genieten. Aan meerdere pruimenbomen hangen kleine groene en rode pruimen, waarvan wij er ieder één plukken en opeten. Deze smaakt erg lekker.

Eenmaal in het café nemen wij koffie met een heerlijke vanille/slagroom/pruimenmoessoes erbij. Ja ja, wij denken aan de slanke lijn.

Koffie met iets lekkers © copyright dutchmarco
Koffie met iets lekkers.
Nolde Museum vanuit de bloementuin © copyright dutchmarco
Nolde Museum vanuit de bloementuin.

Nolde Museum © copyright dutchmarco
Nolde Museum.
Raampartij van het Nolde Museum © copyright dutchmarco
Raampartij van het Nolde Museum.

Bij het Nolde Museum © copyright dutchmarcoHet Nolde Museum is het voormalige woonhuis, annex atelier, van Emil Nolde (1867 - 1956) en hier worden werken van hem tentoongesteld. Emil Nolde werd als Emil Hansen geboren in het plaatsje Nolde in Duitsland. Hij wordt gezien als een van de toonaangevende Duitse expressionisten uit het begin van de twintigste eeuw. Zowel het woonhuis als de tuin zijn door Emil zelf ontworpen.
De entree bedraagt EUR 8,= per persoon.

Er zijn een paar zalen met schilderijen uit diverse perioden van zijn leven, pentekeningen en ook aardig wat aquarellen. Deze laatste heeft hij in het geheim gemaakt in de tijd van de tweede wereldoorlog, toen hem het schilderen was verboden door de Nationaal Socialisten.

Alle schilderijen zitten in een brede zwarte, of heel donkerbruine, lijst en spreken mij niet echt aan. Er zijn er eigenlijk maar een paar, die ik wel kan waarderen. Tot mijn spijt mag er binnen niet gefotografeerd worden, dus ik kan hier geen afbeeldingen van schilderijen laten zien. Bovendien rust er een copyright op de werken van Emil Nolde. Dus kopieëren van het internet is ook niet netjes. Op het internet zijn wel afbeeldingen van de werken van Nolde te vinden.
Ef koopt een paar ansichtkaarten van werken van Emil in de museumwinkel.
 
 

Seebüll Hof © copyright dutchmarco
Seebüll Hof.
Boerderij in het vlakke landschap © copyright dutchmarco
Boerderij in het vlakke landschap.

Als wij het museum uitkomen is het een flink stuk zonniger geworden. Ik maak een paar foto's van de omgeving en van het nabijgelegen Seebüll Hof, een mooie, grote boerderij, die bovendien dienstdoet als pension en waar men kan overnachten.

Het is net na twaalven als wij de auto instappen en weer de weg opgaan. Het is niet ver naar de grens met Denemarken en als wij daar zijn, maak ik een foto van de aanduidingborden op de grens.
Ook wil een Duitse wielrijder op zijn racefiets een foto van zichzelf op de fiets en ik maak die van hem, als hij Denemarken uit- en Duitsland inrijdt, met de grensborden er bij op.

De grensovergang tussen Duitsland en Denemarken © copyright dutchmarco

De grensovergang tussen Duitsland en Denemarken.

Wij zitten nu helemaal aan de westzijde van Denemarken en de snelweg ligt in het oosten. Wij steken Denemarken van west naar oost door en als wij op de snelweg zitten schiet het lekker op. Hier mag 130 km per uur gereden worden. Het land is vlak met hier en daar een plaatsje en een boerderij. Er is landbouw en veeteelt.
Gelukkig schijnt de zon en dat maakt de boel wel wat vrolijker dan gisteren, toen het zo erg grauw was en veel regende. Het is warm in de auto. Mij eigenlijk te warm en het is ook nog zo'n vochtige warmte. Het is zo klam. Met de ramen een stukje open en de ventilator aan gaat het nog net. Jammer dat deze auto geen airco heeft.

Monarch wegrestaurant © copyright dutchmarco
Monarch wegrestaurant.
Welkom bij Monarch (Velkommen til Monarch) © copyright dutchmarco
Welkom bij Monarch (Velkommen til Monarch).

Wij rijden van zuid naar noord en als wij al een heel stuk Denemarken in zijn, pauzeren wij bij een Monarch wegrestaurant. Wij nemen koffie en ik een broodje gezond en een van huis meegenomen krentenbol. Ef heeft nog een paar krentenbollen en een paar boterhammen. Ik vind het prettig om te merken, dat het meisje aan de kassa, als zij in het Deens tegen ons begint te praten, direct overschakelt naar het Engels, als Ef haar in deze taal iets zegt. Van het Deens zelf versta ik absoluut helemaal niets. Ef betaalt, want ik heb nog geen Deense kronen. Hij laat mij de munten zien, die hij terugkrijgt en deze zijn toch wel heel apart. In de muntstukken van 1, 2 en 5 kronen zit in het midden een gat. Dat wordt dus wel even wennen aan deze muntstukken.
Later wordt de omgeving meer glooiend en doet aan Zuid Limburg denken. Ook rijden wij langs een breed water, een fjord en waar de zee dus een heel stuk het land binnenstroomt. Op het water zijn een aantal zeilboten te zien.

Benzinepomp in Farsř © copyright dutchmarco
Benzinepomp in Farsř.
 

Van de snelweg af gaan wij westelijk over tweebaanswegen en rijden in de richting van Trend, waar het huisje ligt. In het dorpje Gedsted zien wij een supermarkt en kopen daar melk, een potje Deense jam en een klein flesje chocomel, om dat eens te proeven. Het smaakt een beetje dunnetjes, dus de chocoladesmaak is aan de slappe kant, maar wel even lekker fris.
Daarna rijden wij door naar Farsř, waar wij bij een benzinepomp de sleutel van het huisje moeten ophalen. De sleutel ligt klaar en er is een uitgebreide map met documentatie over het huisje en de omgeving bijgevoegd. Alles is prima verzorgd en ziet er heel netjes uit.
Er is nog een Nederlands stel, dat hier ook de sleutel ophaalt voor een huisje, dat iets meer zuidelijk is gelegen.

Als wij verder rijden is het ook weer heuvelachtig en bosrijk. Er is tussen de papieren een duidelijke plattegrond van de wijk in Trend waar ons huisje staat, maar toch is het nog even zoeken, want de bewegwijzering op het terrein is niet erg duidelijk.
Maar om precies 17.00 uur zijn wij er. Het huisje is helemaal van hout, bestaat uit één verdieping en staat op een groot, bij het huisje behorend, terrein. Om het huisje heen ligt een groot grasveld, dat omzoomd is door sparrenbomen. Aan de zuidkant zijn over een afstand van circa 35 meter een stuk of 30 sparren flink afgetopt en zijn de stammen nog zo'n 6 meter hoog. Dit is vast en zeker gedaan om meer licht op het terrein van het huisje te laten vallen. Ik zag, dat dit op meerdere plekken hier in de buurt is gedaan. Vanaf het huisje zijn een paar verderop gelegen huisjes te zien. Toch is alles erg ruim opgezet. Er staan hier aardig wat huisjes in een wijk. Het zullen wel privé huisjes zijn, die via een instantie, bij ons Dansommer, verhuurd worden. Het is dus geen bungalowpark, zoals wij dat kennen van Landal Green Park of Center Parks.

Bij het opendoen van de deur, zien wij als eerste een witte, houten standaard, waar de Deense vlag aan vastgeknoopt zit en Ef zet die buiten op het terras.
Eigenlijk moet ik niet spreken van een huisje, maar van huis. Het is best wel groot. Het wordt verhuurd als woning voor 8 tot 10 personen. Behalve een woonkamer, keuken, hal en badkamer zijn er 3 slaapkamers. In 2 daarvan kunnen in elk drie personen slapen, in de derde slaapkamer kunnen zelfs 6 personen slapen en er is ook nog een opvouwbaar kinderledikantje. Er zijn kussens en dekbedden. Geen linnengoed, daar hebben wij zelf voor gezorgd. In de slaapkamers zijn hang-legkasten.
De keuken is compleet ingericht met keukengerei, bestek, serviezen, afwasmachine, koelkast met behoorlijk vriesgedeelte, oven, magnetron, koffiezetapparaat, waterkoker, keramische kookplaat, e.d.
In de woonkamer staan een 2 en 3-zitsbank met 2 fauteuils en salontafel, een grote eettafel met 10 stoelen, nog een klein tafeltje met 2 stoelen, een houtkachel, een uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw daterende radio met daaraan gekoppeld een Cd-speler, een TV met DVD en satellietontvanger.
In de badkamer zijn het toilet en de douche en daar staat een wasmachine. Er is een opvouwbaar wasrek en er zijn allerlei schoonmaakspullen.
Op het betegelde terras voor de voordeur staan een bruin houten bankje, een bruin houten en een wit kunststof ligbed en er staan een bruin houten tafel met 6 stoelen en parasol. Op het grasveld staat een dubbele schommel en er is een zandbak.
Opzij van het huis is een betegelde veranda, waarop een parasol en een witte houten tafel met 6 stoelen staan.
Het is echt van alle gemakken voorzien. Wat een luxe!

Woonkamer © copyright dutchmarco
Woonkamer.
Keuken © copyright dutchmarco
Keuken.

Mijn slaapkamer © copyright dutchmarco
Mijn slaapkamer.
De entree © copyright dutchmarco
De entree.

Woonkamer ... © copyright dutchmarco
Woonkamer ...
... met uitzicht op het terras © copyright dutchmarco
... met uitzicht op het terras.

Woonkamer © copyright dutchmarco
Woonkamer.
Wij hebben genoeg te lezen bij ons © copyright dutchmarco
Wij hebben genoeg te lezen bij ons.

Wij pakken onze koffers en tassen uit, leggen de spullen in de kasten, verdelen de meegebrachte levensmiddelen over de keukenkasten en maken de bedden op.
Beiden hebben wij het één en ander aan lectuur meegenomen en hebben reuze lol als wij hiervan een deel op tafel uitspreiden en daar een foto van maken. Het is namelijk wel een heleboel.
Ef heeft onder andere een aantal boeken van Deense kunstenaars meegenomen, die hij tijdens eerdere Deense reizen heeft gekocht en waarvan hij deze vakantie de werken in het echt, in diverse musea, wil gaan bekijken.

Wij nemen een pilsje en ook al is dit niet erg koud, smaakt het toch wel en nemen er wat hartige chips bij.
Ik verstuur een sms-je via de mobiele telefoon naar huis met het bericht, dat wij goed zijn aangekomen. Binnen 5 minuten is er van het thuisfront een berichtje terug. Dat werkt goed. Wat een fantastische uitvinding!
Ef verstuurt met zijn telefoon een bericht naar één van zijn zoons, maar krijgt (nog) geen reactie terug.

Als avondmaaltijd eten wij een kant-en-klaar-maaltijd van Struik, chili con carne. In de magnetron is dat snel klaar en het smaakt ons heerlijk. Het kleine afwasje doe ik even op de hand, want ook al is er serviesgoed genoeg en kunnen wij de vaat in de machine zetten, het kan beter maar meteen opgeruimd zijn.
Daarna neem ik een douche, want ik voel mij erg plakkerig. Daar knap ik lekker van op.
Ik probeer de laptop en ook nu krijg ik bij het opstarten weer dezelfde foutmelding als gisteravond. Daarna gaat het goed. Hij vindt echter geen enkel draadloos signaal.
Jammer, maar ik zal het dus zonder internet moeten doen deze vakantie.

Later op de avond bestudeer ik diverse brochures en folders van bezienswaardigheden in Denemarken.
Om 23.30 uur gaan wij naar bed en al vlot ben ik vertrokken.

Wij hebben gereden:
vandaag 434 km
totaal 890 km

[ TERUG naar DAG 2 ]      [ VERDER naar DAG 4 - Farsø en omgeving ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart