header dag 2 - veel regen in noord duitsland © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 2 - vrijdag 18 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Op weg naar het noorden van Duitsland.

Regelmatig ben ik vannacht wakker. Het bed ligt natuurlijk anders, dan ik gewend ben. Zo nu en dan heb ik het erg warm in de slaapzak en rits hem wat open.
Ik hoor het regenen en als ik op digitale klok naast het bed kijk, zie ik dat het 04.11 uur is. Ik slaap gelukkig weer in en voor mijn gevoel hoor ik "even" later in de verte een kerkklok slaan. Het is inmiddels 6 uur en na een paar minuten sta ik op. Ook Ef is inmiddels opgestaan.
Ontbijten doen wij met een beker thee en knäkkebrřd. Dit laatste om al vast in de Scandinavische stemming te komen.

Wij pakken de auto in en staan versteld over wat wij allemaal wel niet meenemen. Maar de auto is groot genoeg en het past er allemaal in.
Als Ef aan het douchen is, surf ik nog even over het internet en natuurlijk log ik in op het AllesAmerikaforum, waar ik normaal gesproken menig uurtje op doorbreng. Daarop zie ik een vraag over de staat Zuid-Dakota en de te bezoeken plaatsen Wall, Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial en Wounded Knee. Omdat wij daar tijdens één van onze reizen zijn geweest beantwoord ik de vraag en roep de website van het Wounded Knee Museum in Wall op. Als ik deze aanklik hoor ik muziek van de Amerikaanse Indianenband Brűlé. Van deze groep heb ik tijdens onze Amerikareis een Cd gekocht en die hebben wij veel gedraaid in de auto toen wij over de highway's reden. Het vakantiegevoel is bij mij nu echt compleet.

Wij doen rustig aan, het is per slot van rekening vakantie, en gaan iets later weg dan gepland. De laatste spullen gaan in de auto en 09.27 uur rijden wij weg bij het huis van Ef.
De hemel is volkomen bedekt met dikke bewolking en zo nu en dan regent het.
Via Groningen rijden wij over de A7 naar het oosten.

Aan de koffie met gebak © copyright dutchmarcoOm 10.40 uur komen wij net na de plaats Nieuweschans bij de Nederlands-Duitse grens aan.
Wij hebben tot hier 112 km gereden.
Net over de grens stoppen wij langs de snelweg bij een Score (wegrestaurant) en nemen koffie met iets er bij.
Hier wordt natuurlijk al Duits gesproken. Heel frappant vind ik, dat ik na vele jaren geen Duits te hebben gesproken, meteen weer mee kan doen bij het bestellen van "eine grosse tasse kaffee mit kuchen".
Het gebak bestaat uit een rechthoekig stuk platte appeltaart met daarop een stevige vanilleachtige pudding met daarnaast, op het schoteltje, een flinke dot slagroom. Heerlijk! Zowel de koffie als het gebak smaken ons goed.
Als wij het restaurant verlaten is het bijzonder slecht weer geworden en regent het pijpenstelen.

Op weg van Bremen naar Hamburg is er erg veel verkeer, vooral veel vrachtverkeer. Dit is dan ook een belangrijke 6-baans weg richting het noorden van Duitsland en Denemarken.
Er valt erg veel regen, het is grauw en er is veel opspattend water van de medeweggebruikers. Triestigheid alom.

In de Cd-speler zit de Amerika-Cd, die ik gisteren van Ef kreeg en wij luisteren naar het verhaal dat Maarten van Rossem doet over de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Het is best interessant en het wordt met een dosis humor verteld. Heel leuk.

Veel regen onderweg in Duitsland © copyright dutchmarco
Veel regen onderweg in Duitsland.
In de Elbetunnel © copyright dutchmarco
In de Elbetunnel.

Bij West-Hamburg rijden wij door de 3,1 km lange Elbetunnel. Op de landkaart zie ik dat ten zuiden van de weg naar Hamburg de uitgestrekte Lüneburger Heide ligt. Daar heb ik tijdens mijn militaire diensttijd nog een aantal oefeningen meegemaakt.
Wat er gebeurt weet ik niet, maar na de tunnel wordt het bloedje heet in de auto. En de kachel staat echt niet aan. De ventilator zet ik hoger en het raam een stukje open. Deze kan echter niet te ver open, want het blijft maar regenen. Buiten is het ook een stuk warmer, dan eerder op de dag. En het is allemaal zo klam warm. Wat mis ik de airco in deze auto.
Oh, wat ben ik het op een gegeven moment zat. Alsmaar die klamme warmte, grauwigheid, regen, opspattende waternevel. Bah!

Kamer in hotel Zur Linde, Meldorf © copyright dutchmarcoMaar wij komen toch waar wij wezen willen en parkeren om 16.27 uur de auto voor het hotel Zur Linde in het centrum van Meldorf. Ef heeft hier twee eenpersoonskamers gereserveerd.
Het is een al ouder hotel, zoals dat aan een plein in het centrum van een oude Duitse stad hoort te zijn. Maar het ziet er goed onderhouden en verzorgd uit. De auto kan niet voor het hotel staan en parkeren wij een meter of 50 verderop.
Wij checken in en controleren of de reservering voor de overnachting op de terugweg goed is doorgekomen. Het is maar goed, dat wij dit laatste navragen, want het staat niet helemaal goed genoteerd. Het wordt aangepast en zo zijn wij zeker van kamers op de terugweg aan het einde van de vakantie.
De hoteldame loopt met ons mee naar boven en toont ons de kamers. Deze zijn eenvoudig, maar schoon en netjes. Er is een Tv en in een aparte ruimte een wastafel, douche en toilet. Op het tafeltje in de kamer staat een klein mandje met daarin een sinaasappel, een appel en een fruitmesje, en deze zijn evenals een flesje bronwater voor de gast.

In het centrum van Meldorf, Duitsland © copyright dutchmarco

In het centrum van Meldorf, Duitsland.

Nadat wij ons opgefrist hebben, gaan wij met jack aan en parapluie op, een wandeling maken door het centrum van dit dorp. De straten zijn nagenoeg verlaten, op een enkele wandelaar met parapluie na. Het regenwater loopt in kleine stroompjes via het glooiende plaveisel naar de lager gelegen delen van het dorp.
Wij hebben wel trek in een tapbiertje en het is even zoeken, maar wij vinden een café-bar. Het is er vrij donker ingericht binnen en wij gaan aan een tafeltje zitten. Aan de bar zit een man van een biertje en een sigaar te genieten en de bardame staat verveeld tegen de bar aan te hangen. Verder is er geen klandizie.
Het duurt een tijdje voordat wij ons bier krijgen, want op dit Duitse bier moet een stevige schuimkraag komen en de bardame vormt dit, door steeds een beetje bier in het glas bij te pompen. Dat gaat heel anders, dan bij onze Nederlandse biertjes, die meteen klaar zijn na het vullen van het glas. Het bier smaakt ons erg goed.

Om kwart over zes gaan wij naar het restaurant van ons hotel en daar genieten wij van een voortreffelijke maaltijd. Terwijl wij daar zitten, raken alle tafeltjes bezet. Voor ons een teken, dat dit een goed adres is en dat blijkt ook wel, want het smaakt ons heerlijk.
Ef neemt gebakken scholfilet op een bedje van bladspinazie met aardappeltjes en daarbij een glas mineraalwater. Als dessert chocolademousse met vruchten.

Mijn avondeten © copyright dutchmarco
Mijn avondeten.
Onze desserten © copyright dutchmarco
Onze desserten.

Ik neem een pepersteak met kruidenboter, aangemaakte salade met frites en daarbij nog een lekker glas bier. Als dessert gebakken appelringen op kersen en een bol vanille-ijs. En dat is me toch lekker!

Na het eten lopen wij nog een straatje om door het dorp. Nu is het gelukkig droog.

Als wij weer in het hotel zijn, nemen wij de route voor morgen door.
Eenmaal op mijn kamer probeer ik de laptopcomputer. In het hotel is namelijk een T-Mobile-hot-spot.
Oh schrik, ... diverse keren krijg ik bij het opstarten een foutmelding. Dat is balen zo aan het begin van de vakantie. Toch krijg ik de laptop op een gegeven moment goed en hij vindt een draadloos netwerk. Ik krijg op de browser de T-Mobile-startpagina en als ik het internet op wil, moet ik mijn gegevens invullen en mij aanmelden. Daarbij moet ik dan betalen met een creditcard. De kosten bedragen voor 15 minuten EUR 2, = en voor een uur EUR 8, =. Ik log niet in. De noodzaak hiervoor is niet aanwezig. Het was leuk om even te proberen.

Ik schrijf nog wat aan dit reisverslag en zap langs de Tv-zenders. Tussen het aanbod kan ik niet iets vinden, dat mij bekoort. Het blijft verschrikkelijk om Engelstalige onderwerpen en films in het Duits nagesynchroniseerd te horen.
Ik lees nog wat in de reisgids van Denemarken en als mijn ogen dichtvallen doe ik het licht uit.
Ik slaap al snel in onder het donzen dekbed.

Vandaag hebben wij 456 km afgelegd.

[ TERUG naar DAG 1 ]      [ VERDER naar DAG 3 - naar Trend (DK) ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart