header dag 1 - het tjeukemeer in friesland © copyright dutchmarco

  REISVERSLAG VAN 2 WEKEN VAKANTIE IN DENEMARKEN DAG 1 - donderdag 17 augustus 2006  

17 augustus - 3 september 2006
-  VOORWOORD
-  DAG 1 - naar Leeuwarden
-  DAG 2 - naar Meldorf (D)
-  DAG 3 - naar Trend (DK)
-  DAG 4 - Farsø en omgeving
-  DAG 5 - Rebild
-  DAG 6 - Vitskøl klooster
-  DAG 7 - Skagen
-  DAG 8 - een dag thuis
-  DAG 9 - Silkeborg
-  DAG 10 - Farsø en Aars
-  DAG 11 - Løgstør
-  DAG 12 - rondje Limfjord
-  DAG 13 - Hobro
-  DAG 14 - Aalborg
-  DAG 15 - Viborg
-  DAG 16 - Ertebølle
-  DAG 17 - naar Meldorf (D)
-  DAG 18 - terug naar huis
-  LINKS
-  GASTENBOEK
-  NAAR DUTCHMARCO.COM
Deense vlag
De vlag van Denemarken
is rood met een wit
Scandinavisch Kruis.
Zij wordt ook Dannebrog
genoemd, Deens voor
Deense banier of Deens
doek. De Deense vlag is
de oudste nationale
vlag ter wereld, die nog
steeds in gebruik is.
Landkaart van Denemarken
Landkaart van
Denemarken
© 2006 dutchmarco

all rights reserved


Van Hilversum naar Leeuwarden, toerist in eigen land.

Om drie uur 's middags vertrek ik uit Hilversum en ga op weg naar Leeuwarden, waar mijn broer Ef woont. Het is 24 graden en redelijk zonnig. Echter hoe noordelijker ik kom, hoe bewolkter het wordt.
Ik rijd via de Hollandse Brug de Flevopolder in. Deze bestaat uit Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en deze zijn ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Als eerste kom ik in het zuidelijke deel. Daar zie ik de uitgestrekte wijken van de groeigemeente Almere. Grappig vind ik altijd, dat in het landschap altijd nog duidelijk de grens te zien is tussen het eerder drooggelegde Oostelijk Flevoland en het latere Zuidelijk Flevoland. De voormalige dijk van het oostelijke deel ligt er nog altijd en loopt dwars door de landerijen. Gemiddeld liggen deze polders vijf meter onder de zeespiegel.
Men is op de uitgestrekte velden het graan aan het oogsten en al wat er overblijft zijn stoppelvelden.

Windmolens langs de dijk bij Lelystad © copyright dutchmarco

Bij de elektriciteitscentrale van Lelystad staan veel twee- en driewiekige windmolens en ze draaien op volle toeren. Langs de IJsselmeerdijk staan de molens netjes in het gelid.
Nadat ik het Ketelmeer ben overgestoken via de Ketelbrug, kom ik in de Noordoostpolder. Dit land is ook ontstaan door inpoldering van een deel van de voormalige Zuiderzee. Altijd als ik daar rijd, moet ik aan mijn vader denken, die in de tweede wereldoorlog als landmeter deze polder in kaart heeft gebracht.

Friesland bord © copyright dutchmarco

Om even over vieren rijd ik bij Lemmer de provincie Friesland binnen. De weg loopt door het Tjeukemeer en ik zie overal bootjes op het water.
Ik besluit van de weg af te gaan en kom in recreatiegebied De Lanen, dat zich aan beide zijden van de weg uitstrekt en waarvan de twee delen met een weg onder de snelweg door, met elkaar in verbinding staan. Er staan een aantal auto's geparkeerd, er lopen wat mensen rond en er zitten er een paar te vissen. Bij de doorgang van de ene kant van het meer naar de andere kant is het druk met vaartuigen en er staan een aantal mensen vanaf de wal naar de schepen te kijken.

Skûtsje op het Tjeukemeer © copyright dutchmarco
Skûtsje op het Tjeukemeer.
Onder de verkeersbrug door © copyright dutchmarco
Onder de verkeersbrug door.

Van de grotere zeilschepen moet men de mast strijken om onder het viaduct van de snelweg door te kunnen varen. De lucht is dreigend en als de zon een plekje heeft gevonden om door de donkere wolken heen te priemen, ontstaat er een prachtig schouwspel van licht op het water.
Ik fotografeer er wat en voel mij toerist in eigen land. Heerlijk om zo de vakantie te beginnen.

Zeilboot op het Tjeukemeer © copyright dutchmarco
Zeilboot op het Tjeukemeer.

Hoe dichter ik bij Leeuwarden kom, hoe dichter en donkerder de bewolking wordt en het begint met grote druppels te regenen.
De vorige keer, dat ik naar mijn broer Ef ging, hetgeen de eerste keer was nadat hij verhuisd was, reed ik niet zelf en reden wij een andere weg. Met de routebeschrijving, die ik nu bij mij heb kom ik er niet uit. Soms zie ik een flatgebouw of een plein, dat ik denk te herkennen, maar ik blijf in rondjes rijden en vind de straat niet waar hij woont.
Gelukkig heb ik mijn mobiele telefoon bij mij en bel Ef. Het blijkt, dat ik vlak bij hem in de buurt ben en hij geeft mij de goede richting door. Als ik zijn straat in rijd, staat hij buiten al op mij te wachten.
Mijn auto kan ik voor zijn deur parkeren en onze begroeting is allerhartelijkst.
Eenmaal bij hem binnen praten wij over de te nemen route door Duitsland en naar Denemarken. Wij praten gezellig bij en nuttigen een biertje en een chipje.

Wij eten een lasagneschotel met aangemaakte salade. Hierna heeft Ef voor mij als dessert een lekker stuk vruchtentaart.
Ik krijg van hem een verlaat verjaardagscadeau. Het is een driedelige CD met de titel "Amerika, een hoorcollege moderne geschiedenis van de V.S." door Prof. Dr. Maarten van Rossem. Hierbij zet deze op humoristische wijze de ontwikkeling van de V.S. in de 20ste eeuw uiteen. De heer Van Rossem is regelmatig op de TV te zien, vooral als er een Amerikaanse kwestie in het nieuws is. Als Amerikaliefhebber vind ik dit een bijzonder leuk cadeau.

De avond brengen wij al pratend door en om 22.30 uur kruip ik in mijn slaapzak, die ik voor het gemak voor deze vakantie heb meegenomen. Deze ligt op het onderste bed van een stapelbed in de slaapkamer van één van Ef's zonen, die vandaag niet thuis is. Zo'n ander bed is altijd even onwennig, maar ik slaap al snel in.
Wij hebben besloten om morgen om zes uur op te staan. Dan begint de vakantie echt.

[ TERUG naar VOORWOORD ]      [ VERDER naar DAG 2 - naar Meldorf (D) ]

[ Naar bovenkant van de pagina. ]
Deens hart