header dag 12 - veerpont op de Næs Sund © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 12 - maandag 28 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Wij rijden een rondje om de Limfjord en bezoeken kleine plaatsjes.

Als ik na het opstaan naar buiten kijk, zie ik gelukkig weer blauw in de lucht en is het droog.
Bij het ontbijt besluiten wij, terwijl wij de landkaart van Denemarken bekijken, dat wij vandaag een rondje om de Limfjord gaan rijden. Nu is dat nogal betrekkelijk, want de Limfjord is soms breed, dan weer smal en overal zijn er ver in het land binnendringende zijtakken, inhammen en nauwe waterwegen, die de eilanden in de fjord omspoelen.
Overal zijn bijna wegen, dus de grootte van het rondje bepalen wij wel onderweg. In ieder geval gaan wij rond de grote binnenzee. Wij pakken niet alleen de hoofdwegen, maar zullen zo nu en dan ook de kleinere weggetjes nemen.

Smalle weg door het Deense landschap © copyright dutchmarco

Smalle weg door het Deense landschap.

Om 10.30 uur rijden wij bij ons huis weg en gaan in de richting van de wijzers van de klok om het water heen.
Ook nu rijden wij weer door het nagenoeg vlakke landschap, zien landerijen, koeien in de wei en zo nu en dan het water van de Limfjord. Het is leuk rijden, zo over de rustige, smalle weggetjes.

Koeien in de wei © copyright dutchmarco Deens landschap © copyright dutchmarco

Op het schiereiland Salling komen wij in de plaats Skive en daar bezoeken wij eerst de toeristeninfo, waar ik zowaar een paar souvenirs koop. Een beker met opdruk van de Deense vlag en twee sleutelhangers. Een vikingmannetje en vikingscheepje, beide van metaal.
Omdat wij trek hebben in koffie gaan wij in de winkelstraat bij een chocolaterie, waar een paar tafeltjes en (ongemakkelijke) stoeltjes staan, aan de koffie. Buiten dat men er chocoladeartikelen te koop aanbiedt, verkoopt men er ook ijs en ons oog valt op Belgische wafels met softijs. Dus dat nemen wij erbij. Het smaakt ons voortreffelijk.
Heel apart, maar in dit winkeltje worden ook allerlei merken sigaretten verkocht. Rare combinatie.
Verder is het een vrij normale binnenstad en is er niet zo veel bijzonders te zien.
Net buiten het centrum staan op een heuvel twee kerken vlak bij elkaar, die wij beide bezoeken.

De Vor Frue Kirke (Onze Lieve Vrouwe Kerk) © copyright dutchmarco
De Vor Frue Kirke (Onze Lieve Vrouwe Kerk).
De Skive Kirke © copyright dutchmarco
De Skive Kirke.

De wit geschilderde "Vor Frue Kirke" (Onze Lieve Vrouwe Kerk) stamt uit de 12de eeuw en is later flink vergroot. Zo is de toren circa tweehonderd jaar later gebouwd. Deze kerk heeft hetzelfde plompe model en is ook wit geschilderd, net als de meeste andere middeleeuwse kerken, die wij al bezocht hebben. In 1522 zijn op de gewelven mooie fresco's aangebracht, die in latere jaren meerdere keren zijn gerestaureerd. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Terwijl wij binnen rondlopen is een organiste bezig met haar muziekoefeningen op het orgel en dat geeft een extra tintje aan dit bezoek.

In de Vor Frue Kirke met mooie fresco's © copyright dutchmarco
In de Vor Frue Kirke met mooie fresco's.
Klik hier voor een deelvergroting.
In de Skive Kirke © copyright dutchmarco
In de Skive Kirke.
Klik hier voor een deelvergroting.

De kerk daarnaast, de "Skive Kirke", is van 1898 en een stuk groter en sierlijker. Deze is gebouwd van graniet en rode baksteen. Ook in deze kerk ziet alles er even fris en netjes geschilderd uit, maar toch zo heel anders, dan de voorgaande kerk. Hij is natuurlijk ook van een veel latere datum.

In de Skive Kirke © copyright dutchmarco

In de Skive Kirke.

In deze kerk hangt een mooi model van een zeilschip. Later tijdens de reis komen wij dat nog vaker tegen, een modelschip dat ergens in het midden van een kerk hangt.
Ik vraag mij af waarom of dat is en denk aan de vele zeevaarders en vissers, die Denemarken heeft. Misschien dat er in de Deense kerken regelmatig wordt gebeden voor de mensen op het water, een behouden thuisvaart en/of grote visvangst.

Modelschip in de Skive Kirke © copyright dutchmarco

Modelschip in de Skive Kirke.

Omdat ik daar nieuwsgierig naar ben, heb ik eens gezocht op het internet en krijg meerdere visies.
Redenen voor de scheepjes in de kerken zouden zijn:
- het symboliseert de betrokkenheid van de bewoners van deze plaats met de zeevaart, visserij en scheepsbouw.
- de scheepsgilden markeerden op deze manier hun schipperskapel.
- het kan ook gewoon verfraaiing zijn, aangeboden door kerkgangers die hun geld in de scheepvaart hadden verdiend.
- voor de sier, maar ook ter nagedachtenis aan een belangrijke gebeurtenis, of als monument voor op zee gebleven familieleden.
- kerkscheepjes zijn scheepsmodellen ter opsiering van een kerkinterieur en daarin meestal opgehangen. Ze waren over het algemeen door zeelieden aan de kerk geschonken in gevolge een gelofte (ex voto) of uit dankbaarheid voor een behouden thuiskomst, een gunstige wending in een zeeslag of een rijke visvangst.
- het scheepsmodel in een kerk kan een ex voto zijn, bijvoorbeeld van een schippersgilde. Het wordt dan ook wel votiefschip genoemd. Het was echter ook wel een sierstuk bij het altaar van het schippersgilde, of diende als herinnering aan een zeeslag. Het schip herinnert ondermeer aan het zinnebeeldige "schip der kerk", geleid door God en bestuurd door Petrus – en naar het meest legendarische aller schepen, de Ark, waarmee Noach en de zijnen werden gered.
Zo kom ik er door het internet ook achter, dat er in Nederland ook in meerdere kerken scheepsmodellen hangen, of hebben gehangen. Tja, dat wist ik niet en zo leer je nog eens iets.

Hogeschool en internaat Krabbesholm © copyright dutchmarco
Hogeschool en internaat ...
Hogeschool en internaat Krabbesholm © copyright dutchmarco
... Krabbesholm.

Wij rijden verder door Skive en aan de oostkant van deze plaats parkeren wij de auto op het terrein van de hogeschool en internaat Krabbesholm. Van oorsprong is dit een herenhuis in renaissancestijl. Het grote hoofdgebouw dateert van circa 1560, de bijgebouwen zijn 18e-eeuwse vakwerkhuizen. Het ziet er mooi uit. Terwijl wij onze boterham daar al wandelend door het omringende park opeten, zien wij meerdere jongeren daar op het terrein. Zij zullen daar dus wel naar school gaan.

Brug over de Sallingsund © copyright dutchmarco
Brug over de Sallingsund.
Stadje op een landtong in het water © copyright dutchmarco
Stadje op een landtong in het water.

Vanuit Skive rijden wij in noordwestelijke richting en vlak voordat wij het water van de Sallingsund overrijden, zetten wij de auto langs de kant van de weg om een paar foto's van, en op, de 1.730 meter lange brug te maken. Het waait er zo hard, dat ik mij nauwelijks staande kan houden als ik op de brug sta en zonder te bewegen een foto tracht te maken. In de verte ligt een klein stadje op een landtong in het water.

Kerk in Hvidbjerg © copyright dutchmarco
Kerk in Hvidbjerg.
In Hvidbjerg © copyright dutchmarco
In Hvidbjerg.

De brug eenmaal over komen wij op het eiland Mors. Wij rijden langs de grotere plaats Nykøbing Mors en buigen naar het westen af. In het plaatsje Hvidbjerg doen wij een paar boodschappen bij de Spar en Ef bezoekt de kerk.

Woonhuizen in Hvidbjerg © copyright dutchmarco
Woonhuizen in Hvidbjerg.
Einde bebouwde kom van Karby © copyright dutchmarco
Einde bebouwde kom van Karby.

In Karby, een dorpje verder, koopt Ef een paar potten honing, die langs de weg te koop worden aangeboden. Terwijl hij dat doet fotografeer ik een stel paarden in de wei en maak een aantal landschapfoto's.

Paarden in de wei © copyright dutchmarco

Deens landschap © copyright dutchmarco

Dan komen wij bij het volgende water, de Næs Sund. Hier is geen brug en gaan wij met de veerpont het water over. Als wij komen aanrijden blijkt het, dat wij straks al eerste de pont op mogen rijden. Er staat verder niemand te wachten.

Wachten op de veerpont © copyright dutchmarco

De veerpont komt er aan © copyright dutchmarco

Terwijl wij in de verte de pont zien aankomen, maak ik een paar landschapsfoto's met land en water er op. In de verte is het slechter weer en zien wij de regen als een gordijn uit de grauwe bewolking vallen.

Deens landschap aan het water © copyright dutchmarco

Deens landschap aan het water © copyright dutchmarco

Als de veerpont heeft aangelegd doet de veerman de slagboom omhoog en dan rijdt het verkeer van de pont af. Deze pont is niet zo erg groot, maar wij staan er versteld van, dat er toch ook vrachtwagens met oplegger en autobussen mee vervoerd worden.

Veerpont over de Næs Sund © copyright dutchmarco

Als onze auto op de pont staat en wij zijn uitgestapt, volgen er nog meer voertuigen, waaronder een autobus. Na een paar minuten varen wij al weg.

Tijdens overtocht over de Næs Sund © copyright dutchmarco

Tijdens overtocht over de Næs Sund © copyright dutchmarco

Tijdens overtocht over de Næs Sund, daar gaan wij naar toe.

De afstand bedraagt 4 kilometer en met een minuut of vijf zijn wij aan de overkant. Ook weer een leuke gewaarwording zo'n tochtje over het water.

Wij zijn aan de overkant van het water © copyright dutchmarco

Wij zijn aan de overkant van het water.

Landkaart © copyright dutchmarco

Na de overtocht met de veerpont staan wij bij de rode stip.

Nu zijn wij op het meest westelijke stuk van Noord-Jutland aangekomen, dat Thy heet. Bij het aanmeerpunt van de veerpont staan een paar huizen en in een tuin staat een gigantisch beeldhouwwerk van drie naakte dames, dat gemaakt is uit een grote boomstronk. Het is erg fraai.

 © copyright dutchmarco

Klik hier voor een vergroting van het beeldhouwwerk
(misschien op de nieuw geopende foto klikken om deze groter en scherper te krijgen).

Daarvoor staat een uit wat houten planken en balken opgetrokken namaak vikingschip. De gebeeldhouwde drakenkop op de punt vind ik wel decoratief.
Ook hier is het land weer vlak met hier en daar een beetje glooing. Toch is het hele gebied waar wij vandaag doorheen rijden dun bevolkt en is er overal nog ruimte.

Namaak Vikingschip © copyright dutchmarco Weg door het Deense landschap © copyright dutchmarco

Toegangsbord grafheuvels © copyright dutchmarcoTen zuiden van de grotere plaats Hurup ligt bij het dorpje Ydby een groot heideveld, waar circa 200 grafheuvels zijn gevonden uit het einde van het Stenentijdperk en het begin van het Bronzentijdperk. Wij nemen daar een kijkje.
Een grafheuvel is een heuvel uit de oudheid waarin doden een laatste rustplaats kregen. De manier waarop doden ter aarde besteld werden, kon verschillen, te weten:
- begraven in een kuil, waaroverheen de heuvel werd opgeworpen,
- gecremeerd en de asresten in een urn, die in de heuvel werd begraven,
- de dode in een uitgeholde boomstam, die begraven werd in de heuvel.
Men vermoedt dat grafheuvels, behalve om de doden een laatste rustplaats te geven, ook gebouwd en gebruikt werden voor verering.

Iets noordelijker, bij het plaatsje Lundehøj, zoeken wij naar grote hunebedden, maar vinden ook hier alleen grote grafheuvels. Misschien staat het verkeerd in de reisgids, want op geen enkel bord langs de weg staat iets te lezen over grote stenen.

Grafheuvels © copyright dutchmarco

Grafheuvels © copyright dutchmarco

Wij gaan verder naar het noorden en niet ver van de grotere plaats Thisted bezoeken wij in de plaats Sjørring de wallen van een oude Vikingburcht. Hier heeft ooit op een heuvel, waar een slotgracht omheen was, een houten burcht gestaan. De gracht staat nu droog en wij zijn even de heuvel opgeklommen. Rondom zien wij met gras begroeide heuvels en dalen. Er staat een ingelijste afbeelding, waarop te zien is hoe het er hier vroeger uit moet hebben gezien.

Vroeger stond hier de Vikingburcht van Sjørring © copyright dutchmarco
Vroeger stond hier de ...
Vroeger stond hier de Vikingburcht van Sjørring © copyright dutchmarco
... Vikingburcht van Sjørring.

Zo moet de Vikingburcht van Sjørring er in vroeger dagen hebben uitgezien © copyright dutchmarco

Zo moet de Vikingburcht van Sjørring er in vroeger dagen hebben uitgezien.

Na dit bezoek besluiten wij om via de hoofdwegen naar huis te rijden. Daarbij komen wij ook weer langs de plaatsen Aggersund en Løgstør, waar wij gisteren ook al waren. En zo vervolmaken wij de ronde om de Limfjord.

Vandaag hebben wij met een grote diversiteit aan weer te maken gekregen. De gemiddelde temperatuur zal zo'n 20 graden zijn geweest. Er was veel zon, en ook zo nu en dan een bui regen. Soms zagen wij een kleine regenboog. Wind was er wel de hele dag, maar soms was deze wel heel erg hard.
Door de openheid van het Deense landschap en de brede horizon konden wij genieten van de mooie wolkenluchten en zagen soms in de verte regengordijnen hangen en zo nu en dan op ons afkomen. Het was echt prachtig.
En overal zagen wij de moderne windmolens draaien. Zij staan of alleen in het landschap, of met twee, drie of vier bij elkaar, en soms in groepsverband met meerdere rijen achter elkaar.
Zowel bruine, als zwart- en roodbonte koeien lopen er in de wei. Ook grote kudden schapen zijn wij tegengekomen.
Op sommige velden staat het graan nog. Op andere velden is het graan geoogst en staan alleen de stoppels er nog. Ook zijn er al velden geploegd. En de akkers zijn hier bijzonder groot. Soms groter dan wij kunnen zien, zeker als het in een glooiend landschap ligt.
Ook wordt er erg veel mais verbouwd, waarvan de velden ook immens groot zijn. Deze planten zijn al meer dan manshoog en het zal niet lang meer duren, voordat deze ook geoogst zullen gaan worden.
Verder komen wij regelmatig langs de weg kleine karretjes tegen, die voor een huis staan en waarin dan groente en vooral vaak aardappelen (kartofler) liggen, die men tegen betaling kan meenemen. Men is hier zeker erg eerlijk, dat als men iets meeneemt, daar ook geld voor achter laat. Maar zo hoort het natuurlijk ook te zijn.
Zo zagen wij ook een kruiwagen vol met pompoenen langs de weg staan en soms zakken houtblokken.

Om 18.30 uur zijn wij weer thuis.

Wij genieten van een biertje en een zoutje en eten later op de avond soep met brood.

Vandaag hebben wij 250 km gereden.

[ TERUG naar DAG 11 ]      [ VERDER naar DAG 13 - Hobro ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart